Anonim Şirketlerde Genel Müdürün Sorumluluk Devretmesi

Üyelik
14 Mar 2013
Mesajlar
30
Konum
hatay
Mrb, işverenim bana üretim müdürüne vb. diğer birim müdürlerine sorumluk devri yapılabileceğini duymuş. ör. üretim müdürünün yeni işçi alma vb. yetkileri var. işverenden habersiz sigortasız işçi çalıştırması, şirketin servislerinde sigortasız işçi taşıması vb. durumlarda
herhangi bir denetim veya cezada sorumluluğun üretim müdüründe olduğunu gösterir bir karar alınabileceğini ve bunu hazırlamam istedi. Ama çok araştırdım böyle bir şeyle karşılaşmadım. Böyle bir şey var mı varsa nasıl hazırlanır. yardımcı olmanızı ve varsa eğer örnekleriyle birlikte paylaşmanızı rica ediyorum.
 
Sayın lale10,

İşvereniniz, yetki devri yada yetki vermeyi sorumluluk devrini zannetmiş. Böyle bir karar yazsanız dahi hukukta buna "mutlak butlan" diyoruz. Yani hiçbir sonucu olmaz.
 
ilginiz için çok teşekkür ederim. Peki yetki devri verebilir mi. Verebiliyorsa eğer bazı sorumlulukları üretim müdürüyle paylaşabiliyorum. ceza vb bir durumda hukuken üretim müdürü üzerinde bir yaptırımı varımdır.
 
Sayın lale10,

Sorunuzun cevabı önceki yazdıklarımla aynısı. Yetki devredilmez aslında yetki verilir. Bu TTK kapsamındadır. Konunun bir diğer yanı ise iş yasasıdır, yaptığınız işin sorumluluğunu kişisel olarak zaten taşırsınız hatta iş akdine belirgin kıstaslar da konabilir, ancak bu yine yöneticilerin sorumluluğunu kaldırmaz, çünkü kurumu yönetenler/temsil edenler yöneticilerdir.
 
Tabi şirket genel müdürüne yönetim kurulu kararı ile yetki ve sorumlluk verildi ise. Yoksa yönetim kurulu asıl sorumludur.
 
Olayımıza ilişkin olarak,
Önce Olayımızdaki tüzel kişiliğin mevcut durumunun konuyla ilgili belgeler üzerinden irdelenmesinde yarar var,
Bu noktadan hareketle sn.Kevork ve sn.Nizam beyin görüşlerinin dikkate alınması,
Alanım değil fakat genel müdüre yetki verilmiş olması halinde,yetki veren organın onayı olmaksızın bu yetkiler veya bazı yetkiler genel müdür tarafından başkasına verilebilir mi bilmiyorum(ama mümkün olmasa gerek!..)
Eğer mümkün ise yahut yeniden düzenlemeler yapılarak verilmesi mümkün hale getirilse bile anlaşılan o ki sorumluluk(sanırım TTK yönünden) kalkmıyor,
Bazı konularda sorumluluk kalkmasa da,verilmesi halinde olayımız iş kanunu yönünden,
Mevcut durum devam eder iken yapılması düşünülen değişiklik, "çalışma koşullarında esaslı değişik"konusu(yani M.22)gündeme gelir ki ,
ya yetki verilecek kişilere bu durum yazılı olarak önerilecek, karşılığında yine yazılı şekilde muvafakatları alınacak,yahut yeniden iş sözleşmesi düzenlenerek,yetkisi verilen/verilecek hususlara ilişkin ibareler bu sözleşmeye yazılacak.
 
Sayın şeref aydemir,

Yetki vermek müteselsil sorumluluk getiren bir işlemdir. Doğası gereği de böyle olmalıdır, aksi takdirde yetki veren her tür usul dışı işleme sorumsuzca yol açabilir. Verilen yetkilerin bir kısmının devredilemez olabilmesi mümkündür. YK kararı içinde bu nokta belirtilebilir, bu takdirde düzenlenecek imza sirkülerinde bu durum görülebilir yetki devri engellenebilir. Ancak bu açıklamaların tamamının TTK kapsamında olduğunu belirtmemde yarar var.
 
Merhaba,
bağlantılı bir konu hakkında fikirlerinizi almak isterim. AŞ lerde yönetim kurulu kararı ile bir kişinin Muhasebe Müdürü olarak atandığını ve bu kararın da ticaret sicilde tescil ve ilan edildiğini varsayalım. Muhasebe Müdürünün bir beyannameyi yanlış vermesinden dolayı şirkete zarara uğraması durumunda, vergi idaresine karşı esas sorumluluk yönetim kurulunda olmak birlikte yönetim kurulunun muhasebe müdürüne şirkete verdiği zarar ile sınırlı olmak üzere rücu hakkı var mıdır?
Bir kişinin muhasebe müdürü pozisyonunda olması, yönetim kurulunun muhasebe müdürüne rücu etme hakkı vermemeli diye düşünüyorum, yasal olarak yönetim kurulu tarafından muhasebe müdürü olarak atanması gerekir.
Görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
 
Beyan verebildiğine göre muh. müd. bağımlı olarak çalışıyor demektir. Beyanın defter kayıtları ile uyumlu olmasından maliyeye karşı zaten sorumludur.
 
bağımlı çalıştığını bir kenara koyarsak, sizce, muhasebe müdürüne verdiği bu zararından dolayı rücu edilebilir mi, iş sözleşmesinde böyle bir hüküm olmadığını varsayalım. Yani, yönetim kurulu kararı ile bir kişi müdür olarak atanmasa dahi kendisine böyle bir rücuda bulunulabilinir mi?
Teşekkürler,
 
Sayın Arkadaşlar,

Hatalı beyan derken, önce hatanın şekil ve zarar boyutuna bakalım. Çalışan herhangi birinin de verdiği hasar yada uğrattığı zarar değilmidier esas olan, ve bunun telafi edilebilirliği. Şimdi sadece hatalı beyanı ele alalım; düzeltme beuanı ile hata düzeltilemiyormu, adı geçen kişi nekadarlık bir çalışma süresinde bu hatayı yaptı ?

Bir insanı şu yada bu kuralla direk cezalandırmadan önce kriterleri de iyi değerlendirmek gerekir. Yargıya varmak için bukadar eksik bilgi ile dolu bir soruya keskin bir cevap vermek bukadar doğru değil.
 
Üst