fonradar

258 Hesap

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Firma 30 yıllık kullanım hakkıyla aldığı bir tesisi yeniliyor ve daha sonra kendisi işletecek. 2012 yılında bu yatırımla ilgili yaptığı harcamaları 258 hs.a attık yatırım 2013'te tamamlanacak.

1) bu hesabı kullanmamız doğru mu?
2) kullanım hakkıyla ilgili ödediği parayı 260 haklara koyup 30 yıl amortisman ayırıyoruz değil mi?
3) bu a yıla mortismanı da gidere mi yoksa yatırım hs.a mı atmalıyız
4)2012 sonu itibariyle 258 hs. öyle kalmalı mı bir yere aktarmamız gerekiyor mu?

teşekkürler
 
1- İnşaat ve yenileme işlemi bitinceye kadar 258, bitince 253'e aktarmanız gerekiyor.

2-Faydalı ömür 30 yıl değil 15 yıl(bkz. Amortisman Listesi 55)

3-Kullanım hakkı ile tesis ayrı iktisadi kıymetler olduğundan amortismanın gider yazılması gerekir.

4-2012 sonunda 258'iğ her hangi bir yere aktarmak gerekmiyor.
 
Sayın fugenc,

30 yıllık kullanım hakkını nasıl, hangi yöntemle aldığınızı söylermisiniz ? Bu hakkı size tanıyan belgenin içeriği ne ve ödemeleri nasıl yapılacak.

Saygılar
Kevork
 
Koray dostum,

şöyle. Kullanma hakkını almak tesise sahip olmak anlamına gelmiyor diye düşünüyorum. Yani bir nevi kiralamamıdır acaba diye geçiyor aklımdan. O zaman değişir. 30 yıllık bir hakkın bedelinin de "down payment" olmadığını düşündüm.

eğer böyleyse, sözleşme bedelinin ayrı, yapılan bakım onarımların ayrı değerlendirilmesi gerekir

konuşalım,

saygılar,
Kevork
 
Kullanma yani irtifak hakkı elbette tesisin mülkiyetini hak sahibine devretmez, ama kiralama da değildir. İrtifak hakkı sınırlı ayni hak, kiralamadan doğan hak ise nispi haktır.

Ama şurası kesindir her ne kadar kiralama işlemi olmasa da, irtifak hakkının ayrı bir yerde, tesis için yapılan yenileme giderlerinin ayrı bir yerde aktifleşirilmesi ve her birinin kendi amortisman oranına göre itfa edilmesi gerekir.
 
Doğru,
ancak irtifak hakkını benim tahmin ettiğim gibi aldılarsa bedeli her yıl kiralama gibi tefe/tüfe endeksli artırarak giderler, hak sınırlı mülkiyet devri olarak dursa bile uzun vadeli kiralama gibi işlem görür, orda da bedel her yıl ayrı ayrı belirlenip ödeneceği için amortisman değil kira gideri ortaya çıkar ve buradaki süre olan 30 yıl boyunca sürer. Toplu bedel de belli olmadığı için amortisman da olmaz.

bu şartlarda yapılan yatırımlar da, tamir bakımlar, özel maliyet olarak 30 yıl mı yoksa 5 yıl mı ayrı bir sıkıntılı hal doğurur.

Saygılar,
Kevork
 
cevaplara teşekkürler ama benim iyice kafam karıştı.

belediyeden belli bir ödeme yapılarak tesisin yenilenmesi vb giderleri tamamen bizim firmaya ait olmak üzere kullanım hakkı alındı. sözleşme var. tesis yenilenecek ve daha sonra 30 yıl süre ile işletilecek .. belediyeye her yıl kira ödemesi yok..

ben yapılan tüm harcamaları personel giderlerini vb. 258.te topluyorum. haklar ise 260'ta ve amortisman ayıracağım. 258'teki bakiye için birşey yapacak mıyım ve bittiğinde o hesaptan nereye atmam doğru olur..?
 
Şu ana kadar yaptıklarınız doğrudur. Yalnız tesisin yenilenmesinde kasıt tam olarak nedir? Yıkılıp yeniden mi yapılıyor, iktisadi kıymetini devamlı surette arttıran bir gider mi yapılıyor, yoksa sadece bakım onarım gideri mi?
 
iktisadi kıymetini arttıran diyebiliriz. daha çok montaj şeklinde, ana bina da yenileniyor..
 
Bu durumda iktisadi kıymetin faydalı ömrünü uzatan bir gider söz konusu, bu nedenle yapılan harcamalar 253 hesapta aktifleştirilmeli ve amortisman listesine uygun oranla itfa edilmeli, diğer taraftan irtifak hakkı ayrıca 260 hesapta %6,66 oranında itfa edilmelidir.
 
Koray bey,

Burda ben sanki yap işlet devret gibi, onar/yenile işlet devret görüyorum. Bunda mutabıksak hak da giderler de 258 de biriktirilip, faaliyete geçilen tarihten itibaren kalan sürede amortisman ayrılmalıdır diye düşünüyorum. Örneğin işler bir yılda biterse 258 de biriken tutar 29 yılda amorti edilmelidir.

Saygılar,
Kevork
 
Haklısınız onar yenile işlet modeli gibi bir model var, ancak

1-Daha önce de tekrarladım irtifak hakkının süresi 30 yıl da olsa, 3 yılda olsa, amortisman oranı %6,66'dır.

2-Giderlerin ise dediğim gibi bir maddi duran varlık elde edilmesi nedeniyle 253 alt hesabında izlenmesi ve kendine özgü oranı ile itfa edilmesi gerekir. Diğer taraftan eğer itfa süresi bitmeden 30 yıl dolarsa neler yapılması gerektiği ayrı bir tartışma konusudur.

3-Sizin dediğiniz gibi bir uygulama ancak imtiyaz sözleşmesinin olduğu durumlarda sermayenin amortismanı mekanizması ile olabilir, ancak burada VUK md.325 kapsamına giren bir şey yok.
 
Üst