fonradar

689 Muhasebe Kaydı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan makuli
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
28 Eki 2011
Mesajlar
83
Konum
Kocaeli
merhaba


genel müdür eşi için sigorta yaptırdık.
poliçe tutarını 689 hesaba atıp KKEG olarak değerlendirdik.
poliçe tarihinden bir ay sonra gm işten ayrıldı.
poliçe zeyil kesilip iade edildi.

bu işlem için muhasebe kaydım nasıl olmalı ?

teşekkürler.
 
Ynt: 689 Muhasebe Kaydı

gelir tablosu işlemi olduğu için 689 alacaklandırmak mantıken hatalı geldi, fakat başka bir yolu da yok gibi gözüküyor.

136 neden borçlandırdınız, bu işlemin muhatabı 320 yada 329 olması gerekmez mi ?
 
Ynt: 689 Muhasebe Kaydı

1-Bu bir düzeltme kaydı, daha önce gider yazdığınız prim ödemesini giderleriniz arasından çıkartıyorsunuz.

2-Sigorta primini genel müdürden tahsil edeceksiniz düşüncesiyle öyle yazdım, yok sigorta şirketi primi nakden iade ettiyse 136 yerine 102 kullanacaksınız elbette.
 
Ynt: 689 Muhasebe Kaydı

Selamlar
Poliçenin içeriğini bilmiyoruz ama normalde poliçe süresinin 365 günlük olduğunu hesaba kattığınızda tutarın tamamını 689'a atmak yerine bilanço hesaplarında aktifleştirmeniz gerekirdi.Ben vadelerine göre 180-280 kullanırdım.Sonrasında ilgili döneme ait gideri 689'a virmanlardınız.689'a virmanladığınız her tutarıda KKEG kabul ederdiniz.Poliçe iptalinde de aktifleştirdiğiniz hesapları ters çalıştırarak (dönemi gelmeyen giderleri sıfırlamak) gidere attığınız tutarı da 689'dan çıkardınız.KKEG kayıtlarını da ters çalıştırırdınız.
Burada amaç dönemsellik ilkesine dikkat etmek.
Saygılar
 
Ynt: 689 Muhasebe Kaydı

@twolf

cevabınız için tesekkurler.

yaklaşık 150 adet beyaz yakalı personelin eşi sigortalı,

her birini 180-280 diye ayırdığımızda cidden sorun yaşıyoruz,
personelin giderleri evet 180-280 de takip ediliyor fakat KKEG olan kısım poliçe elimize geçince 689 hesaba atılıyor.

Vergi usul açısından yada GV,KV için bu bir sorun oluştururmu ?
 
Ynt: 689 Muhasebe Kaydı

Belirli süreye ait poliçe tutarlarının tek kalemde gidere atılması dönemsellik ilkesine aykırıdır.Her ne kadar bu tutarlar KKEG yapılarak matraha dahil ediliyor olsa da gider anlamında tek kalemde giderleştirilmemelidir.(Kaldı ki poliçeler faaliyetle ilgili poliçelerde olabilirdi,bu durumda KKEG olmayacaktı.)
Belki buradaki sorun, poliçeleri tek tek değilde gerekirse liste yaparak tek kalemde aktifleştirmek ve 180-280 hesaplarını toplu halde kaydetmekle çözülebilir.Fakat bu tarz işleyişte poliçelerin aynı anda ve çoklu hazırlanması halinde mümkündür.Farklı günlerde hazırlanmış poliçeler için bunu yapmak tabiki zordur.Fakat yinede ay bazında poliçeler gruplanabilir.Örneğin,"ağustos ayında yapılan poliçeler listesi" şeklinde bir tablo oluşturulabilir.
Diğer türlü "işleyişin ve dönemsel bazda ayırmanın zor olması mazereti ile" tek kalemde giderleştirilmesi bana göre mevzuata aykırıdır.Olası bir incelemede sorun yaşanabilir.
Saygılar
 
Ynt: 689 Muhasebe Kaydı

Sayın twolf,

teşekkür ederim.

burada maliyeyi zarara uğratan bir durum söz konusu değil,
giderlerin gelecek aylara bölünmesi bu harcamaların faydasının o ay içinde elde edileceği dolayısı ile ticari kar ile alakalı olarak mali karı düşürmemesi açısından uygulamada kullanılan yöntemlerdir.

fakat benim burada yaptığım olaya itirazı olacak tek merci yönetim kurulu, patron olabilir.
4 döneme dağıtılacak bir gideri ilk dönemde peşin vergi gibi ödemişsin diyebilirler.

vergi denetmenlerinin bu hususta bir eleştiri getireceklerini sanmıyorum devlet ne vergi kaybı yaşıyor ne vergi zıyai çıkıyor ortaya, fakat bu durumla ilgili bir mukteza yada kanun maddesi sunarsanız çok memnun olurum yanlışın neresinden dönülse kardır.
 
Ynt: 689 Muhasebe Kaydı

Selamlar
bu konuda özelge bilmiyorum,şu an içinde araştırmaya pek vaktim yok açıkcası
Fakat şunu söyleyebilirim.
1- Faydası o ay elde edilecek diyosunuz ama poliçelerde fayda,süre ile kıstaslanır.Dönemsellik mantığıda bunu gerektirir.Eğer poliçeleriniz 1 aylık süreler için yapılıyorsa düşünceniz doğrudur.
Fakat uzun vadeli poliçelerde, fayda süreye yayılır.Yani örneğin 5 ay sonrada o poliçeden yararlanılıyorsa dönemsellik mantığı devreye girer.Amortismanlarda da böyle değil midir?
2- Sizdeki poliçeler kkeg yapılacak türden özellikli poliçelerdir.Bu anlamda nasılsa kkeg yapıp matraha dahil ediyorum bu nedenle tek seferde gidere yazarım diyebilirsiniz.(bana göre bu da yanlış bir düşüncedir)
3- Denetmenlerin bu hususa dikkat edip etmeyeceklerini bilemem,ama mevzuat gereği bu işlem hatalıdır diyebilirim.Bir denetmen görmezden gelip diğeri üzerinde durabilir.

Ben olması gerekeni belirtiyorum,sonuçta karar tabiki size aittir.
Saygılar
 
Ynt: 689 Muhasebe Kaydı

Arkadaşlar cevaplarınız hep 180 ve 689 hesap üzerine odaklanmış. Hiç kimse genel müdür eşinin şirketle ne ilgisi olduğunu sormamış. Bu tamamen özel bir işlemdir. Poliçe tutarının direkt genel müdürden tahsil edilmesi gerekir. KKEG ler şirketle ilgili ve yasa gereği gider yazılamayan harcamalar olması gerekmez mi?
 
Ynt: 689 Muhasebe Kaydı

özel sağlık sigortaları personelin eş ve aile fertleri için yapılıyor ise ücret olarak değerlendiriliyor.

ve hatta asgari ücretin 1/3 lük kısmını geçen personel için ödenen sağlık sigortaları dahi ücrete eklenir.
 
Üst