Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

FEYZETTİN ' Alıntı:
bu arada nazım hesaplarla ilgili soruyuda 900 alacklı 901 borçlu yaptım bu konuda bir fikri olan varmı

doğru yapmışsınız, ama ben 950 ve 910 nolu hesapları kullandım farkeder mi acaba sonuçta nazım hesap bi fikri olan var mı ?

FEYZETTİN ' Alıntı:
slm arkadaşlar ben 03-12-2010 tarhli iflas kararı ile ilgiliyi soruyu malatya smmmo odası başkanına götürdüm ve ticaret lisesi hocalarına sordum her ikisininde bana net ve açık olarak söyledikleri burda kayıtların 128 borçlu 120 alaklı olacağı şeklinde çünkü burda ne bir karşılık nede iflasın sonuçları ile ilgili bir durum var dolaysı ile alacak sadece şüpheli hale geliyormuş YİNE ALLAH hepimizin için hayırlı güzel ve ve iyi sonuçlar almamızı nasip etsin benim 4. hakkımdı inş geçerim

bu arada nazım hesaplarla ilgili soruyuda 900 alacklı 901 borçlu yaptım bu konuda bir fikri olan varmı

zaten iflas eden birinden alacağı olan firmanın alacağı şüpheli hale gelir onda bir sorun yok ama o soruyu karıştıran cümle şu. X firması iflas etmiş ve paranın alanımayacağı kesinleşmiştir dediği için bu karışıklıklar oluyor. insan iflası görünce ilk aklına gelen şey şüpheli alacaklar oluyor. ama ben parayı alamıyacağı kesinleşti dediği için 689 a attım. cevabı tesmer açıkladığında görecez.
nazım hesap sorusunuda senin ki gibi yaptım ve doğru diyebilirim benim bilgim yettiği kadarınca.

Bir gerçek veya tüzel kişinin iflasına karar verilmesi ile bu
şahıstan alacaklı durumunda olan kişilerin bütün alacakları değersiz
hale gelmez. Nitekim, iflas açılır, alacaklılar iflas masasına başvurur,
varsa müflisin mevcutları paraya çevrilip alacaklılara dağıtılır. Başka
bir ifadeyle, iflasın sonunda alacaklılar alacaklarının bir kısmını tahsil
etme olanağına sahiptirler. Bu nedenle, iflas kararı sadece alacağın
şüpheli hale geldiğini gösterir ve sahibine VUK?un 323. maddesine
göre karşılık ayırma imkanı verir. Ancak mahkeme, iflas eden
borçlunun herhangi bir ödeme yapamayacak durumda olduğunu
hükme bağlarsa, bu takdirde alacak değersiz hale gelmiş demektir.
Eğer bir alacağın az da olsa kısmen veya tamamen tahsil
edilme olasılığı varsa bu alacak şüpheli alacaktır. Bu durumda
değersiz alacaktan sözetmek mümkün değildir. İflas halinde bir
alacağın tahsil edilip edilmeyeceği veya ne kadarının tahsil edileceği
belli değildir. Bu nedenle alacak iflas masasına yazdırıldığı anda
sadece şüpheli alacak olarak dikkate alınmalıdır. Çünkü iflas
sonuçlandığı zaman, alacaklı alacağının belli bir kısmını tahsil edebilir.
Bu durumda alacağın tahsil edilen kısmı şüpheli alacaktan indirilir.
Eğer alacağın tahsil edilmeyen bakiye kısmının, artık tahsil
kabiliyetinin olmadığı mahkeme kararıyla belirlenirse, bu kısım artık
değersiz alacaktır. Bu durumda sadece daha önce karşılık ayrılmak
suretiyle şüpheli alacaklar hesabında izlenen alacaklar, değersiz alacak
niteliğine sahip olacak ve bilanço kalemleri arasından çıkarılacaktır.
İşletmeler, borçlu müşterilerinin iflas etmeleri halinde,
alacakların iflas masasına kaydettirmeleri koşuluyla, şüpheli alacak
karşılığı ayırabilirler. Karşılık, alacağın masaya kaydının yapıldığı, diğer bir ifadeyle icra safhasına intikal ettiği yılda yapılmalıdır

http://akuiibf.aku.edu.tr/pdf/10_2/10.pdf

soruda iflas kararını öğreniyoruz.. onun dışında bir bilgi yok.
o yüzden bence yapılacak kayıt 128-120 olmalı.
deseydiki iflas masasına başvuruldu o zaman karşılık ayırabilirdik.

gencay07 ' Alıntı:
zaten iflas eden birinden alacağı olan firmanın alacağı şüpheli hale gelir onda bir sorun yok ama o soruyu karıştıran cümle şu. X firması iflas etmiş ve paranın alanımayacağı kesinleşmiştir dediği için bu karışıklıklar oluyor. insan iflası görünce ilk aklına gelen şey şüpheli alacaklar oluyor. ama ben parayı alamıyacağı kesinleşti dediği için 689 a attım. cevabı tesmer açıkladığında görecez.
nazım hesap sorusunuda senin ki gibi yaptım ve doğru diyebilirim benim bilgim yettiği kadarınca.

kardeş parayı alamıyacağı kesinleşti diye bi ibare yok, soru kağıdı elimde ve aynen yazıyorum:

işletme ... mahkemesinden gelen tebliğattan alıcı p işletmesi hakkında iflas kararı verildiğini öğrenmiştir.

gencay07 ' Alıntı:
FEYZETTİN ' Alıntı:
slm arkadaşlar ben 03-12-2010 tarhli iflas kararı ile ilgiliyi soruyu malatya smmmo odası başkanına götürdüm ve ticaret lisesi hocalarına sordum her ikisininde bana net ve açık olarak söyledikleri burda kayıtların 128 borçlu 120 alaklı olacağı şeklinde çünkü burda ne bir karşılık nede iflasın sonuçları ile ilgili bir durum var dolaysı ile alacak sadece şüpheli hale geliyormuş YİNE ALLAH hepimizin için hayırlı güzel ve ve iyi sonuçlar almamızı nasip etsin benim 4. hakkımdı inş geçerim

Henüz iflas masasına kayıt olmadığı ve tasfiye kapanmadığı halde "paranın alınamayacağı kesinleşmiştir" ibaresini kullanacak profesör yoktur sanırım. İflas kararı ibaresini görünce paranın kesinlikle alınamayacağı, sanırım sizin kafanızdan geçen bir şey. Bundan çıkardığım sonuç da şu: Sınav sırasında bu tür yanılgılar oluyor ve alınan notun kaç doğru ile verildiği hesaplarında da yanılgılar sözkonusu olabilir.

sleepingcat ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
FEYZETTİN ' Alıntı:

Henüz iflas masasına kayıt olmadığı ve tasfiye kapanmadığı halde "paranın alınamayacağı kesinleşmiştir" ibaresini kullanacak profesör yoktur sanırım. İflas kararı ibaresini görünce paranın kesinlikle alınamayacağı, sanırım sizin kafanızdan geçen bir şey. Bundan çıkardığım sonuç da şu: Sınav sırasında bu tür yanılgılar oluyor ve alınan notun kaç doğru ile verildiği hesaplarında da yanılgılar sözkonusu olabilir.
evet doğru ben yanlış hatırlıyorum sadece iflas kararı alındığı yazıyor özür arkadaşlar. o zaman sorunun cevabı 128 - 120 hesapları olmalıydı ama ben 689 yaptım ama deha da yanılmış herhalde

bence bu tür dikkatsizlikler yeterince konsantre olamadığımızdan oluyor çünkü benim sınavda aklımın bir köşesinde saat oluyor kaç dakika kaldı yetişecek mi diye.

gencay07 ' Alıntı:
sleepingcat ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
FEYZETTİN ' Alıntı:

evet doğru ben yanlış hatırlıyorum sadece iflas kararı alındığı yazıyor özür arkadaşlar. o zaman sorunun cevabı 128 - 120 hesapları olmalıydı ama ben 689 yaptım ama deha da yanılmış herhalde

bence bu tür dikkatsizlikler yeterince konsantre olamadığımızdan oluyor çünkü benim sınavda aklımın bir köşesinde saat oluyor kaç dakika kaldı yetişecek mi diye.

128 hesabı kullanıyorsan,karşılık ayıracaksın.Sizin dediğiniz,için 127 hesap olabilir.Tahsili geciken alacaklar için
kullanılabilir.Doğru cevabın 128-120 olduğunu düşünmüyorum.Ya 127-120 olur ya da 689-120

mrb arkadaşlar, Aralık 2010 Finansal Muhasebe takıldığımız sorular...

1-
Yusuf Sürmen Muhasebe -2 Kitabı sayfa 88-89-90:
Değersiz Alacak; Mahkeme kararına veya kanıtlayıcı bir belgeye göre tahsiline imkan kalmayan alacaktır.
Kanıtlayıcı belge olarak kabul edilen belgeler
1-Borçlunun herhangi bir mal varlığı bırakmadan ölümü ve mirasçıların da mirasları reddettiklerine dair sulh mahkemesi kararı
2-mahkemelerce borçlu hakkında verilmiş gaiplik kararı
3-Mahkemelerce borçlu hakkında verilmiş ve ilgili iflas masası (topluluk) tarafından da tasfiyeye tabi tutulmuş iflas kararı.....
Değersiz alacak, değersiz hale geldiği hesap döneminde gider yazılmalıdır.
-------------- ---------------------
689 xxx
120 xxx

2- 1 Nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği
493. TESİSE KATILMA PAYLARI : İşletmeye ait tesislerden yararlanmak amacıyla üçüncü kişilerin, tesis bedellerine katılma paylarının kayıt ve izlendiği hesaptır.
İşleyişi : Katılma paylarının tahsilinde bu hesaba alacak, tesisin ömrü süresine göre belirlenecek itfa tutarları "649. Faaliyetle İlgili Diğer Gelir ve Kârlar Hesabı"na alınarak bu hesaba borç kaydedilir.

ugurrrrr ' Alıntı:
mrb arkadaşlar, Aralık 2010 Finansal Muhasebe takıldığımız sorular...

3-Mahkemelerce borçlu hakkında verilmiş ve ilgili iflas masası (topluluk) tarafından da tasfiyeye tabi tutulmuş iflas kararı.....
Değersiz alacak, değersiz hale geldiği hesap döneminde gider yazılmalıdır.
689 xxx
120 xxx
Sınavda sadece işletmenin iflas ettiğine dair mahkeme kararı gelmiştir deniyor. Hocanın hesap işleyişini anlatımında iflas masasından sonrada tahsil edilmezse 689a atıyor.

hakansoylu ' Alıntı:
128 hesabı kullanıyorsan,karşılık ayıracaksın.Sizin dediğiniz,için 127 hesap olabilir.Tahsili geciken alacaklar için
kullanılabilir.Doğru cevabın 128-120 olduğunu düşünmüyorum.Ya 127-120 olur ya da 689-120

Karşılık ayırma isteğe bağlıdır. 128 hesaba kesinlikle karşılık ayrılacak diye bir kural yoktur. Bu yüzden bence cevap 128-120 dir.

flaş! flaş! flaş!

arkadaşlar son dakika haberi veriyorum size;

geçtiğimiz dönem yusuf hocanın son dönemiymiş.yusuf hocanın trabzondan bir arkadaşı benim

tanıdığım (bugün öğrendim).az önce telefonla konuştum bu müjdeli haberi verdi

bende size aktarayım dedim.

benim de sadece muhasebe dersim kaldıydı.son sınavdan çok ümitli değilim

ama marta hallederiz artık :)

shqiptar ' Alıntı:
flaş! flaş! flaş!

geçtiğimiz dönem yusuf hocanın son dönemiymiş.yusuf hocanın trabzondan bir arkadaşı benim

:) :) :D ;D

sınavı da yeni hoca okusa:))) ne güzel olur marta kalmayız:))))

gelen gideni aratmasın birde:)

sazan gibi atladık ama doğru mu?

yoğun istek üzerine mi bırakıyor 3 sınav yaptı herkes isyan etti.

Arkadaşlar asistanı olmasın? buna yeni bir numara olabilir? çok mu paranoyak oldum? ???

kim? ben mi asistanı? :)))

arkadaşlar söylediğim şaka değil.ayrıca muhasebe dersi artık şaka konusu

yapılacak bir ders değil.

shqiptar ' Alıntı:
flaş! flaş! flaş!

Genel af bekleyen mahkumlara benzedik,sürekli bir dedikodu , ama maalesef hep ''gene laf'' olarak kalıyor. Eğer doğruysa Yusuf Sürmen gider başkası gelir, 3 sınavda o adamın soru tarzını çözmeye çalışırız artık.

shqiptar ' Alıntı:
kim? ben mi asistanı? :)))

arkadaşlar söylediğim şaka değil.ayrıca muhasebe dersi artık şaka konusu

yapılacak bir ders değil.

Şaka yapan benim kusura bakma arkadaşım

her dönem böyle dedikodular çıkıyor ama hiçbirisi doğru çıkmıyor. mesela mart sınavından sonra istifa etti dediler temmuzda olmayacak dediler karşımıza akreditif çıktı temmuz sınavından sonra birileri yusuf sürmenin notlarına çok çalışmayın aralıkta süpriz olabilir kaynak sağlam benden söylemesi dedi karşımıza tesise katılma payı çıktı acaba martta ne karşımıza çıkacak şimdiden çok merak ediyorum :) :)

dün gece rüyanızda görmüş olmayasınız bunları ???

mesela ben dün gece şöyle bi rüya gördüm, haberleri izliyorum haberlerde şöyle deniyor, yusuf sürmen alomaliye.com internet sitesinin forum bölümünde stonhand,hüseyin ve ......... (bir kişi daha vardı hatırlayamadım) hakkında kendisine hakaretten dava açıyor. :D rüya işte....