Amortismanlarda KDV

Üyelik
1 Kas 2012
Mesajlar
8
Konum
ankara
Merhabalar Amortisman Altsınırı Bu sene için 770,00 TL olarak belirlenmiş
Bizde bu na göre işlem yapmaktayız. Fakat bir SMMM arkadaşımız
770,00 TL nin KDV Dahil olduğunu söylediler. Bu doğru ise yapmış olduğum
işlemler tamamen hatalı olacak. Bu konuda bilgisi olan cevap verebilirmi?

Saygılarımla
Erkan KAYA
 
Bu arkadaşımız ayırdığı amortismanlarıda kdv dahil tutarları üzerinden mi ayırıyormuş?
 
Erkan Bey aslında güzel ve değişik bir soru. Ama aynı zamanda cevabı da çok basit. KDV kendi işleyiş mekanizmasına göre hesapla-indir-farkı öde mantığı ile çalışan bir vergidir. Diğer taraftan KDV Kanunu md.58'te indirilme imkanı olan KDV'nin gider yazılamayacağı belirtilmiştir. Unutmayalım ki amortisman ayırmak ta bir giderleştirme yönetimidir.

Özetle 770.-TL'lik sınır KDV hariç tutardır, bunun tek istisnası belki binek otomobiller olabilir KDV Kanunu md.30/b'ye göre KDV'sini indiremeyeceğinize göre maliyete ekleyip amortisman ayırmanız gerekir. Ama sanırım 770.-TL'den daha ucuz bir binek otomobil bulamayacağınız için böyle bir sorun da olmayacaktır:)

Bence SMMM arkadaşınız aklı bir anda VUK md.353/1 ve 353/2 uyarınca kesilen ÖUC'ye gitmiş, bakın işte orada özel usulsüzlük cezasına esas tutar KDV dahil hesaplanır.
 
Sayın Koraykarakaya "bunun tek istisnası belki binek otomobiller olabilir" derken , bunlara ait kdv nin aracın maliyetine eklenmesinden başka seçenek yokmudur diyorsunuz?Yani binek araçlara ait kdv direk gidere atılamaz mı?
 
Ooo,yıllardır süregelen bir tartışma tekrar alevleniyor:)

23 Nolu KDV Genel Tebliği bölüm I;

"Ancak mükelleflerin işletme amacı dışında iktisap ettikleri binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin evvelce olduğu gibi indirimi mümkün değildir. İndirim konusu yapılamayan bu vergi, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir. Bu uygulama binek otomobili işletmeciliği ile uğraşan mükelleflerin işletme amacı dışında satın aldıkları binek otomobilleri için de geçerlidir."

Aslında tebliğin dilinde bir sorun var bence, yeterli açıklıkta yazılmamış ama yine de bence ulaşılacak sonuç net. Şimdi biz ne satın aldık binek otomobil. Peki bu binek otomobili bir yıldan fazla aktifimizde tutmayı öngörüyor muyuz, ehh hayatın olağan akışına uygun olarak evet. O halde işin mahiyeti alınan iktisadi kıymetin ATİK olduğunu gösteriyorsa, KDV md.30/b'ye göre indirim konusu yapamadığımız KDV'yi de maliyet bedeline ekleriz, 254 kaydederiz ve amortismana tabi tutarız. Yok ben satın aldığım bu binek otomobil ile 1 yıl içerisinde 5.000.000 km yol yapıp, 1 sene sonunda aracı hurdaya çıkaracağım diyorsanız o başka elbette:)
 
Sayın Koraykarakaya bahsettiğiniz gerekçelere katılmadığımı ve binek araçlara ait kdv nin (indirilememesinden ötürü)direk gidere atılabileceğini düşünüyorum.
Şu anda detaylı cevap veremiyorum.Yarın umarım cevap veririm.
Ama anladığım kadarıyla aracın alımında ödenen ÖTV ninde maliyet unsuru olması gerektiğini düşünmektesiniz.
 
Diğer konuyu detaylı olarak tartışalım ama ÖTV konusunda cevabım hayır, hayır, hayır. VUK md.269/3'e göre taşıtlar gayrimenkul gibi değerlenir. Bu bilgi ışığında 270'inci maddeye bakalım.

"Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Özel Tüketim Vergilerini maliyet bedelini ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler."

Gördüğümüz üzere binek otomobil aldığımızda ödediğimiz ÖTV'yi direkt gider yazabiliriz, ama KDV'yi indiremeyiz ve de ayrıca bir önceki mesajımda belirttiğim gerekçeler ile direkt gider de yazamayız.
 
Ooo,yıllardır süregelen bir tartışma tekraralevleniyor

Yok ben satın aldığım bu binek otomobil ile 1 yıl içerisinde 5.000.000 km yolyapıp, 1 sene sonunda aracı hurdaya çıkaracağım diyorsanız o başka elbette


Tamda bu yazdığınıza istinaden ÖTV sorusunu bilinçli sordum.Zira cevabınızınhayır olacağını da biliyordum.Ama eğer KDV ye; araç 1 yılda hurdaya çıkmıyor ozaman KDV nin hepsi gidere atılamaz gibi bir mantık yürütülüyorsa,OTV içinneden aynı mantık yürütülmüyor.
Tamda bahsettiğiniz 23 nolu Genel tebliği ile olay nettir bana göre.İşinmahiyetine göre kısmını bence yanlış yorumluyorsunuz.O zaman işimiz o aracı 20yıl kullanmayı gerektiriyorsa neden 5 yıl ile amortisman ayırıyoruz.
Her ne kadar özelge olsa bile GİB sitesinde yayınlanan özelgeler idareningörüşünü yansıtan özelgelerdir.Aşağıya kısım kısım aynen alıntılıyorum.Uzunolduğu için isteyen girip bakabilir.

[TABLE="class: MsoNormalTable, width: 0"]
[TR]
[TD="width: 613, bgcolor: transparent, colspan: 5"]
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 310, bgcolor: transparent, colspan: 3"][/TD]
[TD="width: 303, bgcolor: transparent, colspan: 2"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 44, bgcolor: transparent"]Sayı
[/TD]
[TD="width: 8, bgcolor: transparent"]
:
[/TD]
[TD="width: 402, bgcolor: transparent, colspan: 2"]B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 68-714
[/TD]
[TD="width: 159, bgcolor: transparent"]23/02/2012
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 44, bgcolor: transparent"]Konu
[/TD]
[TD="width: 8, bgcolor: transparent"]
:
[/TD]
[TD="width: 258, bgcolor: transparent"]Aktife alınan binek araç giderlerinin hasılattan indirilip indirilmeyeceği
[/TD]
[TD="width: 303, bgcolor: transparent, colspan: 2"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 44, bgcolor: transparent"][/TD]
[TD="width: 8, bgcolor: transparent"][/TD]
[TD="width: 258, bgcolor: transparent"][/TD]
[TD="width: 144, bgcolor: transparent"][/TD]
[TD="width: 159, bgcolor: transparent"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
İlgide kayıtlı özelge talep formunda,mali müşavirlik hizmetinden dolayı serbest meslek kazancı mükellefi olduğunuzu,2004 yılında aldığınız binek otomobilinizi serbest meslek faaliyetinizdekullanmak istediğinizi bundan dolayı binek otomobili için amortisman ayrılıpayrılamayacağı, alış faturasındaki ÖTV ve KDV'nin maliyet bedeline dahil edilipedilmeyeceği, aracınızı sattığınızda satış bedelinin tamamının mı kar veyazarar olacağı, zarar çıkması halinde serbest meslek kazancınızdan indirimolarak dikkate alınıp alınamayacağı, sigorta giderlerinin taksitler halindeödenmesi halinde taksitlerin ödendiği tarihte mi yoksa poliçe tarihinde migider yazılacağı, eşinin sigortalı çalıştırılması halinde serbest meslekkazancının eşe ödenen ücretin gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı ilemesleki sorumluluk sigorta ödemelerinin gider yazılıp yazılmayacağıhususlarında bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup Başkanlığımız görüşleriaşağıda açıklanmıştır.


Bu hüküm ve açıklamalara göre;


3. Söz konusu araç için ödenen ÖTV ve KDV'nin maliyet bedeline eklenmesiveya gider olarak dikkate alınması ihtiyari olup aracın maliyet bedeliüzerinden envantere dâhil edilmesi gerekmektedir. Ancak, aracın maliyetbedelinin tespit edilememesi veya bilinmemesi halinde, aracın alış tarihindekirayice göre tahmin olunacak bedel ile envantere dâhil edilmesi mümkündür

8. Almışolduğunuz binek otomobil için yüklenilen KDV'nin indirilmesi mümkünbulunmamaktadır. Ancak, söz konusu KDV gelir vergisinin tespiti bakımındandoğrudan gider yazılabileceği gibi, otomobil maliyetinin bir unsuru olarak dadikkate alınabilecektir. Ayrıca, bahse konu mükellefin serbest meslekfaaliyetinde kullanmak üzere aldığı binek otomobili satması halinde bu işlemeKDV oranlarının tespitine ilişkin 2007/13033 sayılı Kararname uyarınca % 1oranında KDV uygulayacaktır envantere dâhil edilmesi mümkündür


Eve geldim sabahı bekleyemedim:)
 
Hoş geldiniz:)

Dikkat ederseniz ÖTV konusunda çok kesin konuştum, çünkü o konu çok kesin. Ama KDV konusuna gelince hem sizin verdiğiniz özelgeyi okudum daha önce, hem de benzerlerini. Benim bu konudaki görüşüm net, 23 Nolu KDV Genel Tebliği orada öyle durdukça ben tek bir adım geri atmam, bu nedenle mükelleflere zamanında cezalı tarhiyat yaparken de geri adım atmadım, şimdi de binek otomobil aldığımız zaman şirkete yine de geri adım atmıyorum.
 
Selamlar
İşletmeye kayıtlı binek otolarda,alım sırasında ödenen kdv'nin indirim konusu yapılamayacağı,maliyet bedeli veya gider konusu yapılması konusunda mükellefe serbestlik tanındığı kanun metninden de açıkça anlaşıldığından bu konunun tartışılacak bir tarafı bence yoktur.
Ötv konusunda ise sanırım tereddüt doğuran konu, "alış bedeline dahil edilen unsurlar ve maliyet bedelinin tanımı" açısından çıkmaktadır.
Nitekim VUK 270 te ÖTV açısından da aynı şekilde maliyet veya gider unsuru seçimi bakımından mükellefe serbestlik tanınmasına rağmen ;
VUK 262'de yapılan maliyet bedeli tanımından hareketle, ödenen ÖTV'nin de maliyet bedeli sayılmasının daha doğru olacağı şeklinde yorumlara da rastlamak mümkündür.
Örneğin Volkan Kara isimli bir meslek mensubu üstadımızın yazdığı bir makalede; maliyet bedeli tanımı gerekçe gösterilerek ,mal bedeli dışında ödenen alım giderlerinin de alış maliyetinin bir parçası olması gerektiğine değinilmiş ve ödenen ötv'nin de satın alma bedeli içinde sayılması gerektiğinden maliyet bedeline dahil edilmesinin daha uygun olacağını belirtmesine rağmen yinede konuyu VUK 270'e göre mükellefe bu konuda serbestlik tanınmıştır şeklinde noktalamıştır.
Piyasada sıklıkla uygulanan yöntemde (en azından benim rastladığım) ötv'nin maliyet bedeline dahil edilmesi şeklindedir.

Saygılar
 
Yazımı göndermeden önce Koray Bey'in son yorumu sayfada yoktu.Sevgili adminler,sanıyorum bu konuda bir çalışma yapılacaktı.Yeni yorum yapıldı şeklinde bir uyarı gelecekti.Rica ediyorum bunu çözüme kavuşturalım..
 
Sayın Twolf;

"İşletmeye kayıtlı binek otolarda,alım sırasında ödenen kdv'nin indirim konusu yapılamayacağı,maliyet bedeli veya gider konusu yapılması konusunda mükellefe serbestlik tanındığı kanun metninden de açıkça anlaşıldığından" demiş olduğunuzu görüyorum.

Özellikle bold olarak işaretlediğim kısmı hangi kanunun hangi maddesinden çıkardığınızı bana söylerseniz çok sevineceğim.
 
Hoşbulduk
Şimdi şöyle düşünüyorum.Eğer "işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru" cümlesinden sizin dediğiniz anlamı çıkarırsak çok çok istisnai bir durum olmuş olmaz mı? Örneğin satın alınan binek aracı 1 yılda hurdaya çıkaran kaç tane durum olabilir ki.Hal böyle iken tebliğ neden bu şekilde yazılsın.O zaman indirilemeyen kdv maliyet unsuru olarak dikkate alınır demesi gerekiyordu.İşin mahiyeti kelimelerini ilave ederek bence seçimlik bir hak verdiğini ifade etmeye çalışmıştır.Yoksa 1 yılda aracın hurdaya çıkması çok çok istisani bir durumdur.
Kısaca ben gider olarak göstermekte kanunen sakınca görmem.Görmüyorumda.Şayet bunun için cezalı tarhiyat ile karşılaşacak olursamda mahkemeye giderim.Kazanırım diye düşünüyorum.Ayrıca o özelge gelir idaresinin sitesinde o şekilde durduğu sürece kolay kolay herhangi bir mükellefin cezalı tarhiyatla karşılaşacağını sanmam.
 
1-Ben de eski forumdaki "siz mesaj yazarken yeni mesaj yazılmıştır" uyarısının geri gelmesi konusunda şiddetle talepkarım.

2-Yanlış hatırlamıyorsam meslek hayatım boyunca bu konuyu 5 kez eleştirdim, 3'ü tarhiyat öncesii uzlaşma ile bitti, 2 tanesi vergi yargısına gitti, ikisini de biz kazandık. Yargıda kazandığımız davalardan birinde mükellef kurum tam 400 tane binek otomobil almıştı, tutarı siz düşünün artık. Ama risk almak isteyene bu konuda saygım sonsuz.
 
Koray Bey,5.mesajda zaten siz de yazdınız..
Haa farkı ne,ben kanun metnini birebir alıntılamadım,sadece konu itibariyle yetecek şekilde kısalttım.Nedenini de açıklayayım.Yorumu mu mesleğe yeni adım atmış birine değil,sizlere yazdığım içindir.Netice de Arif'e tarif gerekmez diye düşündüm :) hata mı ettim yoksa :(
 
Yok rica ederim siz kanundan açıkça anlaşılıyor dediğiniz için kafam karıştı sadece benim, yoksa genel tebliğden ben bu sonu çıkarıyorum diyorsanız problem yok. Size katılmasam bile 23 Nolu KDV Genel Tebliğini 1002'ci kez tekrar okurum. Unutmamak gerekir ki genel tebliğ kanun değildir, ikisi farklı hukuk normlarıdır.
 
Son düzenleme:
Bu arada yakın bir zamanda "Vergi Usul Kanunu" bölümünde "Vergi Hukukunda Kanunilik İlkesi ve Kıyas Yasağı" başlıklı bir konu açmayı düşünüyorum. Belli ki çok fazla ihtiyaç var, tek endişem bu kadar geniş kapsamlı bir konuyu bütün yönleri ile ele alamamak.
 
Son düzenleme:
Sayın koraykarakaya "işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak"cümlesindeki işin mahiyeti kelimesinden ne anlıyorsunuz. Tebliğ gidere atabilirsin demiş kdv yi.Sanırım siz tebliğde "indirilemeyen kdv yi gider veya maliyet unsuru" ifadesi kullanılsa idi itiraz etmeyecektiniz.İşin mahiyeti dediği için gidere atılamaz diyorsunuz. Doğrumu anlamışım.
 
Üstadım,kullanılan kelimeler üzerinde sizin kadar ihtimam gösteremediğimiz açık.Bizi bu konuda mazur görün.Kaldı ki Gecenin 12'sinde birkaç cümle görüş beyan etmeye çalışıyoruz.Kaldı ki Tebliğ yerine kanun yazmışız,inanın bu,bu saatte dikkat edeceğim birşey değil..Netice itibariyle sizler,anlatmak istediğimizi anladınız. Ha bu konuda birileri bu açıdan bizi ayıplayacak mı,buyursun,klavye önlerinde,ekran karşılarında..Bu konuda da kendilerine serbestlik tanınmıştır :)

Bu arada açmayı düşündüğünüz konu başlığı için,dilimiz döndüğünce,bilgimiz elverdiğince eşlik etmeye çalışırız elbette..
 
Son düzenleme:
Üst