Anonim Şirket Kira Faturası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan deniz_80
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhana

Anonim şirketimizin binası başka bir a.ş.'den kiralanmıştır. Bize nasıl fatura kesecekler? Brüt yıllık 3.500,00-ytl ise matrah kdv vs. şeklinde açıklamalı bir fatura yaparsanız sevinirim.

Ynt: Anonim Şirket Kira Faturası

Sn. deniz_80

Farklı birşey yok. Karşı taraf size aylık olarak kira faturanızı kesecek. Yıllık 3.500 YTL ise Aylık 3.500/12=291,67 YTL + 52,50 YTL KDV =344,17 YTL fatura kesecektir.

Bu gelen faturaya ait muhasebe kaydınıda;

770- 291,67
191- 52,50
336- 344,17

Şeklinde yapabilirsiniz.

Kdv' nin matrahı Brüt değil Net Kira bedeli olması gerekir diye düşünüyorum.

Brüt 3.500 YTL dediği için 3.500 YTL + KDV olarak hesapladım. Karşı tarafında KDV mükellefi olduğunu bildiğimiz için ve fatura kesileceğini belirttiği için hesaplamayı o şekilde yaptım.

Kira kontratosunu göremediğimiz için şifahi bilgiler ışığında ve anladığımız kadarıyla bilgi veriyoruz.

Saygılar.

Brüt derken kontratta yazan yıllık brüt 3.500,00 YTL.'dir ibaresinden söz etmiştim.

Söz konusu şirket olduğundan stopajdan muaf olması gerekmiyor mu? Yani buradaki ifade neyi değiştirir. Brüt yada net ikiside aynı manaya gelmez mi stopaj olmadığından ???

Sizinde dediğiniz gibi, stopaj olmadığı için brüt kelimesinin kullanılması kafa karışmasına neden olabiliyor.
Brüt dendiği zaman sanki içinden ayrılacak bir stopaj/kdv gibi bir kesintinin olduğu izlenimi çıkıyor.
Ya net kelimesini kullanmak gerekir, yada hiç bir kelime kullanmadan 3.500,00-Ytl+KDV denmesi daha temiz olur.

Kolay gelsin.

Brut demek herşey dahil demektir, şahsi kanaatim brut 3500 kdv dahil anlamındadır.Bu şekilde yorumlamak istiyorum..

2966 bedeli
534 kdv
_________
3500 ytl toplam bedel