Sayın UZMAN,
Sayın forumdaşım,
1. ) Kavramları birbirine sokuyorsunuz, öncelikle maddi duran varlıklar için gider ve maliyet kavramlarından söz edilemez, gider ve maliyet, amortisman karşılığı ayrıldığında; amortisman payı için düşünülür, bu noktada bile amortismanın gider veya maliyet'mi olduğu tamamiyle maddi duran varlğın kullanım amacıyla alakalıdır. Eğer yönetim veya pazarlama amaçlı bir maddi duran varlıksa, ayrılan amortisman gider, üretimi ilgilendiriyorsa maliyet'tir. "Amortismanların yansıtma yerlerinden değil satışa çıkarılan demirbaşın vurgulayarak "Bilanço Değeri" nden bahsetmiştim. Tamamen yanıltmışsınız cevabınızda."
2.) Sonuç hesapları 6 grubunun tamamıdır. Tek yönlü çalışırlar, burada düzeltme kayıtlarından sözetmiyorum, Bağımsız olarak bu hesapların hem borç hem de alacak tarafına rakam yazılmasını gerektirecek bir kayıt tekniği hatalıdır.
"TDHP hakkında 1 sayılı tebliğden alıntılıyorum "6. GELİR TABLOSU HESAPLARI - İşletmenin faaliyet dönemine ilişkin brüt satışları, satış-indirimleri satışların maliyeti, faaliyet giderleri, diğer faaliyetlerden gelir ve kârlar, diğer faaliyetlerden gider ve zararlar, finansman giderleri, olağandışı gelir ve kârlar ve olağandışı gider ve zararlardan oluşur. " tebliği okuyan bilen herkes bunu bilir. Ve yine aynı tebliğin son paragrafını alıntılıyorum buraya,"Ticaret işletmelerinde ise dönem boyunca gider çeşitleri hesabının borcuna kaydedilen tutarlar, dönem sonlarında fonksiyonlarına dönüştürülerek sonuç hesapları arasında yer alan 630,631,632 hesapları ile 66- Finansman Giderleri Grubu" ilgili hesabının borcuna, "798- Gider Çeşitleri Yansıtma Hesapları"nın alacağına yazılır. 798 ile 790-797 numaralı hesaplar dönem sonlarında karşılaştırılarak kapatılır."
Çünkü bir gelir veya gider kalemi Mali tablo öncesi mahsup edilemez, her kalem mali tablolara ayrı ayrı yansılmalıdır. Şimdi yaptığınız kaydı derinlemesine incelemek istiyorum;
Kaydınız şu;
100 veya 120
.........................679
.........................391
Demirbaş kayıtları;
257
679
.............254
Satır satır inceliyelim;
100 veya 120
Hem diyorsunuz ki faaliyet harici bir gelirdir, hemde 120 hesabı kullanıyorsunuz, Alacak tarafı satışlar içerisinde yeralmayan bir hareketin borcuna 120 hesabı yazarsanız; Analiz noktasında bilanço kullanıcılarını yanıltırsınız, Zira alacak devir hızı hesaplanırken, Aracın satış tutarı Ticari alacaklar içerisinde yer alırken, karşılığı satışlar içerisinde yeralmayacağından ötürü, rasyo yanlış sonuç üretecetir. Çözüm 13 grubunu kullanmaktır. Satış tutarı karşılığında çek veya senet bile alınsa 12 grubuna atılmamalıdır.
Ana faaliyetle alakalı olmazsa da Ticari Alacaktır. 13 gurubu derseniz söyleyecek söz bulamıyorum..Literatürde dahi rastlamadım. Herhalde demirbaşların alımında da 320 hesabı kullanmıyorsunuzdur.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.........................679
.........................391
257
679
.............254
Şimdi şirketin gelir tablosu ve mizenı elinizde, Bakıyorsunuz ki 679 hesabın alacağında atıyorum 30000 var, borcunda 25000, bu kayda analist gözüyle baktığım zaman, faaliyet harici oluşmuş bir giderin peçelendiğini düşünürüm, bve aktarma arındırma kaydıyla 679 hesabın borcundaki rakamı; 689 hesaba eklerim. Ve mali tablo hatalı sonuçlar üretmeye başlar. "Cevabı zaten son paragrafta aynı işin iki ayrı kavramlı hesaplara aktarılmasını nasıl doğru bulabilirsiniz."
Bakınız şirket mali tabloları ve mizanları üzerinde yapılan analizlerde 6 ve 7 grubundaki ters yönlü hareketler özellikle irdelenmektedir. Peçeleme yapıdığı şüphesi taşırlar. Bu yüzden gelir tablosu ilkelerinde her gider ve gelir kalemi ayrı ayrı yansır der.
Açıklık ve özün önceliği ilkelerinden sözetmişsiniz. Yaptığınız kayıt bu iki kavramada aykırı bir peçeleme kaydı şüphesini taşımaktadırlar. Olayın özü satıştan elde edilen karın 679 hesabın alaccağına tek bakiye oluşturacak şekilde yansıtılması durumunda gerçekleşecektir. "Hiç Şüphe taşımaz. Muhasebe kayıtlarını yada muavin kayıtlarını inceleyerek bunun doğruluğunu görüp tespit etmek sizin görevinizdir. İki rakamın farkı yerine farkı oluşturan tutarları ayrı ayrı yazmaya ben açıklık ve tam açıklama diyorum siz peçeleme, yok okadar değil."
Saygılarımla,
Paylaş
|