Ynt: 25-2 maddeye dayanılarak yapılan haksızlıklar
Bu madde ile ilgili bir bilgim yok ama yeni kanunlara göre;
3-Hizmet Akdinin Feshinin Geçerli, Bir Nedene Dayandığını İspat Yükümlülüğü İşverene Aittir.
Yukarıda 4773 Sayılı Kanundan önce hizmet sözleşmesinin kötüniyetle feshedildiğini ispat yükümlülüğünün işçiye ait olduğunu belirtmiştik. 4773 Sayılı Kanun ile eklenen 13/C-II. Maddeye göre işçi (feshin geçerli bir sebebe dayanmadığı gerekçesi ile) mahkemeye başvurduğunda iş akdinin feshinin geçerli bir sebebe dayandığını ispat işverenin olacaktır. Kanunun bu maddesi ile Medeni Kanunun 6. Maddesindeki ?ispat yükü? işçi lehine tersine çevrilmiştir. Yani işveren için kusur karinesi vardır.
------
A-İŞÇİNİN DAVA HAKKI
1-Görevli ve Yetkili Mahkeme
Bir davanın hangi mahkemede görüleceği ?görev? hangi yerdeki mahkemede görüleceği ise ?yetki? sorunudur.
Hizmet akdinden doğan davalar iş mahkemelerine açılır. (İMK Md.1)# Ayrı bir İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde, bu göreve Asliye Hukuk Mahkemeleri (İş Mahkemesi sıfatıyla) bakar.
İş davası, davalının yerleşim yerindeki (ikametgahındaki) yer mahkemesinde veya işçinin işini yaptığı yer mahkemesinde açılabilir (İMK Md. 5). Buna aykırı sözleşme yapılamaz (Aynı Md.).
Konumuz, işçinin dava hakkıdır. Dolayısıyla dava, işverenin yerleşim yerindeki iş mahkemesine açılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı yerdeki iş mahkemesinde de açılabilir.
2-Dava Süresi ve Görülme Yöntemi
Dava fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde açılabilir. Dava yetkili iş mahkemesine açılacaktır.
İşçinin, geçersiz nedene dayanan fesihten dolayı açtığı dava ?seri mahkeme usulüne göre? görülür. Dava mahkeme tarafından iki ay içinde sonuçlandırılmak durumundadır (Md. BK-III). Seri mahkeme (yargılama) usulü HMUK?nun 501-506 maddelerinde düzenlenmiştir. Bu usul asliye mahkemelerinde uygulanan yazılı usulün biraz daha çabuklaştırılmış şeklidir.#
İş Mahkemesi kararı temyiz edildiğinde Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir (Md. 13/c-III).# Yani karar düzeltme yolu kapalıdır.
3-Dava Nedenleri
İşçinin geçersiz fesih dolayısıyla açtığı dava;
-İşverenin fesih bildirimini yazılı olarak yapmadığı; veya
-Fesih sebebi açık ve kesin olarak belirtilmediği, veya
-Savunma alınması gerektiği durumlarda savunma alınmadığı, veya
-Gösterilen nedenin geçerli olmadığı;
nedenlerine dayanabilir (Md. 13/B, 13/C).
Yukarıda belirttiğimiz gibi, işçi sadece dava açar, davada haklı olduğunu ispatlamak zorunda değildir. İşveren haksız olmadığını ispatlamalıdır (13/C-II).
Daha ayrıntıları var ama buraya yazmak için çok uzun... Bu bilgiler umarım işinize yarar. Daha başlamadan pes etmeyiniz hakkınızı arayın lütfen