Arsa Alımdaki Kdv İndirilebilinir mi ? 2 Yıl Sonra Satış Kdv Siz Olur mu ?

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,627
Konum
istanbul
Firma mobilya imalatı yapıyor ve yatırım amaçlı bir firmadan arsa alımı yapacaktır
Arsayı 200.000 TL + 36.000 TL KDV olarak alacak
Firma arsa alımdaki 36.000 TL KDV yi indirim konusu yapabilir mi?
Firma alacağı arsayı 2 yıl geçtikten sonra satacağı zaman KDV siz mi satabilecektir
Teşekkürler
 
Yasa koyucu yasa çıkmadan önce elinizde bulunan gayrımenkulleri, satın sermayeye ekleyin tur büyüsün istihdan artsın diğer vergilerdende biz faydalanalım diye kdv de fedakarlık yapmış idi.Mobilya firmasının işin yürütümü için böyle bir arsaya ihtiyacı varmıdır spükülatif amaçla yapılan alımlar ticari alım satım niteliğindedir satışıda normal kdv ye tabidir.
İdarenin denetimine tabisiniz kimse arsa alırken kdv ödemek istemez vatandaştan alır.Siz satınca kdv siz işlem yapınca rakam büyük idare hemen denetime alır ve böyle bir hakkınız varmı ona bakar ve değerlendirir.Alıcıda sonradan kdv ödemez sadece ötelemiş olursunuz diye düşünüyorum.Karar yetki ve sorumluluğu olanların.
 
2. Katma Değer Vergisi Kanunu Açısından Değerlendirilmesi
Katma Değer Vergisi Kanunu�na göre kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan gayrimenkullerin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimleri 01.01.2005 tarihinden itibaren KDV’den istisna edilmiştir. Bu düzenleme ile kurumların mali yapılarını güçlendirmeleri KDV yönünden de teşvik edilmiştir. Anılan kanun kapsamında,
Kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık gayrimenkul ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri, KDV� den istisnadır.
İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları gayrimenkul ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır.
İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.
 
Sayın SerhanSerhan

3065 Sayılı KDV göre ;

İndirim Hakkı Tanınmayan İşlerle İlgili KDV:
Vergi indiriminden yararlanabilmek için bu indirim ile ilgili vergiye tabi bir işlemin yapılması gereklidir. Aksi halde KDV Kanunu nun 30/a maddesinde belirtildiği üzere vergi indiriminden yararlanılması mümkün değildir.
Mükellefin yaptığı mal teslimi ve hizmet ifası vergiye tabi değilse, yani verginin konusuna girmiyorsa, bu işlem nedeniyle yüklendiği vergiyi indirim konusu yapamayacaktır. Mükellefin yaptığı mal teslimi ve hizmet ifası vergiden istisna edilmiş ise, bu durumda da yüklenilen vergilerin indirimi mümkün değildir.
Örneğin; Uçak ile uluslararası hava taşımacılığı yapan bir Türk firması, İstanbul-Düsseldorf seferi esnasında yolculara satmak üzere ve KDV ödeyerek hediyelik eşya satın almıştır. Yolcuya satış işlemi Türkiye hava sahası terk edildikten sonra yapıldığı için KDV kapsamı dışındadır (KDVK, Md. 13/b) . Dolayısıyla bu satışlarda KDV hesaplanmayacak ve söz konusu malların alımında ödenen KDV indirilmeyecek, maliyet olarak dikkate alınacaktır.
Bir şahsi işletme sahibi, tasarruflarını değerlendirmek amacıyla KDV ödeyerek bir arsa satın almış, bu arsayı işletmesine dahil etmemiş ve işletmesinde kullanmamıştır. Bir müddet sonra bu arsayı satmıştır. Söz konusu arsa satımı arızi nitelikte olduğu için KDV ye tabi değildir (KDVK, Md. 17/4-a). Dolayısıyla arsa alımında ödenen KDV indirilmez.

Şayet bu mükellef, arsayı işinde kullansaydı veya başka bir nedenle işletmesine dahil etseydi, alımda ödediği KDV yi indirebilecekti.

Yukardaki açıklamalara göre arsa yatırım amacıyla alınıp işletmenin aktifine kaydedileceği için 3065 sayılı KDV Kanununa göre KDV'indirim konusu yapılabilir


Diğer yönden 3065 sayılı KDV Kanununa göre işletmelerin 2 tam yıl aktiflerinde bulundurup sattıkları kıymetlerin KDV Kanununa 17/4-r göre KDV'den muaf KVK 5/1-e göre de satış tutarlarının %75 vergiden muaftır. Yanlız bu şartların yanında diğer aşağıdaki şartları da taşımaları gerekir.

1-) İki tam yıl aktifte bulundurma
2-Satış bedelini satışın yapıldığı ikinci yılın sonuna kadar tahsil etme

Ayrıca bu konuyu çoğu meslektaşlarımız atlamakta işletme aktifinde bulundurduğu bu kıymetten herhangi bir şekilde Gelir getirici unsurdan faydalanmamış olmalıdır. Örneğin Firma aktifnde bulundurduğu bu kıymetten kira geliri elde ediyorsa bu istisnadan faydalanamayacaktır.


Son olarak şu andaki mevcut uygulama böyle yeni Gelir Vergisi Kanunu şu anda tasarı halinde uygulamaya geçildiği zaman uygulama da o yönde yapılacaktır.
 
Son düzenleme:
Nedense insanlar unutulan kanun boşluklarından fırsatçılık etme peşindeler.Yasa koyucuların danışmanlarıda boş değil ne gibi cinlikler düşünebileceğimizi az çok tahmin edip tokozu koyuyorlar.Bu tip fikirleri bazı kişilere yeni iş alma peşinde olan meslek mensuplarıda veriyor.Bir inşaat mühendisi merkezi ilçemde olan mahalli faaliyet gösteren ortak olduğu firmaya kurduğu sofraları kumkapıdaki balık yemeklerini daha ortağı olduğu şirketin işlerini yapan meslek mensubunca gidere yazılabilir dediğini öğünerek anlatıyordu yazılan sadece kasa çıkışı ve gider kabul edilmeyen ödemeler ama nedense ortağa başka türlü lanse ediliyor.İyi çalışmalar.
 
Nedense insanlar unutulan kanun boşluklarından fırsatçılık etme peşindeler.Yasa koyucuların danışmanlarıda boş değil ne gibi cinlikler düşünebileceğimizi az çok tahmin edip tokozu koyuyorlar.Bu tip fikirleri bazı kişilere yeni iş alma peşinde olan meslek mensuplarıda veriyor.Bir inşaat mühendisi merkezi ilçemde olan mahalli faaliyet gösteren ortak olduğu firmaya kurduğu sofraları kumkapıdaki balık yemeklerini daha ortağı olduğu şirketin işlerini yapan meslek mensubunca gidere yazılabilir dediğini öğünerek anlatıyordu yazılan sadece kasa çıkışı ve gider kabul edilmeyen ödemeler ama nedense ortağa başka türlü lanse ediliyor.İyi çalışmalar.
Sayın Hasan Er
Firma uygun fiyatlı arsa bulmuş almak istiyor ve biz muhasebeciye vergisel durumu soruyor ve ona göre alıp almama konusunda karar verecek bunun neresinde eğer kanunlarda sana istisna uygulanıyorsa neden fırsatçılık olsun
Arsa alacak ve üzerine imalathane yapmayı düşünüyor ancak eğer yapamaz sa (finansal durumuna bağlı) belkide satacak yani burada aklınız neden kötü şeylere çalışıyor anlayamadım
Neyse yinede teşekkürler diğer cevaplayanlara
 
Kdv düzenini kuranlar yükü üzerinde kalana bırakmış fatura keserek satan devir eden yükü yeni alıcıya aktarıyor. Sorduğunuz konudada atıl g.menkuller sermayeye eklensin diye 1985 lerde çıkmıştı.Alım satım maksadı ile yapılan kdv si indirim konusu yapılan mallar satarkende kdvli satılıyor.G.menkulleri artı kdv ile satmak oldukça zor ikinci el vasıtalarıda %18 kdv ilavesi ile satmak zor çünkü böyle bir piyasa yok bu kdv ler satıcıya yük oluyor.Mesela rent acar firması değilse normal başka işler yapanlarda binek otolarda kdv indrimi kabul edilmiyor maliyetine veya gidere yazılmasına izin veriliyor satarkende %1 iz kdv ile satılmasına izin veriliyor yasa koyucu finansman için yardımcı oluyor sabırla bekliyor satıncada hepsini birden alıyor
idarede kendini korumak zorunda sayın mükelleflerde fırsat peşinde bunu anlatmak istedim her mükellef eyleminin sonucuna katlanacaktır idare vergi payı ile işletmelerin ortağıdır payının yanlış hesaplandığını düşünürse her zaman denetime alabilir ceza gelirse kabak meslek mensubuna patlar sen yaptın sen söylemedin olur.Bilançoların detay olması kdv beyanlarında demirbaşları satışlarını ayrı satıra yazdırmaları biri bizi izliyor çalışmaları içindir idarede bir ekip
belge üzerinde değerlendirme yapıyor hakkımızda inceleme yapıyor hiç bir şey kayıt dışı kalmıyor kim almış kim satmış nasıl ödemiş görünüyor.Bunlar bilinmesine rağmen kısa düşünüp kısa sürecek bir fırsatı lehe çevirmek sıkıntı yaratabilir.Değerleme yaparken sadece 1 yasa maddesine bakmak hatalıdır bir bütün olarak maddelerede bakmak lazım diğer bir maddede ama başlığı ile ve ancak bu şartlarla diye bir madde olabilir aldanmamak lazımdır.
Yasalarda açıkça belli olan usullerin dışına çıkmak kısa zamanda vatandaşa belki cazip görünebilir ama yazan çizen meslek mensubu için risktir.Yasa koyucu vergi kayıp kaçağına iştirak edersen belgeni iptal ettiririm diyor belge yoksa bize kim ekmek verecek bu nedenle objektif olmak zorundayız.İstisnalardan faydalandıralım ama yasaları zorlamadan yapalım.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sayın Hasan ER

Yazdıklarınıza hak vermemek mümkün değil.Evet uygulamada aynen sizin dediğiniz gibi işliyor. Yalnız bence şunada dikkat etmek gerekir.Bu tip bilgileri mükelleflere veririrken Vergi kaçırma yolu olarak değil Vergiden kaçınma yolu olarak göstermek doğru olur. Senin yukarda yazdıklarına daha güzel bir örnek vereyim hemde mutfaktan Yıl sonunda araç aldığımız zaman örneğin 31.12.2014 bir araç alındı bunun amortismanının tamamı gider değil mi? Bu aklı veren kim karlı firmalarda çalışan meslektaşlarımız yanlış mı ? Değil.Peki burdaki olay ne ? Cinlik mi? Hayır değil Kanunun sana tanıdığı VERGİDEN KAÇINMA olayı VERGİ KAÇIRMA değil.

Tabi olayları doğru analiz edip mükellefi ona göre yönlendirmek lazım. Senin dediğin gibi'' Bir inşaat mühendisi merkezi ilçemde olan mahalli faaliyet gösteren ortak olduğu firmaya kurduğu sofraları kumkapıdaki balık yemeklerini daha ortağı olduğu şirketin işlerini yapan meslek mensubunca gidere yazılabilir dediğini öğünerek anlatıyordu yazılan sadece kasa çıkışı ve gider kabul edilmeyen ödemeler ama nedense ortağa başka türlü lanse ediliyor''

bu anlattığın olayda sen haklısın.
 
Yasa koyucu yılın son günü vasıta alıp bir yıllık amortisman düşmesine izin veren uygulamayı kıst amortisman yöntemi getirerek önlemiş olup alındığı günden yılın son günü arası amortisman düşülmesine imkan vererek spakülatif taleplere yönelmeyi önlemiştir.
 
Sevgili formdaşım

Ben sana katılıyorum.Yalnızca mükelleflere VERGİDEN KAÇINMA ile VERGİ KAÇIRMA ​olayı arasındaki ince çizgiye dikkat ederek sorulara cevap verelim diyorum
 
Sevgili formdaşım

Ben sana katılıyorum.Yalnızca mükelleflere VERGİDEN KAÇINMA ile VERGİ KAÇIRMA ​olayı arasındaki ince çizgiye dikkat ederek sorulara cevap verelim diyorum
Doğrudur mükellef konu hakkında maliyenin tanıdığı istisnaları bilmesi gerekmez mi biz bunları söylemek zorunda değilmiyiz bizim işimiz nedir? Kötü niyetli kullananlar olur o ayrı zaten o durumlarda ikazımızı yaparız çünkü yine nasıl istisnada fayda varsa kötü niyetli işlemlerde de zararı görecekleri konusunda da uyarı yapmakta bizim işimiz
Zamanında şirketin kayıtlı örnek, 50.000 TL lik fabrika binasını yıllar sonra 1.000.000 TL ye satıyor ancak mali müşavir bilgisizliğinden firma 950.000 TL kar üzerinden vergi ödetiyor burada kaçakçılık mı var hayır çünkü maliye kendisi burada %75 vergi ödemeyeceksin diyor bunu söylemenin az vergi çıkartmanın neresi kötü niyet
veya g.menkulu 5 yıl sonra satandan vergi alınmayacak deniliyor o zaman 5 yıldan sonra g.menkulü satana söylemeyelim vergi mi çıkarttıralım
Saygılar
 
Son düzenleme:
Doğrudur mükellef konu hakkında maliyenin tanıdığı istisnaları bilmesi gerekmez mi biz bunları söylemek zorunda değilmiyiz bizim işimiz nedir? Kötü niyetli kullananlar olur o ayrı zaten o durumlarda ikazımızı yaparız çünkü yine nasıl istisnada fayda varsa kötü niyetli işlemlerde de zararı görecekleri konusunda da uyarı yapmakta bizim işimiz
Zamanında şirketin kayıtlı örnek, 50.000 TL lik fabrika binasını yıllar sonra 1.000.000 TL ye satıyor ancak mali müşavir bilgisizliğinden firma 950.000 TL kar üzerinden vergi ödetiyor burada kaçakçılık mı var hayır çünkü maliye kendisi burada %75 vergi ödemeyeceksin diyor bunu söylemenin az vergi çıkartmanın neresi kötü niyet
veya g.menkulu 5 yıl sonra satandan vergi alınmayacak deniliyor o zaman 5 yıldan sonra g.menkulü satana söylemeyelim vergi mi çıkarttıralım
Saygılar

Sayın Arkadaşlar,

Yazılanları okudum. Gayrımenkul satışında KDV istisnası için bir uyar iki tam yıl olması gerektiğidir takvim yılı değil. Alıntı yaptığım yazıda ise bazı teknik yanlar var onların uygulanması gerekir. Uyarmak istedim okuyanlar yanlış fikre kapılmasınlar. Hatta kalan % 25 için de muafiyet sağlanabilir belli bir müddet ama bu da kurallara tabidir.
 
sayın serhanserhan
İlk mesajınızla son mesajınız çok farklı şeyler ifade ediyor yasal olan istisnalara kimsenin sözü olamaz kanun koyucu işletmeler büyüsün gelişsin diye fedakarlık yapıyor aynı şeyleri düşünüyoruz.Ancak bazı uyanık mükellefler ve onların işlerini yapanlar yasaları kısa yorumlayarak mütaakip maddelere bakmadan bakıyorlar sıkıntı burda. Burada yazdığınıza göre farklı görüşlere ihtiyacınız vardı demekki diye düşünüyorum son mesajınız ise sizin farklı fikirlere ihtiyacınız olmadığı kararlı olduğunuz anlaşılyor.Daha önceki mesajımda yazdığım gibi karar mükellefin ve sorumlu olan uıygulayıcıların.İyi çalışmalar.
 
Üst