25-2 Maddeye Dayanılarak Yapılan Haksızlıklar

Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

bu konu hakkında sayın keremcem in de bilgisini almak isterim saygılar..
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

bilirkişiye giden dosya ne olur konu hakkında bilgi sahibi kişilerin yardımcı olmalarını rica ederim
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

Size edilen küfür ve hakaretler;
- durduk yerde, hiç bir şey yokken , herhangi bir tahrik olmadan hakaret ve küfür şeklinde mi başladı?
- edilen küfür ve hakaretler sonrası olay kapandı mı? Kavgaya dönmedi mi bu küfür olayı, veya karşılıklı küfürleşme şekline dönmedi mi?
- sorun yaşadığınız, olaya ortak olan diğer kişi ne oldu? Onun da aynı sebeple iş akdi sonlandırıldı mı?

Bilirkişi bunları inceler ve konu hakkında görüşünü belirtir raporunda.Sonrası şahitlerin ifadeleri , diğer delillere göre hakimin takdirine kalır.Bilirkişi incelemesi ne kadar sürer, dava daha ne kadar uzar.. bu tür sorulara bir cevap verebilmek ne yazık ki mümkün değil.Bulunduğunuz bölgedeki iş mahkemesinin yoğunluğuna , belgelerin temin süresine, şahitlerin ifadelerine, şahitlerin gelip gelmemesine veya şu an aklınıza gelmeyecek başka nedenlere bağlı olarak süreç değişecektir.

Bu arada siz dava açtınız değil mi?
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

sayın keremcem ben davamı açtım şuan dosya bilirkişiye gitti küfür olayı durduk yerde karşı taraftan bana yapıldı daha önceleride aynı kişiyle tartışmalarım oldu ben onun üstü olmama rağmen beni dinlemiyordu çok lakayit davranışlarda bulunuyordu amirlerime defalarca söylememe rağmen hiçbirşey yapılmadı küfür eden kişi benmişim gibi gösterildi işveren beni işten attı karşı taraf halen işyerinde çalışmakta şahitlerim dinlendi 2 şahidimde benim ne kadar dürüst ve düzgün karaktere sahip olduğumu beni çok iyi tanıdıklarını kavga olayını anlattılar herhangi darp olayım yok dr raporu yok karakolluk bir durum yok kavga olayını yaşadığım kişi karşıma çıkmıyor tutanağa imza atan amirler çıkmıyor farklı şahitler çıktı karşıma karşı taraf ise darp olayı var küfür eden benim olduğuma dair ifade verdi artı olarak işyerinde normal çalışma 10 saat ama onlar haftalık 45 saat olarak dile getirdiler benim elimde geçmiş dönemlere ait tüm personelin vardiya çizelgesi vardı 10saat olarak yazan bunu ben avukatıma verdim ve oda hakime sundu cevabınızı bekliyorum saygılarımla ..
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

Sn.yiğit5;
kararı verecek olan hakim.
Benim düşünceme göre, diğer kişinin üstü olmanıza rağmen, kavga nedeniyle sadece sizin sözleşmenizin feshedilmiş olması , işverenin kusurlu olduğunun göstergesi, ama dediğim gibi benim düşünceme göre böyle.Diğer şahitlerin ifadeleri, işverenin delilleri, bilirkişi görüşüne göre durum değişebilir de.
Hayırlısı olsun demekten başka bir şey gelmiyor aklıma :)
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

işverenin şahitleri beni karalamak istesede hakim onlara benim için bu adam dürüst efendi işini yaparmıydı diye sorduğunda her ikiside evet dürüst efendidir işini yapardı diyede eklediler kararı gerçekten çok merak içinde bekliyorum inşallah sizinde dediğiniz gibi hayırlısıyla kazanmak istiyorum çünkü beni çok mağdur duruma düşürdüler sayın keremcem saygılarımla ..
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

özür dileyerek bişey daha eklemek istiyorum çalışma saatlerimle ilgili üst tarafta yazım var normalde 10 saat mesaim karşı taraf 8 saat olarak söyledi fakat yukarıda belirttiğim gibi işyerinde yazılan vardiya sisteminin kağıda dökülmüş nüshalarını hakime sunduk durum hakimin gözünde olumlu olmazmı :)
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

Sn.yiğit35;
öncelikle, bir avukatınız var ve konuyla ilgili tüm detaylara sahip. Avukatınıza güvenin ve iletişiminizi kesmeyin.Buradan yada başka kanallardan alacağınız bilgiler, yanıtlayan kişilerin kendi görüşleri veya yaşadıklarından aktardıkları-fikirleridir.Hukukta her olay kendi içinde değerlendirilir.İlk bakışta birbirinin aynı gibi görülen 2 olayda birbirine ters 2 karar çıkma ihtimali yüksektir.Şahitlerin ifadeleri, sunulan deliller, izlenen yollar, olayın ayrıntıları sonucu etkiler.
Sorduğunuz soru '' durum hakimin gözünde olumlu olmaz mı'' :) hiçbirimizde hakimin gözü yok ki bu soruya cevap verebilelim ;)
Açtığınız dava konusunu bile bilmiyoruz, işe iade davasımı açtınız, tazminat ve fazla çalışma ücretleriniz için mi açtınız davayı bilmiyoruz. :)
Davanın sonucunu kestirmek ,sunulan delillerin hakimi nasıl etkileyeceğini tahmin edebilmek, hele de bir forum köşesinden , inanın imkansız :)
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

:) haklısınız sayın keremcem bilgileriniz için teşekkürler benimkisi sanırım biraz fazla kafaya takmak davayı işe iade için açmadım tazminat fazla mesai v.s bana çok büyük haksızlık yapıldı bunu ispatlamak ve tüm haklarımı alabilmek istiyorum saygılar..
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

tazminatlarımı fazla mesailerimi ve diğer haklarımı alabilirmiyim.
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

bilirkişiden gelen kararda tazminat haklarımı ve fazla mesai v.s alacaklarımı alabileceğim karar varsa bunda hakimin değişiklik yapabilme yetkisi varmıdır yani kıdem ve ihbardan 1 i kesilebilirmi yada senelik izin gibi yoksa hakim bilirkişinin tüm hesaplamalarına göremi karar verir hiçbir değişiklik yapmadan
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

Bilirkişi fikir verir, hakim karar:)
İzin ücretleriniz, hak kazanıp ta kullanmadığınız izin sürelerine ait ücretlerin her halukarda ödenmesi gerekir.
Hakim , delillere , şahitlere , bilirkişi raporuna bakarak karar verir.Bilirkişi raporunun bağlayıcılığı-yaptırımı yoktur.
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

işverenin şahitleri haftalık 45 saat çalışıyoruz diye tembihlenip ifade verdi benim şahitlerim ise günde 10 saat yani hafta da 60 saat olmak üzere ifade verdi haftalık 60 saat olarak yazan işyerine ait çalışma vardiya çizelgesinin yazılı olduğu birkaç adet pusula sundum avukatıma o da hakime teslim etti karşı tarafın tezi böylelikle çürümüşmüdür
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

haftalık çalışma çizelgesi hakkında bilgisi olan varmı kanundaki yeri nedir
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

hayırlı geceler sayın keremcem yukarıda sormuş olduğum sorularıma cevaplarınızı bekliyorum sizin bilgi ve tecrübelerinize güveniyorum beni en iyi şekilde aydınlatacağınızdan eminim saygılar... :)
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

Bu madde ile ilgili bir bilgim yok ama yeni kanunlara göre;


3-Hizmet Akdinin Feshinin Geçerli, Bir Nedene Dayandığını İspat Yükümlülüğü İşverene Aittir.
Yukarıda 4773 Sayılı Kanundan önce hizmet sözleşmesinin kötüniyetle feshedildiğini ispat yükümlülüğünün işçiye ait olduğunu belirtmiştik. 4773 Sayılı Kanun ile eklenen 13/C-II. Maddeye göre işçi (feshin geçerli bir sebebe dayanmadığı gerekçesi ile) mahkemeye başvurduğunda iş akdinin feshinin geçerli bir sebebe dayandığını ispat işverenin olacaktır. Kanunun bu maddesi ile Medeni Kanunun 6. Maddesindeki ?ispat yükü? işçi lehine tersine çevrilmiştir. Yani işveren için kusur karinesi vardır.

------

A-İŞÇİNİN DAVA HAKKI

1-Görevli ve Yetkili Mahkeme

Bir davanın hangi mahkemede görüleceği ?görev? hangi yerdeki mahkemede görüleceği ise ?yetki? sorunudur.
Hizmet akdinden doğan davalar iş mahkemelerine açılır. (İMK Md.1)# Ayrı bir İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde, bu göreve Asliye Hukuk Mahkemeleri (İş Mahkemesi sıfatıyla) bakar.
İş davası, davalının yerleşim yerindeki (ikametgahındaki) yer mahkemesinde veya işçinin işini yaptığı yer mahkemesinde açılabilir (İMK Md. 5). Buna aykırı sözleşme yapılamaz (Aynı Md.).
Konumuz, işçinin dava hakkıdır. Dolayısıyla dava, işverenin yerleşim yerindeki iş mahkemesine açılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı yerdeki iş mahkemesinde de açılabilir.

2-Dava Süresi ve Görülme Yöntemi

Dava fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde açılabilir. Dava yetkili iş mahkemesine açılacaktır.
İşçinin, geçersiz nedene dayanan fesihten dolayı açtığı dava ?seri mahkeme usulüne göre? görülür. Dava mahkeme tarafından iki ay içinde sonuçlandırılmak durumundadır (Md. BK-III). Seri mahkeme (yargılama) usulü HMUK?nun 501-506 maddelerinde düzenlenmiştir. Bu usul asliye mahkemelerinde uygulanan yazılı usulün biraz daha çabuklaştırılmış şeklidir.#

İş Mahkemesi kararı temyiz edildiğinde Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir (Md. 13/c-III).# Yani karar düzeltme yolu kapalıdır.

3-Dava Nedenleri

İşçinin geçersiz fesih dolayısıyla açtığı dava;

-İşverenin fesih bildirimini yazılı olarak yapmadığı; veya
-Fesih sebebi açık ve kesin olarak belirtilmediği, veya
-Savunma alınması gerektiği durumlarda savunma alınmadığı, veya
-Gösterilen nedenin geçerli olmadığı;
nedenlerine dayanabilir (Md. 13/B, 13/C).

Yukarıda belirttiğimiz gibi, işçi sadece dava açar, davada haklı olduğunu ispatlamak zorunda değildir. İşveren haksız olmadığını ispatlamalıdır (13/C-II).

Daha ayrıntıları var ama buraya yazmak için çok uzun... Bu bilgiler umarım işinize yarar. Daha başlamadan pes etmeyiniz hakkınızı arayın lütfen
 
Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar

hayırlı geceler sayın kare işverenin kusur karinesi nedir anlam olarak bilgileriniz için teşekkürler konuyu biraz daha açarmısınız lütfen yeni kanuna göre davayı kaybetme olasılığım yüksek midir saygılarımla..
 
Üst