Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

Pazarlama gideri nedir pazarlama yaparken pazarladığın ürünle doğrudan ilişkilendiremediğin buna dikkat edin sattığınız malla doğrudan bağlantı kuramadığınız malın satışını gerçekleştirirken yüklendiğiniz giderlerdir. Sattığım malı ortaya çıkarmak için bir tesis kurmuşum, makina, cihaz satın almışım üretimi yapabileyim diye ve üretimi yapıp bu tesis her yıl değerini kaybediyor diye bunun eskime-yıpranma giderini pazarlama giderine atayım, bunu mantıklı (Yusuf sürmen hocanın aradığı şey muhasebe mantığıysa eğer ki bazı arkadaşlar KTÜ den mezun olmuş öğrencilerinin böyle belirtiğini söyledi) olarak bana açıklayabilecek var mı?

iyi geceler. firmamız elektrik malzemesi alım satımı yapıyor.yani ticaret yapıyor.ayrıca bir elektrik santrali hattına sahip.demek istediğim hocamız bu iki işi bir arada yaptırıyor firmaya.yani pazarlama gideri kullanması bana göre normal.saygılar

sserpil ' Alıntı:
bende 381 mi yoksa 373 hesapmı kullanılması gerektiği konusunda Nalan Akdoğan 'ın turuncu kitabındaki 373 hesaba
verdiği örneğe baktıktan sonra 373 olması konusunda ikna oldum.
elektirik giderini sayaç okumak suretiyle 373 hesabı kullanarak giderleştirmiş olduğunu gördüm. bazı arkadaşlarımız kvd ninde
hesaplanması gerektiğini söylemiş. gider kesinleşmeden kdv ayırmak doğru olmaz.
örneği paylaşıyorum;
Bence işletme, üretim işletmesi olduğu için 730la 373 çalıştırılmış. Sınavdaki işletmemiz alım satım yaptığı için 379 bana daha mantıklı geldi. Çünkü su gideri bizim maliyetimiz değil giderimiz diye düşünüyorum.

BAHAR1981 ' Alıntı:
iyi geceler. firmamız elektrik malzemesi alım satımı yapıyor.yani ticaret yapıyor.ayrıca bir elektrik santrali hattına sahip.demek istediğim hocamız bu iki işi bir arada yaptırıyor firmaya.yani pazarlama gideri kullanması bana göre normal.saygılar
Günaydın. Onda mutabıkız eletrik malzemesi alım satımı yapıyor ama birde kurulu santral var ve bu santral elektrik üretiyor. Elektriği alıp satmıyor.

Deha'nın yeterlilik kitabından fin. muhasebede tesise katılma hesabı yok, fiyasko bi durum. Muhasebe kitabıysa tüm hesaplar olmalı.

Yusuf hocanın kitabını henüz almadım, kitap kaç sayfa acaba ve tüm hesaplar var mı, bi de nerden ısmarlayabilirim, kargoyla gelecek zaten.

Yardımcı olanlara teşekkür.

saygılar,
mustafa

ist beyazıtta var indirimle iki kitabı 30 tl ye alabilirsin

onun kitabı da hesapları yüzeysel olarak anlatıyor ...

tesise katılma payının yanından bile geçmiyor..

yusuf hocanın kitabı 2 cilt biri 400 biri 300 sayfa falandı herhalde.

ama inan ki kendi kitabında da 493hesap yok. şüpheli alacaklarla ilgili birşey yok.

her hesap tek tek işlenmiyor. 121 ve 321 hesaplara takmış çok detaylı protestolar yenilemeler vs. bi de 612 hesap tabi.

ilk kitabın özetini stonhand arkadaş yapmıştı zaten ordan yararlanabilirsin.

2.kitapta da envanter ve enflasyon muhasebesi ağırlıklı.

ben bulunduğum şehirde yaklaşım yayınları bayisi getirtmiş öyle aldım iki cilt 35 tl.

iki kitaba da çalıştım ama yine de kalacağım galiba.

allah kolaylık versin herkese...

SERHAT123 ' Alıntı:
ist beyazıtta var indirimle iki kitabı 30 tl ye alabilirsin

onun kitabı da hesapları yüzeysel olarak anlatıyor ...

tesise katılma payının yanından bile geçmiyor..

korkma... sınava girip bir 3 - 5 kayıtta daha hata yapıp yine kalacaksın.
5. hakkında da heyecandan karıştıracaksın ve huzura ereceksin.
artık canın yanmayacak. mutluluğa geçiş yapacaksın korkma..

kitaba çalışanlar bilir ..

canlı hayvanlarla ilgili yorumları vardı ..

işte yavruyken şu hesapta ..süt verirken başka bir hesapta .. kesilecekken başka bir hesapta...

ben okurken ne kadarda cahil oldugumu anladım tamam

daaaa ..nasıl bitircem bu işi ...

SERHAT123 ' Alıntı:
kitaba çalışanlar bilir ..

canlı hayvanlarla ilgili yorumları vardı ..

işte yavruyken şu hesapta ..süt verirken başka bir hesapta .. kesilecekken başka bir hesapta...

ben okurken ne kadarda cahil oldugumu anladım tamam

daaaa ..nasıl bitircem bu işi ...

telef olanlarda vardır elbette onlar kesin 689dadır:)

ben im çalıştığım şirketim mali müşaviri bana bir kitap önermişti. herzaman elimin altında bulunsun diye. Nalan Akdoğan ın kitabı..
hesapları güzelce anlatmış örneklerde mevcut.
493 hesap olsun 373 olsun örnekler varmış ama ben oturup çalışmadığım için kalıcam sınavdan..
bidahaki sınav için bu kitaptaki daha önce kullanmadığım hesapları tek tek çalışacağım.
yoksa sınavda böyle şaşırıp kalmaya devam ederim.

O kitap bizim bildiğimiz turuncu kitap değilmi. Ondada her hesap anlatılıyor ama adamın soru tarzına vakıf olmak için kendi kitabını hatmetmek gerekiyor. Ben sürmenin 1 nolu kitabından sınavın %80 nini hallettim ancak kalan %20 ise gerçekten zorluyor.
Hoca temmuzdaki soruların benzerini sorsa burda benim notlara yada hocanın kitabına çalışan herkes geçerdi ama adam bu sefer sanki bir yerden emir almış gibi cılkını çıkardı

Finansal Muhasebeden sorulamayan maddelerden gelmeye devam eder mi? Hangi maddeler sorulur?

2011 mart döneminde, şöyle 2 yıla yayılmış bir euro cinsinden anlaşılmış leasing tahakkuk ve sonraki ay ödeme kaydı.

efenime söyliyim, şöyle ana sözleşmesinde farklı yüzdeler de belirtilmiş bir kar dağıtımının net rakamından bürütleştirerek akçeleri filan ayırmaca ve kurum stopajı tahakkuku,

şöyle bir işe iade davası sonucu geçen süreçte yapılan ödemelerin bilmemnesi kaydı..

şöyle bir oluşan mizanda efenime söyliyim enflasyon düzeltmelerinin kat sayılarının verilerek düzeltme istenmesi filan..

bunlar gayet olağan şeyler... olmalı da bence.. yoksa bize muhasebeci denmez efm.

veya aslında bunlar da çok yetersiz. bence örneği bir banka olarak vermek gerekir. bankanın yapması gereken kayıtları sormak lazımdır. En nihayetinde finansal muhasebeye banka muhasebesi leasing muhasebesi veya factoringde olabiliriz bu dönem.

neden olmasın. onların defteri yok mu alla alla

sordu zaten martta bankaları, 1180 tl elektrik faturasını nasıl işler diye...

sm³ ' Alıntı:
sordu zaten martta bankaları, 1180 tl elektrik faturasını nasıl işler diye...

hayır çok yetersiz.
monografide biz bir banka olmalıyız.
şirket meselam, zart zurt bankası a.ş.'dir. ot almıştır. aha da leasing yapmıştır. kredi vermiştir... yurt dışından hede sendikasyonu toplamıştır...

bunlar mesleğimizde her gün yaptığımız olmazsa olmaz kayıtlardandır.

bir sonraki sınavda çıkma olasılığı yüksek maddeleri kendimce tespit ettim. dikkate almakta fayda var.

1-leasing ile mal alışı ve itfa işlemleri
2-yıllara yaygın inşaat işleri kayıtları
3-enflasyon muhasebesi uygulamaları
4-ihraç kayıtlı satışlar, satış kayıtları
5-kurumlar vergisi karşılığı ayırma
6-özel tükenmeye tabi varlıklar ve itfası

Gelecek sınavda gelecek hesapların bir sınırlaması varmı bence yok. Sınavda hem adamın soru tarzına vakıf olacaksın, hem bütün tek düzeni yalayıp yutacaksın üstüne birde beyfendinin Türkçesini çözeceksin. Bütün dersaneler amortismanda benim gibi tam ayırdı. Ben soruyu okurken 3 kere soruların ortasındaki pazarlama bölümünde kullanılan demirbaş yazısını gördüm ama bu adam her sınavda her halta amortisman ayırıyor bu sınavda neden farklı olsun ben yanlış anlamışımdır dedim ve amortismanı tam ayırdım.
Kısacası her şeyi bilsek bile adamın Türkçesinide çözmemiz gerekiyor ve bu saatten sonrada yapacak birşey yok.

Tesmer , birlik ve odalar topu maliye bakanlığına atmış durumda yok efendim biz seçmedik onlar seçti diyorlar. Ulen adam azıcık basiretli olur azıcık iş bilir bunlar illa tepedekilerle ters gidecekler. Bunların gücü anca bize yetiyor zaten git kardeşim maliye bakanına bizim stajerlerin böyle bir sorunu var birlikte çözelim de bir konuş bir görüş ama nerde birader halka cahil diyen zihniyet yıllar önce ticaret liselilere üniversite engeli koyan zihniyet geldi bizi burda buldu. İlkin bize insan muamelesi yapmaları lazım ki bizi adam yerine koysunlar ama nerde arkadaş nerde.

Tabi tabi sayın battıbalıkyangider haklı hatta;

ÜFE, TÜFE yi verir. Kuyumcu x işletmesinin elindeki stok miktarı şukadardır. Enflasyon katsayısını hesaplayıp ilgili değerleme işlemlerini yapınız der sonra

580 numaralı hesabın alt hesabını 2005 den beri getirir. Yıl sonunda muhtemelen kar çıkartır. Kurumlar Vergisini hesaplayın der.

Olası işten çıkartmalar sonucunda ödenecek tazminatlara fon sağlamak için yıl içerisinde kıdem tazminatı karşılı ayırttırır.

Yüklenilen KDV yi verir. KDV tahakkukunu yapın der hatta yıl içinde yurtdışına da mal satar. Üretim analizi verir yüklenilen KDV yi hesaplattırır.

Bunlarda muhasebenin içinde olan şeyler. Adam sorsa haklı. Niye soruyon diyemeyiz:D

onlar bu sınavdan öncede gündemde olan konular yapmayın ...

ben daha ileri gitmiştim ...kitabında var ..

canlı hayvan almış ..kücükten başka bir hesapta...süt vermeye başladıgında başka bir hesapta kesilirken başka bir hesaba almış ..

ve bence bu hesaplarda kullanılması gerekir diye kendi yorumunu katmış ...