6111 Geçici 4447 İşçinin Teşvikten Daha Önce Yararlanmış Olması

Üyelik
19 Ara 2014
Mesajlar
3
Konum
bursa
2011/45 sayılı genelgede yazılanlar
1) Altı aylık süre içinde Kurumumuza verilen aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı olup olmadığı,
2) Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olup olmadığı,
3) 18 yaşından büyük olup olmadığı,
4) 29 yaşından (erkek olması halinde) büyük olup olmadığı,
5) Bahse konu destek kapsamında daha önce bildirilip bildirilmediği,
6) Türkiye İş Kurumunca düzenlenen iş gücü yetiştirme kurslarını bitirip bitirmediği,
hususu sistem tarafından kontrol edileceği gibi, işverenlerce beyan edilen bilgilere göre destekten yararlanılacak olan süre de yine sistem tarafından belirlenecektir.

Bu genelgeye göre bu hususları sistem kontrol edeceği gibi daha önceden teşvikten yararlanmış bir işçim var 3 yıl önce yararlanmış ve ben bunu göremiyorum bu konuda sgk da genelge yazmış ve kontrolü ben yapcam demesine rağmen şimdi haksız teşvikten yararlandın 10 ay geriye dönük ek bildirge istiyor... böyle bişi başına gelen varmı arkadaşlar..
 
Normalde bu teşvikten bir kez yararlanan bir kişi başka bir işyerinde artık bu teşvikten yararlanamaz. 3 yıl öncesi çok eski bir zaman. Daha bu teşvik yeni başlamıştı o zamanlar. Sistem yeterince düzgün çalışmıyor olabilir. Her ne kadar SGK biz kontrol edicez dediysede siz kendini bu kontrolleri sağlamanız daha iyi olurdu. Gerek işçiye gerekse işçinin önceki işyerine sorarak hatta eski işyerindeki aylık hizmet listesinin bir örneğini isteyerek kontrol etseydiniz keşke.

Ancak şöyle bir durum var.İşçiyi giriş yaptıktan sonra e-bildirge sisteminden 4447/geçici 10.madde diye bir bölüm var.Bu bölüme girerek işçiyi bulup incele butonuna basmanız gerekiyor.Bu işlemi yaptığınız zaman sistem sizi uyarıyor eğer şartlar uygun değilse.Bu işlemi yaptınız mı ? Eğe yaptıysanız ve sistem uyarmadıysa o zaman itirazınızda haklısınız. Sistem gerekli kontrolü yapıp eğer daha önce yararlandıysa uyarması gerekiyordu e-bildirgeden bu kişiyi incele yaptığınızda. Gidip SGK ile görüşüp itiraz edin. Elinizde o incele yaptığınız teşvik ekranı ile ilgili bir döküm var ise onuda götürün.
 
Emrah bey cevabınız için teşekkür ederim... İşçiyi incele butonuna bastım ve 30 ay faydalandırdım ve herhangi bir hata vermedi.. Ayrıca işçinin daha önce teşvikten yararlanıp yararlanmadığını biz göremiyoruz.. sgk ya itiraz ettim... dilekçeme tam 93 gün sonra cevap verip komisyon kararı almışlar ek bildirge yapın die... ve dilekçeye okadar komik bir cevap vermişlerki...
cevap aynen şu şekilde... ben haksız teşviği daha önce yararlanmama rağmen adamların yazdığı cevap işveren olarak sizde 6 ay süre geçmeden aynı işçiyi başka işyerinde çalıştıramazsınız bunun kontrolünü yapabilirsiniz die cevap yazmışşş.. oysaki zaten işçi benim işyerime girmeden önce 2 yıllık süreçte başka işyerinde çalışmamış.
 
O zaman gerekirse bağlı bulunduğunuz SGK müdürü ile görüşün.Komisyon kararınada itiraz edin.Böyle komik bir karar olamaz.İşçinin 2 yıldır bir işte çalışmadığını sizin işyerinize girdikten sonrada gerekli kontrolleri sistem tarafından yaptığınızı ancak sistemin 30 ay yararlanabileceğinizi söylediğini belirtin.Dediğiniz gibi sizin bu kişinin daha önce yararlanıp yararlanmadığını bilme şansınız yok.Bunu sistem size söylemesi gerekiyor. Bu işi takip edin sürekli itiraz edin. Gereksiz yere ceza ödemeyin çünkü yazdıklarınıza göre siz haklısınız. Düzgün ve açıklayıcı bir dilekçe ile itiraz edin.
 
Ben ilk tebligat geldiğinde bursa sgk ankara sgk ile telefonda görüştüm... Bana dedikleri ewet genelge böyle ama sistemde açık var yapcak bişi yok... Saçma ama durum bu evet itiraz edeceğim.. Bu arada benim dilekçeme cevabı 93 günde verdiler komisyon kararıyla buda manidar çünkü ben cevapları 30 gün die biliyorum...
 
Devlete karşı birşey diyemiyorsunuz durum böyle.Bir genelge çıkartıyorlar.Bizde ona güvenerek işlem yapıyoruz.Sonra sistemde açık varmış deyip çıkıyorlar işin içinden.Siz yine itiraz edin ama büyük ihtimal o iptal/ek bildirgeleri vermenizi isteyecekler.
 

Benzer konular

Üst