Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

Sabahtan beri oturdum icra iflas -konkordato spk tebliği- TMS Uygulama genel tebliği ve Vuk başta olmak üzere bir çok kanunu tekrar tekrar okudum. Ne için sadece 1 soru için. Bu benim 2.dosyam 2001 yılında ilk hakkımda bu ders dahil 3 dersi vermiştim sonra aptallık 3 hakkıma girmeyip dosyayı yaktım. Şu anda iki dersten sınava girdim birisi bu ders diğeri maliyet muhasebesi ki onu verdim sanıyorum. Aslında ben tüm dersleri vermiş oluyorum dosya yakma olmasa. Hal böyleyken 19 yıllık muhasebeciyim 3 yıl büro tecrübem şu an yaşım 38, 23 yaşımdan beri muhasebe müdürlüğü yapıyorum. Bu işi 5 yıl bir şirkette kalan 10 yılın üzerindeki kısmınıda halen görev yapmakta olduğum şirkette yapmaktayım. Belki 10 ayrı YMM ile çalıştım, yüzlerce denetim verdim, işin vergisel ve hukuksal boyutunu iyi bilirim. Ama arkadaş 3 saatlik bir labirent sınavda ehliyetimi (ruhsat)alamıyorum, yetiştiremiyorum. Onlarca adam yetişdirdim, öncelikle onlara muhsebe mantığını öğrettim, ezbere iş yapmayın dedim ama maalesef ben mantıklı düşüneyim dedikçe battığımı farkediyorum. İnanın sıkıldım. Arkadaş 15 puanlık Vergi-Hukuk_Maliyet muhasebesi sorusu sorulacaksa bu derslerden neden ayrıca sınava girelim. Adı üstünde finansal muhasebe. Tüm Mali müşavirlik mesleğini sadece bu derste öğretemessin.

Vatandaşın o kadar çok sorusunu çözdüm ki adam o soruda karşılık isteseydi bir kere sınava gireni şöyle bir aptal etmek için araya teminat sokardı gerekli karşılık ayrılmış derdi, sonrasında biraz tahsilat yaptırır kendi istediği gibi oranlama isterdi en sonda bellir bir rakamı tahsil edilemez der o soruyu bağlardı sonuçta o soruda karşılık ibaresi kullanmadı, sonrasında tahsilat yapmadı ve o soruyu o şekilde kapadı.
Türkçesi zor ama çok zor bir sınavdı adam bir yerden emir almış gibi kalalım diye elinden ne geliyorsa yaptı.

sedateroglu ' Alıntı:
Ben dahil 128 B 120 A yapanlar yanlış yaptığımızı düşünüyorum. İddaa edersin, soru net değildi, icra safhası ile ilgili dipnot verilmediğini söylersin ama hepimiz biliyoruz ki o soru gerçekten 128 olsa idi yıl içinde, dönem sonunda sayın y.s. o parayı ters düz ederdi:D Bi tahsil ederdi, bi etmezdi, karşılık ayırttırır sonra ödemesi gerçekleşir yani yıl içinde mutlaka sirkülasyonu olurdu. Yani p..... gibi ortada kalmazdı o 128 :D

Karşılık ayırmakta neden bu kadar tereddüt ediliyor anlamıyorum. Karşılık ayrılacak demedikten sonra karşılık ayrılmaz arkadaşlar. Çünkü karşılık ayırma ihtiyaridir. Kanun maddesindeki metin (VUK 323. md) aynen şöyle "....şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir." Soruda karşılık ayrılacak demedikten sonra karşılık ayrılacak mı ayrılmayacak mı diye sıkıntı yapmanın bence anlamı yok. Değersiz alacak mevzusunda ise kanunda ki metin şöyle "...tahsiline artık imkan kalmayan alacaklar değersiz alacaktır." Borçlunun iflas etmesi alacağın tahsilini imkansız hale getirmiyor. Sadece şüpheli hale getiriyor. Açıkcası ben cevabın 128B 120A olduğu konusunda iddialıyım. Eğer cevapta öyle çıkmazsa ve az bir puanla kalırsam bu işi mahkemeye kadar götürürüm.

Ben zaman bulup soru kağıdındaki önemli notlar bölümünü okumadım bile ki daha önceki sınavlarda okumuştum.
Teminat mektubunu gördüm direk hah dedim kayıt istemiyor şaşırtma. Sınavdan çıktım bittim, altına eklemiş gerektiğinde Nazım hesapları kullanın. Ne diyeyim...

sıkılgan ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:
Ben dahil 128 B 120 A yapanlar yanlış yaptığımızı düşünüyorum. İddaa edersin, soru net değildi, icra safhası ile ilgili dipnot verilmediğini söylersin ama hepimiz biliyoruz ki o soru gerçekten 128 olsa idi yıl içinde, dönem sonunda sayın y.s. o parayı ters düz ederdi:D Bi tahsil ederdi, bi etmezdi, karşılık ayırttırır sonra ödemesi gerçekleşir yani yıl içinde mutlaka sirkülasyonu olurdu. Yani p..... gibi ortada kalmazdı o 128 :D

Karşılık ayırmakta neden bu kadar tereddüt ediliyor anlamıyorum. Karşılık ayrılacak demedikten sonra karşılık ayrılmaz arkadaşlar. Çünkü karşılık ayırma ihtiyaridir. Kanun maddesindeki metin (VUK 323. md) aynen şöyle "....şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir." Soruda karşılık ayrılacak demedikten sonra karşılık ayrılacak mı ayrılmayacak mı diye sıkıntı yapmanın bence anlamı yok. Değersiz alacak mevzusunda ise kanunda ki metin şöyle "...tahsiline artık imkan kalmayan alacaklar değersiz alacaktır." Borçlunun iflas etmesi alacağın tahsilini imkansız hale getirmiyor. Sadece şüpheli hale getiriyor. Açıkcası ben cevabın 128B 120A olduğu konusunda iddialıyım. Eğer cevapta öyle çıkmazsa ve az bir puanla kalırsam bu işi mahkemeye kadar götürürüm.

bende cevabın böyle olması gerektiğini düşünüyorum..

aydinay ' Alıntı:
Sabahtan beri oturdum icra iflas -konkordato spk tebliği- TMS Uygulama genel tebliği ve Vuk başta olmak üzere bir çok kanunu tekrar tekrar okudum. Ne için sadece 1 soru için. Bu benim 2.dosyam 2001 yılında ilk hakkımda bu ders dahil 3 dersi vermiştim sonra aptallık 3 hakkıma girmeyip dosyayı yaktım. Şu anda iki dersten sınava girdim birisi bu ders diğeri maliyet muhasebesi ki onu verdim sanıyorum. Aslında ben tüm dersleri vermiş oluyorum dosya yakma olmasa. Hal böyleyken 19 yıllık muhasebeciyim 3 yıl büro tecrübem şu an yaşım 38, 23 yaşımdan beri muhasebe müdürlüğü yapıyorum. Bu işi 5 yıl bir şirkette kalan 10 yılın üzerindeki kısmınıda halen görev yapmakta olduğum şirkette yapmaktayım. Belki 10 ayrı YMM ile çalıştım, yüzlerce denetim verdim, işin vergisel ve hukuksal boyutunu iyi bilirim. Ama arkadaş 3 saatlik bir labirent sınavda ehliyetimi (ruhsat)alamıyorum, yetiştiremiyorum. Onlarca adam yetişdirdim, öncelikle onlara muhsebe mantığını öğrettim, ezbere iş yapmayın dedim ama maalesef ben mantıklı düşüneyim dedikçe battığımı farkediyorum. İnanın sıkıldım. Arkadaş 15 puanlık Vergi-Hukuk_Maliyet muhasebesi sorusu sorulacaksa bu derslerden neden ayrıca sınava girelim. Adı üstünde finansal muhasebe. Tüm Mali müşavirlik mesleğini sadece bu derste öğretemessin.

Elleriniz dert görmesin üstadım. Durumu çok iyi özetlediniz.

Bence hoca bu kadar iddialı sorular hazırlamaya devam ederse canı yananlar birleşip dava açacaklar bu da bu sınavın tarihine geçecek herhalde.Avukatların arasındaki mesleki dayanışma bu meslekte yok gerçi ama?Sonuçta bu adamın sınıfta dersini dinleyip sınavına giren öğrencileri değiliz kaldı ki kitabını aldım ve hayatımda gördüğüm en extrem kaynak bu anlamda.ansiklopedi formatında yazılmış mübarek.Yani belliki bu hocanın dilini anlamak için kaynağını okumakta yetmez,kurs açsında ona gidelim oldu olacak.Hani hepimiz gerizekalıyız ya 05 diye puan bile alanları duydum üstelikte bu mesleği bilfiil icra edenlerden..Hayır anlamadığım bu notlar o şahısa mı yoksa uygulanan eğitim sistemine mi küfür oluyor?Zaten face de hocanın fun clubındakilerin çoğu smmm yeterlilik mağdurları.

sserpil ' Alıntı:
sıkılgan ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:

bende cevabın böyle olması gerektiğini düşünüyorum..

Şimdi TMS Uygulama Genel Tebliği 128 hesabı şu şekilde tanımlıyor;
Ödeme süresi geçmiş, bu nedenle vadesi birkaç defa uzatılmış veya protesto edilmiş, yazı ile birden fazla istenmiş ya da DAVA veya İCRA safhasına aktarılmış senetli ve senetsiz alacakların izlendiği hesaptır. Tamam karşılık ayırmayacağız diyelim. Öncelikle 128 e alabilmek şartların oluşması lazım nedir;

Vadesi geçmiş mi : Hayır
Birkaç defa uzatılmış ve protesto edilmiş mi?: Hayır
Dava ve İcra safhasında mı?: Can alıcı nokta burası. Biz dava açtık mı? Hayır
Muhtemelen başka bir alacaklısı iflas talebinde bulunmuş ve mahkemede şartlara bakmış, evet bu firma iflas edecek bari alacaklıların alacaklarının belli bir kısmını eşit ödeyeyim demiş. Biz nezaman müdahil olacağız? İflas masasına gidip alacağımız yazdırıp gerekli işlemlere başlayacağız. Simdi buradaki kelime oyunu Dava ve İcra, Genel tebliğ sizin açtığınız davadan bahsediyor diye yorumluyorum, siz aksini yorumluyorsunuz ki dolayısıyla alacağı sadece 128 hesaba alıp bıraktınız. Ne olucak şimdi yorum farkı var. Bana göre bu alacak artık sadece 128 de takip edilmemeli, iflas masasına gidip direk karşılık ayırmalı. Siz diyeceksiniz ki o sonraki işlem, sen önce bu alacağı şüpheli alacaklara al bak mahkeme yazı göndermiş firmanın kayıtlarına bakıp. Arkadaş bu sadece bir soru ve Türk Vergi ve Hukuk sistemi yorumlar üzerine kurulmuş. Yorum mu yapalım? sınav mı?

s3m ' Alıntı:
Bence hoca bu kadar iddialı sorular hazırlamaya devam ederse canı yananlar birleşip dava açacaklar bu da bu sınavın tarihine geçecek herhalde.Avukatların arasındaki mesleki dayanışma bu meslekte yok gerçi ama?Sonuçta bu adamın sınıfta dersini dinleyip sınavına giren öğrencileri değiliz kaldı ki kitabını aldım ve hayatımda gördüğüm en extrem kaynak bu anlamda.ansiklopedi formatında yazılmış mübarek.Yani belliki bu hocanın dilini anlamak için kaynağını okumakta yetmez,kurs açsında ona gidelim oldu olacak.Hani hepimiz gerizekalıyız ya 05 diye puan bile alanları duydum üstelikte bu mesleği bilfiil icra edenlerden..Hayır anlamadığım bu notlar o şahısa mı yoksa uygulanan eğitim sistemine mi küfür oluyor?Zaten face de hocanın fun clubındakilerin çoğu smmm yeterlilik mağdurları.

Bazen hakikaten yaratıcı drama yeteneginize hayran kaliyorum. Yahu tamam YS farkli bir hoca v.s. ama bu kadarda lafla is yapmayin! Bir insan meslegin icinde ve bir muhasebe sinavindan 5 puan aliyorsa hocaya degil o botu alana bakmak gerekir. Ben de meslegin icindeyim mart ilk girisimde ve 40 aldim. bu iyi bir not mu hayir elbette ama bunu da yapmayin ya...adam sana bir sey diyor diye hocalari karamalaya gerek yok.hos degil.

gencay07 ' Alıntı:
MuphemSahis ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
MuphemSahis ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
MuphemSahis ' Alıntı:
shqiptar ' Alıntı:
şunu söyleyeyim ;

tabi ki inanmak ya da inanmamak herkesin kendi tasarrufunda.

bende en az sizlerin kadar hassasım.mart sınavı kiii inşallah o sınava girmek zorunda
kalmam (kalmayız ) benim 4.hakkım olacak.

bu haberi bizzat kendim birinci ağızdan aldım ve bu forumda genelikkle izleyici
olarak bulunuyorum,yazmıyorum.ama böyle bir şeyi öğrenince sevindirik oldum
direk forumdaki insanlara müjde vereyim dedim

ama alaycı üslup hiç hoş olmadı tabi ki!

sana son cevap: evet ben bir haltim. sen ise konuyu takip etmek yerine hoca ne oluyo burda edalarıyla bir sey yapmaya cabalayan bir hazırcısın. Allah hidayet versin.

Kimler bu bilgiyi ilk kez senden duydugunu soyledi bilmiyorum ama yazdigin sey zaten onceden de biliniyordu.

önceden bilinen konu neydi acaba?

Zahmet eyleyûp, önünde hazir bulunan klavye ve yâhut fareyi kullanıp gerû doğru gidersen görürsün, muhterem insan.

ne demek istediğini 1 gram anlamış değilim muhterem insan.ne demek istediğini tam olarak anlatsan seviniriz ya da bişey anlatmayacaksan da böyle oraya baksan anlarsın şuraya gitsen görürsün gibi acayip acayip cümleler yazma muhterem insan.

senin daha cok ekmek yemen lazım hazırcı varlık.
biz ekmek yiyoruzda ne yiyosun böyle ben onu anlamadım. böyle tripli insanlar varya böyle gizemli gizemli bişeyler yazarak kendilerini bir halt sanırlar ben bunları ekmek yesemde anlamam. neyse ne olduğu belirsiz kişilik senle muhattap olamayacam istediğin şeyleri yaz.

MuphemSahis ' Alıntı:
s3m ' Alıntı:

Bazen hakikaten yaratıcı drama yeteneginize hayran kaliyorum. Yahu tamam YS farkli bir hoca v.s. ama bu kadarda lafla is yapmayin! Bir insan meslegin icinde ve bir muhasebe sinavindan 5 puan aliyorsa hocaya degil o botu alana bakmak gerekir. Ben de meslegin icindeyim mart ilk girisimde ve 40 aldim. bu iyi bir not mu hayir elbette ama bunu da yapmayin ya...adam sana bir sey diyor diye hocalari karamalaya gerek yok.hos degil.

Evet oldukça müphemsiniz bu yanıta bakılırsa.Öncelikle ortada hoş olmayan bir durumun olduğu doğru ve bunun ne şekilde olduğuda ortada.Burada Hocanın teorik bilgisi ve kapasitesi üzerine bir yorum yapmadığım gayet açıktır.Hayırdır bu kadar insandan siz ne diye rahatsız oldunuz ki sayın müphem?Sınavdaki sorularda yoruma açık,sınav sonrasını değerlendirmekte.Nezaket ve saygıyı birilerinden öğrenmeye gerek duymayacak kadar sağlam donanıma sahibim çok şükür.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

Usul Müdürlüğü​

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/323-12799 09/04/2007*2775

Konu : İflas eden bir şirketten olan alacağın şüpheli alacak olarak mı yoksa değersiz alacak olarak mı değerlendirileceği hk.

...............................

İlgi: 05/03/2007 tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde ??????.. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ?????. vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, 424.100,83YTL alacağınız bulunan ???????????.. A.Ş.?nin 28/12/2006 tarihinde iflasına karar verildiği, alacağın, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olduğu, mal satımından kaynaklandığı, hasılat olarak kayıtlara intikal ettirildiği, alacak için alınan herhangi bir teminat bulunmadığı belirtilerek sözkonusu alacağın değersiz alacak olarak mı yoksa şüpheli alacak olarak mı değerlendirileceği hakkında görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 322. maddesinde; ?Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkân kalmayan alacaklar değersiz alacaktır.

Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.

İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.?,

323. maddesinde ise; ?Ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla;

1.Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar;

2.Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar;

şüpheli alacak sayılır.

Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir.

Bu karşılığın hangi alacaklara ait olduğu karşılık hesabında gösterilir. Teminatlı alacaklarda bu karşılık teminattan geri kalan miktara inhisar eder.

Şüpheli alacakların sonradan tahsil edilen miktarları tahsil edildikleri dönemde kâr-zarar hesabına intikal ettirilir.?

Hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan İcra İflas Kanununun 184. maddesinde; ?İflas açıldığı zamanda müflisin haczi kabil bütün malları hangi yerde bulunursa bulunsun bir masa teşkil eder ve alacakların ödenmesine tahsis olunur. İflasın kapanmasına kadar müflisin uhdesine geçen mallar masaya girer.

??

193. maddesinde ise; ?İflasın açılması, borçlu aleyhinde haciz yoluyla yapılan takiplerle teminat gösterilmesine ilişkin takipleri durdurur.

İflas kararının kesinleşmesi ile bu takipler düşer.

İflasın tasfiyesi müddetince müflise karşı birinci fıkradaki takiplerden hiçbiri yapılamaz.

??

Hükümleri yer almaktadır.

İflas ile birlikte münferit icra takipleri durur. İflasın açılmasından önce, müflis aleyhine başlamış olan takipler, iflasın açılmasıyla durur ve iflas kararının kesinleşmesiyle bu takipler düşer. Ayrıca iflasın tasfiyesi süresince müflise karşı yeni takip yapılamaz. Bu aşamadan sonra bütün alacaklılar alacaklarını iflas masasına yazdıracaklar ve iflas masasının tasfiyesi sonucunda alacaklarını tahsil edebileceklerdir.

Bu açıklamalara göre iflas halinde, şirketinizin borçluyu dava etmesi; icra yoluyla takip etmesi yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

Ancak sözkonusu alacağın iflas masasına kayıt ettirilmiş olması koşuluyla alacağın, icra safhasına intikal ettiğinin ve bunun sonucunda da şüpheli hale geldiğinin kabulü mümkün olup, şüpheli alacak karşılığının, alacağın iflas masasına kaydının yapıldığı yılda ayrılması gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Başkan a.
Grup Müdür V.

Mübarek ne soruymuş bir arkadaş VUK nunda madde gösteriyor, bir başka arkadaşda bir başka belge bu işin sonu yok gibi. Bütün dersaneler ağız birliği etmişçesine murat,bilge ve deha 689 kullanmış orasıda ayrı bir konu.

Muratın cevaplarda dikaktimi çeken tek şey vergi borcunun ertelenmesindeki kayıt ortada dehadan başka değişik bir kayıt göremedim hangisine inanıcaz derken sadece 1 kayıttaki fark için ortada büyük bir problem yok gibi görünüyor.

stonhand ' Alıntı:
Mübarek ne soruymuş bir arkadaş VUK nunda madde gösteriyor, bir başka arkadaşda bir başka belge bu işin sonu yok gibi. Bütün dersaneler ağız birliği etmişçesine murat,bilge ve deha 689 kullanmış orasıda ayrı bir konu.

Muratın cevaplarda dikaktimi çeken tek şey vergi borcunun ertelenmesindeki kayıt ortada dehadan başka değişik bir kayıt göremedim hangisine inanıcaz derken sadece 1 kayıttaki fark için ortada büyük bir problem yok gibi görünüyor.

Murat vade farkını falanda sallamamış hepsini 600'e atmış.

Hepsini 600 e atması muratın hatasıdır hani o cevabı verene sorarlar soruya dikkat etmedin arkadaş temmuzdaki soruyudamı görmedin, temmuzda da buna benzer bir vade farkının 602 ye atılması vardı hatta ilk soruydu.

Benim notlardada, hocanın kitabındada bu soru tarzı mevcuttu. Hatta ben notlarımda gizli vade farkı :o :o :o ibaresiyle ayrıyeten dikkat edilmesini belirtmiştim.

İşte böyle basit sorularda bile yanlış kayıt yaparak bunu da cevap anahtarı diye yayınlayan kurumların güvenilirliği tartışılır.

ayrıca 780 hesabın içindeki 380 tl lik gider tahakkuku ve itfa kaydını 661 uzun vadeli borçlanma giderleri hesabına yansıtmış.ben 780 hesabın tamamını 660 a yansıtmıştım:( mazeret sınavında da 661 e yansıtmış şimdi fark ettim:( o madde de gitti anlaşılan.