fonradar

331 Sermaye Arttırımı

Üyelik
22 Tem 2013
Mesajlar
40
Konum
istanbul
331 ortaklara borçlar hesabının alacak bakiyesindeki 500.000 tl sermayeye ilave edilirse bunun maliyeti ve takip edilmesi gerek yolu nedir?Ayrıca sermaye artırımına gidilirse 331 nolu hesap nasıl kapatılacak?
 
Smmm Raporu yazılacak. Karar alınacak. Sermaye artırımının tescili yapılacak. 331 hesabı ortakların paylarına göre ve yazılan karardaki rakamlara göre 500 hesabına virman yapılarak kapatılacak. Artırılan kısmın onbinde 4' lük kısmı Rekabet Kurumuna yatırılacak. Bir de tescil masraflarınız olacak.
 
Sayın Kemal Yıldız

Sayın merkür haklı;Zira TTK’nın 127’nci maddesine göre; Kanunda aksine hüküm olmadıkça ticaret şirketlerine sermaye olarak; a) Para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar, b) Fikrî mülkiyet hakları, c) Taşınırlar ve her çeşit taşınmaz, d) Taşınır ve taşınmazların faydalanma ve kullanma hakları, e) Kişisel emek, f) Ticari itibar, g) Ticari işletmeler, h) Haklı olarak kullanılan devredilebilir elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler, i) Maden ruhsatnameleri ve bunun gibi ekonomik değeri olan diğer haklar, j) Devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer, konabilir denmektedir

342’nci maddede ise ayni sermaye olarak konulabilecek mal varlığı unsurları sayılmıştır. Buna göre, üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir.Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz şeklinde belirtilmiştir.

343’üncü madde düzenlemesi ise, değer biçmeyi düzenlemektedir. 343’üncü maddeye göre, konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmelere ve ayınlara, şirket merkezinin bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilir

342 ve 343’üncü madde düzenlemeleri uyarınca, ayni sermayenin sermaye olarak konulması durumundaşirket merkezinin bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilir.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının görüşüne göre ortağın şirketten alacağı bulunması halinde ortak bu alacağını sermaye olarak şirkete koymak isterse şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinde dava açılacak ve mahkemenin atayacağı bilirkişinin raporuna göre bu işlem gerçekleştirilebilecektir. Nitekim, ticaret sicil müdürlükleri de bilirkişi raporu istemektedir.

Mahkemeye gidilerek bilirkişi tespiti ile uğraşmak istemeyen şirket ortakları ise şirketten alacaklarını tahsil ederek (yani şirket ortağa olan borcunu ödeyecektir) taahhüt yoluyla sermaye artırımında bulunabileceklerdir. Taahhüt yoluyla sermaye artırımında YMM ya da SMMM raporu yeterli olacaktır


Saygılar ferhat

kaynak :ymm ekrem öncü

 
Üst