**Aldığınız stajyer ücreti**

Bir aylık stajyer ücretiniz ne kadar??

  • 0 :(

    Kullanılan: 0 0.0%
  • 1-300 tl

    Kullanılan: 0 0.0%
  • 300-500 tl

    Kullanılan: 0 0.0%
  • 750- üstü

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    1
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Mali müşavir olmayı zorlaştırmak istiyorsanız, stajı 3 yıla çıkarmaya ya da başka cambazlıklara gerek yok.

Her bölüm mezunu bu sınavlara giremesin mesela. Hukukçu avukat da oluyor müşavir de. Ya da ne bileyim mühendis master yapıp o da bu sınavlara giriyor.
İktisadi ve İdari bilimler ve ona denk fakülteler girmeli benim fikrim.
Ayrıca staj başlatma sınavlarına giriş de nerdeyse müebbet. Kazanama dosya açtır, yeniden gir.
En fazla atıyorum 5 olmalı.

Ama işin ucu nereye varıyor, maalesef bütün bunlardan gelir elde eden odalara... Onlar bu radikal kararları alırsa eğer, gelirleri azalır. Parasını yatırdı ya, bırak girsin sınava deniyor. Nasıl olsa onu her durumda stajda da görürüz.

Açıköğretimli arkadaşların pratik bilmelerinden dolayı böyle kasmalarına gerek yok, öğrenilmeyecek bir iş değil açıkçası. İşi bilerek öğrenme taraftarı olduğumdan teori üstüne pratik derim.
Örgün öğretim sadece düşünmeyi, yorumlamayı öğretiyor demiş bir açıköğretimli arkadaş, daha ne olsun Allah aşkına, yakındığımız zaten bunun eksikliği değil mi?
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

arkadaşlar balık baştan kokar derler ya / smmm lik de durum aynen böyle. mesleğin bir çok sıkıntısı var. sadece stajyerlerin değil meslek mensuplarında sorunları war( en başta tahsilat ). biz stajyerler bu sıkıntıları görerek ve bilfiil yaşayarak bu mesleğe adım atmış insanlarız. meslek etiği iyi işlemedikçe hem stajyerlerin hem de meslek mensuplarının sıkıntıları bitmez. bence mesleğimiz bir an önce kurumsallaşmalı. kurumsal yapılar da meslek etiği çok hızlı bir şekilde uygulanabilir. ayrıca her kurumsal yapı bir ölçek ekonomisi olduğundan hem sabit giderler düşecek hem de hizmet kalitesi artacak. yanılmıyorsam ülkemizde 70 binin üzerinde meslek mensubu war ve her yıl artmakta. her üyenin kendi bürosunu açması pek mantıklı bir yol olmaz kanımca. bir reklamda dediği gibi bankalardan neyimiz eksik :).
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Zaten "giriş" sınavının amacı bu. Ön eleme yapmak. SMMM'liğin bir fakültesi olmadığı için, Hukuk mezunlarıda, diğer fakülte mezunlarından olup ta master yaparak sınava girenler en az işletme ve iktisat mezunları kadar muhasebe ile ilgili ders görüyorlar.

Stajın amacı da tam bu işte, herkesi aynı seviyeye getirmek.

Zaten IFAC'a bakarsanız kişinin fakültesi ile ilgilenmiyor. IFAC, "staj" da SMMM adaylarının "nasıl eğitildiğine yani stajdan sonraki mesleki yeterliliğine bakıyor
Saygılarımla,
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Benim çalıştığım fabrikada kaynak ustası 2500 TL aylık alıyordu. Sadece dipnot. İlkokul mezunu.
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Zaten baktığınızda büyük şirketlerin "Mali işler ve finans koordinatörü-müdürlerine" SMMM değildirler. Çok iyi üniversite mezunu, genç, muhasebesel anlamda bilgileri az ama idari yönleri kuvvetli insanlardır. ;) Adam ne uğraşacak sınavdı stajdı smmm'ydi. staj yapcağına o masrafla yurt dışında master yap havada kaparlar seni. :o
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Byebye09;

Yorumların için kendi adıma teşekkür ederim. Katıldığım ve katılmadığım noktalar var. Katılmadığım noktaları kısaca belirteyim.

Boğaziçi mezunu adam mutlaka akıllı adamdır ve SMMM olmayı seçmez. Ama ters bir mantıkla Boğaziçi mezunu olan ve SMMM olmayı seçmemiş bir adam, SMMM olan bir adamın (Boğaziçi'nde okumadığı için) akıllı olmadığı anlamını içinde barındırıyor. Yani akıllı adam SMMM olmayı seçmez ifadesi bana doğru gelmiyor. Tam olarak böyle söylemek istemediysen de, ben belirtmiş olayım.

Genel bir yaklaşım var. Hukuk mezunu da SMMM olabiliyor diye. Geçenlerde İzmir'de stajyer toplantısında İzmir odası başkanına da sordular bunu. Sadece 2 tane varmış hukuk mezunu SMMM. Onlar da SMMM'lik yapmıyolarmış zaten. Yani klişe haline gelmiş Hukuk mezunu da SMMM olabiliyor lafını değiştirmek lazım. 3-5 meslek dışında zaten herkes her şeyi olabiliyor zaten. SMMM olmanın kriterleri bence hafife alınacak şeyler değil. En azından uzun bir süreç bu.

AÖF ile örgün öğretim konusuna girmek istemezdim ama dayanamıyorum. İkisinin de kendine göre avantajları vardır. Ama bu forumdan örnek verirsek %1 lik bir oranda düzgün Türkçe kullanımı (ByBye09 senin yazını rahat okudum) var. Aslında bunun tam olarak AÖF ile örgün öğretim ile alakası yok sayabiliriz. Çok iyi konumdaki kişilerin bile Türkçeleri akıl almaz. (Ufak yanılmaları saymıyorum, onu ben de yapıyorum)
Sadece kendi ile ilgili şeyleri yüceleştirme, geri kalanları kabul etmeme gibi özellikler sadece Türkiye'ye özgü bir şey değil. Ama insanlar böyle. AÖF okumuş kişi arada fark yok diyor. Örgün öğretim okumuş biri de AÖF beğenmiyor. Tam tersi durumlar olsa, herkes kendi tarafını savunacak. Bu forumda aynı örneği vermiştim.

İki kişi doğuyor. Örnek olarak biri İzmir'de biri Ağrı'da (Ağrı bir örnek, beğenmeyen olursa değiştirebiliriz. Ama şartlar malum)

Yine malum şartları göz önünde bulundurarak bir tahmin yapıyorum. İzmirdeki çocuk doğal bir süreç içinde lisans-yüksek lisans, belki yurt dışında eğitim alıyor. Diğer çocuk ise liseyi okursa ne ala. Çevre, maddi durum gibi faktörleri de düşünürsek durum daha net anlaşılabilir. Finalde de diyelim ki İzmir'deki çocuk diğer çocuğa dönüp, onu beğenmiyor, aşağılıyor, kendisinin daha iyi eğitimli olduğunu belirtiyor -ki öyle-. Kısaca insanların elinde olmayan şeylerden ötürü bir insan diğerini beğenmiyor, haksız görüyor. (Daha önce daha uzun yazmıştım, daha detaylı bir örnek vermiştim) Hatta bir ara "dağdaki çoban ile benim oyum bir mi?" diyenleri duyduk TV'lerde. Gerçekten bu insanlarla konuşup nasıl büyük bir yanılgı içinde olduklarını anlatmak isterdim. Herkes her şeyi yazabildiği için bu tarz şeyleri okuyup okuyup kahrolmak elde değil. Yapılacak fazla bir şey yok.

Not: Ben yüksek lisans mezunu ve İzmirliyim.
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

meslek lisesi geçmişlilerinin örgün eğitim mezunlarından daha fazla işe hakim olacağını savunan arkadaşlar; mühendisler ile teknikerleri ya da teknik lise mezunlarını bir tutabilir misiniz? şunu unutmayalım ki malimüaşvirlik sadece "muhasebecilik" değildir. bu arada ben işe başlayalı 6 ay oldu ve verdiğiniz örnekte olduğu gibi benimle yaşıt,benden önce işe başlamış bir aöf'li çalışma arkadaşımda var. ve benim zammım daha fazla oldu.
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Merhaba,

Maddi imkansızlık, eğitimdeki fırsat eşitsizliği vs gibi nedenlerden dolayı, kişilerin hak ettikleri yerlerde olamamaları nedeniyle, isyan etmeleri son derece doğal ve haklı.

Yani karşısındaki kişiyle aynı şartlarda olsa idi, belki o da, onun gibi diyelim Boğaziçili yada ODTÜ'lü olabilirdi. Bu noktada o kayırılan kişiye ya da onu kayıranlara isyan edilebilir. Bunu anlarım.

Fakat kader bu, bu Bogaziçili'nin suçu değil. O da sonuçta oraya torpille girmemiş; öss,öys diye sınavları geçmiş.(Sezar'ın hakkını Sezar'a verelim.)

Diyeceğim şu ki, o yada bu, komplekse gerek yok. Sonuç olarak yapılan iş önemli. Örnekteki gibi, ilkokul mezunu 2500 TL alıyorsa, bu işi bildiği içindir.

Ben patron olsam, muhasebe bölümü için (daha önce verilen örnekten gidiyorum: ikisi de smmm stajyeri fakat aöflü işi biliyor, boğaziçili öğrenme aşamasında) aöflüyü tercih edebilirdim, fakat diğerini de başka bölümler için katma değer yaratabileceğinden, -dama taşı misali- istihdam ederdim. (Uzun vadeli düşünürsek)

İzin verin, 2. atasözümü de yazmak istiyorum :)))
Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz.

Herkese bol kazançlar...
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

arkadaşlar yorumları okuyorumda açıköğretim fakültesi mezunu olmayı vede smmm için başvurma hakkı olması konusunu bu kadar sorun eden olduğunu bilmiyordum ben şunu biliyorum ki birçok mali müşavir açıköğretim fakültesi mezunu bu arada ülkemizde babasının parası ile devlet üniversitelerini kazanamamış ama özel üniversitelerden mezun olan birçok kişi varken sıra açıköğretim mezunlarına gelmez diye düşünüyorum herkesin hayat standartları farklı farklı birde şu açıdan bakılsaya açıköğretim fakültesi mezunu ama smmm sınavını vermiş ruhsatını almış nedenebilir ki anlamadım ???
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

SMMM olmak isteyen arkadaşların Aöf okuyarak ve mesleği çalışarak tecrübe etmesi bence daha doğrudur.
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

açıköğretimliler vergi dairesi işlerini bitirirken odtülüler saf saf düşünür nereye gitcez diye :D :D
ne demişler akıllı düşünürken deli çoluğu çocuğu evlendirirmiş.. tabi herkese saygımız var şaka tabiki .. ama adam staja başlamayı verdiyse kimsenin kimseye bişey demeye hakkı yok.. yoksa odtülü çok vergi çıkarıyo aöfli azmı çıkarıyor herkes kuralları uygulayacak o kadar..
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

ugur6666 ' Alıntı:
açıköğretimliler vergi dairesi işlerini bitirirken odtülüler saf saf düşünür nereye gitcez diye :D :D
ne demişler akıllı düşünürken deli çoluğu çocuğu evlendirirmiş.. tabi herkese saygımız var şaka tabiki .. ama adam staja başlamayı verdiyse kimsenin kimseye bişey demeye hakkı yok.. yoksa odtülü çok vergi çıkarıyo aöfli azmı çıkarıyor herkes kuralları uygulayacak o kadar..

AOF liler de muhasebeyi sadece "vergi cikarmak" olarak algilar -- gordugum kadariyla :P
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Epey zamandır girmiyordum foruma ama gördüğüm kadarıyla AÖF ve Örgün üniversiteliler gibi bir saf tutma olmuş burda.
Ben İ.Ü işletme mezunuyum. Kendime göre bir değerlendirme yapmak istedim. Henüz SMMM olamadım. Kısmetse Temmuz sınavı ile olacağım. Piyasada gördüğüm kadarıyla SMMM olup Örgün üniversite mezunları büyük firmalarda bazen Müdür pozisyonuna kadar çıkıyor. Büyük derken Sanayi ilk 500 e girenlerden bahsediyorum.
Benimde amacım bunu başarabilmek. Yoksa büro açmak falan bana göre değil. Müdür olmam için şart koşuldu bu belge. Birçok kişi mesela Denetim firmalarında çalışanlarda yükselmek için alıyor belgeyi.
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Bence AÖF leliri yermek hoş değil..
Zaten açıköğretim okuyup onca dersi vermekte kolay bir şey değil..
Her şey bir yana adam kazanmışsa staja başlama sınavını orada durmak gerekiyor hangi koşullarda olursa olsun katılımcılarından yalnızca %8 ile %10unun arasında başarılı olabildiği bir sınavı geçtikten sonra o ayrım kim bilir nerelerde kalıyor.

Ama örgün okuyanların hakkınıda yememek lazım tabi..
4 yıl okula gidip hocayla yakın plan olup eğitim alabilmekte yabana atılacak bir değer değil.
Bir lüks, bir avantaj..
Ama bir yere kadar lise eğitimini nasıl görüyorsak üniversite de o şimdi..

Asıl mesele bundan sonrasında..
Bir dalda uzmanlık almamızda, mesleğimizi hakkıyla icra etmemizde, tecrübe kazanmamızda...
Asıl ayrım işte bundan sonra başlıyor :)
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Stajyer ücretinden konu nereye gelmiş. Bende aöf liyim öss den 306 puan almıştım bi 10 puan daha alsaydım örgün okuyacaktım. hiç istemeyerek aöf yi tercih etmiştim. Sonra Aöf lilerinde smmm olabileceğini öğrendim. 4 yıllık açık öğretim eğitimimi çok ciddiye aldım ve onur öğrencisi olarak mezun oldum. Staj başlatma sınavını ilk girişte kazandım hiç bir şekilde ne okurken ne de bu staj sınavı için dershaneye gitmedim. Açık ögretimden mezun olmak daha kolay ancak bu staj sınavı aöfli örgün diye ayrı ayrı yapılmıyor her aöfli bu sınavı kazanamıyor belki de her örgün eğitimli de bu sınavı kazanamıyor. şimdi ben size bişey sorucam:
bir smmm ltd şti nde sigorta girişimi hele şükür yaptırabildim. bu işe geçen ay başladım ama toplamda 4 aylık bir tecrübem war ama bana sadece evrak işletiyorlar acayip yoğun bir şirket işe girerken mecburen bir ücret talebinde bulunmadım ama artık bir şeyler kazanmak istiyorum. ne kadar ücret istesem, böyle bedava çalışmak hiç hoşuma gitmiyor. >:( bide hep mesai ye kalmamı istiyorlar göyya haftalık çalışma saati 45 saat gelsinde çalışma ve sosyal güvenik bakanlığı bi halimi görsün. bu staj olayına artık bir standart getirsinler ismmm odasına haftaya gidicem (bayramlık ağızımı açıcam) bu staj olayına artık bir çeki düzen wersinler.
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

businessman ' Alıntı:
ugur6666 ' Alıntı:
açıköğretimliler vergi dairesi işlerini bitirirken odtülüler saf saf düşünür nereye gitcez diye :D :D
ne demişler akıllı düşünürken deli çoluğu çocuğu evlendirirmiş.. tabi herkese saygımız var şaka tabiki .. ama adam staja başlamayı verdiyse kimsenin kimseye bişey demeye hakkı yok.. yoksa odtülü çok vergi çıkarıyo aöfli azmı çıkarıyor herkes kuralları uygulayacak o kadar..

AOF liler de muhasebeyi sadece "vergi cikarmak" olarak algilar -- gordugum kadariyla :P


herkesin yaptığından başka farklı birşey söylesene bana.. herkes aynı işi yapıyor.. farkın nedir
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Öncelikle stajyer ücretleri konusunda açılmış bir konu başlığını Kompleksli örgün öğretim okumuş arkaşların abut

subuk konuşmalarını ve aöf lileri 2 aşalamlarını şiddetle kınıyorum,örgün öğretim okuyan kişi sadece biz biliyoruz

sadece,biz öğreniyoruz modundalar çok yanlış,tamam öss iyi net yapmışsın orası anladık ama aöf nin her sınavı

artık öss niteliğine döndü,üstelik aöf bitiren arkadaşın devlete yükü yok denecek kadar az (iktisat okayanlar bilir

Türkiyenin GSMH % kaçını eğitime harcıyor ve bu oranın gelişmiş ülkelerin çok altında olmasını çünkü para yok) ya

anlamadığım yaa sınav ortak staj başlatma sınavı dediğimiz sınav neyi çekemiyorsunuz (aöfye laf atan tün

örgün eğitim okuyanlara sözüm) madem hocalarla,proflarla sizler ders işliyorsunuz hepiniz sınavlardan full alın

zaten çan eğrisi giremesin aöf li!! ayıptır ya,yazıktır ya sustum sustum ama dayanamadım gene,öss de yüksek

not aldınız diye ömür boyu tüm kapılar size daha kolaymı açılacak sanmıştınız,öss sonucu gelince "tamam ben

ayrıcaklıyım,hangi işi yaparsam yapayım avantaj bende olacak mı dediniz" kendinize.Bide bazı örgün

arkadaşalardaki "biz 4 sene boşunamı okuduk" lafı ne kadar seviyesiz,kedini beyenmiş olduğunu

gösteriyor,aöfli balık tuttu zaten 4 sene boyunca zaten! siz partilerde fink atarken!. Neyseki piyasa serbest

piyasa işi bilen,aklını kullanan,kendini geliştiren kazanıyor,bazılarıda sağa sola laf atarak sistemi eleştirerek

kendini kandırmaya devam ediyor ne diyeyim Allah önce insan akıl,fikir,mantık versin,sonra para ücret v.s

veriyor zaten şükürler olsun. Kendim bahsedeyim AÖF mezunuyum iktisat,ilk girişte staj sınavını kazandım

okul bittiğinde 2 sene muhasebe deneyimim vardı,onda önceki senelerde yapmadığım iş kalmadı,ama

deneyimlerim sayesinde özel bir şirkette Muhasebe Müdür Yardımcısıyım(Allaha bin şükür),satış deparmanınada

bakıyorum(satış elemanlığı yapmıştım zamanında) yanımda 2 tane örgün eğitim mezunu arkadaş çalışıyor işe

mülakatlarını ben yapmıştım (tabi 10 numara arkadaşlar buradaki bazıları gibi kibirli değiller,olsalr zaten

alamazdım). ort:2000tl maaşım var arada satışa destek olduğum için araç+satıştan prim olunca yaklaşık

ort:2500. Bana yetiyor Allaha binlerce keç Şükürler olsun buradan çıksam yine alacağım para bu niye peki?, işi

bileceksin kimseyi küçümsemiyeceksin,hızlı olacaksın,hızlı düşüneceksin, birilerinin önü kesilsede nemalansam mantığında düşünürsan

yandın. Neyse öğüt almayıda,vermeyide seveme. Lütfen herkez işine baksın abut subuk konuşarak gelecek

vadeden insanların moralini bozmasın.

Saygılarımla..
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Lütfen yazım kurallarına daha çok özen gösteriniz.
 
Ynt: **Aldığınız stajyer ücreti**

Acayip şeyler, muhabbet garip ki ne garip.

Muhasebe müdürü olabilir insanlar, ama bunu belirtene kadar okuduklarımdan (özellikle Türkçeye olan muazzam özenden dolayı) bunu çıkaramazdım.

Yani kullanılan Türkçe'ye bakınca "bu insan muhasebe müdürüdür" diyemem. Ama olabilir yani. Neden olmasın?

Kompleksli Örgün öğretim mezunlarını eleştirirken kompleksli yazılar yazmak da neyin nesi? O kompleksliyse, sen kompleksli davranma ki farkın belli olsun. Partiler falan demişsiniz :)

O partiler falan oluyor da sizin hayal dünyanızdaki kadar ya da dizilerden gördüğünüz kadar da olmuyor yani. Çok kafanız takılmasın.


Benim umurumda olmaz kim Açık öğretimli kim Örgün öğretimli. Ama çok basit bir şekilde şunu söyleyebilirim, biraz daha dikkat etmeli insanlar kullandıkları Türkçeye, eleştirilerine. Muhasebe müdürü olan birine yakışmıyor yani.

Belki de yakışıyordur, çok abartmamak lazım her şeyi.
 
Üst