Anonim Şirkette Hisse Devri Nasıl Olur?

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,479
Konum
istanbul
A.Ş. firmamızda bir ortağımız hisselerini başka bir ortağa devir edecektir
Sırasıyla Yapılacaklar;
1- Noterden hisse devir sözleşmesi yapılacak
2- Pay defterine devir eden ile devir alan imzalayacak
3- Yön. Kurulu Hisse Devrini Onaylar Karar Alacaktır
Bu işlemler dışında başka yapılması gereken işlem var mıdır?
Yönetim kurulu kararı tescil edilmesi gerekir mi veya isteğe bağlı olarak tescil ettirebilir miyiz?
(Hisseler bastırılmamış ve nama yazılıdırlar)
Örnek YK kararı varmıdır özellikle tescili tamamlanmış
Saygılar
 
1- Şirket Ana Sözleşmesinde Aksi Bir Hüküm Olmamalı
2- Hisse Devri Noter
3- Y.K Kararı
4- Pay Defterine İşlenecek
5-Tescil ve İlan Zorunluluğu Yoktur fakat İsteğe Bağlı Olarak İlan Edilebilir. ( İlan Esnasında Y.K. Kararı ve Noterde Yapılan Devir Sözleşmesi + Ücret Talep edilir.

Kolay gelsin.
 
Sayın Arkadaşlar,

TTK A.Ş. hisse devirlerinde tescile dair herhangi bir düzenleme yapmamıştır. Hisseler basılı ise hisselerin arkasına devir edilenin adının soyadının yazılıp imzalanması yeterlidir. Eldeki hisselerle şirkete başvurup pay defterine işletilmesi ile işlem tamamlanır. Hisseler bastırılmamışsa "Geçici İlmuhaber" hazırlanmış olmalıdır bu ilmuhaberler de de aynı imza işlemi yeterlidir. İlmuhaberle de şirkete müracaat edilerek pay defterine işletilmesi yeterlidir ancak bu ilmuhaberin yeni hissedar adına yeniden hazırlanması gerekir. Yapılan her genel kurulda hazirun cetveli yeniden ve cari hissedar adları ile hazırlanıp imzalanmak zorunda olunduğundan ve bu cetvel tescil edildiğinden başkaca bir tescil işlemine de gerek yoktur.

Tek önemli nokta 330. maddedir. Bu maddeye göre pay sahibi sayısı "BİR" e düşerse "Yönetim kurulu bildirimi aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde, şirketin tek pay sahipli bir anonim şirket olduğunu tescil ve ilan ettirir." bu madde ve şartlarını da gözden geçirmekte yarar var.

Limited Şirket hisse devirleri bu prosedürlerden tamamen farklıdır.
 
Bir hisse devir sözleşmesi yapılacak. Genel kurulla birlikte tescil ettirilecek. Ortaklar pay defterinede belirtmeniz gerekiyor. Noterden hisse devri yapmaya gerek yok.
 
Bir hisse devir sözleşmesi yapılacak. Genel kurulla birlikte tescil ettirilecek. Ortaklar pay defterinede belirtmeniz gerekiyor. Noterden hisse devri yapmaya gerek yok.

Sayın uguryolcu48,

Bu bilgi doğru değil. Şirket hissesi adı üstünde "Hisse SENEDİ". Senetlerin devri "CİRO" yoluyla olabilir, sözleşmeyle olmaz. Çünkü bu tür belgelerin tedavülü "Zilyetliğin Devri" ile yapılır. Hisse Senedinin olmadığı durumlarda ise İlmuhaber Şarttır ve tedavül kuralı da aynıdır. "Genel kurulla birlikte tescil ettirilecek." cümleniz ise hiç bir anlam ifade etmiyor.
 
Sayın Kevork Simkeşyan

Aslında aynı şeylerden bahsediyoruz. Pay defterine yazılacak yeni ortaklık durumu. Genel kuruldada zaten Hazirun Cetveli tescil ettirileceğinden ayrıca bir tescil işlemine gerek yoktur.
 
Sayın uguryolcu48,

Ben birçok başlığa itiraz ettim, ilan konusunda anlaştık. Şunu belirtmemde yarar var, bir metni kaleme alırken konuşma dilinden ayrılıp anlaşılır derli toplu ifade etmekte yarar var kavram ve ifade karmaşasına izin vermemek lazım.
 
A.Ş. Yardım lütfen

5 kişilik anonım sırketim var bunu 20 kısıye cıkarıcaz ne yapmam lazım tescil ilana gerek varmı nasıl bir yol izlerim açık sekılde ne yapma laızm malıyet ne Çıkar
Hisse senedi nama yazılı halka açık değiliz hisse yasa pay devri noterden olmak zorunda mı yanı hisse mi pay devrimi yapmalıyım
 
Anonim şirketlerde hisse devirlerininnoterden yapma zorunluluğu yok. Önce taraflar kendi aralarında hisse devir sözleşmesi yapıp imzalayacaklar. Daha sonra yönetim kurulu karar alıp hisse devirlerine onay verecek ve devirleri pay defterine kaydedecek. Devirlerin ticaret siciline tescil ve ilan zorunluluğu yok. Yapılacak ilk genel kurulun; "toplantıda hazır bulunanlar listesi"de (eski adıyla hazirun cetveli) yeni ortaklar yer alacak.
 
Yönetim kurulu kararında tüm ortakların adı olucak dimi bu karar noterden tastık edılecek Mi pekı birde asıl sorum. Kuruluş esnasındamı bu kişileri eklemek mantıklı yoksa daha sonramı malıyet acısından soruyorum yanı 90 kısılık as kurmammı doğru yoksa 5 kısılık kurup sonra ilavemi yapsak hangısınde maliyet fazla olur
 
Yönetim kurulu kararında tüm ortakların adı olucak dimi bu karar noterden tastık edılecek Mi pekı birde asıl sorum. Kuruluş esnasındamı bu kişileri eklemek mantıklı yoksa daha sonramı malıyet acısından soruyorum yanı 90 kısılık as kurmammı doğru yoksa 5 kısılık kurup sonra ilavemi yapsak hangısınde maliyet fazla olur
Kuruluşta ana sözleşmenin bütün ortaklar tarafından ticaret sicil müdürlüklerinde imzalanması gerekiyor. Şirketi önce az sayıda kişi ile (beş olması şart değil) kurup daha sonra hisse devirlerini yapmak daha uygun olur. Birde bu aş değil, kooperatif gibi duruyor.:)
 
Kooperatıf mi kurdursam acaba onlar aş kurmak ıstıyorlar dı yanı Sanırım buraya alımlar yapacaklar arsa arazi 5 yıl sonra satım yapacaklar kar sağlanan kazanç pay edılecek güven ılıskısı sebebi ile bugüne kadar firma kurmadan yapmışlar ama kışı sayısı artınca firma kurma talebi doğmuş nasıl bir firma kurmak mantıklı
 
Kooperatif gibi duruyor ifadesini ortakların sayısının fazla oluşundan dolayı espri olarak söylemiştim. Tecrübelerime dayanarak bu tür çok ortaklı şirketlerin çok uzun ömürlü olmayacağını söyleyebilirim. Genel kurullar sorunlu olur, yönetim kurulu seçimi sorunlu olur,şirketin yönetimi sorunlu olur. Genel kurulları TTK 416 ya göre ilansız yapmak zor olur. Aile şirketlerinde bile sorun çıkıyor.İyi düşünmek gerek....
 

Benzer konular

Üst