Adi Ortaklık Vergi Levhası Hakkında

weronx

Katkı Sunan Üye
Üyelik
25 Ara 2012
Mesajlar
221
Konum
izmir
Adi ortaklık için 2 ortağın vergi levhasını aldım, ortaklık üzerinede vergi levhası alacak mıyım. ?

Ortaklık vergi nosunu yazınca vergi levhası oluştur sekmesi çıkıyor ne yapmalıyım teşekkürler.
 
oluştur desenizde alamazsınız zaten.uyarı verir.her ortağın kendisi için ayrı ayrı alacaksınız.
 
Selamlar
Adi ortaklıklarda,gelir vergisi mükellefi olan ortaklık değil,ortaklardır.Dolayısıyla ortaklığa ait vergi levhası olmaz.
Saygılar
 
Saygıdeğer formdaşlarım

Haklısınız Adi ortaklıklarda,gelir vergisi mükellefi olan ortaklık değil,ortaklardır.Dolayısıyla Geçici Vergi Beyannameleri ve Yıllık Gelir Vergi Beyannamelere ortaklık adına olur.Fakat Kdv,Muhtasar ve Ba-Bs yönünden mükellefiyet adi ortakların adına değil ORTAKLIK adına olduğundan ortaklık adına olan Vergi Levhasınında alınması gerekir


Saygılarımla

Ferhat
 
Aşkıncığım

Sistem vermez.Fakat manuel oluşturulabilir.Zaten Vergi levhalarının asılması kaldırıldı yerine bulundurma geldi
 
Konuyu her zaman olduğu gibi yasal bir zemine oturtmaya çalışalım.

408 Nolu VUK Genel Tebliği madde 2.1.1;

"2.1. Vergi Levhası Almak Mecburiyetinde Olanlar
2.1.1. Gelir Vergisinde

l. Ticari kazanç sahipleri,
2. Zirai kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinin altıncı fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar)
3. Serbest meslek erbabı,

Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır."

Görüldüğü üzere hüküm açık, adi ortaklıklarda her bir ortak ayrı ayrı vergi levhası alacaktır. Bunun dışında bir düzenleme yapılmadığı için adi ortaklığın KDV mükellefiyeti olması, muhtasar beyanname, ba-bs formu vermesi gibi gerekçelerle ayrıca adi ortaklık için vergi levhası alınması gerekli olmadığı gibi, hukuken mümkün de değildir.
 
Son düzenleme:
Aşkıncığım

Sistem vermez.Fakat manuel oluşturulabilir.Zaten Vergi levhalarının asılması kaldırıldı yerine bulundurma geldi

Ferhat Bey manuel olarak oluşturulan bir vergi levhasının hukuki geçerliliği bulunmamaktadır, adı vergi levhası olsa da o aslında vergi levhası değildir. Malumunuz olduğu üzere vergi levhası alma usulü 408 Nolu VUK GT madde 2.3'te vergi levhasının hangi usulle oluşturulacağı belirtilmiştir, bunun haricinde düzenlenen belgeler vergi levhası niteliğinde olmayacaktır.
 
Ferhat bey adi ort. adına vergi levhası mantığınıza yatıyor mu? Diyelimki yattı vergiyi adi ortaklar sahısları adına ödediğine göre ödenen vergi hanesine ne yazacaksınız?
 
Saygıdeğer dostum Koraybey

Ortaklık adına manuel olarak oluşturulan bir vergi levhasının hukuki geçerliliği bulunmamaktadır, adı vergi levhası olsa da o aslında vergi levhası değildir .demek bana göre yanlış o zaman bu şu anlama gelir.Ortaklık adına verilecek KDV,Ba-Bs ve Muhtasar beyannamenin de bir anlamı yoktur demek gibi bir şey.Zaten bir önceki mesajınızda yazmışsınız.Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır."

Ben burda sizinle aynı fikirdeyim.Ben hayır ortakların adına olan vergi levhaları değil.Ortaklık vergi levhası demedim ki.(Belki benimki biraz da işgüzarlık)

Peki ben ortaklık adına vergi levhası alsam veya manuel oluştursam ve bu levhayı işyerinde de bulundursam kimse bana niye bunu yapıyorsun der mi ? Ben zannetmiyorum.

Aslında ben biraz muhasebe konusunda ezberciliği sevmiyorum.Mesela bir firmamda (patron görmek istediği için) muhasebe müdürüne kasa defteri tutacağımızı söylediğimde üstat galiba bilmiyorsunuz o 1999 yılında kaldırıldı dedi.Ben de peki bu kasa defterini tutarsak bir şey olur mu dedim.Yok tutamayız üstat kaldırıldı dedi. :) Onun için bu meslek hep böyle kısır kaldı.Hiç gelişemedi.

Saygılarımla

Ferhat
 
Eğer ki o kasa defterinde bir tane dahi kayıtdışı işlem kaydı olur ise vay halinize.
 
Ferhat bey adi ort. adına vergi levhası mantığınıza yatıyor mu? Diyelimki yattı vergiyi adi ortaklar sahısları adına ödediğine göre ödenen vergi hanesine ne yazacaksınız?

:):) Sayın merkür

Niye yatmasın ? Yanlış bir şey mi ? Ödenen vergiyi tabiki ortakların kendi adına olan vergi levhalarına yazılacak ben aksi bir şey söylemedim ki ? Yoksa ben ortaklık vergi levhasına mı yazılır dedim
 
Yani elbette vergi ziyaına sebebiyet vermemek koşulu ile mevzuatta yer almayan defterleri tutabiliriz, mevzuatta yer almayan belgeler düzenleyebiliriz. Ancak bunun bize bir zararı olmasa da hiç bir faydası olmaz. Zaten Bs'sinden damg vergisi beyannamesine kadar her ay vermemiz gereken bir sürü beyanname bildirim var, bir de yeni işler açmayalım başımıza derim.:)
 
Sevgili dostlar,
Ortaklığın vergi levhası olmaz.Bunda hem fikiriz.Ama bu hazırlanamaz anlamına gelmez.
Örneğin banka olaki bu levhayı istedi.Tamam,kanunen böyle bir levha yok,ama hazırlanamaz mı?Manuel bir levha oluşturulabilir.Banka bu levhayı ne yaparsa yapsın,bir işine de yaramayacağı kesindir.Ama hazırlayıp vermeme engel birşeyde yoktur.Böyle bir vergi levhasına da her iki ortak için hesaplanan gelir vergisi kazancı toplam olarak yazılabilir.Bunu da banka düşünsün.Ya bu levhayı istemeyecek, ya da isterse böyle bir levha alacak.
Ferhat Bey,büyük ihtimalle bunu demek ve savunmak istemiştir.
Saygılar
 
Banka geçerliği olmayan, resmi olmayan bir belgeyi neden istesin ki? Zaten bir belge yoksa yoktur. Banka istihbarat için istiyorsa ayrı ayrı ister. Bakar.
 
Sevgili Nizam üstadım.
Nitekim geçmişte,buna şahit oldum.Ama bugün banka,yarın bir başka kurum isteyebilir.Şu kurum istedi şeklinde kesin bir isim veremem,unuttum ama istendiğine şahit oldum.Yorumumu o nedenle yazdım.Anlatmaya çalıştığım,isteyene,hazırlanıp verilebilir.Levha,ne işlerine yarayacak,o kendi bilecekleri iştir.
Saygılar
 
Üst