25 II-i ye Göre Sözleşmesi Feshedilen İşçinin Maaş ve Primleri

Üyelik
2 Mar 2007
Mesajlar
5
Merhabalar.İşçi işverenden izin almadan kendisine verilmiş olan taşıt ile giderken kaza yapıyor.Taşıt kaskolu.İşveren de İş Kanununun 25 II-i ye göre sözleşmeyi feshediyor.Ayrıca işçiye ibraname imzalatmak istemektiyor fakat işçi de maaş ve primleri kendisine ödenmediği için ibranameyi imzalamamıyor.İşçinin izleyeceği yol nedir? Saygılar.
 
Ynt: 25 II-i ye göre sözleşmesi feshedilen işçinin Maaş ve Primleri

Eğer anlaşma sağlanamıyorsa işçi öncelikle Bölge çalışma müdürlüğüne şikayet eder. Hala bir sonuç alınamaz ise sorun yargıya taşınır.
 
Ynt: 25 II-i ye Göre Sözleşmesi Feshedilen İşçinin Maaş ve Primleri

Kaza yaptığı araç şirketin kiralamış olduğu bir araç.Yani kaza yapsa da yapmasa da şirketin o araç için ödeyeceği prim aynı.Bu durumda işçinin işine son verilebilir mi? İş Kanununun 25-II-i maddesinde ifade edilen " İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması " bu durumda geçerli midir? Zira İşyerinin herhangi bir kaybı olmamaktadır.
 
Ynt: 25 II-i ye Göre Sözleşmesi Feshedilen İşçinin Maaş ve Primleri

İşçinin aracı kimden izinle aldığı ve ne için kullandığı önemlidir bu noktada.

Aracı işverenin yada işverenin yetkilendirdiği müdür, şef vs. birinden izin alarak, yada emirleriyle alarak kullanıyorsa iş için yada işle alakası olmayacak şekilde (örnek:akşam sabah evine gidip gelirken) bu durumda herhangi bir şikayet sonucunda yada mahkemelik durumda işçinin haklı olma ihtimali yüksektir.

Ancak bu üst makamlardan izin alınmadan kullanılmadan doğan bir kaza ise işveren yüzde yüz haklıdır.

Anlaşma sağlanamıyorsa da ;
nguroy' un dediği yollara başvurması lazım.

Kolay gelsin.
 
Üst