Adi Ortaklık Vergi Borcu

Üyelik
8 Eyl 2016
Mesajlar
4
Konum
gaziantep
Daha önce 2005 yılında kurduğumuz Adi ortaklıkta vergi borcu için en son 2008 yılında uzlşma komisyonundan tebligat aldım. Adi ortaklıkta zamanaşımı kaç yıldır. ? Borcum halen zaman aşımına uğramadı..
 
Daha önce 2005 yılında kurduğumuz Adi ortaklıkta vergi borcu için en son 2008 yılında uzlşma komisyonundan tebligat aldım. Adi ortaklıkta zamanaşımı kaç yıldır. ? Borcum halen zaman aşımına uğramadı..

Sayın beratts,

sorunuza cevap veriyorum.

5736 SAYILI BAZI KAMU ALACAKLARININ UZLAŞMA USULÜ İLE
TAHSİLİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ
(SIRA NO: 1)

C. Taksitlerin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi:
5736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin altıncı fıkrasında ''Bu madde kapsamında uzlaşma sağlanan alacaklara ilişkin taksitlerin, süresinde ödenmemesi ya da eksik ödenmiş olması halinde, süresinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksit tutarı; son taksit ödeme süresi sonuna kadar, ödenmeyen ya da eksik ödenen taksitin son taksite ait olması halinde ise bu tutara son taksiti izleyen ayın sonuna kadar her ay ve kesri için ayrı ayrı % 5 oranında, tahsil tarihine kadar geçen süre için ise 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı tatbik edilerek ödeme emri tebliğine gerek kalmaksızın aynı Kanun hükümlerine göre cebren takip ve tahsil edilir.'' hükmü yer almaktadır.
Bu hüküm uyarınca, süresinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş toplam taksit tutarları, son taksit ödeme süresi sonuna kadar (ödenmeyen ya da eksik ödenen taksitin son taksite ait olması halinde ise bu tutara son taksiti izleyen ayın sonuna kadar), taksit tutarı ve binde ikilik faiz üzerinden her ay ve kesri için ayrı ayrı %5 oranında zam hesap edilerek tahsil edilecektir.
Diğer taraftan, toplam taksit tutarlarının %5 oranında zam uygulanarak tahsil edileceği sürede de tamamen ödenmemesi halinde, bu sürenin bitim tarihinden itibaren uzlaşılan tutarlar içerisinde yer alan vergi aslı ve vergi ziya ı cezasına, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre gecikme zammı hesap edilerek tahsil edilmesi gerekmektedir.

Gördüğünüz gibi süresinde ödemediğiniz vergi borcu 6183 sayılı AATUHK gereği kamu alacağı olarak vergi idaresinde takip edilmektedir.
6183 sayılı kanunda zaman aşımı süresi

Tahsil zaman aşımı
Madde 102
Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar. Para cezalarına ait hususi kanunlarındaki zaman aşımı hükümleri mahfuzdur.
Zaman aşımından sonra mükellefin rıza en yapacağı ödemeler kabul olunur.

Fakat vergi daireleri zaman aşımı süresine çok az bir zaman kalmasına karşın mükellefe ulaşamayabilseler dahi zaman aşımı süresini uzatılmaktadır bu durumda süre baştan başlamaktadır.

Vergi idaresi üzerine bağlı mallardan ve maaşlardan haciz işlemleri de başlatabilir.

Yani zaman vergi borcunuzu ödemediğiniz sürece zaman aşımı söz konusu değildir.

Bir yandan bakıldığında adil olanda bu değil midir (Gerçek anlamda ödeyemeyen bir yana uzlaşma ile azda olsa ufak ufak vergi borcu ödenmelidir)
 
Son düzenleme:
Sayın Demiral;
Öncelikle sorumu yanıtladığınız için minnetdarım. Evet haklısınız her ne kadar zaman aşımına uğraması gerekirken vergi memurları saolsunlar çok cüzi ödemeler yapıp borcu zaman aşımına uğratmıyorlar. Bu konuda mağdur olan babam var 2005 yılında terk dilekçesi vermesine rağmen aradan 14 yıl sonra vergi borcundan dolayı haciz kararı uygulandıb Bu durum karşısında sesimi kesemezdim adalet mezunu olarak adalet aradım. İlgili vergi dairesini aradım. Çıkan memur aynen "" Kardeşim devletin alacağını zaman aşımına uğratacağız gerekirse cebimizden 1 kuruş yatırırız" der demez. Dava açtık. İlgili vergi dairesi davayı red etti danıştaya temyize taşıdık. Danıştay ilgili vergi dairesinin kararını bozdu fakat bu sefedde vergi dairesi karar düzeltme yoluna gitti. Şimdi elimde bu konuda mağdur olan bir akrabamız var kendisi adi ortaklık kurmuş. Fakat adi ortaklıkda vergi borcu kurumlar vergisine tabi idi sanıyordum. Aynı Vergi Usulu Hukukuna tabi imiş. 2005 yılında ortaklık kuruluyor yıl 2016 halen borç devam ediyor dava açma hakkım var sanırım değil mi ?
 
Buna ek olarak Danıştal 3.dairesinin bir kararını sunmak isterim: Dilekçemden alıntıdır;
Bu durumda mağdur olan benim gibi bir davacı dairenize başvurarak hakkını aramış ve bahsi geçen kararırınız E:20104340 ve K:2012/3047 olmuştur. Bu kararınızda ‘’Her kamu alacağı için ayrı ayrı 1 kuruş ödemelerin’’ mükellef tarafından yapıldığının kabulünün Ticari icaplara uygun olmadığı ve tahsil zamanaşımının kesildiğinden bahsedilemeyeceği kararı çıkmıştır. ...l Vergi Daire’sinin ekte sunduğum Sayı: 97179717-250.3/15247 yazısında bilgisayar kayıtlarında yapılan incelemede 0.01 kuruşların benim ödediğimi resmi olarak belirtmiştir. Devlet Memurları Kanunun 8.Maddesinde yer alan ‘’ Devlet memurları, resmî sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene lâyık olduklarını hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadırlar.’’ Hükmüne aykırı davranıp şahsım adına cüzi ödemelerde bulunup borç zamanaşımına uğramamıştır
 
Üst