Aracılık İşlemlerinde Bankaya Gelen Para

Birinci sınıf defter tutan karşı taraf adına mal temini yapıp bu iş sonunda satın alınan malın kg.mı üzerinden komisyon faturası düzenleyen müşterim mal alımı için bankaya gelen paraları hangi hesapta izlemesi uygun olur.
340 Hesapta alınan sipariş avanslarında takip edersek parayı nasıl hesaptan çıkacağız. Müşterimin Asıl işi Komisyon işi değildir. Fakat Komisyon karşılığı ara sıra mal temini yapmaktadır. Bankaya gelen parada emanet paradır. Bu işlemi nasıl muhasebeleştirmem gerekir. Şimdiden teşekkür ederim. Herkese kolay gelsin, Saygılar

sayın forumdaş

Bankaya bu şekilde gelen paranın iç yüzde ile kdv hesaplanıp ft.kesilip faturalandırılması gerekir. Yani parayı göderenin adına ft.kesmeniz gerekir

ve bunu da 340 hesap değil 602-Diğer Gelirler hs.altında açacağımnız tali hesapta takip edebilirsiniz

FERHAT

Sanırım bankaya gelen para sizin satmış veya satacak olduğunuz bir malın bedeli değil. Bu nedenle 600 hesaba tamamın girebileceğini düşünmüyorum.
Tabi burda işin özüne bakarak faturalamanın nasıl yapıldığını inceleyerek muhasebeleştirmek gerekiyor.
Bankaya gelen para faturayı kesenin hesabına sizin aracılığnızla aktarılıyor gibi anladım. Bu durumda 320-120 hesapları kullanıp dekontlaşmanız doğru olur diye düşünüyorum.