50.000 YTL ye Kadar Amme Borçlarında Taksit İçin Teminat Aranmayacak

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,716
Konum
İstanbul
06.06.2008 tarihli ve mükerrer 26898 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla 6183 sayılı Kanunda değişiklikler yapılmış ve Kanuna bazı maddeler eklenmiştir.

Tebliğ uzun olmakla beraber konu başlığını ilgilendiren kısımla ilgili şöyle bir değişiklik gelmiştir.
(bu af değildir)
"1. 5766 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde 01.07.2008 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklik uyarınca, amme alacağının vadesinde ödenmesi, haciz uygulanması veya haczedilen malın paraya çevrilmesi hallerinin, amme borçlusunu çok zor duruma düşüreceğinin anlaşıldığı durumlarda, Kanunun ve alacaklı amme idarelerinin öngördüğü şartlarla, amme alacağının 36 ayı geçmemek üzere tecil edilerek taksite bağlanabileceği hükmü yer almaktadır."
....
a) 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine 01.07.2008 tarihinden geçerli olmak üzere 5766 sayılı Kanunla eklenen ikinci fıkrada "Şu kadar ki, amme borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı ellibin Yeni Türk Lirasını (bu tutar dahil) aşmadığı takdirde teminat şartı aranılmaz. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı ellibin Yeni Türk Lirasını aşan kısmın yarısıdır. Bakanlar Kurulu; bu tutarı on katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, yeniden kanuni tutarına getirmeye ve alacaklı amme idareleri itibarıyla bu hadler arasında farklı tutar belirlemeye yetkilidir." hükmüne yer verilmiştir.
....
Buna göre; amme borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilecek borçlarının toplamının 50.000,- lirayı (bu tutar dahil) aşmaması şartıyla tecil edilecek borçlar için teminat aranılmayacaktır. Teminat aranılmaksızın yapılacak tecil ve taksitlendirmelerde, 50.000,- liralık sınır alacaklı amme idarelerinin her bir tahsil dairesine olan tecile konu borç toplamları dikkate alınarak belirlenecektir.
Tecil ve taksitlendirilecek amme alacaklarının toplam tutarının 50.000,- lirayı aşması durumunda, gösterilmesi zorunlu olan teminat tutarı 50.000,- lirayı aşan kısmın yarısı olacaktır.

Tebliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=m1JfIbX0G8TzZojN&type=teblig

Not: Modlar konuyu sabitleyebilir...Saygılar..
 
Ynt: 50.000 YTL ye Kadar Amme Borçlarında Taksit İçin Teminat Aranmayacak

Arkadaşlar izninizle bir düzeltme yapmalıyım.Bugün vergi dairesiyle bu konuda görüşme yaptım.Bu kanun kapsamına 6183 sayılı kanunun 48.maddesinde yazılı vergi alacakları girmemektedir.Daha iyi anlayabilmeniz için alomaliye sitesinden aldığım bir yazıyı alıntı yapmakta fayda var..
***
a) Tecil Kapsamına Giren Alacaklar:



6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun?un 48.maddesine göre tecil kapsamına giren alacaklar şunlardır;



- Vergi,

- Resim,

- Harç,

- Ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı,

- Vergi cezası,

- Para cezası,

- Gecikme zammı,

- Bu alacaklar dışında kalan amme alacakları.



b) Tecil Edilemeyecek Olan Alacaklar:



6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun?un 48.maddesine dayanılarak çıkarılan 2007/3 Tahsilat İç Genelgesi ile tecil edilemeyecek olan alacaklar ile tecile yetkililer ve limitler 11.05.2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiştir. Buna göre tecil edilemeyecek alacaklar şunlardır;



- Katma Değer Vergisi,

- Geçici Vergi,

- Özel Tüketim Vergisi,

- Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi,

- Özel İletişim Vergisi

- Motorlu Taşıtlar Vergisi,

- Motorlu Taşıtlar Vergisine ait gecikme zammı,

- Harçlar (İkmalen tarhiyata dayanan tapu harçları hariç),

- Fonlar,

- Ecrimisil,

- Trafik Para Cezası,

- Eğitime Katkı Payı ,

- Eğitime Katkı Payına ait gecikme zammı,

- Ekonomik kayıpları gidermek ve istikrarı sağlamak amacıyla muhtelif kanunlarla ihdas edilen ek vergilerden olan alacaklar,

Saygılar..
 
Üst