Aralık Ayı Finansal Muhasebe Sınavı İle İlgili

yeterlilik dökümanlarında sınav formatına benzer sınav kağıdı var ordan bakabilirsiniz
 
Arkadaşlar aşağıda paylaşacağım sorunun mantığını bana bi açıklarmısınız rica etsem...
İşletme,​
teşhir salonu olarak kullanmak amacıyla “B” İşletmesi’ne ait bir mağazayı aylığı 2.360,- TL(KDV %18)’den olmak üzere 2 yıllığına kiralamış ve şimdilik 6 aylık kira bedelinin gelir vergisi kesintisi sonrası kalan
tutarı ile 2.000,-TL’lik depozitoyu peşin ödemiştir. Gelir vergisi kesintisi oranı % 20’dir (2010/1 sınav sorusu) cevabındaki 760 nolu hesabın kullanılmasındaki amaç nedir?
 
İşletme burayı 6 aylığına 2000 TL den kiralamıştır. Toplam 12.000 + Kdv olarak hesaplanması gerekir.
İlk aya ait kira giderini 760 da giderleştirmiş kalan 5 ay henüz giderleşmediği için ise 180 nolu hesaba atılmıştır.
 
760 kullanmanın nedeni mağaza olması yani satışın oradan yapılması nedeniyle pazarlama satış dağıtım giderine girmesinden üretim için kiralansa 730 yönetim için kiralansa 770 olacaktı.
 
Faturalara Konan Vade Farkı Kaydı


b-Vade Farkı

Fatura ile ilgili genel açıklamamızdan sonra, şimdi de hukuki sorunları çözmemize yardımcı olacak bir ikinci kavram olan vade farkı üzerinde duracağız. Belirtelim ki, vade farkı kanunlarda yer almayan, son yıllarda ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ortam sebebiyle yargı kararları ile ortaya çıkmıştır. Söz konusu yargı kararlarının bir kısmında vade farkı temerrüt faizi olarak kabul edilmiş,[18] bir kısmında da faiz olarak nitelendirilmemiştir.[19][20] Ancak incelemekte olduğumuz kararda ise vade farkının mal ve hizmet bedelinin ödenmesi gereken günde ödenmemesi halinde alacağın gecikmesi nedeniyle ulaştığı miktar yani mal veya hizmetin yeni fiyatı olduğu, sonucuna varılmıştır. Öğretide ise, süresinde ödenmeyen mal bedeli dolayısıyla faiz dışında ödenmek zorunda kalınan ek bir miktar olarak tarif edilmiştir.[21] Vade farkı faiz niteliğinde olmayıp, bununla bir malın bedelinin ödeneceği tarihteki değeri belirlenmek istenmektedir. Bu sebeple zamanında malın bedeline vade farkı eklenmekte ve bununla enflasyonist bir ortamda ticaret yapan tacirin, malın değer kaybetmesi sonucu zarara uğramaması sağlanmış olmaktadır.






şimdi; sen istediğin gibi yorumlarsın ben istediğim gibi yorumlarım. bana göre 602 doğrusudur. sen 642 diyebilirsin akademik olarak muhasebeci ve yan muhasebeci olarak ayrım yapabilirsin. ama uygulamada bana benim bildiğim doğrultuda hata yaptığımı iddia edemezsin. çünkü yorum farkı var. makaleye okursan demek istediğimi anlarsın


ayrıca: bu sınavların akademik muhasebeci ve yan muhasebeci olarak ayrım yaptığına innamıyoum. öyle olsa vergi de uygulama sorusunu yapamayanı bırakırlar. öyle olsa muhasebe de yapılan her yanlış kayıt için bırakırlar. bu sınav muhasebecileri ayırt etmek için değil tamamen para odaklı bir sınav bana göre.



Bak soru ve cevaplar açıklandı...

Çok bilmişlik yapıyordun...

Soru bu : Borcunu 5 gün gecikmeli ödeyen Müşteri Bay A'ya 400 TL + % 18 KDV bedelli vade farkı faturası kesilmiş, ilgili tutar müşterinin cari hesabına işlenmiştir.


Cevap bu:
120 ALICILAR
472
642 FAİZ GELİRLERİ
400
391 HESAPLANAN KDV
72



Verdiğin 602 cevabı yanlışmış seninle beraber Dehanında kaydı yanlışmış o yüzden bürodaki yaptığınız yanlış kayıtların doğrulunu iddaa etmeyin !
 
alıntı yaptığın yeri bir daha oku istersen.
benim mantığıma göre bu şekildedir ve doğrudur. Sınav sonuçları açıklanmış evet tesmer öyle yapmış olabilir. ama gerçekliğe baktığınızda benim mantığım bu şekilde ve ben bu şekilde yapmaya devam edeceğim.
 
Arkadaşlar bu tamamen yoruma dayalı birşey ve uygulamada herkes 602 yapar ve bende sınavda 602 yaptım herkes gibi.Sınav komisyonu bunu doğru veya yanlış değerlendirir onu bilemem ama bildiğim tek şey var tek düzen hs planını göre ikisde yanlış değildir.Zaten bu dönem finansal muhasebeden epey puan kırmışlar okuyanlar sağolsunlar.Buda demek oluyor ki bu tür yevmiye maddelerinde kendi doğrularını baz alıyorlar yani reelde hangisi daha çok kullanılıyor ona bakmıyorlar bence.
 
alıntı yaptığın yeri bir daha oku istersen.
benim mantığıma göre bu şekildedir ve doğrudur. Sınav sonuçları açıklanmış evet tesmer öyle yapmış olabilir. ama gerçekliğe baktığınızda benim mantığım bu şekilde ve ben bu şekilde yapmaya devam edeceğim.


Yanlış yapmaya devam edersin neyse ezber yaparak kdv işleyen birisine ne anlatıyorum ki ben...Tek düzenle ilgili yazdıklarımız yukarda açık ve net
 
Üst