Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

Değersiz alacaklar

VUK 322. md. göre ? kazai bir hükme veya kanaat getirici bir vesikaya göre artık tahsiline imkan kalmayan alacaklar değersiz alacaktır. Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve kayıtlı değerleri ile zarara geçirilerek yok edilirler??.

Kanunun uygulamasında alacağın değersiz sayılması için kazai hükümle kasdedilen mahkeme kararıdır. Kanaat verici vesika ise, mahkeme tarafından verilmiş borçlu hakkındaki gaiplik kararı, icra takibatına ait dosyanın işlemden kaldırıldığını gösteren icra memurluğu yazısı, borçlunun ölümü ve mirasçılarının bulunmadığını kanıtlayan resmi soruşturma belgesi, Ticaret Mahkemesi tarafından borçlu hakkında verilmiş bulunan iflas kararı gibi belgelerdir.

Değersiz hale gelen alacaklar, değersiz hale geldikleri yıl kayıtlı değerleri ile zarara geçirilerek yok edilirler. Borçlu ile konkordato anlaşması yapılmış ise konkordato dışı kalan alacak kısmı değersiz alacak addolunur. Avans niteliğindeki bir alacağın değersiz alacak haline gelmesi nedeni ile karşılık yolu ile gider yazılması mümkün değildir.

OZGUROZGUR ' Alıntı:
Merhabalar,

Öncelikle mazaret sınavındaki soru ile iflas sorusu biribirinden tamamen farklıdır. TDHP'nında 654 Karşılık Giderleri hesabı "Aktifle ilgili olarak ayrılan karşılık giderlerinin izlendiği hesap" olarak tanımlanmıştır. Tanıma dikkat edilirse 654 hesap sadece aktifte yer alan hesaplarla ilgili bir karşılık ayrılırsa kullanılabilecektir. Mazaret sınavındaki soruda birisine zarar vermişsiniz ve tazminata mahkum olmuşsunuz. Örneğin yandaki fabrikanın alanını işgal etmiş olabilirsiniz. Bunun zaten aktif hesaplarla bir ilgisi olmadığından 654 hesap kullanılamaz. Son sınavdaki örnekte ise 120 hesapla yani aktifte yer alan bir hesapla ilgili kayıt sorulmakta.

Yanlış anlamayın ancak siz mazeretteki soruyu iyi okuduğunuza eminmisiniz.Bakın soru aşağıda

İşletme, ? Mahkemesi?nden gelen tebligattan aleyhine 22.000,-TL?lik
tazminat davası açıldığını öğrenmiştir. Gerekli araştırma yapıldıktan
sonra, tazminat tutarının tamamı için karşılık ayırma kararı alınmıştır.

Adam soruda diyorki işletmeye bir tazminat davası açıldı. Bakın sadece tazminat davası açıldı, dava sonuçlanmadı, firma dava sonucunu bilmiyor, yani ortada herhangi bir sonuç yok yani firma herhangi bir birine zarar vermemiş yani firma herhangi bir tazminata mahkum olmamış.
Adam daha olmamış bitmemiş sadece davası süren bir şeyi bile 689 a atıyor diyorum bakın dava sonuçlanmamışş, işletme sizin yazdığınız gibi tazminata mahkum olmamış , birine zarar vermemiş yada verdiği mahkemece ispatlanmamış.
Hocanın mantığı belli daha sonuçlanmayan bir tazminat davasını bile adam 689 a atıyor, bunun için daha iflas masası oluşmayan , varlıklardan ne kadar alacağımız belli olmayan bir iflas kararını soruda karşılık ibaresi kullanmadan sorduğunda 689 atmasının nesi yanlış olabilir ki.

Merhaba arkadaşlar.
bence o sorunun cevabı 689 (b) 120 (a) olacak.120 nin alacak olma sebebi ise; eğer dava konusu yapıldı deseydi karşılık ayırmak gerekirdi,ama soruda mahkeme 12 nin iflasına karar verdi dediği için karşılık ayırmaya gerek yok diğer bir deyişle alacağın tahsili şüpheli halde değil direkt olarak tahsili artık mümkün deği bence bu sebepten ötürü direkt firmanın borcunu zarar hesabına atmak en mantıklısı.

Ben mi yanlış yorumluyorum acaba bilemedim. Mazeret sınavında tazminat davasını zarar yazmıyor arkadaşlar lütfen dikkat. Ayrılan karşılığı zarar yazıyor. Bu karşılığıda 654 yerine 689a atmasının sebebi faaliyetle ilgili olmayan bir gider söz konusu o sebeple 654 yerine 689 hesap kullanılmış.

sedateroglu ' Alıntı:
Değersiz alacaklar

VUK 322. md. göre ? kazai bir hükme veya kanaat getirici bir vesikaya göre artık tahsiline imkan kalmayan alacaklar değersiz alacaktır. Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve kayıtlı değerleri ile zarara geçirilerek yok edilirler??.

Kanunun uygulamasında alacağın değersiz sayılması için kazai hükümle kasdedilen mahkeme kararıdır. Kanaat verici vesika ise, mahkeme tarafından verilmiş borçlu hakkındaki gaiplik kararı, icra takibatına ait dosyanın işlemden kaldırıldığını gösteren icra memurluğu yazısı, borçlunun ölümü ve mirasçılarının bulunmadığını kanıtlayan resmi soruşturma belgesi, Ticaret Mahkemesi tarafından borçlu hakkında verilmiş bulunan iflas kararı gibi belgelerdir.

Değersiz hale gelen alacaklar, değersiz hale geldikleri yıl kayıtlı değerleri ile zarara geçirilerek yok edilirler. Borçlu ile konkordato anlaşması yapılmış ise konkordato dışı kalan alacak kısmı değersiz alacak addolunur. Avans niteliğindeki bir alacağın değersiz alacak haline gelmesi nedeni ile karşılık yolu ile gider yazılması mümkün değildir.

Ben karşılık ayırdım ama VUK 322 noktayı koymuş.

İflasın açılmasıyla beraber, müflisin tüm hacze kabil tüm mal, hak ve alacakları bir topluluk teşkil eder ve iflas masası diye adlandırılır. Bunlar, taşınır taşınmaz mallar, intifa hakkı, fikir ve sanat eserlerindeki mali hakları, paylı ve elbirliği mülkiyet hisseleri vs. olabilir. Buna müflisin ihtiyaten haczedilen mallarla iflas açıldığı zaman paraya çevrilmemiş mahcuz malları da dahildir (İİK.186/1). Eğer hacizli mallar iflas açıldığı zaman satılmış ise satış bedeli iflas masasına girmeyecek ve alacaklısına ödenecektir.

İflas açıldıktan sonra masaya ait olan mallar üzerinde müflisin tasarrufu alacaklılara karşı hükümsüz olup, müflis hiçbir ödeme kabul edemeyecektir (İİK.191/1, 192). Müflisin iflasın kapanmasına kadar uhdesine geçen mallar da iflas masasına girecektir (İİK.184).

İflasın açılmasıyla beraber henüz vadesi gelmeyen alacaklar da iflasta alacaklılar arasında eşitlik sağlamak ve tasfiyenin gecikmemesi için muaccel sayılacaktır ve iflas masasından istenebilecektir (İİK. 195/1). İflastan önce borçlu aleyhine başlamış olan icra takipleri, iflasın açılmasıyla duran ve iflasın açılmasıyla düşen iflas alacaklıları da alacaklarını iflas masasına yazdıracaklar.

İflas masası, mallar üzerindeki tasarruf yetkisini iflas idaresi arayıcılığı ile kullanacaktır. İflas idaresi, iflas masasının kanuni temsilcisidir (İİK.226). İflasın açılmasıyla beraber, müflisin iflastan önceki dönemde mal kaçırmaya yönelik yaptığı muvazaalı ve hileli işlemleri iptal etme dava hakkına da sahiptir (İİK.187 - 277/2).

İflasta alacağı yazdırma süresi diğer bir deyimle iflas masasından alacağı talep hakkının süresi, tasfiye adi olarak yapılacaksa ilandan itibaren 1 aydır (İİK. 219). Ancak, bu süreyi geçirmiş olan alacaklılar iflasın kapanmasına kadar alacaklarını iflas masasına kaydettirebilirler (İİK.236). İflasta alacaklıların iflas masasına kayıt sırasının bir önemi yoktur zira ödeme önceliği imtiyazlı alacaklardadır. Bunlar İİK.206. maddeye göre:

1. Rehinli alacaklar

2. İflas masası giderleri ile kamu alacakları ki bunlar gümrük resmi, emlak vergisi, veraset ve intikal vergisi, motorlu taşıt vergisi gibi bir malın aynından doğan kamu alacakları,

3. Özel kanunlarına göre imtiyazlı alacaklar;

4. İİK.206/IV?deki ilk üç de sayılan alacaklar da imtiyazlıdırlar.

İmtiyazlı alacaklar tamamen ödedikten sonra imtiyazsız alacaklar ödenecektir. Aynı sırada olan alacaklılar kendi aralarında eşit hakka sahiptirler (İİK. 207/1).

aydinay ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:
Değersiz alacaklar

Ben karşılık ayırdım ama VUK 322 noktayı koymuş.

İşin ilginci bu maddeye bakınca bilmediğim bir konu hakkında bilgi sahibi oldum. Bildiğiniz gibi işletme işletme defteri tutan 2.sınıf mükellefler 1.sınıf tacirler gibi karşılık ayıramıyorlar, dolayısıyla kriz dönemlerinde alacağı batan bir sürü fasoncu gibi küçük işletme sahipleri icra safhasında da olsa tahsil edemedikleri alacakları dolayısıyla gider yazamadılar ve bu dönemin en büyük özelliği bir çok şirketin iflas erteleme kararı aldırmasıydı. Bana göre iflas ertleme kararlarıda kanaat getirici bir vesika ve işletme defteri bu vesikaya dayanarak alacağı direk gider yazabilirdi diye düşünüyorum. VUK 322 işletme defteri tutanlara bu hakkı vermiş.

Merhabalar,

Soruyu eksik okumuşum ancak yinede sonuç savunduğum tezi değiştirmez. Mazaret sınavında karşılık ayırmıştır ibaresi bir tuzaktır. Burada karşılık ifadesini görenlerin aklına doğrudan 654 hesap gelebilir. Ancak bir önceki mesajda belirttiğim gibi 654 hesabın tanımı çok açık aktifte yer alan hesapla ilgili bir karşılık ayırmadığımız sürece 654 hesabı unutmamız gerekiyor.

Bu sınavdada tam tersi bir tuzak hazırlanmış. Bu seferde karşılık ayrılmıştır demediği için bazı arkadaşlar 654 hesabı kullanmak istememiş. Aşağıda Dr. Suphi Aslanoğlu'nun makalesinden bir bölüm gönderiyorum.

Bir gerçek veya tüzel kişinin iflasına karar verilmesi ile bu
şahıstan alacaklı durumunda olan kişilerin bütün alacakları değersiz
hale gelmez. Nitekim, iflas açılır, alacaklılar iflas masasına başvurur,
varsa müflisin mevcutları paraya çevrilip alacaklılara dağıtılır. Başka
bir ifadeyle, iflasın sonunda alacaklılar alacaklarının bir kısmını tahsil
etme olanağına sahiptirler. Bu nedenle, iflas kararı sadece alacağın
şüpheli hale geldiğini gösterir ve sahibine VUK?un 323. maddesine
göre karşılık ayırma imkanı verir. Ancak mahkeme, iflas eden
borçlunun herhangi bir ödeme yapamayacak durumda olduğunu
hükme bağlarsa, bu takdirde alacak değersiz hale gelmiş demektir.

Galiba en uyanık benim ;D. Öncelikle alacağı şüpheli yaptım, sonra karşılık ayırdım ve en sonun yeni bir yevmiye maddesiyle 129 karşılık hesabını ve 128 şühli alacak hesabını kapatıp hesap açıklamasına mahkemeden gelen yazıya atfen alacağın tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi yazdım. Bu durumda ne oldu hem karşılık ayırdım hemde aslında tek hamlede gider yazabilecek ken bunu uzun yoldan yapıyorum hoca haberin olsun dedim

aydinay ' Alıntı:
Galiba en uyanık benim ;D. Öncelikle alacağı şüpheli yaptım, sonra karşılık ayırdım ve en sonun yeni bir yevmiye maddesiyle 129 karşılık hesabını ve 128 şühli alacak hesabını kapatıp hesap açıklamasına mahkemeden gelen yazıya atfen alacağın tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi yazdım. Bu durumda ne oldu hem karşılık ayırdım hemde aslında tek hamlede gider yazabilecek ken bunu uzun yoldan yapıyorum hoca haberin olsun dedim

işte adamın istediği de bu bence... tebrik ediyorum

aydinay ' Alıntı:

Arkadaslar konuya oncelikle su yonden bakalim. Bu forumda zamaninda gercekten zaman kaybi tartismalar da oldu. Ama su an meslegimizle ilgili bir detayi tartisiyoruz. Bu yonden guzel bir paylasim. Ama sunu da belirtmek istiyorum. Zaten bu aykiriklar yanii gerek bu soru icin ve gerekse tesise amortisman ayirma hususu kagitlarimiza intikal etmis durumda. Ve ben kendi adima, ustadlarin bu durumlari degerlendirecegini dusunuyorum. Gun icinde de dedigim gibi bu bir yorum farki.

battibalikyangider ' Alıntı:
aydinay ' Alıntı:

işte adamın istediği de bu bence... tebrik ediyorum

YS'nin istedigi karsilik ayirma olsaydi eger. Bu sekilde sormazdi. Cunku karsiliklarda oranlama yoluyla itfa yolunu seven bir stili var. Bu benim sahsi gorusum ve az once dediklerimde aynen gecerlidir.

493. TESİSE KATILMA PAYLARI
İşletmeye ait tesislerden yararlanmak amacıyla üçüncü kişilerin, tesis bedellerine katılma paylarının kayıt ve izlendiği hesaptır.
İşleyişi :
Katılma paylarının tahsilinde bu hesaba alacak, tesisin ömrü süresine göre belirlenecek itfa tutarları "649. Faaliyetle İlgili Diğer Gelir ve Kârlar Hesabı"na alınarak bu hesaba borç kaydedilir.
(MUGT 1)

Tesise katılan 3.kişi ibaresindeki kişi muhasebedeki soruda kim.bilen var mı arkadaşlar?

ebgin sorunu tam olarak anlayamadım ama soruda açık açık işletmenin komşusu olan ''E'' demir doğrama atölyesi diyor zaten senin yapmış olduğun tanımada uygun zaten belirtilen 3.kişi işletmenin komşusu olan ''E'' işletmesi kastediliyor.

öyle kastırıp karşılık ayırtmaz göreceksiniz direk gidere atıcak bunu zati okadar karışık madde vardı bide bu 3 kayıt
bence öyle karşılık istemiyor.

bilge eğitim dersanesi su parası karşılığını 381 e atmış, hadi bakalım,
deha 373 bilge 381 ?

o 373 türrr bilge hatalı 381 olması için kesin bir belge yada bilgi lazım. Adam okumuş değilde kardeşim bir tebligat geldi deseydi amenna orda zaten sürmen özellikle 373 ü görmek için o soruyu sormuş.

iyi akşamlar.dün bu soruyla ilgili bende görüşümü bildirmiştim.ama yanlış konu başlığına yazmışım. vergi mevzuatında :).stonhand arkadaşım hocanın muhasebe 2 kitabında gider tahakkuklarını dün akşam okudum .su sayacı okumak suretiyle suyun tüketiminin m3 cinsinden bulunabileceği bu değerinde 31,12,2010 tarihinde gider tahakkukları matrahını oluşturacağını yazıyor.syf 215 te.hocada sınavda m3 cinsinden su tüketimini verdi.ayrıca sayaç okumak sureti ile ifadesini kullandı.bende 381 olarak yaptım.ancak bulunan tutara kdv hesapladımmı hatırlamıyorum.ayrıca kdv hesaplanmalıymış.saygılar...

bende 381 mi yoksa 373 hesapmı kullanılması gerektiği konusunda Nalan Akdoğan 'ın turuncu kitabındaki 373 hesaba
verdiği örneğe baktıktan sonra 373 olması konusunda ikna oldum.
elektirik giderini sayaç okumak suretiyle 373 hesabı kullanarak giderleştirmiş olduğunu gördüm. bazı arkadaşlarımız kvd ninde
hesaplanması gerektiğini söylemiş. gider kesinleşmeden kdv ayırmak doğru olmaz.
örneği paylaşıyorum;
1- işletme sayaçtan belirlediği ocak ayı elektirik tüketim bedelinin 12.825tl olarak hesaplıyor.
----------..../..../.......-----------------
730. Genel Üretim Giderleri 12.825,00
373. Maliyet giderleri karşılığı 12.825,00
---------...../....../.......-------------------

2. sayaç dağıtım firması tarafından izleyen ayın 3 şubat günü okunuyor ve 16.089,30-tl tutarında (%18 kdv dahil) fatura düzenleyip veriyor.
-----------...../....../......--------------
373. Maliyet giderleri karşılığı 12.825,00
730. Genel üretim giderleri 810,00
191. İdirilecek KDV hs 2.454,30
ilgili cari hesap 16.089,00
---------..../....../......-----------------

Arkadaşlar bu dersane cevaplarının bazılarına katılmam mümkün değil. Şimdi günlerdir amortisman sorusundan bahsediyoruz okey. Bu konuda birkaç şey söylemek istiyorum. Bilge dersaneside amortisman ayırırken demirbaşlar + tesis makina ve cihazlar hesabınada amortisman ayırmış. Tesis makina cihazlar hesabı üretim yapan firmalarda üretime yönelik duran varlıkların izlendiği hesaptır bu açık. Gelelim sorudaki firmamıza. Firma ne yapıyor elektrik santrali yani elektrik üretiyor, pazarlama neyapıyor üretilen bu elektriği pazarlıyor, Yusuf hoca ne demiş özellikle üzerine bastırarak pazarlama departmanında kullanılan demirbaşlar için amortisman ayırın , peki ..!neden ısrarla ki amortisman ayrılsa 730 güg hesabına kaydedilecek bir işlem giderini 760 pazarlama satış dağıtım giderlerine kaydedersin ve bunu cevap diye yazarsın