Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakankrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

Kkeg neden çıkarılsınki!
Kanunen kabul edilmediği için indirimi yapılmayan giderlerdir ve matrahtan indirlmeyip matraha eklenir dolayısıyla vergiye tabi olur.

sedabaransel ' Alıntı:
sancak ' Alıntı:
arkadaşlar öncelikle yarın ki sınavlarınızda başarılar diliyorum.ben bu sınavda sadece vergi dersi için hazırlandım.tek ders ve bu sınav ikinci hakkımdı.odanın kursuna gittim.(kadıköy tesmer)hocamız, kendisi tarafından hazırlanan bir kitap verdi.sonra kurs bitti.iki ayım vardı sınava ve tek dersim vardı.sıkı bir çalışmayla bu sınavı verebileceğimi düşünüyordum.iki ayda çok iyi hazırlanacağımı düşünüyordum.başladım gelir,kurumlar,kdv ve vergi usul kanunu tüm kanun maddelerini elemeden çalıştım.inanırmısınız fatura nedir ,benzeri detayları bile çalıştım.kolay ve zor ayrımı yapmadan yeni çıkan tebliğleri,kısmi bölünme,bölünme,devir ve bunların vergilendirilmesi gibi konuları,gelir vergisinde diplamat muaflığı,ptt acentaları gibi çıkma olasılığı güç soruları bile çalıştım.ammeden çıkmışlarla çıkma olasılığı yüksek soruları kapsayacak şekilde çalıştım.odanın kendi hocası bile ammeden belirli yerleri kitabına almışken ben daha fazla konuları aldım.ama 6183 sayılı kanunun 75.maddesinden soru gelebileceğini hiç düşünemedim..... ama en büyük hatayı kdv liste ve tarifelerini atlamakta yaptım !!! beyanname düzenleme klavuzundan uygulama sorularını atlamadım.çözdüm.ve madde numaralarını atlamadan çalıştığım kdv,gelir,kurumlar ve v.uk sık sık tekrarlar yaparak pekiştirdim.istediğim not sadece elliydi.bu kadar çok çalışmaya vermeme gibi bir durum olamazdı.fakat sınava girdiğimde ve sınav sorularını gördüğümde tam bir şok ve sonrasında kabustu.elimden gelen gayreti göstememe rağmen kırk,iyi niyetle okurlarsa düşükde olsa elli alma olasılığım var.şimdi düşünüyorumda bu sınava diğer 6 dersle hazırlanan arkadaşlar var onlar ne yapsın çok büyük haksızlık değil mi bu?ben zor sorucaklarını tahminediyordum ama bu sorular zor değildi garip,tuhaf ve sıradışı sorulardı.resmen kalın dediler.arkadaşlar bu işe bir dur demek lazım.sizlerden ricam tepkimizi yazılı ve sözlü dilegetirelim.kasım 2008 sınavlarında yine bazı derslerden oldukca zor sormuşlardı çoğu kişi telefonlarla ve yazışmalarla tepkisini göstermişdi bu durumu kabuletmeyelim.şikayet edelim.ben ve çevremdeki arkadaşlar pazartesi gününden itibaren şikayetlerimizi yapacağız, sizlerde eğer böyle düşünüyorsanız LÜTFEN pazartesi gününden itibaren şikayetlerinizi yapın

+1
maliyet ve vergiden kaldım 2.girişimdi aynen senin gibi calıstım ve maalesef aynen senin bekledigin notu bekliyorum. en kötü 40 en iyi ihtimal 50
haksızlık bu vuk 1 tane soru yok yahu cok mu önemli bir smmm icin aciz hali !!!
cok mu önemli hergün değişen kdv oranları o kadar kdv den sorulması gerekn soru varken..
yazıklar olsun
insallah maliyet iyi gecer..

seda hanım maliyet sınavında başarılar dilerim.özellikle vergi dersinden sorular hakkında şikeyette bulunmanız gerçekten çok yararlı olacaktır.ne kadar çok kişi şikayette bulunulursa o kadar çok ciddi alınırız.tüm arkadaşlara sınavlarında Allah kolaylık versin.

DOĞRU SÖYLÜYORSUN BELLEK ARTIK HATA VERİYOR. SINAVDAN SONRA FORMATLICAM.

Selamlar

Meslek hukukunda 1. soru sizce nasıl cevaplanmalı.

Soru 1: 3568 sayılı meslek yasamıza göre; YMM.olabilmenin şartlarından biriside; en az 10 yıl SMMM.lik yapmış olmaktır. Bağımlı çalışanlardan kimler nerelerde geçen hangi hizmetlerinin SMMM.lik de geçmiş sayılacağı hakkında kısaca bilgi veriniz.

yeterlilik ' Alıntı:
Evet bende isyanlardayım.Dün meslek hukukundan girdim.Ben YMM olmuşumda haberim yokmuş.Adamlar ymm likte geçen süreleri filan sordular ve etik temel ilkelerini geçtik artık saçma sapan konulardan soru sormuşlar.Çok bariz şekilde dökmek için sorulmuş sorulardı.Reklam sayılabilecek ilkeleri sormuşlar.Ve işin ilginç tarafı soruları artık tersten soruyorlar direk ne yapılmalıdır demiyor şu şu yapılmaktadır yapılan nedir tarzında.Sınava ilk girdiğimde herkes ortalama dersi diyordu bu ders için ama bu saçma sapan ders için martı bekleyeceğim galiba.Kanun yetmiyor uzun lafın kısası.Mart ve geçmiş dönem sorularına baktığımda komisyonun bol bol kulaklarını çınlatıyorum.

yeterlilik size bir tavsiyede bulunmak istedim meslek hukuku hakkında.ama umarım geçmişsinizdir.eğer geçemezseniz eğer vakit imkanınız varsa tüm kanunu kolayıda zoruda ezberleyin.sonra etikten daha önce çıkmış ve çıkması muhtemel sorularıda çalışın.sonra çıkmış sınav sorularını çözün ve geçin.bunları yaparsanız işinizi şansa bırakmamış olursunuz.haksız rekabete bakmasanız bile olur.sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemeden çalışmaya başlanırsa inanın yetişir.ben bu şekilde çalışmamı tam bir ayda tamamaladım.sizi muhtemelen çalışma hayatınız vardır bu sebeple sizde bir ayda değil de iki ayda tamamlayın ve geçin.ama umarım bu sınavda geçmişsinizdir.şunu da söylemeden edemeyeceğim bir mesleğe bile bu kadar zaman ayırırsak ne olur bizim bu halimiz.ama malesef öyle sorular soruyorlar ki resmen atlamadan tüm kanunu çalışmayı gerektiriyor.kolay gelsin.

Öncelikle teşekkürler,başka alternatif kalmadı zaten.Beni ters köşe yapan reklam,etikten hiç sorulmamış soru ve ymm sorusuydu diğer 2 soru kanunda olduğu için tam yaptım zaten birazda ymm sorusunu yaptım ama heralde 40-45 arası takılır.vergiden yada finansaldan filan kalsam hiç olmazsa kanunlar işime yarar bu derse çalışmak boş zaman ama yapacak birşey yok.

haliltunc ' Alıntı:
Selamlar

Meslek hukukunda 1. soru sizce nasıl cevaplanmalı.

Soru 1: 3568 sayılı meslek yasamıza göre; YMM.olabilmenin şartlarından biriside; en az 10 yıl SMMM.lik yapmış olmaktır. Bağımlı çalışanlardan kimler nerelerde geçen hangi hizmetlerinin SMMM.lik de geçmiş sayılacağı hakkında kısaca bilgi veriniz.

Şu kadar ki, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında geçen (5786 Sayılı Kanunun 5. Maddesi ile değiştirilen ibare. Yürürlük: 26 07/2008 ) (*) hizmet süreleri ve bunların bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu olarak geçen hizmet süreleri, yeminli mali müşavirlik ve serbest muhasebeci mali müşavirlik şirketlerinde geçen hizmet süreleri; serbest muhasebeci mali müşavirlerden bir işyerine bağlı olarak çalışanların bu işyerlerinde geçen hizmet süreleri ile hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanların bu hizmetlerinde geçen süreleri serbest muhasebeci malî müşavirlikte geçmiş süre olarak kabul edilir.
(5786 Sayılı Kanunun 5. Maddesi ile eklen cümle. Yürürlük: 26/07/2008) Ancak, Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış olanlardan yeterlilik sınavında başarılı olamayanların, sınav tarihinden sonra kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri dikkate alınmaz.
(5786 Sayılı Kanunun 5. Maddesi ile değiştirilen fıkra Yürürlük: 26 /07/2008 ) (*) Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanlar, yeterlilik sınavını kazandıkları tarihten itibaren açılacak yeminli mali müşavirlik sınavlarına genel hükümlere göre katılabilirler. Ancak, bunların yeminli mali müşavir ruhsatını alabilmeleri için birinci fıkranın (a) bendindeki süreyi tamamlamaları şarttır.

ben bu soruda öğretim görevlilerini yazdım,vergi denetim elemanlarını yazdım ancak 1.derece sorumlu vs.. bunları yazmadım tam aksine müfettiş,genel kontrol vs.. 2-3 madde de fazladan yazdım eğer buna puan verirlerse geçme umudum var

Bende soruda "bağımlı çalışanlar" şeklinde kısıtlama isteyince hepsini saymadım. Bağımlı çalışan SMMM lerle ilgili cevap istiyor diye düşündüm. dolayısıyla bu sorudan da puan gelme ihtimali bütün hayallerimle suya düştü... 2 dersim kalmıştı. diğeri iyi geçti ama meslekte cevaplarım 50 ye yetmeyecek... Bu kadar saçma soruları da görüyoruz ya, çok ama çok kızgınım.

haliltunc ' Alıntı:
Bende soruda "bağımlı çalışanlar" şeklinde kısıtlama isteyince hepsini saymadım. Bağımlı çalışan SMMM lerle ilgili cevap istiyor diye düşündüm. dolayısıyla bu sorudan da puan gelme ihtimali bütün hayallerimle suya düştü... 2 dersim kalmıştı. diğeri iyi geçti ama meslekte cevaplarım 50 ye yetmeyecek... Bu kadar saçma soruları da görüyoruz ya, çok ama çok kızgınım.

aynen bende sadece bilanço esasına göre defter tutan işletmelerdeki....smmm leri yazdım.ama 7-8 puan gelir değilmi en azından

nurulutaş ' Alıntı:
TIMARLI ' Alıntı:
14600 - 9840 = 4.760 14600/12= 1.216,66*2=2.326,66
4.760 - 2.433,34 = 2.326,66
2.326,66 - 1.000 = 1.326,66

ben önce bu şekilde yaptım daha sonra cevabı sildim yanlış yaptım. offff offfff

Öncellikle sınava girmiş arkadaşlara geçmiş olsun diyorum ve umarım herkes emeğinin karşılığını alır.Sınava girmekte olan arkadaşlara da başarılar dilerim.

Ben de bu soru da kkeg öncesi bilanço karını 2326,66 tl buldum.Kkeg indirilmediği için matraha ekledim ve gelir vergisi matrahını 3326,66 tl buldum.

arkadaşlar kayıtters kayıttı ben kkeg i eklemedim 2433,33+14600=17033,33 (2433,33 ü 365 değil 12 aylık baz alarak buldum)

e.smmm.a ' Alıntı:
haliltunc ' Alıntı:

aynen bende sadece bilanço esasına göre defter tutan işletmelerdeki....smmm leri yazdım.ama 7-8 puan gelir değilmi en azından

İnşallah... Bana 7-8 puan gelirse belki kurtarabilirim... Ama çalışmıştım, iyi geçmesi lazımken baya zorlandım... Düne kadar etik ilkelerdeki tehditleri ezbere sayarken 5 tehditten 3 ü aklıma geldi öteki 2 sini ne kadar zorladıysam çıkmadı yazamadım sınavda... Böyle olmamalıydı daha güzel geçmeliydi sınavım...

arkadaşlar kanunen kabuledilmeyen gider zarardan çıkarılacak.bu kesin bir bilgidir.çünkü kanunen kabuledilmeyen gider normal şartlarda kara ilave edilir karı arttıran bir unsurdur.zarar olması halindede karı arttıran bir unsur olması nedeniyle zararıda azaltacaktır.

sancak ' Alıntı:
arkadaşlar öncelikle yarın ki sınavlarınızda başarılar diliyorum.ben bu sınavda sadece vergi dersi için hazırlandım.tek ders ve bu sınav ikinci hakkımdı.odanın kursuna gittim.(kadıköy tesmer)hocamız, kendisi tarafından hazırlanan bir kitap verdi.sonra kurs bitti.iki ayım vardı sınava ve tek dersim vardı.sıkı bir çalışmayla bu sınavı verebileceğimi düşünüyordum.iki ayda çok iyi hazırlanacağımı düşünüyordum.başladım gelir,kurumlar,kdv ve vergi usul kanunu tüm kanun maddelerini elemeden çalıştım.inanırmısınız fatura nedir ,benzeri detayları bile çalıştım.kolay ve zor ayrımı yapmadan yeni çıkan tebliğleri,kısmi bölünme,bölünme,devir ve bunların vergilendirilmesi gibi konuları,gelir vergisinde diplamat muaflığı,ptt acentaları gibi çıkma olasılığı güç soruları bile çalıştım.ammeden çıkmışlarla çıkma olasılığı yüksek soruları kapsayacak şekilde çalıştım.odanın kendi hocası bile ammeden belirli yerleri kitabına almışken ben daha fazla konuları aldım.ama 6183 sayılı kanunun 75.maddesinden soru gelebileceğini hiç düşünemedim..... ama en büyük hatayı kdv liste ve tarifelerini atlamakta yaptım !!! beyanname düzenleme klavuzundan uygulama sorularını atlamadım.çözdüm.ve madde numaralarını atlamadan çalıştığım kdv,gelir,kurumlar ve v.uk sık sık tekrarlar yaparak pekiştirdim.istediğim not sadece elliydi.bu kadar çok çalışmaya vermeme gibi bir durum olamazdı.fakat sınava girdiğimde ve sınav sorularını gördüğümde tam bir şok ve sonrasında kabustu.elimden gelen gayreti göstememe rağmen kırk,iyi niyetle okurlarsa düşükde olsa elli alma olasılığım var.şimdi düşünüyorumda bu sınava diğer 6 dersle hazırlanan arkadaşlar var onlar ne yapsın çok büyük haksızlık değil mi bu?ben zor sorucaklarını tahminediyordum ama bu sorular zor değildi garip,tuhaf ve sıradışı sorulardı.resmen kalın dediler.arkadaşlar bu işe bir dur demek lazım.sizlerden ricam tepkimizi yazılı ve sözlü dilegetirelim.kasım 2008 sınavlarında yine bazı derslerden oldukca zor sormuşlardı çoğu kişi telefonlarla ve yazışmalarla tepkisini göstermişdi bu durumu kabuletmeyelim.şikayet edelim.ben ve çevremdeki arkadaşlar pazartesi gününden itibaren şikayetlerimizi yapacağız, sizlerde eğer böyle düşünüyorsanız LÜTFEN pazartesi gününden itibaren şikayetlerinizi yapın

bir insan ancak bukadar tıpatıp benzer bir konumda olabilir sn sancak:( bahsettiğiniz konuları su gibi yuttum hiç beklemediğim bir durumla karşı karşıya kaldım.bende sizin gibi 40-45 arası bekliyorum dediğiniz gibi iyiniyetle okurlarsa sonuç ne olur bilinmez.hepimiz için hayırlısı olsun inş.

toptan teslim için %1, perakande için %8 olacak maalesef .ben herikisi içinde %1 dedim bakalım puan verirlermi??

arkadaşlar denetimin notu kıt mı oluyor?
yine kaldım bu dersten yaaa:(

shatz ' Alıntı:
sancak ' Alıntı:

bir insan ancak bukadar tıpatıp benzer bir konumda olabilir sn sancak:( bahsettiğiniz konuları su gibi yuttum hiç beklemediğim bir durumla karşı karşıya kaldım.bende sizin gibi 40-45 arası bekliyorum dediğiniz gibi iyiniyetle okurlarsa sonuç ne olur bilinmez.hepimiz için hayırlısı olsun inş.

sn shartz yarın tesmeri (ankara) arayacağım.lütfen sizde arayın vergi sınav sorularının zorluğundan sitem edin.ben ve birkaç arkadaşım arayacağız.ne kadar çok kişi ararsa o kadar etkili olu.bu bize yapılan bir haksızlık gerçekten.bu sorularla neyi değerlendirdiler anlayamadım.kasım 2008 sınavı bana göre daha kolaydı ve daha mantıklı.umarım geçersiniz.ben hiç bu duruma düşebileceğimi tahminetmiyordum onların insafına kalmamak için çok uğraştım ama olmadı..şu anda şu sorudan şu kadar puan alsam,şu sorudan acaba şu kadar puan verirler mi diye stres cekiyorum.Allah hepimize kolaylık ve sabır versin.

e.smmm.a ' Alıntı:
arkadaşlar denetimin notu kıt mı oluyor?
yine kaldım bu dersten yaaa:(

bütün soruları cevapladınız mı?

aynı durumdayım sn sancak benimde tek dersimdi resmen gecemi gündüzüme katıp bu derse yoğunlaştım en kötü 80 alırım umuduyla çıktım yola ama sonuç ortada ve dün dönüşte yolculuk boyunca bende sizin gibi kendi kendime not verip durdum .yarın arayacağım inşallah.dilerim sende geçersin inş.