fonradar

Araç Satışında Yenileme Fonu Kullanımı

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhabalar

şirkete ait sürekli arızalanan aracın artık yenilenmesi gerektiği için satılarak yerine yenisinin alınmasına karar verildi. Satılacak araç tamamen amorti olmuş durumda. Dolayısıyla satış bedeli tamamı kar olacak.

Örneğin ;

satış tutarı = 50.000 tl

yeni alınacak araç = 150.000 tl diyelim ki

50.000 tl nin tamamı yenileme fonuna aktarıldığında 2017 yılından itibaren 30.000 tl ( 150.000 tl x % 20 ) amortisman mı ayırmak gerekiyor yoksa 2017 yılı için kıst amortisman mı ( 30.000 / 12 ) ayırmalıyız ?

Rakamlar bu şekilde olduğunda yenileme fonu ayırmak şirket açısından anlamlı mı ?
 
Yeni alınacak binek aracın amortismanını kıst hesaplayacaksınız. Hesapladığınız amortismanı da fondan karşılayacaksınız.
Satış kârını fona aktarmakla ödeyeceğiniz gelir/kurumlar vergisini de 3 yıl süreyle ertelemiş olursunuz.
 
teşekkür ederim yanıt için

kaba bir yorumla 10.000 tl vergiyi ertelemek için her yıl 30.000 tl gider gösterme hakkından feragat etmek anlamına geliyor dimi
 
Kıst amortismandan bahsettiğine göre araç binek sınıfı herhalde.
Eğer binekse ve kıst amortismana tabi ise,aracın alındığı ay kesri tam ay sayılmak suretiyle yıl sonuna kadar olan aylar için kıst amortisman ayrılır.Ayrılamayan (aracın alım tarihinden önceki aylara ilişkin) amortisman tutarı ise, aracın faydalı ömrünün son yılına eklenir ve bunun içinde aktifte bekletilir.
Yani şöyle diyelim.
1- Yeni araç aralık ayında alındı ise ve kıst amortismana tabi ise,2017 için ayrılacak amortisman tutarı sadece aralık ayına ait olan (1 aylık) tutar olacaktır.
2- Diğer araç aralık ayında satıldı ise ve satıştan dolayı elde edilen kâr yenileme fonuna atıldı ise, yeni araçtan dolayı ayrılacak olan 1 aylık amortisman gidere yazılmayıp yenileme fonundan mahsup edilecektir.
3- Ayrılamayan ve gidere yazılamayan ve de aktifte bekletilecek olan 11 aylık kıst amortisman ise,yenileme fonundan mahsup edilemeyecektir.Çünkü giderleştirme zamanı (oranın %20 olduğu varsayıldığında) 5 yıl sonrası olacaktır.

Dolayısıyla yenileme fonu azami 3 yıl kullanılabildiğine göre,bu bekleme ve kullanma süresinde satılan aracın kâr'ı 3 yıl değil, 2 yıl+1 ay gibi bir süre bekletilmiş olacaktır.
Rakamlara bakalım;
Yeni alınacak aracın amortisman gideri 2017 için 1 aylık 2.500 2018 için 30.000 2019 için 30.000 olacağına göre toplamda 2 yıl +1 ay için 62.000 amortisman gideri doğacak.50.000 ise bu giderden mahsup edilecek.
Sonraki yıllarda kâr'ın artış göstermesi ve gider bulma sıkıntısı bekleniyorsa yenileme fonuna alma derim.Bu açıdan bence anlamlı olmaz.

Biraz uzun yazdım,inşallah karıştırmamışımdır.
 
Son düzenleme:
teşekkür ederim Tahsin

yenileme fonu kullanıldığında kıst amortisman uygulanmaz gibi bir durum var mı onu öğrenmek istemiştim. Yenileme fonu kullanıldığında da aynı amortisman ayırma şartları geçerli ise o zaman pek işlevsel gözükmüyor yenileme fonu ( benim örneğim için )
 
Aracı aralık ayında değilde ocak ayında satsan ve alsan,o zaman bir ihtimal önerebilirdim.Çünkü 3 yıllık süreyi dolu dolu kullanmış olurdun.Ama bu durumda 2 yıl+1 ay için önermem.
Yenileme fonu genelde binekler için değilde ticariler için işe yarıyor.
 
Son düzenleme:
merhaba,
1-bu araç işletme için zarurimidir.
2-satılan araç ile alınacak araç aynı nitelikde olmalıdır. (otomobil satılıp, kamyon alınamaz.)
 
Üst