689 No' lu Hsp.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mrt_aydin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

mrt_aydin

Ziyaretçi
689 no!lu hesapta incelenen kalemlerin hepsi kanununen kabul edilmeyen gider midir?Örneğin taşıt satışı halinde ortaya zarar çıkması ve 689 no!lu hesapta incelenmesi vergi matrahını indirici unsur olarak ortaya çıkarmıdır yada k.ke.gider midir?Sadece taşıt larda değil tüm mdv lerde işleyiş nasıldır?
 
Ynt: 689 no'lu hsp.

689 hesap sadece KKEG için değildir. Şirketin genel faaliyeti dışında ortaya çıkan zararlar burada takip edilir. KKEG de genellikle burada alt hesapta takip ediliyor.
 
Ynt: 689 No' lu Hsp.

Kanunen kabul edilmeyen giderler, genelde 689 nolu hesabın altında takip edildiği için onunla özdeşleşmiş gibidir.Aslında 770 in altında da takip edilebilir.

Yani 689 un hepsi kanunen kabul edilmeyen gider değildir kesinlikle.
 
Ynt: 689 No' lu Hsp.

kkeg nin 770 de takibi karışıklığa neden olur ,ondan dolayı en uygun olan nazım hesaplarda takibidir.
 
Ynt: 689 No' lu Hsp.

NİSAN123 ' Alıntı:
kkeg nin 770 de takibi karışıklığa neden olur ,ondan dolayı en uygun olan nazım hesaplarda takibidir.

Merhaba,

Bu yargı hatalı gibi geldi bana.

Saygılar
 
Ynt: 689 No' lu Hsp.

KKEG ler ait oldukları gider kalemi içersinde izlenir. Bunlar sonuçta firmanın ticari faaliyeti için yapılmış fiili giderlerdr. Maliye kabul etmiyorsa o gider için Nazım hesaplarda da ayrıca izleme yapılır.
Doğrudan vergi cezaları gecikme zamları da 689 a atılır.
 
Ynt: 689 No' lu Hsp.

Her gider-zarar-maliyet uygun hesaba kaydedilmelidir.
Bunların içindeki kkeg tutarlları ayrıca nazım hesaplarda detayları ile takip edilmelidir. 950-951

689 u kkeg olarak kabullendiren! aslında bizim ezber sistemimizdir.
 
Ynt: 689 No' lu Hsp.

http://www.malihaber.com/modules.php?name=Encyclopedia&op=content&tid=31969 adresinde:

Ticari kişilik ve dönemsellik kuralları gereği olarak, hiç bir gider kayıt dışı bırakılamaz. Gecikme zamları ?689 Diğer Olağan Gider ve Zararlar?, kanunen kabul edilmeyen giderler ise ?950. Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hesabı?nda izlenebilir.

Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 23.1.1995
Sayı : 101933/1347

Ticari kişilik ve dönemsellik kuralları gereği olarak, hiç bir gider kayıt dışı bırakılamaz. Gecikme zamları '689 Diğer Olağan Gider ve Zararlar', kanunen kabul edilmeyen giderler ise '950. Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hesabı'nda izlenebilir. Bu giderler, dönem karının beyan edilmesinde matraha eklenir.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 58. maddesi ile 3986 Sayılı Kanunun 10/c maddesi uyarınca katma değer vergisi ile net aktif vergisinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Ayrıca, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15/6. maddesi uyarınca bu Kanun'a göre hesaplanan kurumlar vergisi ile her türlü para cezaları, vergi cezaları ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizlerin gider olarak indirilmesi mümkün değildir.

16.12.1993 tarih ve 21790 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2 Sıra No'lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin 'AHesap Planında Boş Bırakılan Hesap Grupları ve Defteri Kebir Hesaplarının Kullanımı' kesiminin 2. bedinde; 'Hesap Planında boş olarak görülen 3'lü kod defterikebir (büyük defter) hesapları ise, ana hesap grubu ile grup hesaplarının işleyiş ve mantığına uygun olmak, niteliği ve kapsamı itibariyle Hesap Planında belirlenmiş benzeri bir hesap bulunmamak, kullanıldığı takdirde ana hesap grubu ve hesap gruplarının bütünlük ve tutarlılığım bozmamak şartıyla serbestçe kullanabilir...' denilmektedir.

Ticari kişilik ve dönemsellik kurallarının gereği olarak hiç bir gider kayıt dışı bırakılmamalıdır. Kanunen indirilmesi kabul edilmeyen gider olan net aktif vergisi '689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar (689.90.10 Net Aktif Vergisi) Hesabı'nda, gecikme zamları ise '689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar (689.90.20 Gecikme Zamları) Hesabı'nda izlenebilir.

Kanunen indirilmesi kabul edilmeyen giderler, yukarıda belirtilen gelir tablosu hesaplarında izlenirken, aynı zamanda da Tek Düzen Hesap Planında yer alan '9 Nazım Hesaplar' grubundaki '950 Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hesabı'nda izlenebilir. Bu nazım hesaplarda izlenen kanunen kabul edilmeyen giderler, dönem karının beyan edilmesinde matraha eklenir ve bu hesap bilgi verme görevi sona erdiğinde kapatılır.

Kurumumuzun yıl içinde ödediği veya ödeyemediği SSK ve TTF kesintileri ise, Tekdüzen Hesap Planında yer alan' 361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri' ve '368 Vadesi Geçmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler' adlı hesaplarda izlenecektir.

Yukarıda bahsedilen ve dilekçenizde belirtilen diğer hususlar, 26.12.1992 tarih ve 21447 Sayılı 1 Seri No'lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin 'Tekdüzen Hesap Çerçevesi, Hesap Planı ve İşleyişi' bölümüne göre muhasebeleştirilecektir.
 
Ynt: 689 No' lu Hsp.

UZMAN ' Alıntı:
NİSAN123 ' Alıntı:
kkeg nin 770 de takibi karışıklığa neden olur ,ondan dolayı en uygun olan nazım hesaplarda takibidir.

Merhaba,

Bu yargı hatalı gibi geldi bana.

Saygılar
cevaplanmış ama benim yazıma hıtaben yorum yapıldığı için cevabını vermek istiyorum.

en basit örneği ile telefon faturalarını örnek alalım.
770 001 türk telekom öd.
191 ind.kdv
770 02 ö.i.v.
100/102 ödemeler
normal gıder kaydı
--------/--------------------
950 ö.i.v.
951 ö.i.v
nazım hesaplarda takibi
----------/---------------------
kaydı sadece 770 hesapta tutmak yetersizdir.karışıklığa neden olabilir.o nedenle nazım hesapları kullanmak gereklidir. demek istemiştim.
 
Üst