Anonim Şirket Genel Kurulu Hakkında

bil_gin

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Ara 2007
Mesajlar
1,058
Konum
İstanbul
Herkese iyi akşamlar. Bir anonim şirketimiz var 5 ortaklı. Ortaklardan 3 tanesi gerçek kişi diğer ikisi tüzel kişi ortak ve bu tüzel kişi ortaklardan biri de yurt dışında kurulu bir şirkettir. Yurt dışındaki şirketin hisse oranı %50 dir. Şirketin yönetim kurulu üç kişiden oluşmakta ve yurt dışındaki şirket yönetim kurulu üyelerinden birisidir. Yurt dışındaki şirketle yaşanan sorunlardan dolayı şirketin unvanının değiştirilmesi isteniyor. Ayrıca yurt dışındaki şirketten hisselerden satın alınmaya çalışılıyor. Sorum şu ki; eğer yurt dışındaki şirketin imzası olmadan yönetim kurulu toplanıp şirketi genel kurula çağırabilir mi? Çağırabilir ve genel kurul yapılırsa şirketin unvanını yine yurt dışı ortağın imzası olmadan değiştirebilir miyiz? Son olarak tüm bunları yapıp tescil ettirdikten sonra yurt dışındaki şirketin bu işlemlere itiraz edebilme şansı nedir? Biraz uzun oldu sabrınız için teşekkürler.
saygılar;
bil_gin
 


Toplantı Nisabı


1.Toplantı
2.Toplantı
Karar Nisabı
Genel Kurul ( Türk Ticaret Kanunu m.418)
1/4[1]
Nisap aranmaz
Toplantıda hazır bulunanların çoğunluğu

Esas sözleşme değişiklikleri (Genel – Türk Ticaret Kanunu m.421/1)

1/2[2]
1/3
Toplantıda hazır bulunanların çoğunluğu


[1] Kanunda veya esas sözleşmede, aksine daha ağır nisap öngörülmüş bulunan hallar hariç, sermayenin en az dörtte birini karşılayan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin varlığıyla toplanır.

[2] Kanunda veya esas sözleşmede aksine hüküm bulunmadığı takdirde.

%50 ile yapılabilir diye düşünüyorum, TTK açısından da itiraz edebilecekleri bir nokta yok.
 
Ana sözleşmedeki yönetim kurulu maddesini incelemek gerekir.İki kişinin karar almaya yetkisi var mı? Eğer karar alabiliyorsa yapılması istenilen değişiklikler için karar alıp, genel kurul yapılması için ilan, davetiye çıkarılması vs. gibi formaliteler yerine getirilip ortaklar çağrılır.
 
Genel kurulu illa yönetim kurulu çağırmaz, diğer pay sahiplerininde (en az %10) istemesi halinde genel kurul yapılabilir.
 
Soruda geçen durumlar için, %50 paya sahip olan üyelerin isteği ile genel kurul toplanabilir, toplantıda hazır bulunanların çoğunluğunun onayı ile de kararlar alınabilir.
 
Soruda geçen durumlar için, %50 paya sahip olan üyelerin isteği ile genel kurul toplanabilir, toplantıda hazır bulunanların çoğunluğunun onayı ile de kararlar alınabilir.
Kusura bakmayın ben leimden geldiğince detaycı olmaya çalışıyorum ne kadar bu detaycılık başıma iş açsa da :). O zaman yönetim kurulu kararı alacağım iki üye imzalayacak diğer üyenin isminin altı boş kalacak. Yönetim kurulu kararında genel kurul yapılması istenecek gündem olarakta firmanın ünvan değişikliği maddesi konması yeterli olacak. Sonra genel kurul yapılacak hazirunda yurt dışı ortağın imzası olmayacak ve işlemler tescil edilecek. Bu kadar..
saygılar;
bil_gin
 
Üst