fonradar

2012 e-beyanname sözleşmelerinin güncellenmesi?

İSMMO yazısına göre 2012 hizmet sözleşmelerimi yenileyip ancak e-beyanname sözleşmlerini yenilemeye gerek yoktur denmektedir ancak benim fikrim e-beyanname sözleşmeleri hizmet sözleşmelerinin bir eki olması nedeniyle hizmet sözleşmeleri yenilendikçe e-beyanname sözleşmelerinin de yenilenmesi gerekir diye düşünüyorum. Sizlerin bu konuda ki görüşlerini merak ediyorum, siz forum üyeleri ne yapmayı düşünüyor sunuz?

Ynt: 2012 e beyanname sözleşmeleri

Ben en azından e-beyanname sözleşmelerindeki Hizmet Sözleşmelerinin tarih ve sayısının güncellenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ynt: 2012 e-beyanname sözleşmelerinin güncellenmesi?

GİB ile görüştüm, süresi sona eren sözleşme girişi bölümünden girip 31.12.2011 diyeceğiz arkasından sistem bu mükellef ile devam edecek misiniz diye sorakmış bizde devam edeceksek mükellefin T.C sini ve yeni yapılan sözleşmenin tarih ve numarasını girerek güncelliyecekmişiz. Bana söylenen bu ama daha denemedim.

Ben mükellefin eski sözleşmesine girdim ve güncelle bölümünden tarih ve numarasını değiştirdim.

Türmobun yazısında süresi sona eren sözleşmelerin iptal edileceği yazıyor . Güncelleme yapmak sakıncalı olabilir .

Çağdaşkara ' Alıntı:
Türmobun yazısında süresi sona eren sözleşmelerin iptal edileceği yazıyor . Güncelleme yapmak sakıncalı olabilir .

Türmob' un yazısında 1. madde ile 3. madde birbiri ile açıkça çelişmektedir.
Net değil, yorum yaptırıyor insana.1.Maddeye bakacak olursak, yenileme yapılmamalı, 3.maddeye bakacak olursak, süresi sona ersede iptal edip yeni giriş yapılmalı diye anlaşılıyor.
????

Selamlar
Yazı gayet net ve herhangi bir çelişki göremedim.
1.maddede sözleşmesi devam edenler bildirim yapmayacaklardır denmiş.
3.maddede sürenin sona ermesinde derken parantez içinde iptal veya feshedilmesi durumunda denmiş.
Süresi devam edenlerde herhangi bir güncelleme söz konusu değildir.
Saygılar

arkadaşlar işimize gelmediği için herkes bende dahil olmak üzere acaba hersene bununla uğraşmamak için ne yapmalıyım diye düşünüp farklı farklı uygulamalar yapıyoruz. Ancak şu bir gerçek ki e-beyanname sözleşmeleri bizim hizmet sözleşmelerinin bir ekidir ve biz hizmet sözleşmelerini 1 yıllık olarak yapıyorsak e-beyanname sözleşmelerinin süresi de 1 yıllık olur. Türmob un yazısıda hiç bir kanuni dayanak bulamadım, yazıda diyor ki; "e-beyanname sözleşmesi maddeleri ile birlikte değerlendirildiğinde süreye ilişkin bir hususa rastlanmadı" evet süreye ilişkin açık bir husus yok ama e-beyanname sözleşmesinde hizmet sözleşmesinin tarih ve numarası ayrıca en sonunda hizmet sözleşmesinin bir eki olduğu açıkça yazmaktadır, buda hizmet sözleşmesinin süresinin aynı zamanda e-beyanname sözleşmesinin de süresi olduğu anlaşılır.

MERSİN SMMM ODASININ AÇIKLAMASI

Oda Başkanımız Dursun GÖKTAŞ'ın hazırladığı e Beyanname Sözleşmeleriyle İlgili Önemli Uyarılar
02.01.2012
e-BEYAN SÖZLEŞMELERİ KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARI

1. 405 Sıra No?lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereği Elektronik Ortamda verilmesi gereken beyannameler için düzenlenen Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmelerinin 2011 hesap dönemi (hesap dönemi takvim yılı olanlar) için düzenlenenlerin süresi 31.12.2011 tarihinde dolmuştur.

İlgili tebliğin ?2.2 Süresi Sona Eren ya da İptal/Fesih Edilen Sözleşmelerin Elektronik Ortamda Bildirilmesi? bölümünün birinci fıkra hükmüne göre ?Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmelerinin /Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmelerinin süresinin sona ermesi, iptal ya da feshedilmesi durumunda buna ilişkin bilgi girişinin, sürenin sona erme tarihinden ya da iptal/fesih tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde meslek mensupları tarafından elektronik ortamda https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine yapılması gerekmektedir.?

Buna göre 31.12.2011 tarihinde süresi dolan sözleşmelerin, 15.01.2012 tarihine kadar sona erme bilgisinin https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine yapılması gerekmektedir.

2. 2012 yılına ilişkin olarak aynı tebliğ hükümlerine göre oda hizmet sözleşmesi ve Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmelerinin yapılarak, yapılan sözleşmelerin tanzim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine yapılması gerekmektedir.

Cezalı bir işlemle karşılaşılmamanız için konunun önemini hatırlatır 2012 yılında sağlık ve bol kazançlar dileriz.

Saygıyla Duyururuz.

02.01.2012

Dursun GÖKTAŞ

Oda Başkanı

twolf ' Alıntı:
Selamlar
3.maddede sürenin sona ermesinde derken parantez içinde iptal veya feshedilmesi durumunda denmiş.
Saygılar
+1
konu gayet net

2012 de düşünmediğim ve çalışmak istemediğim bir firma var..
sözleşmenin feshi ve iptali ayrı kavramlar mı?
ben feshi için 31.12.2011 tarihini seçtiğimde, 15.01.2012 mi yoksa 31.01.2012 ye kadar vaktim var.

bide sözleşmeyi iptal yada fesh etmiş gösterirsem geçici vergi beyannamesini verebilecekmiyim?
bu konularda hiçbir açıklama yok. beyanname verme konusunda

Açıklama yok evet. 31.12.2011 tarihine bende fesih girdim. Bu ay ki KDV si Muhtasarı Mart ayında Yıllık Gelir vergisinde tüm çıplaklığıyla ortaya çıkacak.

İşyerinde arkadaşlarla yaptığımız tartışmada şöyle bir sonuca ulaştık.Size ne kadar mantıklı gelir bilemem.

1- Çalışmak istemediğiniz firmalar iptal olarak girilmeli.fesihle iptal aynı kavramlar mı tam bir açıklama yok...Firma kapanmış ise sona eren şeklinde olmalıdır.
2- 31.12 tarihi seçilmişse sözleşmenin iptal edilme süresi 15 gündür.
3- 31.12 de kapanmış veya giden firmaların sözleşmeleri 15 gün içinde girilmelidir.Kafaları karıştıran soru ise şudur.15'inde iptal ettiğim sözleşmenin örneğin 24'ünde kdv beyanını verebilecek miyim. veya şubatta geçici veya martta gelir beyanını verebilecekmiyim.Burada bizim mantığımız şudur. Sözleşmenin sistemden iptal edildiği tarih 2012 tarihlidir.Fakat verilecek beyanlar 2011 dönemine aittir.Dolayısıyla sözleşmeler 2012 tarihli iptal edilse bile 2011 dönemine ait beyanlar yine verilebilir. Çünkü sözleşmenin kapsadığı dönem 2011 dir.Hakeza sona erme tarihi olarak 31.12. yazıldığı için bu tarih dönemine kadar olan tüm beyanlar (gelir geçici kurumlar dahil) yine verilebilecektir.
4- 31.12 de ayrılan bir firmanın beyanları 2012 de verilmeye yeni müşavir tarafından devam edilecekse ve bizde 31.12 olarak sözleşme iptali yapmışsak haliyle 2012 dönemi için yeni bir sözleşme girişi yapılacaktır.Bunuda yeni müşavir yapacaktır.Fakat iptal girişi yapılmadan yeni sözleşme yapılamadığından iptali yapsakta 2011 dönemi beyanlarını yine verebileceğiz. burada aslolan dönem mantığıdır.İşlemi sistemden yaptığınız tarih değil o sözleşmenin kapsadığı dönemdir.
5- 30 kasım tarihli kapanan firmalarım vardır,ama sözleşme iptallerini yapmayı atlamışız.Açıkcası bunlarda da sona erme dönemi olarak 31/12 girmeyi düşünüyorum.30 kasım tarihi girersek ceza gelebilir.bunlarda da böyle bir risk alacağım.

umarım karışık anlatmamışımdır.
Saygılar

Firma kapanmış ise ben fesih seçeneğini kullanıyorum. Sona eren dersek anlaşma bitmiş, sona erdirilmiş demek olmuyor mu?

Hıh al işte. e-sözleşme sayfası 1 saattir açılmıyor.

ZİNDAN ' Alıntı:
Çağdaşkara ' Alıntı:

Türmob' un yazısında 1. madde ile 3. madde birbiri ile açıkça çelişmektedir.
Net değil, yorum yaptırıyor insana.1.Maddeye bakacak olursak, yenileme yapılmamalı, 3.maddeye bakacak olursak, süresi sona ersede iptal edip yeni giriş yapılmalı diye anlaşılıyor.
????
twolf ' Alıntı:
Selamlar
Saygılar

Buradaki çelişki hizmet sözleşmelerinin yenilenmesi gerektiği ancak aracılık sözleşmeleri ile ilgili güncelleme yapılmaması gerektiği şeklinde açıklama yapılmasıdır.

Aracılık sözleşmeleri hizmet sözleşmelerine bağlı bir sözleşme olduğundan hizmet sözleşmeleri süresi dolunca yenileniyorsa eğer, Aracılık sözleşmeleride süresi sona eren olarak girilmeli ve yenilenmelidir.

Türmobun açıklaması göre

Mevcut hizmet sözleşmelerinde "süresi dolan hizmet sözleşmesi 15 gün içerisinde taraflarca fesedilmediği sürece devam eder" ibaresi bulunması halinde hizmet sözleşmesinin süresinin uzaması ve buna bağlı olarak aracılık sözleşmelerininde süresi devam ettiğinden ek 3 lerin tekrar girişinin yapılmaması gerekir.

Ya da,

Yeni hizmet sözleşmesi ve Ek 3 lerin yapılarak internet v.d. girişleri yapılması gerekir.

Aracılık sözleşmeleri hizmet sözleşmelerine bağlı bir sözleşme olmasa idi sözleşmelerin tekrar girişi ile ilgili bir sorun da olmayacaktı.

Merhaba,

Sözleşmeler için nasıl uygulama yapıyorsunuz?

Hizmet ve aracılık sözleşmelerinin her ikisinide yeniliyor musunuz?

Yoksa sadece hizmet sözleşmelerini mi yenilediniz?