fonradar

Ana Sözleşme- TTK Genel Kurulda Bakanlık Komiseri

günizi

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2007
Mesajlar
121
Konum
izmir
Malumunuz üzere Genel Kurul Toplantılarda (özellikli durumlar hariç) bakanlık komiseri bulunması zorunluluğu kalktı. Ancak mevcut bir Anonim Şirketin Ana Sözleşmesinde "Toplantılarda Bakanlık Komiseri bulunması ve tutanakta imzası şarttır. Bakanlık Komiseri bulunmayan toplantılarda alınan kararlar geçersiz sayılacaktır" ibaresi var. Bu durumda;
a) Bakanlık Komiseri çağrılması zorunlu mudur? (Komiser çağrılmaz ise, ileride ortaklardan birisi itiraz etmesi durumunda sıkıntı olabileceğini düşünüyorum)
b) Konuyla ilgili Ana Sözleşme değişikliği yapılması şart mı? Yoksa yeni TTK.ya göre bu madde geçersiz mi olmuş oluyor?

Konuyla ilgili düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürlerimle,
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn.Günizi, Genel kurul ile ilgili ilan ve tebligatları (toplantı bildirimlerini) yasada öngörüldüğü şekliyle yaptığınızda ve genel kurul nisabının da yasa ve ana sözleşmenize uygun olması halinde bakanlık temsilcisi olmasa da toplantınız geçerli olur. Çünkü 6102 sayılı yasada sizinde bahsettiğiniz gibi özel durumlar dışında bakanlık temsilcisi katılması zorunluluğu kaldırılmıştır.
 
kanunda komiser bulunduramazsınız diye emir edici bir hüküm yok. sedece hangi hallerde komiser bulundurulması gerektiği açıklanmış. eğer ana sözeşmede komiser bulundurulacak diye yazıyrosa komiser çağırmak gerekir. yada ana sözleşmeyi değiştirmek gerekir. yoksa sicilde problem çıkabilir diye düşünüyorum.
 
komiser tarih oldu. Artık adı "Bakanlık Temsilcisi" oldu ve zorunlu haller dışında hangi koşullarda istenebileceği tebliğde yazmaktadır.
 
Ticaret Sicille görüştüm, Kanunla gelen bir uygulama olduğu için Anasözleşmede yazsa dahi "Bakanlık Temsilcisi" bulundurma zorunluluğu yok. Ancak, örneğin Anasözleşmede "Toplantıya çağrı Ticaret Sicil gazetesi dışında yerel vs.başka bir gazetede yapılacaktır" gibi hükümler varsa bunlar Kanunda zorunluluk olmamasına rağmen Şirketin özel uygulamaları olduğundan ilan yapılması zorunlu.

Değerlendirmede bulunan arkadaşlara teşekkür ediyorum.
 
Üst