Ynt: 24-25 Kasım 2007 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...
arkadaşlar bi haftadır ben de sizleri takip ediyorum ve malesef aynı şekilde ben de büyük bi merakla açıklanmasını bekliyorum sınavın, yalnız az önce yine meslekten bi arkadaşımdan gelen bi maille sınavı falan unuttum nasıl olur böyle bişey ne hakla diye gelen haberi okudum, biliyorum hepimiz şu an sınava odaklandık ama bu haberi görünce sizleri de haberdar etmek istedim, haber bugün gazetede yayınlanmış metni aşağıda:
29 bin lise mezununa mali müşavirlik yolu
Hükümet, sayıları 29 bin olan serbest muhasebecilere mali müşavirlik yolunu açmaya hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu'nda olan Türk Ticaret Yasa tasarısının yasalaşması halinde serbest muhasebecilerin çalışma alanları çok daralacak.
28 Ocak 2008 12:06
Türk Ticaret Yasa tasarısına göre, ön lisans seviyesinde eğitim görenler ile ticaret lisesi mezunu serbest muhasebeciler, açılacak sınavda başarılı olmaları halinde mali müşavirlik yapabilecek
Hükümet, sayıları 29 bin olan serbest muhasebecilere mali müşavirlik yolunu açmaya hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu'nda olan Türk Ticaret Yasa tasarısının yasalaşması halinde serbest muhasebecilerin çalışma alanları çok daralacak. Basel 2'nin de devreye gireceği düşüncesiyle hükümet bir sınavla serbest muhasebecilere mali müşavir olma hakkını verecek.
Öte yandan, hazırlanan kanun taslağında mayıs ayında seçim süreci başlayacak olan Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) delege sistemi değiştiriliyor.
Serbest muhasebeci ve mali müşavirliğe ilişkin yasal düzenleme 1989 yılında çıkarılan 3568 sayılı yasada düzenleniyor. Bu yasaya göre ön lisans seviyesinde öğrenim görmüş kişiler ile ticaret lisesi mezunları serbest muhasebecilik yapıyorlar ancak "mali müşavir" unvanını kullanamıyorlar. Daha çok şirketlerin kaydını tutuyorlar, denetim yapma yetkileri yok.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için ise hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim gören fakültelerden mezun olmak gerekiyor. Mali müşavirler bağımsız rapor hazırlayıp denetim yapabiliyorlar.
TÜRMOB'un kayıtlarına göre şu anda 29 bin serbest muhasebeci ve 40 bin 757 serbest muhasebeci mali müşavir bulunuyor.
Maliye Bakanlığı "serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik kanununda değişiklik yapılması hakkında" bir kanun taslağı hazırladı.
15 maddeden oluşan bu taslağın geçici 11. maddesinde, bu yasal düzenlemeden önce serbest muhasebeci olanların açılacak sınavlara girmeleri ve başarılı olmaları halinde mali müşavir unvanına sahip olmalarının önü açılıyor. Kanun yürürlüğe girdikten sonra serbest muhasebeciler iki yıl içinde açılacak serbest mali müşavirlik sınavına, serbest muhasebecilik stajına devam edenlerden başarılı olanlar da bu tarihten itibaren yine iki yıl içinde açılacak mali müşavirlik sınavlarına girmeye hak kazanacaklar.
Bu sınavlarda başarılı olamayanlar ise serbest muhasebeci unvanı ile çalışabilecekler ancak mali müşavir unvanını kullanamayacaklar.
Seçim sistemi değişiyor
Taslakta TÜRMOB'un seçim sistemi de değiştiriliyor. TÜRMOB'da mayıs ayında odalarda seçim süreci başlayacak ve ekim ayında da genel başkanlık seçimi var. 75 bin üyesi olan TÜRMOB'da mevcut sistemde 3 bin delege bulunuyor ancak yasa değişikliği ile bu 1100 delegeye inecek. Bir de yine taslağın geçici 10'ncu maddesinde üst üste iki dönem yönetim kurulu üyeliği yapmış olanların iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemeyeceklerine ilişkin bir düzenleme yer aldı. Taslağa göre yasal düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk seçimlerden itibaren bu hüküm uygulanacak. Böylece TÜRMOB Başkanı Mehmet Timur, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMM) Başkanı Yahya Arıkan ve TÜRMOB yönetim kurulu üyelerinin yeniden aday olmalarının önü kapanacak.
İSMMM Başkanı Arıkan, serbest muhasebecilere mali müşavirlik hakkının verilmesini kendilerinin istediğini ancak bu hakkın sınavsız verilmesini istediklerini söyledi. Taslağın hazırlanış biçimini eleştiren Arıkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yasa değişikliği zamanında Sanayi Bakanlığı ile işbirliği yapıldığını aynı işbirliğini kendilerinin de istediğini söyledi. Özellikle seçimlere ilişkin maddelerde Anayasa'ya aykırı hükümler olduğunu ifade eden Arıkan, yeni yasal düzenleme için acele edilmemesini istedi.
arkadaşlar biz yıllarca üniversiteydi masterdı stajdı diye bu yolda bu sıkıntılarla boğuşurken bi takım kimselerin oy ve aidat uğruna bizlere bunları yapmasına müsade etmeyelim, gerekiyorsa herkes kendi bölgesinde imza toplasın, yıllar evvel her önüne gelene mali müşavir belgesi vermenin sıkıntısını biz bugün yaşıyorken, şimdi de smlere yapılacak sınavın bile ne zorlukta ve nasıl olacağı meçhulken, bir de kalkmışlar sınavsız verilmesi gerektiğini isteyen oda başkanları açıklamalar yapıyorlar. oy uğruna haklarımıza, emeklerimize saygı duymayanlar, sınavı bile açıklamayarak bizlere bu eziyetli yolun ne denli zor bi süreç olduğunu gösteren turmoba baskı yapıp bu taslağın yasalaştırılmasına engel olalım.