6486 Sayılı Yeni SGK Teşvik

Rmuhasebe

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Eyl 2012
Mesajlar
254
Konum
İstanbul
arkadaşlar merhaba . 31.12 de biten 5084 sayılı teşvikten sonra çıkması beklenen teşvik çıktı. 6486 sayılı kanunla yüzde 5 puanlık indirime ek olarak yüzde 6 puanlık daha indirim getirildi (belli bölgelerde). peki 01.01.2013 den itibaren de yararlanılacağı yazılı internetteki haberlerde zaten alo 170 ile de görüştüm 01.01 den yararlanılabileceğiini söylediler ama henüz genelge yayınlanmadığı için nasıl bir yol izleneceği hakkında net bir bilgi yokmuş . eskiden de hiç böyle bir olay olmuş muydu yada sizce nasıl olacaktır bu ? kendimiz mi sisteme girip geriye dönük birşeyler yapacağız? yada sgk müdürlüğümüz mü kendisi işlem yapacaktır ?
 
Sayın Rmuhasebe,

Her işlem için her dönemde farklı uygulamalar yapıldı, sorduğunuz soruya cevap fal bakmak gibi açıkçası. Yasadaki, maddeden anlaşılacağı ve yasadaki ayrıntılara bakarak belli bir çalışma gerektiği açık. Sistem bunu nasıl talep edecek beklemek gerekir. Sadece yasa metnindeki bir bölümü hatırlayalım;

Düzenlemenin Yürürlük tarihi ve uygulanması

1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayın tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yayınlanacak tebliğ veya genelge ile belirlenecektir. (01.01.2013 tarihinden geçerli olan bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin uygulama tebliğ/genelge yayınlanmasından sonra 2013 yılının beş aylık dönemine ilişkin Sigorta primi teşvik tutarları mahsup işlemi ile geriye yönelik yapılacaktır.)

Size bir fikir veriyormu ?

Vermiyorsa şunu söyleyebiliriz. Yasayı yazan, ben teşviğin şartlarını yazdım gerisi benim işim değil onu da teknokratlar çözsün demiş. Bekleyin.

Saygılar,
Kevork
 
teşekkür ederim evet sonuç beklemek zaten bu belli de bakalım hayırlısı. Hani belki geçmişteki teşviklerdede böyle birşey olmuştur diye oradan bir fikir edineyim diye düşünmüştüm açıkçası merakımdan dolayı böyle bir konu açtım. Hani 5 ay için ok tamam bekleyelim fakat içinde blunduğumuz cari dönem için de son güne kadar bekleyecek miyiz ? şahsi fikrimce bekleyeceğiz sanırım.
 
Arkadaşlar genelge yayınlandı. SGK ile de görüştüm. Sonuç olarak 6. Ayda APHB lerimi teşvikten yararlanarak gönderdim. Fakat sorun şu ki 1 2 3 4 5 aylar için geriye dönük iptal ve tekrar asıl bildirge vermemiz gerektiği söylenildi. Şimdi benim 300 ve 200 kişi civarı 2 firmam var ( bu teşvikten yararlanacak olan )bu kadar işçi ve 5 aylık elden aylık prim bildirge hazırlamak ne demek nasıl bir külfet olacaktır siz düşünün artık. Ben aylık bildirgeleri ; mevcut bilgileri xml dosya oluşturup excell de bilgileri düzenleyip (eksik gün sayısı sebebi vesaire ) o şekilde sisteme aktarıyordum ve onaylıyordum . Logo kullanıyoruz ve hiç programdan aylık prim bildirge almadım çünkü bir sürü şirket var tanımlı ve sgk daki prim oranları farklı olanlar oluyor o yüzden sgk nın kendi sitesinden de işleri halledip tahakkukumu kestiğim için APhb mi de alabildiğim için programdan almıyordum. Almak ta sağlıklı olmayacak çünkü dediğim gibi her şirketin sgk prim oranları aynı değil sadece bir tane tanımlayabiliyoruz logo da genel parametre olarak. yani kesin elden aphb hazırlamak gerekiyor şu durumda . bu da nasıl olacak çok zor ... bu konuda bir fikri olan varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim. yada benimle aynı durumda olanlar olayı nasıl hallettiğini paylaşırlarsa sevinirim.
 
bu arada logo dan aphb almıyorum derken logodan yazdırıp yada ekrana aphb getirip bakmıyorum hiç direk o ayki puantaj bilgilerimi düzenledikten sonra aphb yi xml dosya olarak oluşturup, xml dosyamda gerekli kontrolleri yapıp SGK ya yüklüyorum demek istedim. Yani personel bilgilerimi puantajları işe giriş çıkışları eksik gün bilgilerini tabiiki logo da hallediyorum ve xml i bunlarla oluşturuyorum.
 
5746 sayılı kanun Arge teşviği ile ilgili genelge geç çıktığında da geriye dönük 5 aylık iptal ve ekleri elden vermek gerekmişti. 100 üzeri personel vardı ilgili işyerinde.
Zordu, kolay gelsin.
 
Teşekkür ederim, siz muhasebe programı olarak ne kullanıyordunuz ? Benim gibi APHB leri programdan alamıyormuydunuz ? Birde 100 kişi 5 ay iptal + ek kaç günde bitirdiniz ?
 
yani birde benim şahsi fikrim : personelin adı soyadı işe giriş çıkışı istirahati vesaire.. ilgilendiren bir durum değil ki bu. ELden bildirge vermemiz yerine o aylardaki onaylı sgk bildirgemizde kaç kişi kaç gün çalışmış asgari ücret üzeriden %6 sı hesaplanıp bu rakam otomatikmen bizim alacağımız durumuna geçse işler daha kolay olmazmıydı ? Kolaylığını geçtim zaman alıcak çok - işveren ise bu durumun bir an önce çözülmesini bekler bir yandan normal bir iş akışımız var aylık malumunuz.
 
Devlet bir iyilik yapıyor ancak yine ceremesini biz çekiyoruz.Bende SGK ile görüştüm.Önce ilgili aylar için kanun numarasına 5510 yazarak iptal vermemizi daha sonra kanun numarasına 6486 yazarak ek vermemizi söylediler.Uğraş dur.
 
evet maalesef . ne olurdu ki onaylı ssk tahakkuklarından bu işlem gayet iyi halledilebilirdi. sigortalıları ilgilendiren bir durum yok .. bu kadar işin arasında ...
 
Üst