602 nolu hesabın yanlış kullanımı hakkında

  • Konbuyu başlatan MUSTAFA ÜSTÜNER
  • Başlangıç tarihi
M

MUSTAFA ÜSTÜNER

Ziyaretçi
Herkese iyi çalışmalar. 602 nolu hesap hakkında, bazı meslek üstadlarımızın ( Nusrat Kurdoğlu, Rüknettin Hoca vb...) uyarılarına rağmen yanlış uygulamanın devam ettiğini görmekteyiz. 602 hesap, uygulama tebliğinde gayet açık şekilde ifade edilmiştir. Buraya yazarak kimseyi sıkmak gibi bir niyetim yok ki zaten hepimiz eminim birçok kez okumuşuzdur. Adının "Diğer Gelirler" olmasının sıkıntısını çekiyor sanırım bu hesap. Sık görülen uygulamalardan bazıları ciro primi, mal fazlası vb... gibi faturaların bu hesaba kayıt edilmesi. 602 nolu hesap konusunda belli bir standart tutturmamız gerektiğimi düşünüyorum.
Peki, bu konuyu bugün neden açtım. Bugün sabah sipariş etmiş olduğum ileri düzey muhasebe kayıtları ilgili kitap elime geçti. İncelerken , görüşlerine değer verdiğim ve takip ettiğim yazarın ne yazık ki 602 nolu hesabın konusunun içine girmeyen işlemleri bu hesap altından kayıt altına alındığını yazması.
Örneğin, ciro primi faturaları. Arkadaşlar 600 ve 602 içinde bulundunduğu 60. nolu ana hesabın, Muhasebe Tebliğindeki açıklamasını tekrar okuyacak olursak , işletmenin esas faaliyetleri çerçevesinde satılan mal ya da hizmetler karşılığında alınan mal-hizmetler değerlerini kapsar diyor. Şimdi kolaylık olsun diye , bir eczane işletmesi düşünelim ve esas faaliyetleri çerçeve içine alalım. Alanı sınırlandıralım yani. Eczane işletmelerin esas faaliyet çerçevesi, ilaç ve itriyat satışıdır.(çoğu eczanenin) Şimid biz ciro primi gelirini neden dolayı elde ediyoruz? Satıcı firmadan belli bir seviyenin üzerinde mal alışımızdan dolayı. Peki mal alışı bizim esas faaliyetimiz mi? Hiç bir işletmenin esas faaliyetleri arasında , çok mal alayım gelir elde edeyim yoktur. Peki ama esas faaliyetle ilgili değil mi diye soracak arkadaşlarımız, "ilgili" demek farklı "çerçevesinde" demek farklıdır. Eğer "ilgili" kelimesi kullanılırsa , bu yoruma açık bir ifade olur ki belli bir standart oluşmaz ve TDHP daha da yoruma açık hale gelir. Zaten Rüknettin Kumkale üstad, çeşitli değerli kaynaklar ciro primi için 649 nolu hesabı göstermişlerdir.
Okuduğunuz için sağolun. Amaç hep söylediğim beyin fırtınası yaratıp, en doğruya ulaşmak.
 
Ynt: 602 nolu hesabın yanlış kullanımı hakkında

Mustafa Bey ciro primi doğası gereği belli bir tutardan fazla mal alınca hak edilen bir olgudur zaten. Başka asıl bir ciro primi olacak da 602'ye kaydedeceğiz? O zaman size göre 602 neredeyse işlevsiz hale gelir.
 
Ynt: 602 nolu hesabın yanlış kullanımı hakkında

Ben zaten sn Üstüner'in yazısında ne demek istediğini anlayamadım doğrusu. :)
 
Ynt: 602 nolu hesabın yanlış kullanımı hakkında

Merhabalar,
Yazınızın arasından cımbızla çekeceğim bir cümle var " Hiç bir işletmenin esas faaliyetleri arasında , çok mal alayım gelir elde edeyim yoktur."
Satış sirkülasyonu olan firmalar, bayilik yapan firmalar bu durumu kullanabiliyorlar. Kota doldurma veya belirli tutarda mal aldıkları zaman ciro primi alabiliyor ve bunuda satış yaparken maliyetlerinden düşerek rekabet şansını arttırıyor. Aslında basit gibi görünsede bir çok firma bunu yapıyor. Stok tutabilecek yeri olanlar, satışını garanti gören firmalar bu uygulamaya gidebiliyor.
Saygılar
 
Üst