Sayın SerhanSerhan
3065 Sayılı KDV göre ;
İndirim Hakkı Tanınmayan İşlerle İlgili KDV:
Vergi indiriminden yararlanabilmek için bu indirim ile ilgili vergiye tabi bir işlemin yapılması gereklidir. Aksi halde KDV Kanunu nun 30/a maddesinde belirtildiği üzere vergi indiriminden yararlanılması mümkün değildir.
Mükellefin yaptığı mal teslimi ve hizmet ifası vergiye tabi değilse, yani verginin konusuna girmiyorsa, bu işlem nedeniyle yüklendiği vergiyi indirim konusu yapamayacaktır. Mükellefin yaptığı mal teslimi ve hizmet ifası vergiden istisna edilmiş ise, bu durumda da yüklenilen vergilerin indirimi mümkün değildir.
Örneğin; Uçak ile uluslararası hava taşımacılığı yapan bir Türk firması, İstanbul-Düsseldorf seferi esnasında yolculara satmak üzere ve KDV ödeyerek hediyelik eşya satın almıştır. Yolcuya satış işlemi Türkiye hava sahası terk edildikten sonra yapıldığı için KDV kapsamı dışındadır (KDVK, Md. 13/b) . Dolayısıyla bu satışlarda KDV hesaplanmayacak ve söz konusu malların alımında ödenen KDV indirilmeyecek, maliyet olarak dikkate alınacaktır.
Bir şahsi işletme sahibi, tasarruflarını değerlendirmek amacıyla KDV ödeyerek bir arsa satın almış, bu arsayı işletmesine dahil etmemiş ve işletmesinde kullanmamıştır. Bir müddet sonra bu arsayı satmıştır. Söz konusu arsa satımı arızi nitelikte olduğu için KDV ye tabi değildir (KDVK, Md. 17/4-a). Dolayısıyla arsa alımında ödenen KDV indirilmez.
Şayet bu mükellef, arsayı işinde kullansaydı veya başka bir nedenle işletmesine dahil etseydi, alımda ödediği KDV yi indirebilecekti.
Yukardaki açıklamalara göre arsa yatırım amacıyla alınıp işletmenin aktifine kaydedileceği için 3065 sayılı KDV Kanununa göre KDV'indirim konusu yapılabilir
Diğer yönden 3065 sayılı KDV Kanununa göre işletmelerin 2 tam yıl aktiflerinde bulundurup sattıkları kıymetlerin KDV Kanununa 17/4-r göre KDV'den muaf KVK 5/1-e göre de satış tutarlarının %75 vergiden muaftır. Yanlız bu şartların yanında diğer aşağıdaki şartları da taşımaları gerekir.
1-) İki tam yıl aktifte bulundurma
2-Satış bedelini satışın yapıldığı ikinci yılın sonuna kadar tahsil etme
Ayrıca bu konuyu çoğu meslektaşlarımız atlamakta işletme aktifinde bulundurduğu bu kıymetten herhangi bir şekilde Gelir getirici unsurdan faydalanmamış olmalıdır. Örneğin Firma aktifnde bulundurduğu bu kıymetten kira geliri elde ediyorsa bu istisnadan faydalanamayacaktır.
Son olarak şu andaki mevcut uygulama böyle yeni Gelir Vergisi Kanunu şu anda tasarı halinde uygulamaya geçildiği zaman uygulama da o yönde yapılacaktır.