Ooo,yıllardır süregelen bir tartışma tekraralevleniyor
Yok ben satın aldığım bu binek otomobil ile 1 yıl içerisinde 5.000.000 km yolyapıp, 1 sene sonunda aracı hurdaya çıkaracağım diyorsanız o başka elbette
Tamda bu yazdığınıza istinaden ÖTV sorusunu bilinçli sordum.Zira cevabınızınhayır olacağını da biliyordum.Ama eğer KDV ye; araç 1 yılda hurdaya çıkmıyor ozaman KDV nin hepsi gidere atılamaz gibi bir mantık yürütülüyorsa,OTV içinneden aynı mantık yürütülmüyor.
Tamda bahsettiğiniz 23 nolu Genel tebliği ile olay nettir bana göre.İşinmahiyetine göre kısmını bence yanlış yorumluyorsunuz.O zaman işimiz o aracı 20yıl kullanmayı gerektiriyorsa neden 5 yıl ile amortisman ayırıyoruz.
Her ne kadar özelge olsa bile GİB sitesinde yayınlanan özelgeler idareningörüşünü yansıtan özelgelerdir.Aşağıya kısım kısım aynen alıntılıyorum.Uzunolduğu için isteyen girip bakabilir.
[TABLE="class: MsoNormalTable, width: 0"]
[TR]
[TD="width: 613, bgcolor: transparent, colspan: 5"]
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 310, bgcolor: transparent, colspan: 3"][/TD]
[TD="width: 303, bgcolor: transparent, colspan: 2"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 44, bgcolor: transparent"]
Sayı
[/TD]
[TD="width: 8, bgcolor: transparent"]
[/TD]
[TD="width: 402, bgcolor: transparent, colspan: 2"]
B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 68-714
[/TD]
[TD="width: 159, bgcolor: transparent"]
23/02/2012
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 44, bgcolor: transparent"]
Konu
[/TD]
[TD="width: 8, bgcolor: transparent"]
[/TD]
[TD="width: 258, bgcolor: transparent"]
Aktife alınan binek araç giderlerinin hasılattan indirilip indirilmeyeceği
[/TD]
[TD="width: 303, bgcolor: transparent, colspan: 2"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 44, bgcolor: transparent"][/TD]
[TD="width: 8, bgcolor: transparent"][/TD]
[TD="width: 258, bgcolor: transparent"][/TD]
[TD="width: 144, bgcolor: transparent"][/TD]
[TD="width: 159, bgcolor: transparent"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
İlgide kayıtlı özelge talep formunda,mali müşavirlik hizmetinden dolayı serbest meslek kazancı mükellefi olduğunuzu,2004 yılında aldığınız binek otomobilinizi serbest meslek faaliyetinizdekullanmak istediğinizi bundan dolayı binek otomobili için amortisman ayrılıpayrılamayacağı, alış faturasındaki ÖTV ve KDV'nin maliyet bedeline dahil edilipedilmeyeceği, aracınızı sattığınızda satış bedelinin tamamının mı kar veyazarar olacağı, zarar çıkması halinde serbest meslek kazancınızdan indirimolarak dikkate alınıp alınamayacağı, sigorta giderlerinin taksitler halindeödenmesi halinde taksitlerin ödendiği tarihte mi yoksa poliçe tarihinde migider yazılacağı, eşinin sigortalı çalıştırılması halinde serbest meslekkazancının eşe ödenen ücretin gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı ilemesleki sorumluluk sigorta ödemelerinin gider yazılıp yazılmayacağıhususlarında bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup Başkanlığımız görüşleriaşağıda açıklanmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre;
3. Söz konusu araç için ödenen ÖTV ve KDV'nin maliyet bedeline eklenmesiveya gider olarak dikkate alınması ihtiyari olup aracın maliyet bedeliüzerinden envantere dâhil edilmesi gerekmektedir. Ancak, aracın maliyetbedelinin tespit edilememesi veya bilinmemesi halinde, aracın alış tarihindekirayice göre tahmin olunacak bedel ile envantere dâhil edilmesi mümkündür
8. Almışolduğunuz binek otomobil için yüklenilen KDV'nin indirilmesi mümkünbulunmamaktadır. Ancak, söz konusu KDV gelir vergisinin tespiti bakımındandoğrudan gider yazılabileceği gibi, otomobil maliyetinin bir unsuru olarak dadikkate alınabilecektir. Ayrıca, bahse konu mükellefin serbest meslekfaaliyetinde kullanmak üzere aldığı binek otomobili satması halinde bu işlemeKDV oranlarının tespitine ilişkin 2007/13033 sayılı Kararname uyarınca % 1oranında KDV uygulayacaktır envantere dâhil edilmesi mümkündür
Eve geldim sabahı bekleyemedim