Aralık Ayı Bordrosu Nasıl Yapılacak?

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,858
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba

Mükellef verdiği maaşın 1000 tl ısınma ve yemek bedeli günlük tutarı da çarparak bu kadarlık tutarı vergi dışı bırakmak istiyor. Ek bir para mevcut değil. Geçen ay verdiği maaş ile aynı tutarı verecek.

Bu durum yasal mı?

Saygılarımla
 
İşçisiyle görüşecek.Diğer türlü maaşı düşer.brütü düşer,sgk matrahı düşer.
Burda bir ihtimal çıkabilecek problem şu. Mükellef 1000 değil de 1200 vermek isterse nasıl olacak.1000 lirası vergi sgk dışı kalan 200 üzerinden sgk vergi alınacak.Bu 200 için ayrı bir kazanç satırı mı açılmalı yoksa,programcılar 1000 lirayı muaf tutup üzerinden vergi ve sgk hesaplayacak şekilde yeni bir güncellememi yapmalı.Bu konuda belirgin birşey yok.
O yüzden acele etmeyin şu anda.
 
Arkadaşlar merhaba

Mükellef verdiği maaşın 1000 tl ısınma ve yemek bedeli günlük tutarı da çarparak bu kadarlık tutarı vergi dışı bırakmak istiyor. Ek bir para mevcut değil. Geçen ay verdiği maaş ile aynı tutarı verecek.

Bu durum yasal mı?

Saygılarımla
Yapılmak istenen işlem yasalara aykırıdır. Ücreti; asgari ücret+ yardım tutarının altında olamaz. Yardımlar ücrete ilave olarak verilir. Geçen ayki ücreti atıyorum brüt 10 Bin TL ise, bu ayki ücret brütü yardımlarla birlikte 10 Bin TL. olmaz.
 
Bülent Bey çok teşekkür ederim. Ben de öyle diyorum ama mükellefte tebliğde mevcut ücrete ek olarak diye yazmıyor. Siz işgüzarlık yapıyorsunuz diyor.
 
Bülent Bey çok teşekkür ederim. Ben de öyle diyorum ama mükellefte tebliğde mevcut ücrete ek olarak diye yazmıyor. Siz işgüzarlık yapıyorsunuz diyor.
Mükellef ne diyor? "Mevcut ücrete ek olarak yazmıyor"mu diyor? Lütfen maddedeki şu cümleyi,kendisine sun kardeşim.

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemeler, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dâhil edilmez ve bu tutar üzerinden 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi hesaplanmaz.

Sen bunu göster,başkada üsteleme.
 
Tahsin ağabey çok teşekkür ederim tekrar

Bence birçok işveren yılbaşında yapacağı zammın bir kısmını yemek ve bu doğalgaz olarak gösterecek. O zaman ilave olmuş oluyor diye
 
Peki asgari ücretle çalışan bir işçiye 1000 tl fazla ödeme yapıldığında brüt ücreti artıp vergiden düşüp işveren avantaj sağlamış olmuyor mu acaba tesekkurler.
 
Merhaba, işverenlerin bu 1,000 TL. yi mevcut ücretlerine ek olarak yapması gerekiyor. Yani çalışanına (isterse) bir nevi yardım yapmış olacak. Belki 2022 için kötüye kullanma ol(a)mayacak ama tabi 2023 maaşları düşünülürken ister istemez etkisi olacaktır. :) Bordroda nasıl gösterileceği hususunda; kanaatimce bordrodan ayrı olarak, bir sosyal yardım bordrosu şeklinde eklenebilir, veya ücret bordrosunda net ödenenden sonra bir sütun eklenebilir. Vergi ve sgk yı etkilemeyeceği için, matrahı arttırma olayı da olmayacaktır.
 

İşverenlerce elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılan ilave ödemelerin istisnaya konu edilebilmesi için hizmet erbabından elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin fatura veya herhangi bir belge talep edilmeyecektir.

3/11/2022 tarihli ve 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan, işverenlerce hizmet erbabına verilen yemek bedeline ilişkin istisna, yurt dışı inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına yapılan ücret ödemelerinde istisna ile 7420 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi ile getirilen elektrik, doğalgaz ve benzeri ısınma giderleri karşılığı olarak çalışanlara yapılan ödemelerde gelir vergisi istisnasının uygulamasına ilişkin usul ve esaslara ilişkin açıklamaların yer aldığı 322 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Taslağı hazırlanmıştır.

Söz konusu taslağın geliştirilmesini teminen konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi 2/12/2022 tarihine kadar [email protected] posta adresine iletebilirsiniz.
 
Üst