uyumsoft

5510 Sayılı Mevzuata Limited Şirket Ortakları Durumu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Şaheste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

Yasanın yürürlük tarihinden önce x şirketinde hizmet akdi ile sigortalı çalışan kişi, sigortaya ara vermeden y şirketine( eşinin şirketine )ortak olup SSK'dan prim ödemeye devam edebilir mi? Bu durumda şirket ortaklığı nedeniyle SSK'ya ödenen primler SSK'mı yoksa Bağkur'a mı sayılır. Yeni kanuna göre bağkurlu olarak mı prim ödemesi gerekir.

Teşekkürler,

Ynt: 5510 Sayılı Mevzuata Limited Şirket Ortakları Durumu

Kendisi x şirketinde çalışmakta iken ve hiç ara vermez ise eşinin y şirketindeki ortaklığından dolayı bağkur kapsamına girmez.

Merhaba,

Verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim.Yalnız şöyle bir durum var bu konuda 01.02.20008 tarihinde kendisi eşinin şirketine ortak olurken diğer çalıştığı şirketten de sigorta çıkışı yapıldı.
Bu durumda da SSK devam edebilir mi? Bağkur mükellefiyeti doğar mı?

Teşekkürler,

Şimdi iş değişti ssk çıkışı olduğu ve ara verdiği için bağkur kapsamında. (Eski işinden çıktıktan sonra kendi ort.olduğu şirkette ssk'lı oldu ise geçersizdir.)

Merhaba,

X şirketinden SSK çıkışı 02.02.2008 tarihinde yapıldı. 01.02.2008 tarihinde ise y şirketine (eşinin ) ortak olup SSK girişi yapıldı. Sanırım bu durumda bağkurlu olmasına gerek kalmıyor.

Teşekkürler,

peki , ssk'lı olarak çalışmakta iken bir ltd. şirketin kurucu ortağı olan ve daha sonra hiç ara vermeden ssk'sını bu yeni şirkette devam ettiren ortağın durumu ne olur acaba?

Merhaba,

Eğer önceden sigortalı olarak çalıştığı Limited Şirkete sonradan ortak olursa ve hiç ara vermez ise yeni kanuna göre 4/(a) bendi yani SSK'lı sayılacaktır. ,

Kısacası burada şu durumu dikkate almanız gerekir. SSK'lı çalıştığı aynı limited şirkete ortak olursa SSK'lığını devam ettirebilir.

5510 sayılı yasa md.53 II.BENT
(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/33 md.) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2008/09/20080928-12.htm
01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

merhabalar benim sorum tabi ki yeni sg yasası ile ilgili bir limited şirketin çalışanı prim ödemelerine ara vermeksizin çalışanı olduğu şirkete ortak olursa 4-a lı olarak kalabiliyor kanunu henüz ayrıntılı incelemedim ancak soyle bir durumunun olduğunu duydum söz konusu kişi 4-a lı olarak ve ortak olarak işe devam ederse şirketten aldığı ücret o şirkette alınan tavan ücret kadar olmalıdır. kişi ortağı oldugu firmada örneğin 1000 ytl brüt maası olan bir işçi bulunması halinde kendi ücretini asgari ücret olarak alamaz gösteremez ben okumaya devam ediyorum bu konuyla ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim tesekkürler

D.ALP

Sn. Deniza aynen dediğiniz gibi.ücret en az maaş alan işçinizden az olamaz.mühendisiniz 1.500,00 YTL alırken siz 638,70 YTL alamazsınız.

KENDİ ŞİRKETLERİNDE SİGORTALI OLANLAR

01.10.2008 Tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun önemli konu başlıklarından birisi de Şirket Ortaklarının Kendi Şirketlerinde Sigortalı Olarak yeni Kanunla ( 4/a )?lı olarak gösterilemeyecekleridir.
Önceki Yıllarda, şirket ortağı olanların Bağ-Kur?lu olmaları gerekmekte iken, Bağ-Kurda emekli olma süreci kadınlar için 20, erkekler için ise 25 tam yılı gerektirdiğinden, Sigortaya göre emeklilik süreci daha uzun olduğu için SSK?lı olmak için yarış söz konusuydu. Bu durumun önüne geçmek ve bir gerekçe bularak; Bağ-Kur?lu olması gereken şirket ortaklarına bir Genelge ile Sigortalı olarak gösterilme olanağı getirildi.
Dolayısıyla, öteden beri işçi olarak çalışan Sigortalılar çalıştıkları yada başka bir şirkete ortak olduklarında, ara vermeksizin Sigortalı olarak bildirilmeye devam ettikleri süre boyunca SSK?lı, sayıldılar.
Fakat, yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu bu duruma son vererek Şirket ortaklarının sigortalı olarak bildirilmesine son vermiş oldu. Ama derler ya, her kanunun bir kaçamak yolu bulunur diye, ve oldu da?
Son zamanlarda en çok sorulan ve çoğu vatandaşımızı yakından ilgilendiren sorunlara çözüm getirilerek, 28.09.2008 Tarih 27011 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5510 Sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğin, V-SİGORTALILILK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI ile ilgili, 9.Maddesinde;
??01.10.2008 tarihinden önce 5510 Sayılı Kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının (b) bendi kapsamında (yani eski kanuna göre Bağ-kur?lu) sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının (a) bendine tabi pirim ödemesi (yani eski kanuna göre SSK?lı) olanların sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.?? şeklinde tebliğle düzenleme yapılarak, bu en çok sorulan sorular cevaplanmış oldu.
Tekrarlayacak olursak,01.10.2008 tarihinden yani yeni kanun yürürlüğü girmeden önce; kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden SSK sigortalısı olarak bildirimleri yapılanların, bu nitelikteki sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar, aynı şekilde SSK sigortalısı gibi (yeni kanunla 4/a?lı) olarak bildirilmeye devam edilebilecektir.
??Kesintiye Uğrayıncaya Kadar?? dan maksat, işten çıkış, ayrılma gibi hususlar göz önünde bulundurulacak olup, Kesinti olması halinde Bağ-kur sigortalılığı (yeni kanundaki adıyla 4/b?li) olarak tesis ettirilcektir. Saygılarımla

ferhat

yeniden merhaba sorumun cevabını bugun kendim buldum 5510 sayılı kanunun 80. maddesinin sondan 3.paragrafı 2 gündür kanunu inceliyorm ufakta bir çalışma hazırlıyorum iyi bir şey yapabilirsem burda sizlerle de paylaşmak isterim ancak bugün çalışmam da prim oranlarına geldim kafam yine karıştı örneğin işveren için malüllük yaşlılık sigortası primi aynı %11iş kazası meslek hastalıkları prim oranı tehlike sınıfı 1 ise eskiden 1,5 idi şimdi .%1 analık sigortası yok genel sağlık sigortası %7,5 toplam yine işveren payı %19,5 sgdp ise işçi için eskisi gibi %7,5 işveren için ise %1 lik artışla %23,5 doğru ben böyle anladım ama emin değilim eğer doğru anladıysam muhasebe programlarının bordro modüleri baştan düzenlenmelidir gibi... cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Arkadaşlar doğru mu anlamışım:
1- 01 ekimden önce eski kanundan yaralanarak kendi şirketinden sigortalı olanlar ssk sı kesntiye uğrayıncaya kadar ssk lı olmaya devam edebilirler.
2- 01 ekimden sonra yeni kurulacak firmalarda kurucu ortaklar daha önce ssk ları olsa bile ve boşluk olmasa dahi kendi şirketinde ssk lı olamazlar,bağkurlu olmak zorundalar.
3- Şirkete sonradan ortak girecek olanlar giriş tarihinden önce ssk lı olurlarsa ssk larını ortak olduğu şirkette de devam ettirebileceklerdir.(bu konuya burda değinilmemiş ama kanundan böyle yorumladım)

Saygılar

Arkadaşlar Ben duvara tosladım.
Benim müşterilerimden bazılarını (ltd Şti) şirket kuruluşu esnasında
Eski bağkur kanunun 24.maddesine istinaden
şirket kurmadan önce biryerde sigortalı gösteriyorduk. ssk sın hiç boşluk verdemden devam ettirirken
Ltd Şirketi kuruyoruz, ve bu şirkette sigortalı çalıştırıyorduk.
Bu güne kadar da bizi bağkur yakalıyamıyordu. Yakalasada biz ssk da hiç boşlukl vermedik diyorduk iş bitiyordu.
Ancak
şu 5510 sayılı kanundan sonra herşey allak bullak oldu.
şimdi ben
1-bu günden sonra kuracağım şirket ortaklarını aynı işyerinde sigortalı göstermeyeceğim.
2-Eskiden beri ssklı çalışıp ltd şirkete sonradan ortak olanları hiç birşey yapmadan 4a ile ssk sını ödemeye devam edeceğim.
3-Eskiden beri ssk çalışıp, şirkete kurucu ortak olanları hemen bu şirkette sigotalarına son verip
4/b seçeneği ile bağkur a baş vurmam lazım.
Yanlız
Bağkur a gidip Eskiden beri ssk çalışıp, kendi kurduğu şirkette kurucu ortak olan kişiyi 4b ile bağkurlu yap dediğim zaman
bana şirketin kuruluş tarihinden bugüne kadar bağkur pirimi isterim der mi ?
yoksa 5510 sayılı kanun 01,10,2008 tarihinden itibaren 4/b ye gireceksin mi der?
bu konuda yorumu olan arkadaşlardan yardım ve yorum bekliyorum.

Herkese iyi işler ve bol sabır diliyorum.

Menderes Gökçeimam

Ssk ya dönme şansım varmı?

2006-04 de ssk lı olarak çalışmaya başladım, 31/01/2008 de bu şirketten ayrılıp 13/02/2008 de yeni bir Limitiden şirket kurup ortak oldum ve bağkur ödemeye başladık. halen bağkur ödemeye devam ediyorum. ortak olduğumuzda muhasebecimiz bağkurlu olmamız gerektiğini söylemişti mecbur öyle oldu.

Bağkurlu olduğumuz için sanırım daha az maaş alıcaz başka dezavantajı varmı bilmiyorum bu konuda ve ssk ya dönme şansımız varmı acaba yardımcı olursanız sevinirim.