Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**
Arkadaşlar Merhaba. Ben 2005 eylül döneminde stajımı başlattım,tam olarak 4,5 yıl oldu ve son sınavım vergiyibekliyorum, bi aksilik olmazsa ruhsatı alıyorum inşallah. şimdi çok oyalanmışın diye düşünenler olacaktır, onun için bu 4,5 senen,n hikayesini kısaca anlatmak istiyorum:
2005 şubatında örgün eğitim veren bir üniversiteden mezun oldum ve derhal dosya açtırarak staja başvurdum,sınav haziran ve staja eylül ayında başlayabildim (ilk girişimde kazandım ve mezuniyettle stajın başlaması arasındaki zaman dilimi tam olarak 6 ay! Bir avukat stajını yarılamıştı yani..)Stajımın ilk üç ayında sigortamı da kendim yatırmak şartıyla büroda bulundum. daha sonra stajı dondurarak askere gittim ve bu şekilde de 5 ayım daha gitti. Askerden geldiğimde artık para kazanmak zorundaydım ve eski büromun referansıyla bir şirkette asgari ücretle başladım. Zamanla muhasebe haricindeki işlerlede ilgilendikçe, bi bakmışım hasbelkader idareci oluvermişim. bu arada iş yoğunluğundan dolayı sınavları aksattım tabi, 2008 temmuzda bitirebileceğim sınavları birbuçuk senelik gecikmeyle ancak bitirmek üzereyim.
Bütün yaşadıklarımdan sonra şunu görüyorum:
1- Bu İş beşik ulemelığı gibi babadan oğula devredilir olmuş, yüzlerce defteri olan bürolara bakın, kesin babadan kalmıştır. benim bunu aksine gördüğüm örnek yok.
2-stajın üç yıla çıkmasıyla birlikte 27-28 yaşından önce Meslek mensubu olmak mucize oldu. bu yaşa gelip hem çalışıp hem sınav vermek de kolay değil, düz hesap otuz yaş diyebilirsiniz ki, kariyere başlamak için ne kadar erken değil mi?..
3-Meslek yasamız yalnızca üstatları ve tuzu kuru eski meslek mensuplarını koruyor ne yazıkki. Biz yenilerse otuzumuza merdiven dayamış, sınavlardan, sıkıntılardan , beklemekten yorulmuş, enerjisini kaybetmiş yeni meslek mensupları ne mi olacak? Canım ne halleri varsa görsünler, bize ne!
4- Mesleğimizin avukatlık, mühendislik, mimarlık gibi organize olamamasının iki sebebi vardır:
Birincisi,evinde kayınbiraderim olurmusun programını izleyen adama üniversite mezunu olmak için fırsat tanıyan Açıköğretim sistemi (işin bilincinde olup alnının teriyle hak edenleri tenzih ediyorum)
İkincisi, stajyeri "aday meslek mensubu" olarak değil, "yolunmaya hazır kaz" olarak gören meslek organizasyonumuzdur.
Ha, Bu arada, Hukuk mezunları SMMM olabiliyor biliyorsunuzdur mutlaka. Ben de işletme Mezunuyum, Hukuk mezunu ne kadar muhasebe biliyorsa, Ben on katı Hukuk Biliyorum. O Zaman bize de avukatlık hakkı versinler, yanlış bişey var mı?
Arkadaşlar ben çok dolmuşum kusura bakmayın. Sözün sonunda bi soru var;
Bu kadar emeğe ve yorgunluğa değecek mi acaba ?