fonradar

612 Diğer İndirimler Hesabının İşlenişi (-)

Üyelik
4 Eyl 2012
Mesajlar
1
Konum
ANKARA
Merhabalar , 612 Diğer İndirimler Hesabını: Satıcı tarafından ,alıcı hesabına malın sevki sırasında ödenen giderleri ifade eden ve satılan mala ait sevk giderleri vb. giderlerin izlendiği hesaptır.760.Pazarlama Satış ve Dağıtım Hesabından tam olarak farkı nedir? acaba Teşekkürler.....
 
612 nolu hesap satılan malın noksan olması veya hatalı olması halinde yapılan zorunlu indirimler için kullanılır.Yada yolda hasara uğramışsa mal alıcı fiyat indirimi isteyebilir.Veya fiyat farkı kesebilir.Örneğin hububat gönderiyorsunuz karşı firmaya rutubet anlaştığınız şartlardan daha fazla çıktı.Alıcı firma size rutubet kesintisi adı altında fiyat farkı faturası kesti.Bunu 612 ye kaydetmek en doğrusu.Kantar farkları da buraya girer.
Giderlerde değilde burada gösterilmesinin asıl sebebi ise net satışların ortaya çıkarılabilmesidir.
 
6 nolu hesaplar gelir tablosunda yer alır 7 nolu hesaplar ise bilançoda yer alır tek düzen muhasebasyon sistemini iyi öğrenmemiz lazım çok fazla hesap var
 
Selamlar

612 DİĞER İNDİRİMLER (-)

Bu hesaba, aşağıdaki işlemler kaydedilir :

- Satılan malın sevki sırasında alıcı hesabına ödenen giderler,

Örneğin; fabrikadan teslim şartıyla yapılan satışlarda, alıcının nakliye ve sigorta giderlerinin satıcı tarafından ödenmesini istemesi halinde; bu giderler satıcı tarafından ödenip bu hesaba borç kaydedilir ve alıcıya kesilen satış faturasına dahil edilerek kendisinden tahsil edilir.

Bu tür giderlerin, gider hesapları grubunda değil; bu hesapta gösterilmesinin maksadı,net satışlara ulaşabilmek içindir.

760 PAZARLAMA,SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ

Mal ve hizmetlerin pazarlama, satış ve dağıtım faaliyetleri ile ilgili olarak yapılan endirekt malzeme, personel giderleri, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, reklam giderleri, çeşitli giderler, vergi, resim ve harçlar, amortismanlar ve tükenme paylarından oluşur.

Görülüyor ki,612 hesabı alıcı namına yapılan giderleri kapsarken,760 firmanın pazarlama ve ticareti yapabilmesi için kendi namına yaptığı giderleri kapsar.Aradaki genel fark budur.Ayrııca 760 hesabının net satışlarla bir bağlantısı yoktur.Tamamen firmanın kendi iç gideridir.

Bu arada,ne acayip terimler üretmeye başladık..Muhasebasyon,teslimizasyon,vb...Lütfen,eğer kullanacaksak,doğru kelimeler kullanalım.

Saygılar
 
Benim görüşüme göre 612 Diğer İndirimler hesabı kullanılırken özün önceliği kavramı gereği yapılan işlemin brüt satışlarımızı ne şekilde etkileyeceği yönünden olaya bakmak gerekir. Eğer brüt satışlarımızı düşürücü bir işlem gerçekleşiyorsa 612 nolu hesap kullanılmalı yok genel faaliyetimiz kapsamında oluşan bir işlemse 760 nolu hesap kullanılmalıdır. Örneğin kendi aracımızla şehir şehir dolaşıp satışlarımızı arabamızdan direk yapıyorsak aracımızla ilgili tüm giderleri 760 nolu hesapta izlemeliyiz. Yok aynı ürünü merkez işyerimizden satışını yapıp istenilen adrese 3. bir aracı vasıtasıyla(nakliye firmasıyla) yolluyorsak 612 nolu hesabı kullanmalıyız. Saygılar
 
6 nolu hesaplar gelir tablosunda yer alır 7 nolu hesaplar ise bilançoda yer alır tek düzen muhasebasyon sistemini iyi öğrenmemiz lazım çok fazla hesap var

Bu nasıl bir açıklamadır? Biraz daha açar mısınız? 7 No'lu hesaplar maliyet hesaplarıdır, bilançoda yer alırdan kastınız nedir? Muhasebasyon sistemini de açarsanız sevinirim.
 
Hahaha, ben bunu unutmuşum hem 7'nolu hesapların bilançoda yer aldığını, hem de "muhasebasyon" kelimesini. Gecenin bir vakti iyi bir mizah oldu. Ya bir de "kapamasyon" ve "teslimizasyon" vardı ne oldu onlara?:)
 
Son düzenleme:
hakediş faturası kestik idare kdv hesaplarken faturadan engelli asansör indirimi tutarını düşüp öyle kdv hesapladı
nuhasebeye işlerken hakedil tutarını yazıp engellei asansör fatura indirimini hangi hesaba yazabilirim
örnek hakediş faturası 1.000
kdv hesaplanırken 1.000-250 düşüp 750 üzeirnden hesapndı
faturada matrah 1.000
kdv 135
1.135 şeklinde
muhasebeye işlerken nasıl 250 indirimi gösterebilirim.
kdv beyananesinde de 1.000 değil 750 tl matrha gösterdim
 
Üst