Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakankrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

Arkadaşlar Merhaba,

Martta sınav komisyonunun değişeceği söylentileri üzgünüm ki doğru,hem de çok yüksek bir ihtimalle.İSMMMO'nun aralık ayındaki bir eğitiminde,semineri veren üstatlarla bu konuyu konuştuk ve yüksek ihtimalle komisyonun değişeceğini söylediler,hatta bu nedenden dolayı ciddi tartışmalar olmuş.

İş böyle olunca iyice tırsmadım desem yalan olur.Çünkü mart son sınav hakkım ve de vergi son dersim :( Yine dönüp dolanıp aynı noktaya geleceğim ama şu kaynak konusu halen kafamda netleşmedi malesef.Fener_1907 Nurettin Bilici ve İslam Çankaya'yı tavsiye etmişti,kendisine tekrar teşekkür ediyorum.Ancak bazı arkadaşlarımda ısrarla dehanın kitabını tavsiye edince iyice kafam bulandı.Sınav endeksli kitap hazırladıkları için Dehanın kaynağının tercih edilebilir olduğunu söylüyorlar.Açık konuşmak gerekirse birçok kaynak alarak,bir yığın oluşturmak istemiyorum.Elimde İslam Çankaya'nın 2007 basım kitabı var ve de dolayısıyla 2009 basımını almanın saçma olduğunu düşünüyorum sırf bir ders için.2009 basımı elinde olup da önceki basımları ile karşılaştıran arkadaşlar varsa şayet;rica etsem çok farklılık olup olmadığı yönünde bilgilendirebilirler mi lütfen.Son bir oylama yapmak istiyorum.SMMM vergi için Nurettin Bilici mi,yoksa Deha mı?Anket tarzı bu sorgulamanın vergi sınavına hazırlanacak ve kaynak arayan arkadaşlar için de çok faydalı olacağını düşünüyorum.Vergi çalışma stratejisi hakkında arkadaşlar bizi bilgilendirebilirlerse çook memnun olacağım.

Çok teşekkürler

berry ' Alıntı:
Arkadaşlar Merhaba,

Martta sınav komisyonunun değişeceği söylentileri üzgünüm ki doğru,hem de çok yüksek bir ihtimalle.İSMMMO'nun aralık ayındaki bir eğitiminde,semineri veren üstatlarla bu konuyu konuştuk ve yüksek ihtimalle komisyonun değişeceğini söylediler,hatta bu nedenden dolayı ciddi tartışmalar olmuş.

İş böyle olunca iyice tırsmadım desem yalan olur.Çünkü mart son sınav hakkım ve de vergi son dersim :( Yine dönüp dolanıp aynı noktaya geleceğim ama şu kaynak konusu halen kafamda netleşmedi malesef.Fener_1907 Nurettin Bilici ve İslam Çankaya'yı tavsiye etmişti,kendisine tekrar teşekkür ediyorum.Ancak bazı arkadaşlarımda ısrarla dehanın kitabını tavsiye edince iyice kafam bulandı.Sınav endeksli kitap hazırladıkları için Dehanın kaynağının tercih edilebilir olduğunu söylüyorlar.Açık konuşmak gerekirse birçok kaynak alarak,bir yığın oluşturmak istemiyorum.Elimde İslam Çankaya'nın 2007 basım kitabı var ve de dolayısıyla 2009 basımını almanın saçma olduğunu düşünüyorum sırf bir ders için.2009 basımı elinde olup da önceki basımları ile karşılaştıran arkadaşlar varsa şayet;rica etsem çok farklılık olup olmadığı yönünde bilgilendirebilirler mi lütfen.Son bir oylama yapmak istiyorum.SMMM vergi için Nurettin Bilici mi,yoksa Deha mı?Anket tarzı bu sorgulamanın vergi sınavına hazırlanacak ve kaynak arayan arkadaşlar için de çok faydalı olacağını düşünüyorum.Vergi çalışma stratejisi hakkında arkadaşlar bizi bilgilendirebilirlerse çook memnun olacağım.

Çok teşekkürler

merhaba bery,benim de tek dersim vergi.bu aralık sınavı ikinci hakkıma girdim.ama son hakkımmış gibi çalıştım.fakat sınavım çok kötü geçti.aslında benim bilgi birikimim bu sınavı vermeme yeterliydi.fakat sınavda soruları gördüğümde büyük bir hayal kırıklığı yaşadım,panik yaptım ve bunun doğal sonucu olarak affedilemez dikkatsizlikler yaptım.önceleri komisyona kızıyordum,ama şimdi kendime kızıyorum.ben bu sınavda ,çok fazla beklenti içinde olmamaya ne tür soru gelirse gelsin onu en iyi şekilde çözmeye adapte olmak gerektiğini anladım.
kitap konusuna gelince arkadaşım küçük kanun kitapcığının son baskısı ,ordan çalışmanı şiddetle öneririm.son hakkın olduğu için kanun maddelerini fazla elemeden çalışman gerekir.islam çankayanın kitabı 2007 basımı ordan çalışmanı tavsiye etmem.çünkü 2007'den 2009 'a kadar çok değişiklikler oldu kaçıracağın önemli noktalar seni hataya sürükleyebilir.dehanın kitabına gelince;dehanın kitabı küçük kanun kitabının a4 kağıda yazılmış hali.ayrıca arkasındaki 100 soru çokda kaliteli sorular değil.bence almana hiç gerek yok.onu alacağına hep uzmanları derneğinin kitabını alman sana ciddi anlamda yarar sağlayacaktır emin ol.
ben bu dönem belirtiğim sebepler yüzünden kalacağımı düşünüyorum.bu yüzden sınav sonucunu beklemeden uygulamalara önem veren bir kursa yazılacağım.kurs ocakta başlıyor.süre 2.5 ay bize yeterde artar bile.kanunları tekrar edeceğim,geçen dönem atladığım bazı maddeler vardı onları ekleyeceğim.tebliğleri takip edeceğim.uygulamalara ağırlık vereceğim.ve en önemlisi kendime güveneceğim.bu dönem yine küçük kanun kitapcığı ve hesap uzmanları derneği çalışacağım kaynak olacak.zaten bunlar inan ki yeter ama kazım yılmazın kitabınıda çok övüldüğü ve sadece uygulamalar için almayı düşünüyorum..başkada bir kaynağa bakmayacağım.birde Allaha dua edelim de mart sınavında yapabileceğimiz zorlukta sorular gelsin.inşallah sınavını başarı ile verirsin disiplinli ve sıkı bir çalışmayla verebileceğine inanıyorum.herşeyden en önemlisi, moralini yüksek tutmalısın.

Merhaba Sancak,öncelikle detaylı bilgilendirmen için çok teşekkürler.İnan kafam öylesine karışmışki arkadaşım.Malesef kursa gitmem imkansız içinde bulunduğum durumdan dolayı.Mecburen oturduğum yerden hazırlanacağım sınava.Geçirdiğim kaza yüzünden sınav hakkımda yandı ve malesef mart artık son şansım.Sağlık raporumu hastaneden çıktıktan sonra tesmere yolladım lakin kabul edilmedi,tesmer "şayet sınav paranı yatırıp ardından da raporunu gönderseydin bize hakların yanmazdı dediler.Ama benim o durumda zaten ne sınavın parasını düşünecek,ne de hakkı düşünecek halim vardı.Uzun hikaye,inşallah kimse böyle bir talihsizlik yaşamaz.Böyle olunca da ve de aralık sınavından sonraki yorumları görünce beni korku sardı.Dediğin kaynakları internette araştırdım,hesap uzmanları derneğinin kaynaklarına baktım.2009 beyanname kılavuzu var ki bu kaynak gelir,kurumlar vergileri ile VUKu kapsıyor sadece.Bunun dışında da bir de yalnızca VUKu kapsamına alan bir kitap var.Senin almayı düşündüğün kitap hangisi arkadaşım?

Dediğin gibi küçük el kitapçığını almak farz oldu artık ;D Örnekler için de sınavın son birkaç yılındaki sorulara endeksli hazırlanmış bir uygulama kitabı da bulabilirsek tamamdır diye düşünüyorum.Bu kadar korktu insanlar,umarım beklediğimizden çooook ama çook basit,ve gördüğümüzde soruları bizi sevinçten dört köşe yapacak bir sınavla karşılaşırız.Ama şansa bırakmamak gerek işi,şimdiden başlamak gerek çalışmaya.

Kaynağı belirlediğinde adını ve diğer detayları bizimle paylaşırsan memnun olurum.Tekrar teşekkürler,kolay gelsin

[/quote]

merhaba bery,benim de tek dersim vergi.bu aralık sınavı ikinci hakkıma girdim.ama son hakkımmış gibi çalıştım.fakat sınavım çok kötü geçti.aslında benim bilgi birikimim bu sınavı vermeme yeterliydi.fakat sınavda soruları gördüğümde büyük bir hayal kırıklığı yaşadım,panik yaptım ve bunun doğal sonucu olarak affedilemez dikkatsizlikler yaptım.önceleri komisyona kızıyordum,ama şimdi kendime kızıyorum.ben bu sınavda ,çok fazla beklenti içinde olmamaya ne tür soru gelirse gelsin onu en iyi şekilde çözmeye adapte olmak gerektiğini anladım.
kitap konusuna gelince arkadaşım küçük kanun kitapcığının son baskısı ,ordan çalışmanı şiddetle öneririm.son hakkın olduğu için kanun maddelerini fazla elemeden çalışman gerekir.islam çankayanın kitabı 2007 basımı ordan çalışmanı tavsiye etmem.çünkü 2007'den 2009 'a kadar çok değişiklikler oldu kaçıracağın önemli noktalar seni hataya sürükleyebilir.dehanın kitabına gelince;dehanın kitabı küçük kanun kitabının a4 kağıda yazılmış hali.ayrıca arkasındaki 100 soru çokda kaliteli sorular değil.bence almana hiç gerek yok.onu alacağına hep uzmanları derneğinin kitabını alman sana ciddi anlamda yarar sağlayacaktır emin ol.
ben bu dönem belirtiğim sebepler yüzünden kalacağımı düşünüyorum.bu yüzden sınav sonucunu beklemeden uygulamalara önem veren bir kursa yazılacağım.kurs ocakta başlıyor.süre 2.5 ay bize yeterde artar bile.kanunları tekrar edeceğim,geçen dönem atladığım bazı maddeler vardı onları ekleyeceğim.tebliğleri takip edeceğim.uygulamalara ağırlık vereceğim.ve en önemlisi kendime güveneceğim.bu dönem yine küçük kanun kitapcığı ve hesap uzmanları derneği çalışacağım kaynak olacak.zaten bunlar inan ki yeter ama kazım yılmazın kitabınıda çok övüldüğü ve sadece uygulamalar için almayı düşünüyorum..başkada bir kaynağa bakmayacağım.birde Allaha dua edelim de mart sınavında yapabileceğimiz zorlukta sorular gelsin.inşallah sınavını başarı ile verirsin disiplinli ve sıkı bir çalışmayla verebileceğine inanıyorum.herşeyden en önemlisi, moralini yüksek tutmalısın.
[/quote],

berry ' Alıntı:
Merhaba Sancak,öncelikle detaylı bilgilendirmen için çok teşekkürler.İnan kafam öylesine karışmışki arkadaşım.Malesef kursa gitmem imkansız içinde bulunduğum durumdan dolayı.Mecburen oturduğum yerden hazırlanacağım sınava.Geçirdiğim kaza yüzünden sınav hakkımda yandı ve malesef mart artık son şansım.Sağlık raporumu hastaneden çıktıktan sonra tesmere yolladım lakin kabul edilmedi,tesmer "şayet sınav paranı yatırıp ardından da raporunu gönderseydin bize hakların yanmazdı dediler.Ama benim o durumda zaten ne sınavın parasını düşünecek,ne de hakkı düşünecek halim vardı.Uzun hikaye,inşallah kimse böyle bir talihsizlik yaşamaz.Böyle olunca da ve de aralık sınavından sonraki yorumları görünce beni korku sardı.Dediğin kaynakları internette araştırdım,hesap uzmanları derneğinin kaynaklarına baktım.2009 beyanname kılavuzu var ki bu kaynak gelir,kurumlar vergileri ile VUKu kapsıyor sadece.Bunun dışında da bir de yalnızca VUKu kapsamına alan bir kitap var.Senin almayı düşündüğün kitap hangisi arkadaşım?

Dediğin gibi küçük el kitapçığını almak farz oldu artık ;D Örnekler için de sınavın son birkaç yılındaki sorulara endeksli hazırlanmış bir uygulama kitabı da bulabilirsek tamamdır diye düşünüyorum.Bu kadar korktu insanlar,umarım beklediğimizden çooook ama çook basit,ve gördüğümüzde soruları bizi sevinçten dört köşe yapacak bir sınavla karşılaşırız.Ama şansa bırakmamak gerek işi,şimdiden başlamak gerek çalışmaya.

Kaynağı belirlediğinde adını ve diğer detayları bizimle paylaşırsan memnun olurum.Tekrar teşekkürler,kolay gelsin

[/quote],

[/quote]

bery arkadaşım çok geçmiş olsun.inşallah en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursun.sınav konusuna gelince vuk kitabı sormuşsun.benim ayrıca almayı düşündüğüm vuk kitabı yok.zaten gerekte yok.ama ilerleyen günlerde bir değişiklik olursa bildiririm. yardımcı olmayı çok isterim.

herkese merhaba,
siteyi yeni keşfettim,çok geç keşfettiğime de üzüldüm..
sınava giren tüm herkesin gönlüne göre olur inşallah..
ben de ilk kez aralık 09 döneminde girdim,çoğu kişi gibi ben de maliyet ve vergiden zorlandım.. vergi ile ilgili tecrübeli arkadaşlara(veya fikri olan herkese) bir sorum olacak. meşhur 3. soruda kkeg i ekledim ve yıl sonuna kadar olan tutarı da gün değil de ay bazında hesapladım..bu 25 puanlık sorudan sizce kaç puan alırım?
diğer sorum da,45 puanla da geçilebileceğini bu forumda sizlerin yazdıklarını okuyarak öğrendim,daha önce hiç duymamıştım,tabii çok sevindim..gerçekten de 45 i 50 yaparlar mı? daha doğrusu yapıyorlar mı? teşekkürler..

evet odadan söylemişlerdir.

tamamlıyorlarmış,bu bazı dönemler 43 bazı dönemler 45 oluyormuş

selam arkadaşlar,
bende vergide birçoğunuzla aynı durumdayım.
yani 1 sorum tam,diğerleri de yarım yamalak.

bakalım merakla verginin sonucunu bekliyorum.
dört dersten girdim ama sadece vergiyi merak ediyorum diyebilirim.
Allah yardımcımız olsun.

selamlar...

şafak kaç ? kaç gün daha bekleyeceğiz tahminleri olan varmı

ben temmuz 2009 döneminde vergi hukukuna çalışmamıştım,bir arkadaşım genede sınava gir yaparsın belki
dedi tabi büroda çalıştığım için,60 alarak geçtim
bence vergi hukunda ezber değilde bu bizim mesleğimiz olduğu için öğrenerek çalışmalıyız.
çalışırken yorum yapmalıyız,kanun maddelerini tek tek okurken bu ne işe yarıyor diye kafamızda yorumlar yapmamız gerekiyor.
bir gelir vergisi beyannamesi yapmalıyız
yaparken bu gelir vergisi beyannamesi nedir,ne zaman verilir,neler beyannameye gelir yazılır,nelere gider yazılır
kurumlar vergi beyannamesi hazırlanırkende neler yapılr,
kdv beyannameleri kaç çeşittir,ne zaman verilirler,boş beyannameyi elimize alıp buna neler yazılmış,biz birşeyler ezberliyoruz bu ezberlediklerimizden hangileri bu beyannamede kullanılıyor,
aynı örnekler muhtasar beyannamede, ötv beyannamesinde,ba bs beyannamelerinde verilebilir,
bir şirket kurmaya karar verelim ya diyelim bu şirket nasıl bir şirket olsun,komanditmi,ltd mi,a.ş. mi,vb...
bunlardan hangisi benim şartlarıma uyuyor,hepsini bi araştıralım,en az kaç kişiyle,en az kaç lira sermayeyle,en fazla kaç kişiyle kurulabilir vb.yada borsaya hangi şirketlerle girerim gibi aklıma gelmeyen örneklerle şirketleri irdeleyip öğrenebiliriz.
bir işe başlama formu elimize alıp bu nedirle işe başlamalıyız.örnek bu formu ne zaman doldurup vergi dairesine veririz.bunun sonucunda yazar kasa ne zaman alınır,vergi levhası ne zaman onaylatılır.formunda ekinde neler verilir,bu formu yeni işe başlayan için verdiğimiz için bir defter tasdik olayı var ne zaman tasdiklenecekti diye sorduğumuzda ya bu defter tasdik zamanlarına bi bakalım deyip daha iyi öğrenebiliriz.
örnekler çoğaltılabilir,zaten bu ezberlediklerimiz bu işleri yapmak için değilmi,o zaman böyle somut hale getirerek çalışsak daha iyimi olur acaba.
en iyi çalışma yöntemlerinden biride başkasına öğretmek için konuları öğrenmek ve öteki gün bir başkasına öğretiyormuş gibi kendi kendine konuları anlatmak,yada birini karşına dikip anlatmak.
bunlar tabi zaman isteyen çalışmayı gerektirebilir diyebilirsiniz.ancak vergiyi geçmek isteyenler bence bir başladımı zaman yetipte ne çabuk hallettim diyecekler.
ben bu söylediklerimi meslek hukukunda uygulamayı düşünüyorum,kağıda bir muhasebeciler odası kurarak başlamayı düşünüyorum,arkadaşlarımın isimlerini genel kurula yazacağım,seçim ayını yazıpseçim işlemlerine ordanda sayılarına göre yönetim disiplin ve denetim kuruluna arkadaş isimlerini yazacağım,kendimde disiplin
kuruluna başkan seçileceğim,disiplin cezalarını öğrenip arkadaşlarıma o cezaları verceğim,aidatları toplayanda ben olacağım programa yazacağım şu tarihlerde para isteyeceğimi,ve birlik seçimlerinde başkan adayı olacağım
ki birliğin yönetim biçimini,gelirlerinin nelerden oluştuğunu,kurullarımın kaç kişiden oluştuğunu öğrenebileyim.
gibi gibi,napayım aralık ta veremezsem maliyeti ve meslek hukukunu son iki hakkım.
başarılar herkesin bir tekniği vardır elbet.benimde kalırsam mart 2009 a çalışma tekniğim bu olacak

gaçen hafta sonu yapılan özel smmm soruları MESLEK HUKUKU ETİK

1- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik için aranan özel şartları sayınız.

2- Disiplin cezalarını sayınız.

3- Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliğinde düzenlenmiş olan genel mesleki standartlar nelerdir?

4- Mecburi Meslek Kararlarım sayınız.

5- ?

HUKUK

1- Kıdem tazminatına hak kazanmanın koşulları nelerdir ?

2- Ticari defterlerin ve belgelerin saklanmasını kısaca açıklayınız ?

3- Şahıs şirketi ve Sermaye şirketi arasındaki fark?

4- Anonim Şirketlerde Genel Kurulun devredemeyeceği yetkiler.

5- Çek hakkında bildiklerinizi yazınız?

amacım kimseyi rencide etmek değil ama soruları görünce çok şaşırdım.zamanında sm belgesi alıp bi şansımı deneyeyim diyen bir insanla senelerimi üniversite okuyup o sınavı geç bu sınavı geç diyerek geçiren bir insan olarak şu saatten sonra bu mesleğe verdiğim emekten pişman oldum doğrusu.adalet bunun neresinde anlamak mümkün değil.

eike ' Alıntı:

3- Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliğinde düzenlenmiş olan genel mesleki standartlar nelerdir?

5- ?

HUKUK

amacım kimseyi rencide etmek değil ama soruları görünce çok şaşırdım.zamanında sm belgesi alıp bi şansımı deneyeyim diyen bir insanla senelerimi üniversite okuyup o sınavı geç bu sınavı geç diyerek geçiren bir insan olarak şu saatten sonra bu mesleğe verdiğim emekten pişman oldum doğrusu.adalet bunun neresinde anlamak mümkün değil.

Merhaba Eike,

Sana kesinlikle katılıyorum arkadaşım.Zamanında zaten bu gruptakiler almış alacakları yolu,tutmuşlar yüklerini.Şahsen benim de zoruma gidiyor,17 yıl oku,2 yıl da staj yap,al sana 19 yıl.Netice şu ki şuan bir büro açmaya kalkmak piyasanın şuanki koşulları ile imkansız gibi,büro açan arkadaşlarımın halini de görüyorum,korkunç.Nerde adalet var ki de bunda da olsun >:(

eike ' Alıntı:

5- ?

HUKUK

amacım kimseyi rencide etmek değil ama soruları görünce çok şaşırdım.zamanında sm belgesi alıp bi şansımı deneyeyim diyen bir insanla senelerimi üniversite okuyup o sınavı geç bu sınavı geç diyerek geçiren bir insan olarak şu saatten sonra bu mesleğe verdiğim emekten pişman oldum doğrusu.adalet bunun neresinde anlamak mümkün değil

hakımı helal edemem

arkadaşlar bunlar ne böyle ya acayip şaşırdım. Bu sınava gireceklere kolaylık sağlayacaklarını tahmin ediyordum ama bu kadarına değil..
Adamlar yapmış olmak için yapmış sınavı. Emeklerimize yazık valla.Bize dalgaya kürek çektiriyorlar. Çifte standardın bu kadarına pes....

BU SORULARI GÖRDÜKÇE KAN BEYNİME SIÇRIYOR,ŞUANKİ ADALETSİZLİKLERİ DE GÖRÜNCE 17 YIL BOŞUNA OKUYARAK DİRSEK ÇÜRÜTMÜŞÜM DİYE DE GEÇİRMİYOR DEĞİLİM NE YALAN SÖYLEYEYİM

şafak 30
sayaç işliyor.
Allah hakkımızda hayırlısını versin arkadaşlar 8)

Hepimiz için hayırlısı neyse o olur inşallah.Herkes emeğinin , özverisinin karşılığını alır umarım.Herkese kolay gelsin

kaynak: ismmmo

6 aralıkta yapılan smmm analiz sınavında sorulan varlıkların karlılığı oranının formülü ismmmo'nın kaynağında
dönem karı / net aktif toplamı olarak geçiyor. Arkadaşlarımızın çoğu bunu dönem net karı / net aktif toplamı olarak yapmış.

bizim uykularımız kaçıyor,hayatımızda birçok şeyi erteliyoruz,bu sınavı geçebilmek için,birçok yakınımızın kalbi kırılıyor belki ziyaret etmediğimizden dolayı, gel görki özel smmm sınavı sorularını psikolojik olarak yıkılmaman elde değil, ben yıkıldım, bizede böyle sorular sorulamazmı acaba

arkadaşlar sınav açıklanma tarihi hakkında tahminler alabilir miyim

benim merak ettiğim bizim kağıtlarımızla sm lerin kağıtlarını okuyanlar aynı kişlermi olacak... bizler düşük puanlar alırken veya dersleri veremeyerek ruhsatı bir sonraki dönemlere bırakmak zorunda kalırken sm lere smmm olma hakını yılbaşı hediyesi olarak verdiklerinin farkındalarmı acaba... bizlerin kağıtlarını okurken bizlerin puanlarıyla onların puanları arasındaki farkı görerek kaç gencin bir sonraki döneme kaldığını göreceklermi acaba... biraz insaf varsa puanlamaları bol tutarlar diye düşünüyorumm....