2016 Yılında Gelir Vergisi Mükellefi Olan Bir Şahsın Kira Beyanı

Üyelik
26 Kas 2015
Mesajlar
3
Konum
-
Herkese merhabalar. 2016 yılında bir işyeri açarak gelir vergisi mükellefi olan bir şahıs 2015 yılında 3500 TL mesken kira geliri , 3000 TL dükkan kira geliri elde etmiştir. 2015 yılında mükellefiyeti olmadığı için ve mesken kira geliri istisna altında kaldığı için gelir vergisi beyannamesi vermeyeceğini düşünüyorum. Konuyla ilgili Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
 
Dükkan kira gelirinden tevkifat yapıldıysa beyanname vermeye gerek yok. Kiracısı basit usül mükellefi ise geliri 1500 TL. den fazla olduğundan beyanname vermesi gerekir.
 
Kira beyanı ile ilgili karşılaştığım ve meslektaşlarımın da karşılaşabileceği konuda bende paylaşımda bulunmak isterim.

Ahmet bey annesinin ikamet ettiği ev için yenisi yapılmak şartıyla Kentsel Dönüşüm kapsamında kat karşılığı X LTD şti’ile sözleşme yapıyor.
X LTD ŞTİ her ay düzenli olarak Ahmet Bey’in banka hesabına taahhüt ettiği tutar kadar Havale yapıyor (3.000 tl).
Ahmet bey’de Annesinin ev yapılıncaya kadar kalacağı evin sahibi ile kira kontratı yapıyor ve Ahmet bey hesabından Annesinin evinin kira ödemesini yapıyor.(3.000 tl)
Bu durumda,
Ahmet bey, mütahit firmadan aldığı kira yardımını GMSİ â€˜dında gelir olarak göstermek ve
Annesinin evine ödediği kirayıda GMSİ beyannamesinde Gerçek usul’de GİDER
Olarak göstermek istiyor.
Bense şu cevabı veriyorum.
Kentsel Dönüşüm kapsamında alınan kira yardımları GMSİ kapsamında değil Dolayısıyla
X Ltd şti’nden aldığınız kirayı gelir değildir.
Ayrıca Annenizin oturduğu evin kirasını ödemiş olsanızda gider gösteremezsiniz çünkü
Sizin ikametgahınız değil.

Bu konuda sizin yorumlarınızı bekliyorum.
 
Kira kontratı Ahmet bey adına yapıldıysa zaten anne ortada yok. Ahmet bey eğer başka kra geliri elde ediyorsa gerçek usulu seçerek ödediği kirayı mahsup edebilir.
 
Kira kontratı Ahmet bey adına yapıldıysa zaten anne ortada yok. Ahmet bey eğer başka kra geliri elde ediyorsa gerçek usulu seçerek ödediği kirayı mahsup edebilir.

Sn nguroy
Sanırım yanlış anlama var.
Ahmet Bey annesiyle birlikte yaşamıyor, kendi evinde yaşıyor ve ikametgahı'da yaşadığı evde.Bu durumda sırf kira kontratı kendi üstüne olması
ve kendi hesabından annesinin kirasını ödemesi bu ödemeyi gider olarak olarak yazması için yeterli olur mu?
 
Aslında Madde hükmü açık .

GVK 74/10: Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli (kira indirimi gayri safi hasılattan bu maddenin 1 ila 9 ve 11 numaralı bentlerinden yazılı giderler düşüldükten sonra, kalan miktar üzerinden yapılır; kiranın indirilemeyen kısmı 88'inci maddenin 3'üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz);

 
İrat, menkul veya gayrimenkulün kullandırılması karşılığında elde edilen maddi menfaatlerdir. Dolayısı ile şirketin yapmış olduğu kira yardımı GMSİ kapsamında değerlendirilmemeli aksine G.V.nin tazminat ve yardımlarda istisna başlıklı 25. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

GMSİ'nin hesaplanması için dikkate alınabilecek giderler konusunda da aynı Kanun'un 74/10. maddesi kira giderinin indirimi için söz konutu konutun sahibi olunmasını şart koşmuştur. Dolayısı ile kira kontratının yeterli olmayacağını, sahipliği ifade eden tapu belgesinin aranacağını düşünüyorum.
 
Üst