Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

stonhand ' Alıntı:
O sorudaki KDV için sitede arkadaşlar soru sormuştu zaten bende sınavda hoca KDV ibaresi yoksa koymanıza gerek yok demiştim ve hoca sınavda KDV ibaresi koymadığı içinde o soruda bende KDV hesaplamadım.

Notlarım hem bana hem herkese faydalı oldu yani iyi bir iş yaptığıma inanıyorum şimdi mühim olan bunu daha ileri nasıl götürebilirim yani deli gibi her yere koşturmaktansa 62 sayfalık notları gerekirse 100 sayfa yapıp sonrasında kesin sonuç bekleyebilirmiyiz benim şuanki derdim bu.

Ben sınav öncesi sürmen = 62 sayfa not dedim ancak bu sınavda yanıldığımı anladım sürmen = gerekirse 200 sayfa not >:( >:( >:(

Birde deha sonuçları yayınladı ama hatalımı bilmiyorum.
İflası 689 a atmış
Amortismanı Tam ayırmış

stonhand sen iflası ne yaptın? bi de karşılığı?

OZGUROZGUR ' Alıntı:
Merhabalar,

Kendi yapmış olduğum çözümleri az önce paylaşmıştım. Deha'nın çözümleri ile ilgili ;

- 03.12 tarihli soruda kesinlikle 689 hesap kullanılamaz. Çözümdeki notlarda belirttiğim üzere iflas eden bir firma için iflas masasına başvurulur ve bu alacağın tahsil imkanı vardır. Kaldı ki aciz vesikasında bile değersiz alacaktan söz edilemezken iflas kararı verilen bir firma için değersiz alacaktan nasıl söz edeceğiz. Burada yapılan yanlışlık bu bir vergi sorusu olmalıydı. Vergi bilgisi ile finansal muhasebe sınavını birleştirmek hatadır.

- 05.12 tarihli soruda gecikme faizi 689 hesaba kaydedilmiş. En basit mantıkla bu dönemsellik kavramına aykırıdır. Bu gecikme faizi üç aylık olduğuna göre belirli bir kısmı 2011 yılına aittir ve 2011 yılında gider yazılması gerekir. Olsa olsa sadece 2010 yılına ait kısım gider yazılabilirdi ancak bunuda verilerde tam olarak belirtmemiş.

- 31.12 tarihli soruda 660 hesaba kaydedilen 3.530,00 TL'nin 380,00 TL'si 661 hesap olmalı. Bu tutar uzun vadeli
tahvil ihracının faizi.

- Tesis makine ve cihazlardan amortisman ayrılması ile ilgili. Forumda bolca tartışılmış. Yazmış olduğum notta belirttiğim gibi 11.12 tarihinde faydalı ömrü 2 yıl deniliyor dönem sonu işlemlerinde faydalı ömür 5 yıl. 3 yılın amortismanı bilançoda yok? 2010 yılında alındığını ve faydalı ömrünün 2 yıl olduğunu varsayarsak dönem sonu işlemlerindeki 5 yıl ifadesini ne yapacağız. Soru hatalı.

Saygılarımla,

tesise katılma payının itfası konusuna bir açıklama getirmek istiyorum;

bu rakamın amortisman süresine etkisiyle bir ilgisi yok. nedenine gelince, enerji santrali firmanın mülkiyetinde olan bir tesis ve amortismanı 5 yıllık süre yi kapsıyor, ancak firma bu tesisin 12.000+kdv lik kısmını x firmasına kiralıyor, fakat kira gelirini tamamen gelir yazamaz, itfa etmesi gerekir, oradaki 2 yıl itfa süresi bununla ilgilidir, yani 493 e 12000 tl attık ve 2 yıl da ömür biçilmiş , o halde aylık 500 tl lik kısmını gelir yazarız, 649 a. olay bu, yani amortisman süresi ile ilgili bir durum yok burada.

-ilkay- ' Alıntı:
arkadaşlar ben hesap planını ezbere bilmiyorum. sınavda defalarca incelememe rağmen tesise katılma payı diye bir hesap göremedim hatta bu zaman kaybı nedeniyle son dakikaya kadar yetiştirmek için uğraştım. acaba bu hesabı sınav sırasında bulup da işleyen var mı. çünkü ben hesabın hocanın verdiği hesap planında olmadığını bile düşünmeye başlıyorum.

hesap planını kurcalayarak buldum, bana 15 dakika kaybettirdi bu soru ama bir hinlik olduğuna emindim. doğru yaptım sonuçta.

İflası ben direkt dersane gibi 689 a attım. Ondada 128 e atmamamın tek nedeni geçen mazeret sınavında bu adam ne yapmıştı bir hatırlayın.
İşletmeye dava açılmıştır bunun için şu kadar tazminat karşılık ayırmıştır sorusu vardı orda hoca karşılığı direkt 689 a atmıştı yani gidipde karşılık giderine atmamıştı sınavda benimde aklıma bu geldi yani gene mahkeme kararı ve bu sefer bir alacak var ben kendimce mazeret sınavına göre 689 a atılması gerektiğine kanaat getirdim ordada bir dava sözkonusu idi ve ordada bana göre 689 değil 654 kullanılmalıydı ancak hoca 689 kullanmıştı
yoksa iflas masasınıda biliyorum iflas eden bir şirketin mallarının bölüşüleceğinide ama mazeret sınavınıda biliyorum.

Yine Vergi Usul Kanunumuzun Amortisman mevzuu ile ilgili tüm hükümleri birlikte değerlendirildiğinde vergi mevzuatımız açısından amortisman ayırmanın zorunlu olmadığını söylemek mümkündür.

Hatta 320?nci maddenin son fıkrasının;

?Amortismanın herhangi bir yıl yapılamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz? hükmüne göre böyle bir ihtiyariliğe dolaylı olarak izin verildiğini söylemekte zor değildir.

arkadaşlar bu yaklaşımla ve hocanın özellikle belirtmediğinden dolayı bende sadece demirbaşlara amortisman ayırdım. neticede her ne kadar amortismana tabi isede tesis,makina ve cihazlara amortisman ayırın yazmıyordu.
benim aslında çok daha güzel bir fikrim var bir gazete yada dergi lütfen bu hocaya bulmaca hazırlaması için teklifte bulunsun vallaha o kadar başarılıki labirent gibi soru sormakta ödüllü bulmaca hazırlasa kimse ödülü alamaz eminim:((((

"Şüpheli alacak konusu firmaların iflas etmesi durumunda iflas eden firmaların iflas masasına başvurmamış olması şüpheli alacak karşılığı ayrılmasına engel değildir. "

buda danıştay kararından bir cümle. yani alıcıların iflas ettiğinin mahkeme kararının elimize ulaşması sorusu vardıya onda bende şüpheli alacak olarak düşündüm tahsili imkansız hale gelmiştir demiyordu çünkü yine ucu açık bırakılan bir soru. iflas masasına müracaat edip bizim alacaklarımız temin edilebilirde yani ahh ahh bu kadar yoruma açık sorularda kendi yorumunu neden isterki hoca?

bu arada bende ataum mudur nedir o cehennemde girdim sınava kolçaklı sandalyede ve sınav kağıdıma bunu özenle not ettim.sınav kağıdımın düzeninin kusuruna bakmayın kolçaklı sandalyede ancak bu kadar düzenli oluyor diye..bence herkes bir şekilde şikayetini dile getirmeliydi.hesap makinası yere düşüyor yok kalem yok silgi yok soru kağıdı olmadı cevap kağıdı yerlerde rezaletti tek kelimeyle....

tuuba58 ' Alıntı:
"Şüpheli alacak konusu firmaların iflas etmesi durumunda iflas eden firmaların iflas masasına başvurmamış olması şüpheli alacak karşılığı ayrılmasına engel değildir. "

buda danıştay kararından bir cümle. yani alıcıların iflas ettiğinin mahkeme kararının elimize ulaşması sorusu vardıya onda bende şüpheli alacak olarak düşündüm tahsili imkansız hale gelmiştir demiyordu çünkü yine ucu açık bırakılan bir soru. iflas masasına müracaat edip bizim alacaklarımız temin edilebilirde yani ahh ahh bu kadar yoruma açık sorularda kendi yorumunu neden isterki hoca?

bu arada bende ataum mudur nedir o cehennemde girdim sınava kolçaklı sandalyede ve sınav kağıdıma bunu özenle not ettim.sınav kağıdımın düzeninin kusuruna bakmayın kolçaklı sandalyede ancak bu kadar düzenli oluyor diye..bence herkes bir şekilde şikayetini dile getirmeliydi.hesap makinası yere düşüyor yok kalem yok silgi yok soru kağıdı olmadı cevap kağıdı yerlerde rezaletti tek kelimeyle....

Bizim sınıfta da bir kişi ayakta kaldı, sonunda ön sıradan birinin oturma düzenini 2 kişilikten den bozup 3 lü yaptılar...!!! rezaletti gerçekten.. kesinlikle göztepe kampüsüne geri çekilmeli sınavlar... en azından medenice girilir sınavlara...
tabi inşallah bizim son girişimiz olur.. almış olalım belgeyi...

mesleki birliğimiz sağolsun bizi o kadar çok adam yerine koyuyorki gözlerim yaşarıyor.kpds sınavı ile aynı ana gelen bir sınav salonlar ve güzel olan yerler kpds sınavına gireceklere verilmiş tabiiki onlar kıymetli biz kimiz(!) bizim sınıflar pazar yeri gibi herkes iç içe gözetmen hocaya şikayetimizi dile getirdiğimizde verdiği cevap çok can alıcıydı yetkili birisine şikayetinizi iletmek istedik ama yetkili kimseyi bulamadık...:(((((((keçi saldım bayıra mevlam (BİZİ) kayıra....

tuuba58 ' Alıntı:
mesleki birliğimiz sağolsun bizi o kadar çok adam yerine koyuyorki gözlerim yaşarıyor.kpds sınavı ile aynı ana gelen bir sınav salonlar ve güzel olan yerler kpds sınavına gireceklere verilmiş tabiiki onlar kıymetli biz kimiz(!) bizim sınıflar pazar yeri gibi herkes iç içe gözetmen hocaya şikayetimizi dile getirdiğimizde verdiği cevap çok can alıcıydı yetkili birisine şikayetinizi iletmek istedik ama yetkili kimseyi bulamadık...:(((((((keçi saldım bayıra mevlam (BİZİ) kayıra....
BENİM ASIL CANIMI SILAN KOPYA OLAYLARI.. DEHŞET KOPYA ÇEKEN VAR, HATTA BİR ARKADAŞIM SINIFTAN ERKEN ÇIKANLARIN İÇERDEKİLERE CEP MESAJI ATTIĞINI DA SÖYLEDİ....!!!

ACCO ' Alıntı:
[BENİM ASIL CANIMI SILAN KOPYA OLAYLARI.. DEHŞET KOPYA ÇEKEN VAR, HATTA BİR ARKADAŞIM SINIFTAN ERKEN ÇIKANLARIN İÇERDEKİLERE CEP MESAJI ATTIĞINI DA SÖYLEDİ....!!!

arkadaşım bizim sınıfta birkaçı birbirine bakıyordu hoca defalarca uyardı ve müdahale etti vallaha kopya çeken elbette vardır herkes omuz omuza girdi sınava yandaki ne yapıyor diye sırf meraktan yine bakmıştır:) mesajla kopya ise ciddi cesaret ister pes yani...

PELİNFA ' Alıntı:
pemiroglu ' Alıntı:
o sorudaki diğer sorunda kdv hesaplanmalı mıydı hesaplanmamalı mıydı

Valla ben hesapladım ve DEHA nın dergisine güvenerek yaptım yanlışsa dershaneyi basıp bedava kurs talep edeceğim.
Zaten o son hamle sırf hata doluydu.
tam son hamle olmuş yani adına yakışır. ama bizim alehte bir hamle.

Arkadaşım kitabı yanlış olan bir kurumun derslerinde kim bilir ne tür hatalar vardır.

Cevaplarınızı arkadaşlar kesinlikle deha nın cevaplarıyla kontrol etmeyin çok yanılmış olursunuz, ve moraliniz bozulur. Cevapların büyük bölümü hatalı.

Hepinizi güldüren sonuçlar dileğiyle.

tuuba58 ' Alıntı:
ACCO ' Alıntı:
[BENİM ASIL CANIMI SILAN KOPYA OLAYLARI.. DEHŞET KOPYA ÇEKEN VAR, HATTA BİR ARKADAŞIM SINIFTAN ERKEN ÇIKANLARIN İÇERDEKİLERE CEP MESAJI ATTIĞINI DA SÖYLEDİ....!!!

arkadaşım bizim sınıfta birkaçı birbirine bakıyordu hoca defalarca uyardı ve müdahale etti vallaha kopya çeken elbette vardır herkes omuz omuza girdi sınava yandaki ne yapıyor diye sırf meraktan yine bakmıştır:) mesajla kopya ise ciddi cesaret ister pes yani...

Valla arkadaşlar o denli sıkış tıkış, duvarları ve masaları univ öğrencilerinin kopya ve aşk şiirleriyle dolu ortamda herşeye müsait bir durum vardı. Açıkçası ben ağır tahrik denen bir şeyin de varlığını vurgulamak istiyorum. Ağır tahrik vardı sınav ortamında.

battibalikyangider ' Alıntı:
tuuba58 ' Alıntı:
ACCO ' Alıntı:

Valla arkadaşlar o denli sıkış tıkış, duvarları ve masaları univ öğrencilerinin kopya ve aşk şiirleriyle dolu ortamda herşeye müsait bir durum vardı. Açıkçası ben ağır tahrik denen bir şeyin de varlığını vurgulamak istiyorum. Ağır tahrik vardı sınav ortamında.

Tahriklere kapılmamak gerek sayın battıbalıkyangider.:D

sedateroglu ' Alıntı:
battibalikyangider ' Alıntı:
tuuba58 ' Alıntı:
ACCO ' Alıntı:

Tahriklere kapılmamak gerek sayın battıbalıkyangider.:D

ben elbette kapılmadım, kendimi son ana kadar kontrol ettim. büyük bir mücadele verdim ama.. cam kenarındakilerin maşallahı vardı:))))

bu sınavdan ben geçerim diyen var mı? yada doğru yanlış sayısı forum genelinde nasıl acaba? Kendi adıma 17 sorudan 7 yanlışım var.dönem zararını 27030 buldum.şirket vergisel olarak kaybı yok .bilanço ve gelir tablosu yok.tanımların hepsinin yarısını yaptım.geçer miyim acaba ?

Dehaya göre amortisman kaydı (ben 253 ten ayırmadım deha ayırmış) dahil 4 yanlışım var. Kdv tahakkuku ve sonraki kayıtlar doğru, kapanış kaydım tutmadı. Gt ve bilançoyu yetiştiremedim T leri ise yanlarına madde numarası yazarak yaptım.

Sonuç olarak sınav hala benim için bir muamma, dehanın yanıtları ne kadar doğru ? yanlış kayıtlara ne kadar puan verir veya vermez ? T lere nasıl puan verir ? hiçbiri belli değil.

ben şöyle düşünüyorum.bu kayıtlar için hoca 54 puan veriyor.dönem sonu işlemleri klasik.herkesin yaptığını varsayarsak 54/17=her doğru soru 3,17 puan kazandırıyor. benim doğrum 10 tane 31,70 puan var kayıtlardan.gerisi artık tanım ve defteri kebirden ne gelirse.işim çook zor sanırım.

life ' Alıntı:
öztemiz80 sen geçersin kardeş 4 yanlış neki.şimdiden tebrikler.
Ağzından bal damlıyor kardeşim ama dediğim gibi ne yapacağı belli olmayan bir hocamız var sağolsun. Hiç te rahat değilim.