fonradar

Amortisman Ayrılması Hk.

Ağustos 2007 döneminde alınan ve işletme faaliyetlerinde kullanılan kamyonetin alış maliyeti 16.500,00 ytl..
geçici vergi döneminde ne kadar amortisman ayırabilirim.. bu konuda tebliğ ya da kanun bilen varsa, bilgi verirseniz sevinirim..

Ynt: amortisman

kamyonetlerde amr oranı %20.16500*%20=3300
9aylık amort.da tabiki 2475.00ytl.bu kadarlık kısmı kullanabilirsiniz.

Ynt: Amortisman

teşekkür ederim..
bende bu şekilde hatırlıyordum ama emin değildim.. ama bu konuda tebliğ, kanun vs. belge gerekiyor bana.. hesaplamanın bu şekilde olduğunu patrona ispatlamam gerekiyor da :)

talihim makus ' Alıntı:
teşekkür ederim..
bende bu şekilde hatırlıyordum ama emin değildim.. ama bu konuda tebliğ, kanun vs. belge gerekiyor bana.. hesaplamanın bu şekilde olduğunu patrona ispatlamam gerekiyor da :)

b) Süre bakımından:
MADDE 320 - Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan nispete bölünür.
(4108 sayılı kanunun 6 ncı maddesiyle değişen fıkra) (1.1.1994 tarihinden geçerli olmak üzere) Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir. (*)
Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir.
Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz.

Yukarıdaki madde metninden de anlaşılacağı üzere kıst amortisman İşletmenin aktifine giren Binek otolara uygulanmaktadır.

Kamyonet için ocak-Elylül dönem 9 aylık amortisman hesaplanması gerekir.

VUK GT.333 ekli tablosunun 6.3 satırına göre hafif yük kamyonları ve kamyonetler %25 (4 yıl)oranında amortismana tabii. Hızlandırılmış amortisman oranına *2= %50 dir.
%20 oranına göre amortisman ayırrsanız eksik amortisman ayırmış olursunuz ve 5.yıl ayıracağınız amortisman KKEG niteliğinde olur.
Uyarmak istedim.

Ayrılan amortismanlar sabit kıymetin satılmasıyla, satış bedeli gibi kabul edildiğinden, amortisman ayırıp ayırmamanız kar/zararınızı etkilemez. Ancak geçici vergi dönemlerinde kıst amortisman hesaplamanız gerekirdi. Satışa kadar amortisman ayırmadıysanız ayırmanıza gerek yok.
Not: Cevabım 2012 yılı amortismanı içindir. Önceki yıllarda ayırmadıysanız durum farklı olur.

Selamlar
Bu araç 2007 yılında aktife alınmış ve bugüne kadar kullanılıyorsa ve amortisman oranıda %20 seçilmişse,amortisman süresi 2011 yılı sonunda dolmuştur.Bana göre bu araçtan 2012 yılı ve sonrasında amortisman ayırmamalısınız.
İlla ayıracağım diyorsanız,kamyonetlerde kıst amortisman uygulaması yoktur.Araç bedeli üzerinden yıllık %20 amortisman oranı hesaplanarak ocak-eylül dönemi için 9 aylık tutarı dikkate alınır.
Saygılar.

Sn.twolf bende önce sizin düştüğünüz hataya düşüyordum. 2007 yılının sorusuna cevap verecektim, son anda fark ettim. Saygılar

Üstad. Cevabınızda hata yok. Ancak cevabını verdiğiniz soru 2007 yılında sorulmuş, bugün başka bir arkadaş aynı konuda yeni soru sormuş.

:) Aman Allah'ım.Ben bu hatayı nasıl yaptım.2007 de sorulan soruya yanıt vermişim.Valla uyarmasanız hala farkında olmayacaktım.Forum yenilendi ya, 2007 sorusuna ilave yapılabileceğini hiç düşünmemişim :))