29-30 Haziran Yeterlilik Sınavı Hakkında

erken başlamanın tek bir kötü yanı olabilir o da kalacağınızı düşündüğünüz sınavdan geçmiş olmanızdır.tabi bu ne kadar kötüdür o da ayrı konu :)

ama insan yinede bilir kaldığı dersi az çok mesela ben dediğim 2 dersten kesin kaldım gibi. 2 ders te arada derede onları sonraya bırakacağım :)

evet önceliği kesin kaldım dediğimiz derslere vermek daha mantıklı tabii ki.bende denetimden kesin kaldım mesela.ilk onu bitireceğim sonra meslekle analize bakacağım en son temel hukuk.mesela vergiden geçtim geçtim geçemedim bu dönem girmeyip diğer döneme bırakacağım.finansalla maliyetten kalırsam bunalıma gireceğim :)

evet önceliği kesin kaldım dediğimiz derslere vermek daha mantıklı tabii ki.bende denetimden kesin kaldım mesela.ilk onu bitireceğim sonra meslekle analize bakacağım en son temel hukuk.mesela vergiden geçtim geçtim geçemedim bu dönem girmeyip diğer döneme bırakacağım.finansalla maliyetten kalırsam bunalıma gireceğim :)

Geriyede zaten ders kalmadı :) Bende gel gitler yaşıyorum umarım hepsinden kalmam :(

kalmazsın inşallah olumsuz düşüncelerle motivasyonunu düşürme.önce biz üzerimize düşeni yapıp çalışacağız sonra da Allaha tevekkül edeceğiz.biz işin en zor kısmını hallettik (staj başlatma;çünkü insanlarla yarışıyorsunuz) bunu da inşallah halledeceğiz.yine de olmuyorsa o zaman profosyonel bir yardıma ihtiyacımız olacak :)

arkadaşlar ben maliyet muhasebesinin 2.sorusunda bütün hesaplamaları yaptım ve her bir mamülün birim maliyetini buldum. birde fazladan zarar gelmez diye toplam birim maliyetide hesaplamıştım. acaba hoca hiç puan vermeyebilirmi. yoksa biraz puanmı kırar. çok stres yapıyorum nolur bişeyler söyleyin...

yok canım niye puan kırsın stres yapma boşuna tam puan alırsın.bundan sonraki sınavlarda fazlasını yazmamaya çalış.okuyanın yerine koy kendini.adamlar bir sürü kağıt okuyorlar ve her bir saniyenin bile büyük önemi var.fazla yazmak adamların zamanından çalmaktır ve bu olumsuz izlenim verebilir.ama senin fazlalık bu sınavda sıkıntı yaratmaz için rahat olsun

Allah senden razı olsun kardeşim. içime su serptin. kime sorarsam puan kırabilir, hocanın sağı solu belli olmaz diyorlar. sonuçta hocada insan. o kadar gaddar olamazlar bencede...

insanları anlamıyorum ola ki hoca puan kıracak olsun bunu sana söylemenin sana ne faydası olacak bana ne faydası olacak?nasıl bir ego tatminidir arkadaş bu?ama dediğim gibi puan kıracağını sanmıyorum sıkma canını

insanları anlamıyorum ola ki hoca puan kıracak olsun bunu sana söylemenin sana ne faydası olacak bana ne faydası olacak?nasıl bir ego tatminidir arkadaş bu?ama dediğim gibi puan kıracağını sanmıyorum sıkma canını

arkadaşlar bu dönem maliyette ne sordularki herkes depresyonda :S 3. dağıtım sormuşlar diye duydum o ne ki ? odanın kursunda hiç böyle birşey görmedik. haziranda gireceklere yol gösterin lütfenn..

3.dağıtım denilen şey esas üretim yerlerinde toplanan maliyetlerin üretilen ürünlere yüklenmesi oluyor.esas üretim yerinde toplanan maliyeti verilen dağıtım anahtarına göre üretilen mamüllere dağıtacaksın.soru aslında kolaydı ama soru uzun oldu için insanın gözünü korkutuyor benim bile moralim bozulmuştu görünce böyle soru mu olur diye.ama soruyu okuyunca nasıl bu kadar kolay sormuşlar diye düşündüm.ben safha maliyetten fifo ya göre bir soru bekliyordum.ortalama maliyetten de normal bozuk mal ve anormal bozuk mallı bir soru bekliyordum.sınav kolaydı kalacak arkadaşlar moralini bozmasınlar inş. bir daha ki sefere geçerler

Son düzenleme:
Örnek: I. Dağıtımını ve II. Dağıtımın yaptığımız örnek ile devam edersek işletmemiz bu dönemde, örgü bölümünde 2.000 adet kazak, boya bölümünde ise 1.500 adet gömlek üretmiştir.

I. Dağıtım Tablosu:
Gider Yeleri

Giderler

TOPLAM Esas üretim gider yerleri Yardımcı üretim gider yerleri
Örgü Boya Dikiş Ütüleme Paketleme
Direkt İşçilik Gider. 3.000 1.500 1.000 300 200 -
DİMMG 4.000 2.000 1.200 500 200 100
Elektrik Gideri 5.000 2.000 1.500 750 500 250
Makine Bakımları 4.000 1.600 960 640 480 320
I. Dağıtım Toplamı 16.000 7.100 4.660 2.190 1.380 670
Dağıtımlar
Personel (adet) 40 25 15

II. Dağıtım Tablosu:
Gider Yeleri

Giderler

TOPLAM Esas üretim gider yerleri Yardımcı üretim gider yerleri
Örgü Boya Dikiş Ütüleme Paketleme
I. Dağıtım Toplamı 16.000 7.100 4.660 2.190 1.380 670
Dağıtım Giderleri
Dikiş 2.190 1.368,75 821,25 (2.190)
Ütüleme 1.380 862,5 517,5 (1.380)
Paketleme 670 418,75 251,25 (670)
II. Dağıtım Toplamı 4.240 2.650 1.590 (2.190) (1.380) (670)
Genel Toplam 16.000 9.750 6.250 - - -

Cevap:

Dağıtımdan sonra toplam genel üretim gideri ürünlere işçilik giderlerine göre dağıtılacaktır.

Dağıtım ölçüsü: Genel üretim gideri / Toplam işçilik gideri= 16.000 / 2.500 = 6,4

Kazak için genel üretim gideri: 6,4 x 1.500 = 9.600
Gömlek için genel üretim gideri: 6,4 x 1.000 = 6.400
--------------------------------------------------------------
Toplam = 16.000

Yaptığımız hesaplamalara göre gider dağıtım tablosunun III. dağıtımını yapalım:

Giderler Toplam Kazak Gömlek
Direkt İşçilik 2.500 1.500 1.000
DİMMG 3.200 2.000 1.200
Direkt Giderler Toplamı 5.700 3.500 2.200
Genel Üretim Giderleri 16.000 9.600 6.400
Toplam Mamül Maliyeti 21.700* 13.100* 8.600*
*13.100 = 3.500 + 9.600
*8.600 = 2.200 + 6.400
* 21.700 = 13.100 + 8.600

Ürünlerin birim maliyetinin hesaplanması:

Bir adet kazağın maliyet fiyatı = 13.100 / 2.000 = 6,55 TL
Bir adet gömleğin maliyet fiyatı = 8.600 / 1.500 = 5,73 TL

(bu kadar basit değildi soru ama mantık buydu)

arkadaşlar bu dönem maliyette ne sordularki herkes depresyonda :S 3. dağıtım sormuşlar diye duydum o ne ki ? odanın kursunda hiç böyle birşey görmedik. haziranda gireceklere yol gösterin lütfenn..

Arkadaşlar 3. dağıtıma bu kadar takılmayın. Maliyette konu başlıklarına çok dikkat etmediğimiz için karıştırıyoruz. 3. Dağıtım birim maliyetlerin hesaplanmasından ibarettir. Birim maliyetlerde;
3. Dağıtım;
-Kapsamına göre dağıtım; (Tam-Değişken-Normal-Asal
[FONT=Georgia, Utopia, Palatino Linotype, Palatino, serif]),
-Üretim Tekniğine göre; (Sipariş Maliyet, Safha Maliyet,
-Saptanma Zamanına göre; (Standart Maliyet, Fiili Maliyet)

[/FONT]Bu maliyet sistemleri ile hesaplanıyor. 2013/1 döneminde 3. dağıtımın Üretim Tekniğine göre Maliyet sistemlerinden Sipariş Maliyet soruldu. Kurslarda 3. dağıtım olarak değilde Sipariş yada Safha maliyet olarak işleniyor. Herkes de doğal olarak buda neydi diyorlar.

Arkadaslar bende 29-30 Hazirandaki Smmm yeterlilik sınavına ilk girişim olacak.Vergi ve hukuk kurs notlarını paylaşıp yardımcı olabilecek arkadaş var mı?

Denetim ve finansal tablolar analizi sınav sorularına dün bakma fırsatım oldu.analiz dikey analiz çıkacak demiştim çıkmış.denetim son yılların en kolay soruları kesinlikle giren arkadaşların çoğu geçecek bence.son iki sınavdır denetim zordu bayağı kasmışlardı dökülmüştü millet.ama martta toplamışlar bence dökülenleri.analizde aynı şekilde aralık sınavında çok zorlanmıştık 3 kağıda zor sığdırdım cevapları.herkez için hayırlısı olur inş.

arkadaşlar bende haziranda ilk kez sınava gircem şuana kadar 5 ders bitti vergi ve hukuk kaldı fakat onlara nasıl çalışacağımı kestiremiyorm:(( dğerlerine deha dan çalıştım ama bu ikisine elimde bulunan notlardan çalışsam faydalı olurmu acaba kitap çookk kalın gözümü korkutuyo:((

sınav acemiliği ve stresten olsa gerek çalıştığm dersleri unutuyo gibiyim ve bu iyice psikolojimi bozuyo :(

sınav acemiliği ve stresten olsa gerek çalıştığm dersleri unutuyo gibiyim ve bu iyice psikolojimi bozuyo :(
Çok çalışınca insan öyle oluyo unutmazsınız merak etmeyin.hukuk ders notları yeterli bence ama vergiye kitaptan çalışmak daha yararlı olur.şöyle söyliyim faydası olur inş.vergi hukuku önceki dönem sorularına bakın ve çıkmış soruların konularına çalışmayın çünkü hiçbir dönem aynı soru sorulmuyor.birde iki dönemdir kurumlar vergisinden soru geliyor tahminimce temmuz dönemi kurumlar vergisnden soru gelmez.vergi hukukundan iki dönemdir soru gelmiyor vergi hukukundan gelecek bence temmuz döneminde ve gelir vergisi gelecek bence.ama kdv kanununada bakmak lazım tabiki.

ya korkum o ki stresten kötü geçecek Allah muhafaza:(galiba biraz fazla stres yapıyorm..birde ben dehadan çalışıyorum acaba ozan bingölün kitabınımı alsam yoksa bu defalık bununlamı çalışsam.. kaynak çoğpaldıkça kafa iyice karışıyo malum..

Bende bütün derslere dehanın kitabından çalıştım bana yeterli geldi ama sizi bilemem.kafa karıştırmamak lazım tabi.