Anonim Şirket Kira Faturası

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan deniz_80
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
3 Mar 2008
Mesajlar
69
Merhana

Anonim şirketimizin binası başka bir a.ş.'den kiralanmıştır. Bize nasıl fatura kesecekler? Brüt yıllık 3.500,00-ytl ise matrah kdv vs. şeklinde açıklamalı bir fatura yaparsanız sevinirim.
 
Ynt: Anonim Şirket Kira Faturası

Sn. deniz_80

Farklı birşey yok. Karşı taraf size aylık olarak kira faturanızı kesecek. Yıllık 3.500 YTL ise Aylık 3.500/12=291,67 YTL + 52,50 YTL KDV =344,17 YTL fatura kesecektir.

Bu gelen faturaya ait muhasebe kaydınıda;

770- 291,67
191- 52,50
336- 344,17

Şeklinde yapabilirsiniz.
 
Ynt: Anonim Şirket Kira Faturası

Kdv' nin matrahı Brüt değil Net Kira bedeli olması gerekir diye düşünüyorum.
 
Ynt: Anonim Şirket Kira Faturası

Brüt 3.500 YTL dediği için 3.500 YTL + KDV olarak hesapladım. Karşı tarafında KDV mükellefi olduğunu bildiğimiz için ve fatura kesileceğini belirttiği için hesaplamayı o şekilde yaptım.

Kira kontratosunu göremediğimiz için şifahi bilgiler ışığında ve anladığımız kadarıyla bilgi veriyoruz.

Saygılar.
 
Ynt: Anonim Şirket Kira Faturası

Brüt derken kontratta yazan yıllık brüt 3.500,00 YTL.'dir ibaresinden söz etmiştim.
 
Ynt: Anonim Şirket Kira Faturası

Söz konusu şirket olduğundan stopajdan muaf olması gerekmiyor mu? Yani buradaki ifade neyi değiştirir. Brüt yada net ikiside aynı manaya gelmez mi stopaj olmadığından ???
 
Ynt: Anonim Şirket Kira Faturası

Sizinde dediğiniz gibi, stopaj olmadığı için brüt kelimesinin kullanılması kafa karışmasına neden olabiliyor.
Brüt dendiği zaman sanki içinden ayrılacak bir stopaj/kdv gibi bir kesintinin olduğu izlenimi çıkıyor.
Ya net kelimesini kullanmak gerekir, yada hiç bir kelime kullanmadan 3.500,00-Ytl+KDV denmesi daha temiz olur.


Kolay gelsin.
 
Ynt: Anonim Şirket Kira Faturası

Brut demek herşey dahil demektir, şahsi kanaatim brut 3500 kdv dahil anlamındadır.Bu şekilde yorumlamak istiyorum..

2966 bedeli
534 kdv
_________
3500 ytl toplam bedel
 
Üst