Araç Kazası

Interesting

Katkı Sunan Üye
Sn İlgililer;

Dün itibari ile firmaya ait olan araçla firma dışından biri kaza yaptı ve araç kullanılmaz durumda.

Soru şu; Aracı pert e ayırıp mı satalım, yoksa arızalı olarak mı satalım. Vergi açısından yardımlarınızı beklıyorum.

Saygılar

Ynt: Araç Kazası

Buna siz karar veremezsiniz . sigorta şirketiniz yönlendirecek. Pert olup olmadığına

Hasar tutarına göre perte ayırıp ayırmama kararını şirketler araç sahibine bırakabilir.Sigorta şirketine göre değişir.Hasar tutarı araç bedelinin %50 sini geçerse araç pert edilir veya perte çıkarılıp çıkarılmayacağı araç sahibine bırakılır.Eğer müşteri aracı perte çıkarmak isterse o zamanda şirket aracın tamir fiyatını araç sahibinden öğrenmek ister.Tamir fiyatı üzerinden de araç sahibine ödemesini yapar. Sigorta şirketi aracı alırken o anki hasarlı haliyle piyasa fiyatından alır,sigorta şirketinin alış fiyatı ile sizin dışarıdan satış fiyatını bir karşılaştırın.Siz belki daha fazlaya satarsınız.Fiyatları öğrenin ona göre karar verin bence.

Kaza şahsi bir duvara çarpma kazası fakat aracı firma dışından biri kullandığı için sigorta hasarı karşılamıcak.

Yinede sigorta şirketi rapor tutup pert veya değil mi dicek?

Sigorta hasarı karşılamayacağı için sigortayı ilgilendiren bir şey yok bana göre.Yani sigorta bu durumda devre dışı kalır.Artık satıp satmamaya siz karar vereceksiniz.Demekki sizin poliçeniz istisnalı bir poliçe.Poliçenizde sürücü ismi mi veya tek sürücümü belirlediniz.

Peki aracı pert olarak satmakla , hasarlı olarak satmak arasında muhasebe kaydı ve vergisel açıdan bir fark var mı?

Hayır olay yeni olduğu için sadece şuan fikir olarak üzerinde duruyoruz. Sigorta şirketi aracı firma dışından biri kullansa da öder mi ki, biz trafiğe olayı yanlış beyan etmedik. Kim kullandıysa onu söyledik.

Aracı firma dışından birisinin kullanması kasko açısından fark ediyormu?

Bazı özellikli poliçeler vardır.Poliçede sürücü isimleri belirtilir.Yani bu aracı bu kullanacak demektir.Bunu neden yaparlar çünkü genelde poliçelerde "tek sürücü indirimi" diye bir indirim kalemi var.Bunu kullanmak için poliçeye bunu eklerler.Benim arabam şirketin adına kayıtlı,böyle bir indirim vermedim. Siz alın kaza yapın ben yine şirketten paramı alırım.büyük ihtimalle poliçenizde böyle bir indirim kullanmış olabilirsiniz.

Siz sordukça bende bizim sigorta departmanına soruyorum onlardan bilgi alıp buraya aktarıyorum :)

O halde Tahsin Bey tek sürücü indirimi gibi bir indirim kullanılmadıysa kasko zararı karşılayacaktır.

Poliçenizde sürücü ile ilgili bir ek not veya uyarı yoksa karşılayacaktır.yeter ki sürücü o an ehliyetsiz ve alkollü olmasın.Ama ilgili poliçeleri incelemeden net bilgiler vermekte doğru olmaz.

aracı kullanacak kişi sigorta şirketinin hazırladığı poliçede açıkça gösterilir.
Yani o aracı o kişiden başkası kullanamaz.

bende mesela bir yakınımın arabasını kullanamıyorum, çünkü kasko şirketi poliçe yaptığında sadece o kişi kullanabilir o aracı, ilavesi var. Ben yada başkası kullanıp, araç üzerinde kaza yaparsam, araç sahibi suçlu durumuna düşüyor.. Poliçeye uyulmadığı için

Bu bir keyfiyettir ve olsa olsa o sigorta şirketine ait bir şart olur.Bu konuda genel bir kural yoktur. eğer sigorta şirketinin böyle bir kuralı yoksa,2 kuruş daha indirim kazanabilmek için bu ek maddeyi poliçeye eklerler,sonra eklediklerini unuturlar maalesef :)

Poliçeye böyle bir şart koşmak akıllıca bir davranış olmaz bana göre.

Demek ki tutanak ve evrak eksik. Ehliyetsiz ise yapacak birşey yoktur.
Hasar bedeli alamazsınız. Araç sizindir uygun fiyatı verene satarsınız veye yaptırırsınız.

bu durumda soru da netleşti. Sigortadan para alamıyoruz.

1) Perte ayırabilir miyiz?

2) Perte ayırma veya direk kazalı halde satma tercihlerinden biri arasında vergisel bir avantaj yakalayabilir miyiz?