Apartman Temizliği ve Sigorta Yükümlülüğü Hakkında

Üyelik
13 Nis 2012
Mesajlar
36
Konum
İstanbul
13 Dairelik bir apartmanda yaklaşık 1 yıldır haftada 2gün temizlik amacıyla gelen bir bayan yöneticiyi kuruma şikayet etmekle tehtid etmektedir. Kişinin iş akdi daha önceki yönetimce yapılmamış, 5 aydır yönetici sıfatını taşıyan kişi ise konuyla ilgili bilgi eksikliğinden dolayı durumu çözümlemekte zorlanıyor.

-Bayanı sigortalayarak görevine devam ettirmek istiyoruz ( Aylık 200TL ödeme yapılıyor şuan, daha önceleri gider pusulası düzenlenmiş )
-Kişiyle yolları ayırarak fatura karşılığı bir hizmet alınmak istiyor fakat tehtid sebebiyle kurtulunamıyor

Geçmişteki tehtidi ortadan kaldıracak bir çözüm yolu sizce ne olabilir ? Kişiyle şimdilik anlaşılsa ( açıktan böyle çalışmak bayanın da işine geliyor ) her zaman kafası kızıp tekrar yöneticiyi tehtid edebilecek mi ? Hemen kısmi süreli bir sözleşme düzenlense, nasıl bir anlaşma yoluna gidilebilir sizce ? Apartman sakinleri olası bir davada kişinin iddiasını reddedebilir mi ?

Yardımlarınızı ve görüşünüzü rica ederim,
 
Eğer temizlikçinin elinde sizin apartmanda temizlik işinde çalıştığını kanıtlayacak belgeler varsa bir şikayet durumunda baya para cezası ile karşılaşırsınız.Temizlikçiyi sigortalı yapmanız gerekiyordu.Tabi o kişinin sizi bu şekilde tehdit etmeside doğru bir davranış değil.Ancak sonuçlarına katlanmanız lazım temizlikçi haklı çünkü.Bir muhasebeci ile görüşüp apartman adına sigorta dosyası açarak o kişiyi sigortalı yapıp devam etmek daha mantıklı olacak gibi gözüküyor.Bir şikayet durumunda ceza yüksek olur.
 
Sigorta yapmak yada yapmamak? Haftada 2 gün bu apartmana geliyorsa diğer günlerdede başka apartmanlarda aynı faaliyeti yütüyor olabilir. Temizlik yapan kişiyi esnaf muafiyetinden yararlanan vergi mükellefi olarak düşenemezmiyiz? Bu işi devamlı suretle yapmaktadır. Buda faaliyetini ticari olarak yapıyor denilemez mi? İş akdi değilde ticaret/hizmet akdi olarak düşünebilirsek temizlikçinin sigortasını kendisinin (bağkur) yapması gerekir.
 
Elbette bu da bir tartışma konusu. Biz aslında kişinin sigortasız çalışmasından hoşnut değiliz ve olayı makul çerçevede çözümlemek istiyoruz. Fakat kişi diğer apartmanlarla da bu şekilde çalışıyor ve geliri yokmuş gibi göstererek de avantaj elde ediyor. Etraftan duyduklarına inanarak bizi şikayet ederek ceza tutarının kendi hesabına ödeneceğini sanıyor, yöneticiyi sevmeyen bazı komşular da cezanın doğrudan yöneticiye kesileceğini düşünüyor.

Şu aşamada kişiyi sigortalasak dahi geriye dönük bir kurtuluşumuz yok gibi algılıyorum.

Acaba Gerçek kişi ile Ticaret/Hizmet akdi düzenleyebilir miyiz en azından olası bir mahkemede kendimizi savunacak bir delilimiz olabilir diye düşünüyorum ? Kişinin ücretine ilave ederek, tüm vergi ve sigortalılık yükümlülüğünün kendisine ait olduğunu vb. belirtemez miyiz.
 
Yanlız şöyle bir durum var.Kişi her ne kadar kendi namına çalışıp gelir elde ediyor olsada siz bu kişiyi çalıştırdığınız için sigortalı yapmak zorundasınız.
 
Yanlız şöyle bir durum var.Kişi her ne kadar kendi namına çalışıp gelir elde ediyor olsada siz bu kişiyi çalıştırdığınız için sigortalı yapmak zorundasınız.
Ayda belli günlerde apartman tesisatlarının bakım-onarım hizmetini yapmak üzere mükellef (esnaf muaf/basit usul...) olan bir tesisatçı ile anlaşırsanız onuda sigorta yaptıracakmısınız?
 
Tesisatçı vergi mükellefiyse ve yaptığı iş karşılığında bize fatura kesiyorsa tabiki sigortalı yapmamıza gerek yok.Ancak temizlikçide şu an farklı bir durum söz konusu.Hatırladığım kadarıyla apartmana temizliğe gelen kişilerde esnaf muaflığı var.Vergi mükellefi olması zorunlu değil.Bu şekilde de olunca sigortalı yapmak gerekiyor.
 
Ayda 1 kez de olsa evinize temizliğe gelen kişi için de sigorta yapma zorunluluğu var diye biliyorum ben.
 
O kişinin gv açısından esnaf muafiyetinden yararlanması bu işi meslek olarak icra etmediği anlamına gelmez. Benim yorumum;Devamlı suretle ve farklı farklı yerlerde faaliyet yürüten temizlikçinin esnaf sanatkarlar siciline kaydolması gerekir. SGK 4-b-2 maddesine görede kendi sigortasını bağkur olarak yaptırması gerekir. Bu tip işlerde apartman ile temizlikçi arasında hizmet satın alındığına dair sözleşme yapılmalıdır. Ancak iş sözleşmesi yapılır ise o zaman apartmanın o kişiyi 4-a sigortalısı olarak göstermesi gerekir.
 
sn.Merkür2 , sn.Rietveld ,sn.Keremcem in görüşleri önemli,dikkate alarak,teferruata girmeden,şöylesi alternatif sunabilirmiyiz?

a-iş gören,kısmi süreli iş sözleşmesi kapsamında,apartman kat maliklerinin işçisi ((4/a) olarak,
b-iş (görenin)yapanın, mükellef olması halinde,hizmet alımı yöntemiyle(mükellef zaten 4/b)
c-iş görenin,hizmet alımı yapılan firma/işverenin işçisi olması halinde(bu işçi zaten apartmanın ,hizmet aldığı bu firmanın işçisidir,dolayısyle sgortalı.

İş sağlığı ve güvenliği(6331)yönünden;
-"a"da apartman ve işçinin,
-"b"de apartman ve iş yapan mükellefin,
-"c"de apartman,hizmet alınan firma ve bu firma işçisinin,
taraflar olarak,sorumlulukları ve yükümlülükleri doğacaktır.
 
Son düzenleme:
Bizim benzer bir sorunumuz var. Yıllar önce apartmanın bahçesindeki müştemilata acınarak alınan bir ailenin hanımı apartmanı kafasına haftada bir siler, iki de çöp alırdı lakin kimse bu şahısa bir görevlendirme tebliğ etmemişti zaten ortada apartman yönetimi falan da yoktu. Bu bazen siler bazen silmez kafasına göre tatile giderdi. Şimdi apartman sakinlerinden birine kızmış, bize dava açmış.

Ortada gerçek anlamda bir kapıcılık olsa gam yemeyeceğim ancak 6 daireli apartmanda yıllar önce apartmanı yaptıran kişi tarafından yerleştirilmiş biri. Üstelik kocası başka iş yerinden sigortalı çalışan ve bu şahıs kocasının sigortasından gayet yararlanarak sağlık hizmetleri alıyor.

Bu davada bizim bir sıkıntılı bir durum var mı sizlerin görüşlerini almak isterim. Nasıl bir yol izlememizi tavsiye edersiniz. Eğer sadece haftada 1 saat sildiği kanıtlanırsa yine de yüksek cezalar ödenir mi?
 
Hizmet tespiti davası açmış. Sözde Kapıcı olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Muhtemelen sonra tazminat da isteyecek.
 
ve o davayı kazanacak , siz de geriye dönük sigorta primleri ve cezalarını ödeyip tazminatını da ödemek zorunda kalacaksınız.
 
Neye dayanarak böyle çok kesin konuşuyorsunuz gerçekten merak ettim. Kapıcılığın belli kriterleri var onu sağlamayan kişi nasıl kazanacak? Bu ülkede mahkemeye giden herkes "Ben kapıcıydım" diyince mahkeme de "Tamam sen kapıcısın" diyor mu?
 
...Bu ülkede mahkemeye giden herkes "Ben kapıcıydım" diyince mahkeme de "Tamam sen kapıcısın" diyor mu?

elbette öyle soyleyen herkese onu demiyor mahkeme.
Mahkemeye gidip ben bu binada şu kadar yıldır görevli olarak çalışıyorum. Bugüne kadar istememe rağmen sigortamı yapmadılar dediğinde, dur hele nerden bilelim biz senin o binada çalıştığını der '' önce'' ve bi araştırılsın bakalım der.
SOnra konu komşu yandaki market , köşedeki manav der evet efendim ben burayı açtığımda bu abla bu binanın işlerini yapar, temizliğini yapar, hatta binaya ait olan bir küçük odada yaşar dediğinde....
Olacağı o az yukarıda bahsettiğime varır.

Peki siz neye dayanarak yıllardır binada çalışan görevlinin sigorta girişini yapmaya gerek görmeden çalıştırabileceğinizi düşünüyorsunuz?
Bazen yapması bazen yapmaması mı? Binada bir yonetici olmaması mı?
O bayan kendi kafasına göre gelip o mustemilatta yaşamaya ve kafasına estiğinde çöpleri toplamaya , temizliğe başlamadı sanırım. Biri, yaşadığınız binada biri en azından o bayanla bu konuda anlaşmıştır mutlaka. O biri de kendi kafasına göre böyle bir konuşmayı yapıp, o müştemilata yerleşmesine izin vermiş olamaz diye tahmin ediyorum, illa ki diğer 5 kat malikinin de bilgisi kabulu dahilinde hep birlikte '' acıyıp'' o eklentide yaşamasını ve karşılığında çöpü toplamasını, merdiveni bahçeyi temiz tutmasını istemişlerdir.
Yanlışmıyım?

Binadaki mülk sahipleri olarak , hazırlık yapmanızı öneririm. Kıdem tazminatı, sgk primleri ve bağlı cezalar için.
 
"Peki siz neye dayanarak yıllardır binada çalışan görevlinin sigorta girişini yapmaya gerek görmeden çalıştırabileceğinizi düşünüyorsunuz?" demişsiniz. Hemen yanıtlayayım.

Haftada sadece 1 saat çalışan, onun dışında apartmana karşı hiçbir sorumluluğu olmayan, kafasına göre memleketine giden kişiye ne sigortası yaptıracağız acaba? Şu anda bile devlet aylık 10 saatin altına sigortaya gerek yok derken. Sadece cüzi bir rakam alınıyor, o da SMS ile mesaj çekerek.
Siz bizim ceza ödememizi temenni ediyorsunuz eyvallah ancak ben yıllarca sadece haftada 1 saat çalışan birine çoluk çocuğumun rızkını yedirecek değilim. Avukatımızı da tuttuk, sonucu yazarız buraya. İyi günler.
 
Son düzenleme:
Olayınıza istinaden sn.Keremcem beyin görüşlerine katılıyorum.
Zamanında bu işleri yapmasına müsaade edilmemesi gerekirdi,örtülü gibi görünsede hukuken işçi-işveren ilişkisinin kurulmuş olduğu,bu nedenle de iş kanunu ve SGK mevzuatı açısından yükümlülüklerin doğduğunu belirtmek isterim.
Bizler sizlerin sorun yaşanmanızı istemeyiz/istemiyoruz,sadece hukuki görüşlerimizi bildiriyoruz,yanılıyor olabiliriz ama görünen o ki bu olay başınız ağrıtacak gibi görünüyor.
Allah yardımcınız olsun.
 
...
Siz bizim ceza ödememizi temenni ediyorsunuz eyvallah ...
Ne sizi tanırım ne de bahsettiğiniz çalışanınızı, yani ceza ödemenizi temmeni etmem için hiç bir sebep yok.
Verdiğim cevabın hoşunuza gitmeyeceğini biliyordum, ama buradaki paylaşımların amacı da sorulan soruya duyulmak istenen yanıtı vermek değil, neyin ne olduğunu anlatmaya çalışmak netice.

Sizi mutlu edecek yanıtı veremesek te, vazgeçecek değiliz olması gereken doğrunun ne olduğunu söylemekten :)
İyi günler
 
Son düzenleme:
1 saat bile çalışsa sigortalı yapılması gerekiyor. Sonuçta iş güvenliği uzmanlarıda 1 saat hizmet veriyor ancak şuan binlerce iş yerine iş güvenliği uzmanlarını sigortalı yapmadığı için tebligat yağıyor.

Bu dava kısa sürede sonuçlanacak gibi durmuyor zaten. İyi veya kötü sonucu paylaşırsanız sevinirim.
 
Üst