Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

Bizim smmm odasından aldığım bilgi:
Oda merkeze komisyonda Yusuf Sürmen diye bir hocanın olup olmadığını,sınava girenlerin hep kendisinden yana dertli olduklarını söylemiş,Ankarada yanıt olarak komisyonda öyle biri yok nereden alıyorlar bu haberi anlamıyoruz demiş.Bana çok tuhaf geldi bu açıklama,sizlerle paylaşmak istedim.
Ayrıca shgiptar arkadaşımızın verdiği bilgiyi bir başka arkadaş daha vermişti bir forumda.O da Aralık dönemi Yusuf Sürmen hocanın son dönemi Mart ta artık kendisi olmayacak demişti.

millet bizimle oyuncak gibi oynuyo...

Arkadaşlar sabah sabah bir soru sorucam.Kolay ama ben daha uyanamadım sanırım.Yardımınızı rica ediyorum;
Soruda diyor ki;
12 Temmuz günü kredili mal almak üzere başvuran Alıcı Didem Okan a eski borcu hatırlatılmış,alıcı eski borcun tamamı olan 450 TL yi 2 Temmuz günü ödediğini bildirmiş,beyanın doğruluğu makbuzlar üzerinde yapılan incelemeden anlaşılmıştır.Düzeltme kaydını şu şekilde yapmış;
---------------------12-07-------------------------
197-Sayım ve Tesellüm Noksanları 450
120-Alıcılar 450

-----------------------------------------------------------
Neden burada 397 kullanılmamış anlamadım.Oysa Alıcı ödeme yaptığına göre kasa fazlası çıkmış olmaz mıydı?
Kaynak:Orhan Sevilengül syf:29 cvp:312
Biri beni uyandırsın :)

s3m ' Alıntı:
Arkadaşlar sabah sabah bir soru sorucam.Kolay ama ben daha uyanamadım sanırım.Yardımınızı rica ediyorum;
Soruda diyor ki;
12 Temmuz günü kredili mal almak üzere başvuran Alıcı Didem Okan a eski borcu hatırlatılmış,alıcı eski borcun tamamı olan 450 TL yi 2 Temmuz günü ödediğini bildirmiş,beyanın doğruluğu makbuzlar üzerinde yapılan incelemeden anlaşılmıştır.Düzeltme kaydını şu şekilde yapmış;
120-Alıcılar 450

Neden burada 397 kullanılmamış anlamadım.Oysa Alıcı ödeme yaptığına göre kasa fazlası çıkmış olmaz mıydı?
Arkadaşım tahsiları birisi yapmış fakat tutarı kasaya girmemiş ve kasa bu tahsilat olmadan tutuyor. Peki para kasaya girilmediyse nerde? birisi götürmüş

hmmm.Ben çalışanını dürüst sanmıştım ondan yanlış oldu :)
Şaka bir yana,tşkrlr..

aydinay ' Alıntı:
s3m ' Alıntı:
Soruda diyor ki;
120-Alıcılar 450

Arkadaşım tahsiları birisi yapmış fakat tutarı kasaya girmemiş ve kasa bu tahsilat olmadan tutuyor. Peki para kasaya girilmediyse nerde? birisi götürmüş

sm³ ' Alıntı:
s3m ' Alıntı:
sm³ ' Alıntı:
taklitlerimden sakının... ;)

a.aaa.. çift yumurta ikizimde burdaaa :)

ben hep burdaydım zaten, siz sonradan ortaya çıktınız, söyleseydiniz size de karizmatik bi nick bulurdum taklide gerek yoktu...
Ben şaka yaptığınızı düşünüyordum ama siz ciddisiniz sanırım.Asıl olan isim değil,o ismi taşıyan şahsiyettir.Bu anlamda herkes ayrıdır aynı adı da taşısa.Endişenize mahal yok kimse kimsenin aynı olamaz.Ayrıca ben bu adın günlük hayatta esprisini yaptığım için burada da kullandım.Sizi fark edipte esinlenmiş değilim yani.İlaveten bu platforumda sayfanın bu tarz şeylerle ilerlemesinin diğer arkadaşlara ayıp olacağı düşücesindeyim.Nihayetinde şahsa münhasır bir alan değil.Size kolay gelsin.

MuphemSahis ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
MuphemSahis ' Alıntı:
shqiptar ' Alıntı:
şunu söyleyeyim ;

tabi ki inanmak ya da inanmamak herkesin kendi tasarrufunda.

bende en az sizlerin kadar hassasım.mart sınavı kiii inşallah o sınava girmek zorunda
kalmam (kalmayız ) benim 4.hakkım olacak.

bu haberi bizzat kendim birinci ağızdan aldım ve bu forumda genelikkle izleyici
olarak bulunuyorum,yazmıyorum.ama böyle bir şeyi öğrenince sevindirik oldum
direk forumdaki insanlara müjde vereyim dedim

ama alaycı üslup hiç hoş olmadı tabi ki!

Kimler bu bilgiyi ilk kez senden duydugunu soyledi bilmiyorum ama yazdigin sey zaten onceden de biliniyordu.

önceden bilinen konu neydi acaba?

Zahmet eyleyûp, önünde hazir bulunan klavye ve yâhut fareyi kullanıp gerû doğru gidersen görürsün, muhterem insan.

ne demek istediğini 1 gram anlamış değilim muhterem insan.ne demek istediğini tam olarak anlatsan seviniriz ya da bişey anlatmayacaksan da böyle oraya baksan anlarsın şuraya gitsen görürsün gibi acayip acayip cümleler yazma muhterem insan.

arkadaşlar martta hoca inşaatla ilgili bir monografi hazırlayabilir, ya biz inşaat yaptırırz ya da biz inşaat yapan bir firma oluruz, o yüzden 170 li 740 lı 350 li hesaplara bakın derim,

ben genel hesap planını inceliyorum ve sorması muhtemel hesapları çıkarıyorum, çıkardıkça yine yazarım, bu konu ile ilgili örnek de ileriki günlerde yazıcam...

Şimdi Türmob'dan bir zarf geldi heyecanla açtım.(acaba erken okudular ruhsatı aldım mı diye hayal ettim salaklık işte)

......itiraz başvurusu sınav Komisyonu tarafından değerlendilmiş olup,değerleme sonucunda 27 aldığınız tespit edilmiştir....

şaka gibi.....

gencay07 ' Alıntı:
MuphemSahis ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
MuphemSahis ' Alıntı:
shqiptar ' Alıntı:
şunu söyleyeyim ;

bende en az sizlerin kadar hassasım.mart sınavı kiii inşallah o sınava girmek zorunda

Kimler bu bilgiyi ilk kez senden duydugunu soyledi bilmiyorum ama yazdigin sey zaten onceden de biliniyordu.

Zahmet eyleyûp, önünde hazir bulunan klavye ve yâhut fareyi kullanıp gerû doğru gidersen görürsün, muhterem insan.

ne demek istediğini 1 gram anlamış değilim muhterem insan.ne demek istediğini tam olarak anlatsan seviniriz ya da bişey anlatmayacaksan da böyle oraya baksan anlarsın şuraya gitsen görürsün gibi acayip acayip cümleler yazma muhterem insan.

senin daha cok ekmek yemen lazım hazırcı varlık.

MuphemSahis ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
MuphemSahis ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
MuphemSahis ' Alıntı:
shqiptar ' Alıntı:
şunu söyleyeyim ;

senin daha cok ekmek yemen lazım hazırcı varlık.
biz ekmek yiyoruzda ne yiyosun böyle ben onu anlamadım. böyle tripli insanlar varya böyle gizemli gizemli bişeyler yazarak kendilerini bir halt sanırlar ben bunları ekmek yesemde anlamam. neyse ne olduğu belirsiz kişilik senle muhattap olamayacam istediğin şeyleri yaz.

Arkadaşlar bu saatten sonra önemi yok belki ama bilgi amacıyla şöyle bir makaleyi paylaşmak istiyorum. Bu bizim sınavdaki .... mahkemesinden gelen tebligattan alıcı P işletmesi hakkında iflas kararı verildiğini öğrenmiştir kaydıyla ilgili. ÖZet şu iflas kararının ardından alacaklar için iflas masasına başvuruyoruz, bu durumda karşılık ayırmamız gerekiyor. Eğer yasal sürede kayıt ettirmessek (yasal süre 1 ay ama daha sonrada kayıt yaptırılabiliyor bu durumda alacak sıralamasında geri düşülüyor) iflas kesinleştiğinde hiç bir hakkımız kalmıyor ve dolayısyla bu bedel DEĞERSİZ ALACAK olmuyor yani 689 olmuyor. Şimdi burada önemli olan bizim şirketimiz iflas kararını yeni görüyor dolayısyla karşılık ayırmak için önce iflas masasına gitmeli ama daha gitmedi dolayısyla karşılık ayıramıyor bu bir. İkincisi alacağın değersiz alacak olması için yasal tüm yolların denenmesi akabinde tüm yollar bitip iflas masasına yazdırıldığı halde tahsil edilemeden iflasın sonuçlanması gerekiyor, yani şu an 689 da yok. Ne kaldı yada ne yapacağız? taksiye atlayıp adliyeye mi gitmeliyiz? Sanırım ben hocayı çözdüm. Bu kayıt geçici olarak Nazım Hesaplarda gösterilecek.........

C. ALACAĞIN İFLAS MASASINA YAZDIRILMAMASI
İflas halinde alacağı başka bir yolla izlemek mümkün
olmadığından, kural olarak alacakların iflas masasına yazdırılması
gerekir (İİK md. 219). İflas alacaklarının, adi tasfiye ilanından itibaren
bir ay içinde masaya yazdırılması gerekir (İİK md. 219). Fakat, bu bir
aylık süreden sonra bildirilen alacaklar da masaya yazdırılabilir. (İİK
md. 236) İflas idaresi, sıra cetvelini düzenlerken, o ana kadar masaya
yazdırılmış olan alacaklar hakkında (kabul veya red) şeklinde karar
verir. Bu şekilde düzenlenen ve iflas dairesine verilen sıra cetvelinden
sonra da, iflas kapanıncaya kadar masaya iflas alacağı yazdırılması
mümkündür (İİK md. 236).
İflas idaresi geç kalan alacaklının alacağını kabul ederse, sıra
cetvelini ona göre değiştirir. Sıra cetvelinin değişik şeklini iflas
dairesine vererek ilan eder, bu değişik sıra cetveline karşı da şikayet ve
itiraz yollarına başvurulabilir (İİK md. 235).
Bütün bu işlemler, iflas tasfiyesinin sonuçlanmasını geciktirir.
Çünkü Kanun, bir taraftan iflasın kapanmasına kadar masaya alacak
yazdırılmasına müsaade ederken diğer taraftan da bunu bazı
müeyyidelere tabi tutmuştur (İİK md. 236/II/III).
Yukarıda açıklanan prosedüre uymayan bir alacak için şüpheli
alacaktan söz etmek mümkün değildir. Çünkü karşılık ayırabilmenin
temel koşullarından biri takipteki ciddiyettir. Basiretli bir işadamı gibi
davranan her tacir; ticari ilişkilerinden doğan alacakları için de gerekli
hassasiyeti ve ciddiyeti göstermek durumundadır.
Bu durumda alacaklı, borçlunun iflas ettiğini gerekçe göstererek,
alacağın dava veya icra yoluyla takip edemediğini ileri süremez. Çünkü,
böyle bir iddiada bulunan kişinin alacağını iflas masasına bildirmesi
gibi daha kolay bir yola başvurmama nedeni anlaşılamaz. Alacağın iflas
masasına yazdırılmaması, o alacağın takip edilmediğini, o alacaktan
vazgeçildiğini gösterir.
Şüpheli alacak için ancak alacak şüpheli hale geldiği yılda
(iflas halinde iflas masasına yazdırıldığı zaman da) karşılık ayrılabilir.
Dolayısıyla iflas kapandıktan sonra geçmişe yönelik düzeltme de
mümkün değildir.
Diğer taraftan bu koşullar altında, iflasın kapatılmasıyla birlikte
kazai hükme dayanarak alacağın değersiz olduğunu iddia etmek,
mümkün değildir. Normal koşullarda bir değersiz alacaktan söz
edebilmek için o alacağın gerektiği takibin yapılması ve devamında
VUK?un 322. maddesinde belirtildiği gibi, ?kazai bir hükme veya
kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmayan
alacaklar? olduğunun ispatlanması gerekir. Maddede geçen ?tahsiline
artık imkan kalmayan alacak? ifadesinden de anlaşıldığı üzere,
kendisinden beklenen takibatın yapılmasına rağmen takibatın karşılıksız
kaldığı anlaşılmalıdır. Bu durumda, işletme sahip veya sahiplerinin
kendi kusurlu, basiretsiz hareketlerinden dolayı alacaklarının tahsil
edilemediğini, bunun tazmininin de kendilerine ait olabileceği
söylenebilir. İcra takibinin ciddi olarak takip edilmemesi nedeniyle,
dosyası takipten düşen alacak şüpheli alacak sayılamaz 10 . Alacağın
borçludan arandığına ilişkin, mükellef tarafından herhangi bir belge ibraz
edilmemesi halinde, bu alacak değersiz alacak olarak kabul edilemez11.
Diğer bir görüşe göre; kazai bir hükme dayanarak tahsilinin imkansız
olduğu belgelenen alacakları değersiz alacak olarak kabul etmek
gerekir

Adam bir soru sordu 2 hafta geçti hala tartışılıyor. Ben sınavda basit mantık yaptım kardeşim bu adam böyle bir kayıtta gider ilkin 689 a atar sonra tahsilatı dönem içinde yaparsa 679 yada dönemden sonra yaparsada 671 e atar dedim ve 689 a attım bunu yaparkende mazeretteki tazminat karşılığını 689 a atmasınıda kendimce örnek aldım.

Bu soruyu 128-120 yapan var, bunun dışında üstüne karşılık ayıran var, 689 a atan var, şimdi nazım hesap diyen sn.aydınayda var. Mübarek sanki finansal sorusu değil zeka olimpiyatlarında sorulan sorular gibi birşey oldu bu soru ancak bütün dersaneler elbirliği etmişçesine hepsi 689 diyor bakalım yusuf hoca ne diyecek.

bende karşılık ayırdım ama galiba hocanın kucağımıza bıraktığı bomba bu soru

aydinay ' Alıntı:
bende karşılık ayırdım ama galiba hocanın kucağımıza bıraktığı bomba bu soru
Arkadaşım sen doğru olanı yapıyorsun, Soruların cevaplarını kendi araştırmalarımızla bulmalıyız. Sonra bu cevapları açıklanacak olan cevap anahtarıyla karşılaştırmalıyız. Şimdi sana soruyorum; Bir iddiada bulunuyorsun
Eğer cevap 698 yada 128 açıklanırsa ne yapacaksın.
1-Demek ki Yusuf hoca böyle düşünmüş benimki yanlış mı diyeceksin..
2-Bu sorunun cevabı böyle olamaz kanun maddeleri açık. Soru yanlıştır. Mahkeme kanalıyla veya başka bir şekilde hocanın hangi sebeple bu cevabı verdiğini araştıracaksın.Soruyu iptal mi ettireceksin.

Umarım bu sorunun cevabı 698 yada 128 çıkarda bu bombayı iadeli ederiz. Bence beklemek lazım, forumun asistanları tarafından izlendiğini dikkate alırsak sorunun cevabı değiştirilebilir. Bekleyelim görelim ama biz araştırmalarımıza devam edelim. Bu ve amortisman sorusu için. CEvaplarından kanıtlarıyla birlikte emin olduktan sonra açıklanan cevaplarla çelişirse neye istinaden bu cevabın verildiğini sormaz hakkımızdır.

Sn aydınay ne bombası bu soru bence en ufağı daha amortismanı var oda tam belli olmadı sadece dersaneler tam ayırdı , teminat mektubu var, tesise katılımı ve itfası var , 373 mü 381 mi si var , ertelenen vergi borcunda gider tahakkuku varmı yokmu 780 mi 689 mu yada KKEG mi yani adam bir sınav yaptı sınav başlı başına bir bomba aradaki daha kendi tarzında sorduğu gizli vade farkı vb. soruları hiç saymıyorum bile

Bu sınavdan alnının hakkıyla geçenin gerçekten ben elini öper üstat derim adam gerçekten yapabileceği en zor sınavı yaptı. Mart ve Temmuzun bir benzerini yapsa en fazla 1 hata yapar şimdi büronun temizliğini ve mükellef toplama telaşına girerdim ama şimdi dersane cevaplarına göre 18 de 14 doğrum olmasına rağmen acaba geçermiyim kalırmıyım düşüncesinde günlerimi kendimi bitire bitire geçiriyorum

Ben dahil 128 B 120 A yapanlar yanlış yaptığımızı düşünüyorum. İddaa edersin, soru net değildi, icra safhası ile ilgili dipnot verilmediğini söylersin ama hepimiz biliyoruz ki o soru gerçekten 128 olsa idi yıl içinde, dönem sonunda sayın y.s. o parayı ters düz ederdi:D Bi tahsil ederdi, bi etmezdi, karşılık ayırttırır sonra ödemesi gerçekleşir yani yıl içinde mutlaka sirkülasyonu olurdu. Yani p..... gibi ortada kalmazdı o 128 :D