4 Mart 2006 Smmm Staja Başlama Sınav Soruları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan _semra_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
arkadaşlar başabaş fiyatı 400000 buldum şöyleki;
600000/50000=12 birim satiş fiyatı
sabitgider/(satiş fiyatı-degişken gider)=33333birim
33333*12=400000 başabaş noktası
kesin diyemem ama böyle olmalı

arkadaslar sınavda polıceyı duzenleyen soruldu alacaklı degıl...cevapta kesıdecı...reeskont ıhtıyatlılık geregı olmaz donemsellık geregı ayrılır.ıslam cankaya dan bakabılırsınız...2 lı cvp lar oldukca coktu bana gore de.bu arada karsılastırlamı ustunluk rıcarda dıyenler de var .kesın cvp bılen var mı?harkesın hakkında en hayırlısını olmasını dılerım..

Mutlak Üstünlük Teorisi (Adam Smith)
Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi (ricardo): "Ricardoya göre Ulus. Ticarette önemli olan bazı malları daha ucuza üretmiş olması (mutlak üstünlüğü olması) değil, tersine malın üretimin ki üstünlük derecesidir.Başka bir değişle uluslararası ticaretin temeli mutlak değil,karşılaştırmalı üstünlük oluşturur. Eğer ülke bazı malların üretiminde daha verimli ise ,maliyeti daha düşük ise bu mallarda uzmanlaşmalı boşu boşuna kaynaklarını israf etmemelidir.Bunun için en iyi politika, karşılaştırmalı olarak en üstün olduğu alanlarda üretim yaparak uzmanlaşmalı ve bu malları ihrac etmeli,pahalıya ürettiği daha cok kaybak kullanarak üretitği diğer malı ithal etmelidir. Böylece ülkeler kıt kaynaklarını en ekonomik şekilde kullanarak ekonomik refah düzeylerini max yapacaklardır. "

Cevap Ricardo...

Bu arada poliçede düzenleyen değil alacaklı soruluyordu sorudan eminim, cevap da lehtar...

04 MART 2006 SMMM STAJA BAŞLAMA SINAV SORULARI..

arkadaşlar cevaplar doğru olmayabilir ama bayağı soru hatırlamışız...biz tesmerin acıklamasını daha coooook bekleriz.....

04 MART 2006 SMMM STAJA BAŞLAMA SINAV SORULARI

S:1-16 YAŞINDAN BÜYÜKLERLE İŞÇİLERİN ALACAKLARI İŞSİZLİK TUTARI(EĞER SORUDA EN YÜKSEK DEMİYORSA)ASGARİ ÜCRET NET/2 AYRICA ALABİLECEĞİ EN YÜKSEK TUTAR ASGARİ ÜCRETİN NETİ ORANINDADIR.
S:2-BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİYLE BİRLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA ZİNCİRLEME YADA SÜREKLİ İŞ SÖZ.OLABİLİR.
S:3-40 SAAT ÇALIŞIRKEN 45 SAAT ÇALIŞMAK FAZLA ÇALIŞMA YADA TELAFİ ÇALIŞMASI.(TAMALAYICI ÇALIŞMA)
S:4-İŞ KAZASI ZABITANE ZAMAN BİLDİRİLİR.DERHAL BİLDİRİLİR
S:5-KÖPEK NEREDE TESLİM EDİLDİKTEN SONRA YAPILAN SENEDLERİN ÖDEME YERİ:ESKİŞEHİR
S:6-CEVABI NİSBİ MUVAZAA( KATMERLİ MUVAZAA)
S:7- KEFALETLE İLGİLİ SORU.SINIRLI MİKTARDA SORUMLULUK(Kefalette sorumluluk sınırlı olup faizleri kapsamaz)
S:8-50 ORTAKTAN FAZLA ORTAK OLAMAZ LTD.ŞTİ.
S:9-DEFTERLER NE ZAMAN DELİL OLABİLİR...(Her iki tarafın tacir olması şartıyla defterler delil niteliği taşır)
S:10-ADİ ŞİRKETLE YETKİLİ.. TÜM ORTAKLAR
S:11-SATIŞ MAĞAZASI MEMURU… TİCARİ VEKİL
S:12-HARCAMA ÜZERİNDEN ALINAN VERGİ.KDV
S:13-YMM NELERİ YAPABİLİR.TASDİK-DENETİM-MÜŞAVİRLİK
S:14-MESLEK MENSUPLARI HANGİ ŞİRKETİ KURAMAZLAR.KOLLEKTİF ŞİRKET
S:15-KDV KANUNU AÇISINDAN HİZMET ÜRETİMİ YAPAN VE İMAL EDEN,KDV YÜKÜMLÜSÜ
S:16-KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ... RİCARDO
S:17-BANKNOT İHRACINDA İMTİYAZLI OLAN KİMDİR...TC.MERKEZ BANKASI(HAZİNE MÜŞT.)
S:18-CEVABI İKTİSAT OLAN SORU...(İKTİSATIN TANIMI)
S:19-TREND ANALİZİYLE İLGİLİ ... DİNAMİK ANALİZ
S:20-ÇALIŞMA KAĞITLARININ MÜLKİYETİ … DENETİM ŞİRKETİ
S:21-HANGİSİ ENDİREKT İŞÇİLİKTİR SORUSU ( USTABAŞI ÜCRETLERİ )
S:22-BAŞABAŞ NOKTASI SATIŞ TUTARI SORUSU ( 500,00 ) (400,00)
S:25-ARİYET NE TÜR SÖZLEŞME … KULLANDIRMA SÖZLEŞMESİ
S:26-POLİÇEDE ALACAKLI OLAN .. LEHTAR
S:27-CEVABI GERİ KAZANILABİLİR DEĞER … ( Satış anındaki değer )
S:28-MALİ BORÇLARDAN OLMAYAN HİSSE SENEDİ İHRAÇ PRİMLERİ
S:29-CEVABI VERİLEN DEPOZİTE VE TEMİNATLAR
S:30-HAŞHAŞ İLE İLGİLİ ..YASAL OLMAYAN BİR DURUM VERGİ BORÇUNA ENGEL DEĞİL ( Kanunlara aykırı işlenmiş bir fiilde önemli olan vergiyi doğuran olaydır.
S:31-İŞVEREN VEKİLİ İLGİLİ SORU… İŞÇİLİK STATÜSÜNÜ KAYBETMEZ ( Diğer işçilere sunulan hak ve yükümlülüklere karşı işveren sorumludur.
S:32-HANGİSİ TAKASIN ŞARTLARINDAN BİRİ DEĞİLDİR;TAKASA KONU OLAN İŞLEMİN SENEDE BAĞLANMIŞ OLMASI
S:33-TİCARİ DEFTER KAYITLARINDA YANLIŞ OLAN;YEVMİYELERİN MAZARETSİZ OLARAK KAYITLARA GİRİLMESİNİN 10 GÜN GECİKTİRİLMESİ)
S:34-KURUMLAR VERGİSİ İLE İLGİLİ YANLIŞ OLAN;3 EŞİT TAKSİTTE ÖDENİR.
S:35-VERGİ BORCUNU NE ORTADAN KALDIRMAZ;ÖLÜM
S:36-İŞLERİN YÜRÜTÜLÜP YÜRÜTÜLMEMESİ İÇİN YAPILAN;TEFTİŞ
S:37-HANGİSİ UYGUNLUK DENETİMİ YAPMAZ;DIŞ DENETÇİ
S:38-TARH VE TAHAKKUK HANGİ KANUNDA DÜZENLENMİŞTİR:VUK
S:39-HANGİSİ TAHSİL ZAMAN AŞIMINI KESER:ÖDEME EMRİ TEBLİĞİ
S:40-VERGİ TOPLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN İLK ŞART:BİR DEVLETİN VAR OLMASI
S:41-SMH’DAN DOLAYLI VERGİLER ÇIKINCA ELDE EDİLEN;(HARCANABİLİR GELİR)KAMU HARC.
S:42-ŞİRKETLERİN HESAP VERMEK ZORUNDA OLMADIKLARI:DÜNYA BANKASI
S:43-İTHAL EDİLEN MALLARIN GÜMRÜK ELEMANLARI KONTROLÜNDE BEKLEDİKLERİ YER:ANTREPO
S:45-HANGİSİ KANIT TOPLAMA ŞEKİLLERİNDEN DEĞİLDİR:DÖNEMSELLİK
S:46-İHRACATTA GÖRÜNMEYEN ENGELLERDEN DEĞİLDİR:DAMPİNG
S:47-STAJLA İLGİLİ AŞAGIDAKİLERDEN HANGİSİ YANLIŞTIR:STAJI BİTİRDİKTEN SONRA BELGE VERİLMESİ
S:48-BANK.ELDE EDİLEN GEL.İLGİLİ DÖNEME ALINMASI HANGİ İLKE GEREĞİDİR:DÖNEMSELLİK
S:49-DURAN VARLIKLARIN %50,DEVAMLI SERMAYENİN %50 OLMASI NEYİ İFADE EDER:SERMAYE YETERSİZLİĞİNİ
S:50-HİSSE BAŞINA DÜŞEN KAR PAYINI İFADE EDEN :PAY BAŞINA TEMETTÜ ORANI
S:51-KUR FARKI İLE İLGİLİ SORU
102 BANKALAR
120 ALICILAR
601 YURTİÇİ SATIŞLAR
S:52-DÖNEM SONUNDA YAPILAN SAYIMDA ALIŞ DEĞERİ 500.000.-YTL OLAN MALIN SAYIMDA SATIŞ DEĞERİ 380.000.-YTL OLARAK ÇIKMIŞTIR
SAYIM VE TESELLÜM NOK.
TİCARİ MALLAR
S:53-HANGİSİ KAR TABLOSUNDA YER ALMAZ:DÖNEM KARININ HESAPLANMASI
S:54-SATIŞLARIN MALİYETİ : 1.000.-YTL CEVAP:950.-YTL
DÖNEM BAŞI MAMÜL : 50.-YTL
DÖNEM SONU MAMÜL : 100.-YTL
S:55-HALKA AÇIK ŞİRKETLERDE 1.TEMETTÜ ORANI :ÖDENMİŞ SERMAYENİN % 20’Sİ
S:56-AZINLIK PAYLARI:BİLANÇONUN ÖZKAYNAKLAR KISMINDA GÖSTERİLİR
S:57-7/A SEÇENEĞİNİN ÖZELLİKLERİNDEN DEĞİLDİR:GİDERLERİN BİR BÜTÜN OLARAK GÖRÜLMESİ
S:58-ŞİRKET GENEL KURUL KARARIYLA AYRILAN YEDEKLERİN KAYDI
GEÇMİŞ YIL KARLARI 8.000
ORTAKLARA BORÇLAR 5.000
STATÜ YEDEKLERİ 3.000
S:59-ALIŞ DEĞERİ 30.000,HURDA DEĞERİ 5.000 OLAN BİR MAKİNENİN NORMAL AMORTİSMAN YÖNTEMİNE GÖRE 1.YIL AYRILACAK AMORTİSMAN TUTARI:6.000.-YTL
S:60-ODA BAŞKANIN GÖREVLERİNDEN DEĞİLDİR:DENETİM KURULU TOPLANTISINA KATILMAK
S:61-711-721-731
710-720-730
GİDER VE YANSITMA HESAPLARININ KAPATILMASI
S:62-BİR BR FİYAT KARŞILIĞINDA BİR BR MAL ALINMASI:TALEP EĞRİSİ
S:63-HANGİSİNE ÖZEL DENETİM YAPMAK GEREKTİRMEZ:SERMAYE ARTIRIMI VE AZALTIMI
S:64-STOK BAĞIMLILIK ORANINDA HANGİSİ KULLANILMAZ:MENKUL KIYMETLER
S:65-MOBİLYA İŞİ İLE UĞRAŞAN BİR FİRMA KREDİLİ YAKACAK ALMIŞTIR:
770 GENEL YÖN GİDERLERİ
320 SATICILAR
S:66-DENETÇİ YETERLİ KANIT TOPLAYAMADIĞI DURUMDA:GÖRÜŞ BİLDİRMEKTEN KAÇINIR
S:67-HANGİSİ SÜREKLİ DOSYADA BULUNMAZ:GEÇİCİ MİZAN VE GENEL MİZANLAR
S:68-TÜRKİYEDE PARA POLİTİKASINI KİM YÜRÜTÜR:MERKEZ BANKASI
S:69-HANGİSİ BELEDİYENİN YAPAMAYACAĞI İŞLERDENDİR:MERKEZ BANKASININ ÇIKARDIĞI BANK.DAĞITMAK
S:70-3568 SAYILI KANUNA GÖRE MESLEKTEN ÇIKARMA NEDENLERİNDEN DEĞİLDİR:KINAMA CEZASI ALMA
S:71-ALACAKLARLA İLGİLİ OLARAK DÖNEM SONUNDA NE YAPILMAZ:VADE TARİHİNE GÖRE SIRALAMA
S:72-DÖNEM SONUNDA ALACAK SENEDLERİNE REESKONT AYRILMASI HANGİ İLKE GEREĞİDİR:İHTİYATLILIK
S:73-BORSADAKİ DEĞERİ ALIŞ DEĞERİNİN ALTINA İNEN HİSSE SENETLERİ NASIL DEĞERLENİR:??????
S:74-HANGİSİ DURAN VARLIKLARLA İLGİLİ DEĞİLDİR:MADDİ OLARAKLA BAŞLAYAN ŞIK
S:75-ŞIKLARINDA MEVSİMSEL DEĞİŞMELERDEN ETKİLENİR OLAN SORU
S:76-FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞU İLE İLGİLİ BİR SORU
S:77-TİCARİ DEFTERLER HANGİ DURUMDA DELİL OLARAK KULLANILIR:?????????
S:78-YAPILAN İŞİN TİCARİ İŞ SAYILMASI İÇİN;İKİ TARINDA TACİR OLMASI GEREKİR
S:79-CEVABI TOPLAM MALİYET VEYA SOSYAL MALİYET OLAN İKTİSAT SORUSU
S:80-DENETÇİLERİN GÖREV PAYLAŞIMI NEREDE YAPILIR:DENETİM PROGRAMINDA
S:81-2004 YILINDA 40.000.-YTL’LİK ALACAK İÇİN 20.000.-YTL KARLŞILIK AYRILMIŞTIR.2005 YILINDA 35.000.-YTL OLARAK TAHSİL EDİLMİŞTİR.MUHASEBE KAYDI
S:82-DENETÇİ İÇ KONTROL SİSTEMİNDE YETRLİ KANIT ELDE EDEMEZSE:DENETİM PROGRAMINI DARALTIR
S:83-STOK BAĞIMLILIK ORANI YÜKSEKSE İŞLETME NE YAPMALIDIR.STOK BULUNDURMA MALİYETİNİ DÜŞÜRMEK
S:84-İŞLETMENİN ÇEVRESİNDEN DOLAYI KARŞILAŞTIĞI RİSK:İŞLETME RİSKİ
S:85-DÖNEM GİDERİ İLGİLİ OLAN TANIM
S:86-HANGİSİ MÜSAMAHA SÜRESİNDENDİR:PİŞMANLIK İLE DİLEKÇE VERİLMESİ
S:87-II.İNCİ KADEMELİ DAĞITIM İLE İLGİLİ SORU
S:88-III.ÜNCÜ DAĞITIMLA İLGİLİ SORUDA:İLGİLİ GİDER YERLERİNE DAĞITIM
S:89-ÇIKARILMIŞ TAHVİLLERİN FAİZLERİ VADESİNDE GELDİĞİNDE HANGİ HESABA KAYDEDİLİR???????????????
S:90-EŞDEĞER BİRİM FİYATI:110.-YTL
S:91-FİİLİ MALİYET STANDART MALİYETTEN BÜYÜK OLDUĞU DURUM????????????????????????
S:92-TARH İŞLEMİNDEN ÖNCE HANGİLERİ YAPILIR:TEBLİĞ HARİCİNDEKİ SIRALAMA(YOKLAMA,İNCELEME,ARAMA)
S:93-KLASİK VE NEOKLASİKLERE GÖRE FAİZ NEREDE BELİRLENİR:MAL PİYASASI(CEVAP FARKLI OLABİLİR)
S:94-İKRAMİYE TAHAKKUKU İLE İLGİLİ SORU(PERSONELE VERİLEN İKRAMİYELER)

GENEL KÜLTÜR GENEL YETENEK

S:95-NUFUSU 10.000.000 OLAN BİR İLİN HER YIL NUFUSU %20 ARTMAKTADIR.3 YIL SONRA İLİN NUFUSU NE OLUR:17.280.000 KİŞİ OLUR
S:96-20 SORULUK SINAVDA DOĞRU SORULAR İÇİN 5 PUAN,YANLIŞ SORULAR İÇİN 2 PUAN KESİLMEKTEDİR.ÖĞRENCİ 58 PUAN ALMIŞ İSE KAÇ YANLIŞ YAPMIŞTIR.6 YANLIŞ
S:97-(AA.BB)=726 İSE A+B’NİN ALABİLECEĞİ EN BÜYÜK SAYI NEDİR.CEVAP 7
S:98-5A2B SAYISI 4 İLE BÖLÜMÜNDEN 2,9 İLE BÖLÜMÜNDEN KALAN YOKTUR.A KAÇ TANE RAKAM ALIR.CEVAP 3
S:99-TORBALARIN EŞİT ŞEKİLDE DAĞILIMI İLE İLGİLİ SORU:12 TORBA
S:100-ÜSLÜ VE KESİRLİ SORU: CEVAP 10
S:101-SINIFIN %45 İ KIZ.12 ERKEK ÖĞRENCİ ÇIKARSA KIZLAR SINIFIN YARISINI TEŞKİL EDİYOR:66 KİŞİ
S:102-KARIŞIM SORUSU: CEVAP 6 OLARAK ÇIKIYOR
S:103-TARIMDA İLERLEMENİN NEDENİ: AŞAR VERGİSİNİN KALDIRILMASI
S:104-ÇOK PARTİLİ SİSTEME GEÇİLEMEYİŞİNİN NEDENİ:LAİKLİK İLKESİNİN TEHLİKEYE GİRECEĞİ
S:105-AMASYA GÖRÜŞMESİNİN SONUCU:TEMSİL HEYETİNİN İSTANBUL HÜKÜMETİNCE TANINMASI
S:106-OKUMA YAZMANIN BASİTLEŞTİRİLMESİ:HARF İNKILABI
S:107-ATATÜRK BU ÜLKE ŞEYHLER VE DERVİŞLER ÜLKESİ OLAMAZ DERKEN NEYİ KASTETMİŞTİR.
S:108-İ EKİ GELİNCE SOYUT ANLAM KAZANAN KELİME HANGİSİDİR:SAYGI
S:109-ANLATIM BOZUKLUĞU:CÜMLE YERİNE CÜMLELER GELMELİDİR.
S:110-YOL,YÖNTEM HANGİ CÜMLEDE GERÇEK ANLAMINDA KULLANILMIŞTIR.
S:111-AŞAGIDAKİLERDEN HANGİSİNDE BİR YAZIM YANLIŞI VARDIR.
S:112-ŞAİRİN OKUYUCUYA VERMEDİĞİ ŞEY:ŞAİRİN İYİMSER OLMASI
S:113-ŞAİRİN YAZISINDA KULLANDIĞI-GERÇEK ANLAMDA KULLANIYOR

Bu arada stok bağımlılık oranı sorusuna da takıldım ben
benim hatırlıdığım formül:

KVYK-(Men. kıy.+Hazır Değerler+Alacaklar)/Stoklar

kitapta tekrar kontrol ettim, formül bu...
ya soruda ufak bir detay vardı onu kaçırdım ya da soru hatalı...
Muhtemelen şirket peşin alıyor-satıyor gibi birşey vardı ve dikkat etmedim
bu durumda da cvp alacaklar olabilirdi!!!!

soruyu tam hatırlayan var mı?

AMORTİSMAN

Arkadaşlar amortisman sorusunun cevabını kesin bilen varsa ltf. yazsın hurda bedeli düşülecekmiydi düşülmeyecekmiydi.

"UFUK" bu sürenin geçmiceni ben de bilmiyorum. her gün netlerimi saymaktan sıkıldım. al işte bu gün de 74 net var :)...

aynı zaman da şu hesap makinası işine çok canım sıkıldı ya. genel kültür 1 saate bitti benim.Sırf hesap makinası yüzünden. Ne diyeyim. Tesmer sağolsun bi de Anadolu üniversitesi. Kafalarına göre soru yazmışlar, hatta yetmemiş 2 cevaplı soru yazmışlar.

Herkese başarılar yani. Söyleyecek bi kelime bulamıyorum ( kambiyo karını da fazla karıştırmayın ; netim düşecek yoksa :) )

cevaplar

1.çeklerin alacak senetleri içinde değerlendirlmesi özün önceliği ama alacak senetleri içinde reeskont uygulanması dönemsellik.dogru cevap dönemsellik.

2.başabaş noksası 400000.
3.karşılaştırmali ustunluk ricardo.
4.yansıtma ve gider hesapları kapatma.
5.eşdeger birim:110
6.kambiyo karı
7.karşılık sorusu önceki dönem karı.çünkü 2004 yılında karşılık ayırıyo.2005 yılında tahsil ediyo.
olagan üstü yedekler
üretim maliyeti 950.
amaotisman 6000
köpek bodrumda
kefil belirli mal ile sorumluluk
takas sorusu feragat la ilgili olan cevap.takastan ferehgat edilmez.
zincirleme iş sözlesmesi
tarh için bütce yasası
ariyet kullandırma
zabitaya derhal

Sevgili "THATSLİFE" sonuçların açıklanmasını benden daha sabırsızlıkla bekleyen kimse yoktur sanırım. Askerde 156 gün saydık geçti; şimdi 10 gün sayamıyoruz. Başarılar; :D

bilgi

Erol Oflaza

Bazı yanlış olduğundan emin olduğum cevaplarınız var. Cevaplarından kesinlikle eminim bu soruların kitaplardan da bakmıştım.

1-)Sözleşme 40 saatse ve 45 saat çalışma yapılıyorsa- Fazla Süreli Çalışma

2-)Kurumlar vergisi- Gerçek kişi gelirleri üzerinde alınır.(Orada 3 taksit olarak kastedilen Geçici Vergi dönemleri olabilir.)

3-)İşler yürütülürken denetim- Kontrol

4-)Reeskont Dönemsellik gereği ayrılır.

5-)İşletme faliyetleriyle alakalı risk- Yapısal Riskdir.( Denetimde Yapısal-Kontrol-Bulgu riskleri vardır. İşletme riski diye bir risk çeşidi yoktur.)

Umarım yanılmıyorum.

ALMİNA VE THATSLİFE diğer sorulara tamam da. Neden reeskont ihtiyatlılık değil. İslam Çankaya'nın kitabından çalıştım orada çok açık şekilde ihtiyatlılık yazıyor. Hem arkadaşlar ya bu sınava bir tane yeminli mali müşavir girse de öyle aman aman bir not alamaz belki de 60 bile alamaz. ŞAFAK9

bilgi

Ufuk Arkadaşım

Reeskont demek; senede bağlı alacakların değerleme günleri geldiğinde haiz olacakları gerçek değeri ifade etmek için hesaplanır. Yani Dönemsellik gereğidir.

İhtiyatlılıkla alakası yok çünkü ihtiyatlılık olası zararalar değer düş. vs. önlem almak için kullanılır. Sizinde bildiğiniz gibi Reeskontla alakası olamaz yani.

Kişisel fikrim.

Değerli "ALMİNA";

Reeskont eğer senedin -mesela 31.12 tarihindeki- tasarruf değerini belirlemek ise bu işlem bence ihtiyatlı olmaktan kaynaklanan bir işlemdir. Çünkü ihtiyatlılık işletmenin muhtemel giderleri ve zararları için karşılık ayırmasıdır. Senedin değerindeki farklılıklar da işletme için muhtemel bir zarar unsurudur. Ayrıca senedi reeskonta tabi tutarak yine ihtiyatlılık ilkesi gereği temkinli davranmış oluyor ve işletmenin ileride karşılaşacağı parasal farklara hazırlık yapmış oluyor yani ihtiyatlı davranmış oluyoruz.

Ama ne yazık ki bu sınavı hazırlayan kurulun hangi şıkkı doğru kabul edeceğini hiç bir zaman öğrenemeyeceğiz.

Benim yorumum böyle... Almina senin düşünceni de tam anlamıyla dışlamıyorum ama bence cevap ihtiyatlılık...

Ufuk Arkadaşım,

İhtiyatlılık tedbir demektir. Atıyorum Borç Sen Rees. Reeskont Faiz Geliri elde ediliyor. Gelir elde edn bir insan neden ihtiyatlı davransın anlayamadım arkadaşım.

Almina arkadaşım;

Kafam allak bullak oldu. Dönemsellik ilkesine de çok yakın bu olay aslında. Bir yandan elindeki senedin bilanço tarihindeki değerini hesaplayıp işletmenin senetle ilgili o seneye ilişkin gelir-gider farkı hesaplanıyor -ki bı dönemsellik; bir yandan da senetle ilgili bedel ayarlaması yaparak işletme tedbir alarak ihtiyatlı davranmış oluyor gibi geliyor bana.

ALMİNA arkadaşımızı doğrulayan bir yazı buldum. Fatih Üniversitesi ders notlarından.

Haklısın galiba Kardeşim.

Alacak Senetlerinde Reeskont:

Reeskont, işletme aktif ve pasifinde bulunan alaca ve borç senetlerinden değerleme günü itibariyle vadeleri henüz gelmemiş olanların değerleme günü cari değerine indirgenme işlemidir. Bu işlem, değerleme gününden sonraki döneme isabet eden vade kısmına ilişkin vade farkı tutarınını hesaplanarak, bu tutar kadar gider veya gelir yazılması suretiyle gerçekleştirilir. 6 ay sonraki 1 milyar ile bugünkü 1 milyar arasında fark vardır.

Alacak ve Borç Senetleri Reeskont Hesapları, bilanço gününde mevcut senetlerin vadeye kadar geçecek günlere ilişkin reeskont tutarlanının izlendiği hesaplardır. Alacak senetleri reeskontu 657 Reeskont faiz giderleri hesabında, borç senetleri reeskontu 647 Reeskont faiz gelirleri hesabında tutulur. İzleyen yılın başında reeskont hesapları kapatılır.

Reeskont, dönemsellik ilkesi gereği olarak alacak ve borç senetleri ile ilgili cari döneme olmayan kâr veya zarar tutarlarının hesaplanarak ilgili olduğu vergilendirme döneminde dikkate alınmasını sağlama işlemidir.

Çekler, VUK 281 ve 285 maddelerine göre, senet niteliğinde olmayıp bir ödeme aracıdır. Bu sebeple vadeli çeklerin mali mevzuat uyarınca reeskonta tabi tutulma olanağı bulunmamaktadır. SPK uyarınca, SPK' ya tabi şirketler, vadeli çekleri reeskonta tabi tutmak zorundadırlar(SPK XI, No:1 SPK Tebliği). Ancak bu işlemin mâli kârı etkilemesi söz konusu değildir

teslim

arkadaşlar konusu bir şeyin teslimi olan sözleşmelerde (mal ise) teslim yeri sözleşmede belirtilmemişse tsözleşme esnasında o şeyin bulunduğu yerdir.kesin

REESKONT SORUSU

arkadaşlar soruda çok ince bir nokta var kaçırdığınız. vadeli çeklerin alacak senedi gibi reeskont işlemi görmesinin nedenini soruyorlar. eger reeskontu sormak istese bu ayrıntıyı vermez. muhasebenin temel ilkelerinden özün önceliği kavramını okursanız doğru yanıtın özün önceliği olduğunu göreceksiniz. bu kavrama tüm kaynaklarda verilen tek örnek çeklerin görüldüğünde ödenmesi gereken bir kıymetli evrak olduğundan dönem sonunda alacak senetleri hesabına aktarılması ve tekrar dönem başında çek hesabına alınmasını anlatır. bu sorudan kesin eminim. cevap özün önceliği. saygılarımla

evet kardeş aynen senin gibi düşünüyorum ve özün önceliği olarak cevapladım soruyu