A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri Ücreti Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan porsuk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba
Tüzel kişi ortakları olan bir anonim şirkette yönetim kurulu üyelerine ücret ödenebilirmi ? Anonim Şirket yönetim kurulu üyeleri kanuni olarak ne şekilde ücret alabilirler ?
teşekkürler

Ynt: A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri Ücreti Hakkında

Ödenir. Hakkı huzur tabir edilir. Ücret olarak bordrosu yapılır. Ancak genelde ssk kesintisi yapılmaz. Çünkü bağ kur kapsamında oluyorlar.

Yönetim kurulu üyelerine ücret ödenebilir pek tabi.Ancak bunlar genel kuruldan geçerek onaylanmalıdır.Genel kurul üyeleri kendi başlarına ücret belirleyip, alamazlar.

Aldıkları ücretleri gelir vergisi yönünden vergilendirirsiniz sadece.Ssk yönünden işlem yapılmaz.

nguroy ' Alıntı:
Ödenir. Hakkı huzur tabir edilir. Ücret olarak bordrosu yapılır. Ancak genelde ssk kesintisi yapılmaz. Çünkü bağ kur kapsamında oluyorlar.

Çok teşekkür ederim. Üyelerin bağkurlu olması mı gerekiyor ? Peki bu kişiler emekli sandığına bağlı iseler ya da emekli iseler ?
Pekı bu ücret ne şekilde belirleniyor ? Genel kurul dilediği şekilde bir ücret tayin edebilirmi ?

Rayice uygun olmalı çok düşük veya çok yüksek dikkat çeker. Emekli ise sorun yok .

porsuk ' Alıntı:
... Peki bu kişiler emekli sandığına bağlı iseler ya da emekli iseler ?
Hatırladığım; ES prim ödüyorsa 657 tabidir ve yönetimde yer alamaz.

gelir vergisi kanununda kabul edilmeyen giderler arasında iş sahibine maaş, prim , ikramiye adı altında ödenen ücretler yer alıyor. iş sahibi yönetim kurulu üyesi olduğu takdirde aldığı maaş normal gider olabiliyor. aradaki fark yön. kurulunda olmasındanmı kaynaklanıyor.

sserpil ' Alıntı:
gelir vergisi kanununda kabul edilmeyen giderler arasında iş sahibine maaş, prim , ikramiye adı altında ödenen ücretler yer alıyor. iş sahibi yönetim kurulu üyesi olduğu takdirde aldığı maaş normal gider olabiliyor. aradaki fark yön. kurulunda olmasındanmı kaynaklanıyor.

Evet yönetim kuurlu üyeleri "huzur hakkı " alırlar. Bu da ücret değil vekalet akdine tabi bir ödemedir.

Y.Kurulu üyelerine Huzur hakkı ödemediğimiz takdirde cezası var mıdır?

Huzur hakkı zorunlu değildir. Genel kurulun yetkisindedir.
Farklı farklı da ödenebilir veya bazılarına ödenip bazılarına ödenmeyebilir.