5510 SGK. 93.Madde Emekli Maaş Haczi

Üyelik
25 Tem 2005
Mesajlar
95
Konum
izmir
Geçen ay yapılan düzenlemeyle 5510 SGK.nun 93 maddesinde değişiklik yapılarak "Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir. (3)

şeklinde düzeltilmiştir.Emekli maaşlarına icra dairelerinde yapılan takiplerinde emekli maaşına haciz isteminin icra müdürü tarafından reddedilebileceği anlaşılıyor.(borçlunun muvafakati olmaması dururmunda)

Bu düzenleme vergi borçları ve amme alacaklarını kapsıyormu ?

Bilgisi olan kıymetli meslekdaşlarımıza şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: 5510 SGK. 93.Madde Emekli Maaş Haczi

28.2.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5838 sayılı kanunun 32. maddesi ile 5510 sayılı kanunun 93. maddesinin birinci fıkrasına bir cümle eklenmiş ve 28 Şubat'ta yürürlüğe giren cümleye göre "Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine yönelik talepler, borçlunun muvafakatı bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir."

denilmektedir.

Bu düzenlemeye göre emekli aylıklarının, Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçlar ve nafaka borçları dışındaki borçlar için haczi mümkün değildir. Borçlu emeklinin hacze muvafakat etmesi halinde haciz edilebilir.
 
Ynt: 5510 SGK. 93.Madde Emekli Maaş Haczi

6183 sayılı Kanunun 71 inci maddesinde emekli maaşlarının en çok 1/3 en az 1/4 oranında haciz edileceği öngörülmektedir.

5510 sayılı Kanun 93/1 fıkrasında da ise "Bu kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri devir ve temlik edilemez, gelir, aylık ve ödenekler, Sosyal Güvelik Kurumu'nun alacakları ile nafaka borçları dışında haczedilemez" hükmüne,

5838 sayılı kanunun 32. maddesi ile 5510 sayılı kanunun 93. maddesinin birinci fıkrasına eklenen bir cümle ile
"Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine yönelik talepler, borçlunun muvafakatı bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir." hükmüne yer verilmiştir.

5510 sayılı Kanun emekli maaşlarından Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları ile nafaka borçları dışında borçlunun muvafakatı olmaksızın haciz işlemi yapılamayacağı,6183 sayılı Kanunla da emekli maaşlarından kesinti yapılması halinde en çok ve en az oranı belirlenmektedir.Madde hükümleri arasında bir çakışma sözkonusu değildir.
 

Benzer konular

Üst