Amortisman

Üyelik
2 Haz 2014
Mesajlar
22
Konum
zonguldak
Merhaba;
mükellefim şehirler arası yük taşımacılığı yapıyor.3 tane aracı var.elime bu araçlara ilişkin şöyle bir tek fatura geçti
lastik 6 adet 900=5.400tl
şanzuman 1 adet 4.500 tl
defransiyel 1 adet 2.500 tl bu parçalar aynı nevi de(2.el)çıkanlar ile değişmiş ve hangi araca takıldığı plaka ile belirtilmiş.
toplam 14632.00 tl

bu faturada amortisman ayırmalı mıyım yoksa direk gider yazabilir miyim?
araçların faydalı ömürleri bitmiş durumda.saygılar.
 
1) Lastikler Gider Yazılabilir
Gerekçe;
345 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “I-Ticari Amaçla Kullanılan Araçlar İçin İktisap Edilen Lastiklerin Faydalı Ömürleri” başlıklı (I) bölümünde; “…339 sıra numaralı Tebliğ ile değişik 333 sıra numaralı Tebliğ eki listenin 3.72 numaralı bölümünde otomobil, kamyon, minibüs, midibüs, yük arabaları, özel amaçlı olarak kullanılan araçlar ve benzeri araçlara ait lastikler (Yeni satın alınan araçlarda hazır olanlar hariç) yer almakta olup, bunların faydalı ömürleri 2 yıl ve amortisman oranları da % 50,00 olarak tespit edilmiştir.
Ne var ki Bakanlığa yapılan başvurulardan bazı sektörlerin çalışma şartları gereği, bu sektörlerde faaliyet gösteren mükelleflerin faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere iktisap ettikleri lastiklerin faydalı ömürlerinin söz konusu Tebliğde ilan edilen faydalı ömürden daha az olduğu anlaşılmıştır.
Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesine göre bir iktisadi kıymetin amortismana tabi tutulabilmesi için, işletmede bir yıldan fazla kullanılması, yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunması ve işletmenin aktifinde kayıtlı bulunması gerekmektedir.
Bu nedenle, ticari amaçla kullanılan araçlar için iktisap edilen lastiklerin, faaliyet gösterilen sektörün çalışma şartları gereği tahsis edildiği hizmette kullanılmaya hazır hale geldiği tarih itibarıyla faydalı ömrünün bir yıldan daha az olması halinde amortismana tabi tutulması mümkün olmayacağından kayıtlara doğrudan gider olarak intikal ettirilebileceği tabiidir.” açıklamasına yer verilmiştir.

2) Bakım Onarım tutarları Gider yazılabilir
Gerekçe;
VUK 272. maddesine göre;
Sabit varlıkla ilgili bir harcamanın maliyet bedeline dahil edilebilmesi için;
a) Yapılan harcamanın normal bakım, tamir ve temizleme gider*leri, diğer bir ifade ile, sabit varlığın normal fonksiyonu devam ettire*bilmesi için gerekli normal harcamaların dışında olması,

b) Yapılan harcamanın sabit varlığı genişletmek veya iktisadi kıy*metini devamlı olarak artırmak amacı ile yapılmış olması gerekir.


Danıştay kararlarında, nakil vasıtalarının normal tamiri, kaporta onarımı, döşeme yapılması, boyatılması, elektrik donanımının tamiri, oto yedek parçaları için yapılan harcamaların normal tamir bakım gi*deri olduğu maliyet bedeline dahil edilmemesi gerektiği açıklanmıştır.
 
Üst