611 satış iskontoları ve S.T.M.M.

rıza özbek

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
577
Firmanın yapmış olduğu satış iskontolarını
611 satış iskontoları (B) 600 Y.İçi Satışlar Hs (A) muhasebeleştiriyoruz.
Geçici Vergi Dönemlerinde S.T.M.M Hesaplanırken 600 Nolu Hesapta biriken Satış İskontoları Hesabına Maliyet Hesaplayacakmıyız?
(Şahsi Kanaatim S.T.M.M Hesaplanmaz biriken meblağ gelir tablosu hesapları kapatılırken kara ilave edilir.)
Görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
 
satış iskontosu tutarları 600 lü hesaplarda değil kendi adını taşıyan 611 nolu hesapta tutulur bu tutarlara bir maliyet hesaplanmaz ve kara ilave değil satış tutarından düşülür
 
SATIŞ İSKONTOLARI

:arrow: ÖNCELİKLE ELDEKİ FATURA ÜZERİNDE DEĞİL DE SONRADAN HESAPLANAN VE ALICI TARAFINDAN FATURA KESİLEREK TARAFIMIZA GÖNDERİLEN İSKONTO FATURALARININ KAYDINI 611 B VE MÜŞTERİNİN BİZE OLAN BORCU AZALACAĞI İÇİN 120 HESAP ALACAKLI ŞEKLİNDE YAPARIZ.......VE GELİR TABLOSU DÜZENLENİRKENDE SATIŞ İSKONTOLARI SATIŞ İADELERİ GİBİ NET SATIŞLARA ULAŞMAMIZI SAĞLAYAN BİR UNSURDUR.........DOĞRU KAYIT BENCE BU ŞEKİL DE OLMALIDIR....... :idea:
 
Re: SATIŞ İSKONTOLARI

HKN_GNS' Alıntı:
:arrow: ÖNCELİKLE ELDEKİ FATURA ÜZERİNDE DEĞİL DE SONRADAN HESAPLANAN VE ALICI TARAFINDAN FATURA KESİLEREK TARAFIMIZA GÖNDERİLEN İSKONTO FATURALARININ KAYDINI 611 B VE MÜŞTERİNİN BİZE OLAN BORCU AZALACAĞI İÇİN 120 HESAP ALACAKLI ŞEKLİNDE YAPARIZ.......VE GELİR TABLOSU DÜZENLENİRKENDE SATIŞ İSKONTOLARI SATIŞ İADELERİ GİBİ NET SATIŞLARA ULAŞMAMIZI SAĞLAYAN BİR UNSURDUR.........DOĞRU KAYIT BENCE BU ŞEKİL DE OLMALIDIR....... :idea:


Merhaba,

Ben de Sayın HKN GNS gibi uyguluyorum ve TDHP na göre de böyle yapılmalıdır.....

Saygılarımla,
 
rıza özbek' Alıntı:
Firmanın yapmış olduğu satış iskontolarını
611 satış iskontoları (B) 600 Y.İçi Satışlar Hs (A) muhasebeleştiriyoruz.
Geçici Vergi Dönemlerinde S.T.M.M Hesaplanırken 600 Nolu Hesapta biriken Satış İskontoları Hesabına Maliyet Hesaplayacakmıyız? (Şahsi Kanaatim S.T.M.M Hesaplanmaz biriken meblağ gelir tablosu hesapları kapatılırken kara ilave edilir.)
Görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

merhaba,

sanırım sayın rıza özbek, satış iskontolarının işleyişini değilde satılan ticari mal maliyetini soruyor. (yada ben öyle anladım) bende aşağıdaki gibi bir açıklama yapayım, eğer doğru anladıysam.

bir malı 10 ytl'den 1000 adet aldık , stoklarımıza 1000 adet girdik. bunları tanesi 15 ytl'den sattık. bir müşterimize %10 iskonto uygulayarak 10 adet sattık. dönem içi satışlarımızda 100 adet olduğunu varsayarsak;

---------/../--------
153............10.000
191..............1.800
100......................11.800
tanesi 10 ytl'den 1.000 adet mal alımı

---------/../---------
100...............162
611.................15
600.....................150
391.......................27
%10 iskontolu 10 adet peşin mal satışı

---------/../----------
100...............1.770
600......................1.500
391.........................270
100 adet peşin mal satışı

---------/../-----------
621................1.100
153........................1.100
dönem içi satılan 110 adet malın STMM.işlemi

bu duruma göre stoklarımızdan 110 adet mal çıktığı için 110 mal karşılığı satılan ticari mal maliyeti hesabı ile stok hesabını çalıştırıp, stoktan 110 mal çıkışını yaptım. Zaten yapmış olduğum 15 ytl. gelir tablosuna, bir indirim unsuru olarak gideceği için herhangi bir işlem yapma gereği duymadım.

Benim soruyu anlayışım için cevabım yukardadır, eğer yanlışım varsa düzeltilmesini sayın abilerimden rica ederim.

Saygılarımla,
 
Merhaba,

İskonto, satıcının bir malı satarken alıcı lehine yaptığı indirimdir.
Satıcı yönünden ise tahsil edilecek bedeli azaltan ancak, rekabet gücünün artırmak suretiyle pazar payının genişlemesine yardımcı olan bir unsurdur.
Ticari hayatta çeşitli iskonto şekillerine (erken ödeme iskontosu, ciro iskontosu, ayni iskonto vb.) sıklıkla rastlanmaktadır.

Matraha dahil olmayan unsurlar:

Madde 25- Aşağıda yazılı unsurlar matraha dahil değildir:

a) Teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki iskontolar,

b) Hesaplanan Katma Değer Vergisi.

Olayı K.D.V. yönünden incelersek, 25/a maddesine göre;
- İskontonun fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi,
- ticari teamüllere uygun miktarda olması gerekir.

Ayrıca 26 seri nolu KDV genel tebliğinde,

L - İSKONTO UYGULAMASI :

1. Fatura ve Benzeri Belgelerde Ayrıca Gösterilen İskontolarda Durum:

Katma Değer Vergisi Kanununun 25/a maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerine ilişkin olarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teammüllere uygun miktardaki iskontoların, katma değer vergisi matrahına dahil olmayacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre; malın teslimine ve hizmetin yapılmasına ilişkin olarak düzenlenecek faturalarda, ticari teamüllere uygun olarak ayrıca gösterilen iskontolar, katma değer vergisi matrahına dahil olmayacaktır. Diğer bir anlatımla faturanın düzenlenmesini gerekli kılan işlem ve bu işleme bağlı olarak yapılan iskontonun aynı faturada yeralması şartına bağlı olarak iskonto, katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyecektir.

2. Fatura ve Benzeri Belgelerde Ayrıca Gösterilmeyip, Yıl Sonlarında, Belli Bir Dönem Sonunda ya da Belli Bir Ciro Aşıldığında İskontolarda Durum :

Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır. Zira, bu tür bir iskonto doğrudan satılan malla ilgili değildir. Burada söz konusu olan iskonto, firmanın yaptığı ek bir çalışmanın yada çabanın sonucu olarak doğmaktadır. Dolayısıyla yapılan iş ana firmaya karşı verilen bir hizmettir. Çünkü, ana firma ile satıcı firma arasında düzenlenen sözleşmeye göre (yazılı veya sözlü), satıcı firma sözleşmenin hükümlerine uygun olarak belli bir çabayı göstermiştirki (belli bir hizmeti vermiştir ki) ek ödemeye (iskontoya) hak kazanmıştır.

Bu nedenle, yukarıda belirtilen şekilde uygulanan ve Katma Değer Vergisi Kanununun 4. maddesi çerçevesinde "hizmet" kapsamına giren bu işlemlere ait iskontolar, aynı Kanunun 1/1. maddesi uyarınca vergiye tabi tutulacaktır.

Ancak, Danıştay’ın bu konuda da vergi idaresi görüşünün aksi yönünde verilmiş kararları mevcut olup, buna ilişkin olarak verilmiş bir kararın özeti aşağıdaki şekildedir:

"Belli bir ciro aşılması halinde uygulanan iskontonun, doğrudan doğruya ve münhasıran muhatap için yapılmaması nedeniyle hizmet veya prim kapsamında KDV’ye tabi tutulması mümkün değildir."

Yine iskonto bedelinin gelir yazılmaması ile ilgili Danıştay 4.Dairesinin bir kararında "Satıcı firmanın yaptığı toptan iskontonun ciroya isabet eden kısmının emtia maliyetini azaltan bir unsur olarak dikkate alınabileceğini" hükme bağlamıştır.



MUHASEBE KAYITLARI

TDHP - 611 SATIŞ İSKONTOLARI (-)

Satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontolarının izlendiği hesaptır.
.....................................

Örneğin 500 YTL satış değeri olan mal peşin olduğu için % 10 iskonto uygulanmış ve KDV oranı % 18'dir.

FATURA
Kod:
A Malı              10 AD.      50           500
               % 10 İskonto  (-)              50
                                             450
               KDV % 18                       81
               TOPLAM                        531

ALICI AÇISINDAN MUHASEBE KAYDI
Kod:
150/153         450
191              81
           100/102          531

SATICI AÇISINDAN MUHASEBE KAYDI
Kod:
100/102          531
           600                 450
           391                  81


NOT: KDV Dahil yapılan satışlarda, iskontodan önce iç yüzde ile malın fiyatı bulunacak ve bulunacak bu tutara iskonto uygulanacaktır.
Sonradan yapılan İSKONTONUN Muhasebe kaydı (Maliyenin görüşü dikkate alınarak yapılmıştır.)

ALICI AÇISINDAN MUHASEBE KAYDI
Kod:
320         59
                 602      50
                 391       9

SATICI AÇISINDAN MUHASEBE KAYDI
Kod:
611        50
191         9
               120      59
 

Benzer konular

Üst