Açılış Yoklamalarında Smmm İmzası

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan URUM79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba
Önceleri işe başlama bildirimi vergi dairesine verildiğinde vergi dairesi işyerine yoklama çıkarır, yoklama olumlu olursa ancak o zaman mükellefiyet tesis edilirdi. Fakat ortaya çıkan aksaklıklar ve mağduriyetin yaşanmaması için 22 nolu tebliğe göre smmm sözleşmesiyle açılış dilekçesi verildiğinde yoklama sonucu beklenilmeksizin mükellefiyet tesis edilir ve 1 ay içinde ise yoklama sonuçlandırılırdı. Sözleşmeye rağmen mükellefin faal olmadığı tespit edilirse mükellef hakkında resen terk işlemi yapılırdı. Şuan ki uygulamada ise bütün mükellefler işe başlama bildirimi verdiğinde yoklama sonucu beklenilmeksizin mükellefiyeti tesis edilmekte Ve 15 gün (smmm imzalı olanlar 1 ay) içinde yoklama sonuçlandırılır. Eğer mükellef iş adresinde yoksa (yoklama anında adreste olmaması hariç) adreste başkası varsa veya işyeri boşsa vb durumlarda işe başlama bildirimi hıfzedilir ve mükellefiyet kaydı terkin edilir.

Mükellef işyerinde faal değilse sözleşme olsa bile mükellefiyet kapatılır.
Yoklama sonucunda İşyeri tadilatta ise uygun bir zamanda işyerine tekrar gidilir. İşe başlama tarihi fiilen faaliyete geçtiği tarih olur.
Mükellefin ticari faaliyeti henüz başlamamışsa şikayet olumlu sonuç doğurmaz.
 
Md.22'ye dayanarak smmm sözleşmesiyle açılış yapmanın tabiki handikapları var.Daha sonra olumsuz yoklama sonucunda re'sen terk durumu yaşanırsa meslek mensubu hakkında da şikayet ve suç duyurusunda bulunulabilir.Biraz yukarıda 2016 tarihinde başıma gelen bir durumu paylaşmıştım. Ancak yinede bahsedildiği gibi tek yoklama ile re'sen terke gidilmişse vergi dairesi biraz acımasızca davranmış diyebiliriz ama bunu demek içinde tutulan olumsuz yoklamayı incelemekte fayda var. Genelde tek yoklama ile kapanış pek rastlanılmayan bir durumdur.bir kaç gün arayla 2 olumsuz yoklama tutulmuş olabilir.Dosyaya bakmak lazım.Yoklamaya gelinmezden evvel mükellefe sms'le bilgi gidiyor,onlarda kontrol edilmeli.
Ayrıca aşağıdaki linkten usul el kitabını indirip arşivlemekte fayda var.

 
Yukarıda belirttiğim gibi önceki uygulamada mükellefin faal olmadığı durumlarda mükellef hakkında resen terk işlemi 2004/13 sonrasında 2016/2 genelgesiyle yapılırdı. Terk türü olarak ise "resen terk" seçilirdi. Ve yapılan bu işlem sadece bir yoklamayla değil birden fazla yoklamayla yapılırdı. (Ayrıca belirttiğiniz üzere işe başlama smmm sözLeşmesiyle yapılmışsa smmm açısından da olumsuz sonuçları olabiliyor.) Ancak şuanki uygulamada ise ilk yoklamada Eğer mükellef iş adresinde yoksa (yoklama anında adreste olmaması hariç) adreste başkası varsa veya işyeri boşsa vb durumlarda vergi dairesi müdürünün görüşü alınarak çoğunlukla işe başlama dilekçesi hıfzedilir ve mükellefin mükellefiyeti işe başlama tarihi itibariyle terkin edilir. Terk türü olarak "ilk yoklamada yerinde bulunamadığından terk" şeklindedir. Sizin de belirttiğiniz gibi yoklamanın içeriği bu noktada önemlidir.
Sms uygulaması sanırım sadece istanbulda var anadolu şehirlerinde olmadığını biliyorum.
Usul el kitabına ise tamamiyle günceldir diyemeyiz tamimlerden oluşan bir kitapçık. Oluşturulduktan sonraki bazı değişiklikleri göstermemesi nedeniyle eksik kalıyor dşyebiliriz.
 
Üst