Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

smcanan ' Alıntı:
arkadaşlar benim sormak istediğim işçi eğer 30 günden az çalışıyorsa yani örneğin 15 gün çalışıyorsa asgari geçim indirimi yine tam mı hesaplanacak örneğin bekar için işçiye yine 45.63 ytl mi ödenecek bilgi veren arkadaşlara şimdiden teşk.

Evet.
Agi de ay kesri tam kabul ediliyor.
15 gün çalışması karşılığı 60 ytl gv kesintisi var ise bekar çalışan 45,63 ytl agi alır.
Tabi g.v aginin altında kalır ise gv kesintisi kadar ödeme yapacaksınız. Kolay gelsin.

arkadaşlar, bir ücretlinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası için asgari geçim indirimi nasıl olucaktır? bu indirimden onlar da yararlanabilecekler mi?

NrN ' Alıntı:
arkadaşlar, bir ücretlinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası için asgari geçim indirimi nasıl olucaktır? bu indirimden onlar da yararlanabilecekler mi?

Anne ve Baba kapsam dışında, tebliğde bu konu ile ilgili hiç bir bilgi yok.

AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI

?GEÇİCİ MADDE 72- 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında istihdam edilen işçiler hakkında, Kanunun 32 nci maddesine göre hesaplanan asgari geçim indiriminin %40?ı uygulanır.?

slm
1. eşi emekli ve aynı zamanda kira geliri olan çalışan kişi AGİ den yararlanabilirmi?
2. iş yeri olan ve aynı zamanda başka bi yerde SSK lı olarak çalışan kişi çalıştığı yerde AGİ de yararlanırmı.
şimdiden tşk.ler

kolay gelsin

1.Evet
2.Evet

İşyerinde sözleşmeli olarak çalışan bir personel 22 gün için net 600,00 YTL maaş alıyor.

Brüt maaşı 837,40
SSK Primi 117,24
İşs. Primi 8,37
Gelir Ver. Mat. 711,79
Gelir Vergisi 106,77
Damga Vergisi 5,02
Kesinti Toplamı 237,40
Net 600,00

Asgari geçim indirimi tutarı hesaplanırken bürüt asgari ücret dikkate alınacağına göre bu iş-
çinin asgari geçim indirimi hesaplama tablosu:

Bürüt maaş 446,16 (22 gün)
SSK primi 62,46
İşs.Primi 4,46
Gelir ver.mat. 379,24
Gelir Vergisi 56,89
Damga ver. 2,68
Kesinti toplamı 126,49
Net tutar 319,67

Asgari geç. ind. or. %50
İndirim matrahı 223,08
Maaşa eklenecek tut. 33,46
İşçinin eline geç.maaş 633,46 (600,00 + 33,46)

bu hesaplama doğru mudur?

sayın alper
işçinin bordrosu gerçek ücret üzerinden düzenleniyorsa tekrardan asgari ücret üzerinden hesap yapmanıza gerek yok.
işçinin bekar olduğunu varsayarsak a.g.i tututa 45,63 ytl.
işçi 22 gün çalışmasıyla gerçek ücretin üzerinden g.v tutarı = 106,77 ytl
hal böyle olurken 106,77>45,63 olduğundan işçi 45,63 ytl tutarın hepsini alacaktır.
sonuç olarak 600,00+45,63=645,63 ytl net ücret alacaktır.
bu koşullarda siz yine 22 günlük asgari ücret üzerinden g.v hesaplarsanız yinede işçi 45,63 ytl hakkının tamamını alır.
(77,57/30)*22=56,88
56,88>45,63

22 gün çalıştığı için hesabı 22 gün üzerinden yapmıştım ben.

O zaman ay içinde işe girenlerin hesabı da tam ay üzerinden yapılacak demektir. Yani 15 ocakta işe girmiş ise 16 gün üzerinden değil yine 30 üzerinden hesaplama yapıp ödenecek.(?)

Benim anlamadığım "gerçek ücret üzerinden gv tutarı 78,30" demişsiniz. Ben yukarıya gerçek bordorosunu yazdım zaten . 22 gün için 600 net alıyor ve gelir vergisi tutarı 106,77.

alper bey hiç hesap yapmaya gerek yok. bordroda tahakkuk eden gelir vergisi, hak ettiği agi tutarından fazlaysa hakkı olan agi tutarı tamamen ödenecek.bordroda tahakkuk eden g.v. tutarı, agi tutarından düşükse,bordroda tahakkuk etmiş g.v tutarı ödenecek.
asgari ücreti sadece agi tutarını hesaplarken baz alacağız.ödeme yaparken değil.

pardon ben tam ay olarak 600 ytl aldıgını dusundum.106,77>45,63 kabul edebiliriz.sonuç olarak bir değişiklik yok.

Bordroda tahakkuk eden gelir vergisinden daha fazla asgari geçim indirimi ödemesi yapılamaz onu biliyorum. Ben günlere takıldım...

Bu işçi 22 gün çalıştığı halde; hesaplamayı 30 günlük asgari ücretten yapacağız ama ödemeyi gerçek ücret+hesapladığımız asgari geçim indirimi olarak yapacağız öle midir yani?

tam çalışılmamış aylar tam çalışılmış gibi kabul edilecektir.(45,63/30)*22=33,46 gibi bir hesap yapılmayacaktır.işçinin aylık agi tutarı gv den yuksek mi düşük mü buna dikkat edilecektir.
alper bey kusuruma bakmazsanız ben bu asgari ücretin ödeme esnasında niye işe karıştığını anlayamadım.agi tutarını hesaplarken kullandık bıttı.ödeme yaparken artık tahakkuk eden gelır vergısıyle işimiz.

Cevap için teşekkür ederim... iyi çalışmalar...

asgari geçim indirimi ile ilgili 12 soru 12 cevap adı altındaki makalelenin 8. sorusunun 2 nl md. verilen cevap yanlış değilmidir.çünkü sadece ücret geliri elde eden eş çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilmeyecektir.

EMİNÇİLDİR ' Alıntı:
asgari geçim indirimi ile ilgili 12 soru 12 cevap adı altındaki makalelenin 8. sorusunun 2 nl md. verilen cevap yanlış değilmidir.çünkü sadece ücret geliri elde eden eş çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Bende aynısını tam soracaktım değerli arkadaşlar burda bir atlamamı var?

265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
6. Medeni Durum ve Eşin Gelirinin Olmadığının Tespiti
Sadece ücret geliri elde eden eş, "çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş" kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir.

sayın canbolat ve eminçildir bahsettiğiniz yazının yazarı özgür biyan ın sitede bir önceki yazısı mevcuttur.bir önceki makalesinin başlığı "agi de kim çalışan kim çalışmayan" dır.bu yazısına istinaden 8. sorunun cevabını vermiştir.önceki yazısını siteden bulup okuyabilirseniz durum açıklık kazanacaktır.
önceki makalesinde bağkurluları ve şirket ortaklarını vb. çalışan eş kavramına neden dahil ettiğini açıklamıştır.
saygılarımla.

http://www.alomaliye.com/2008/ozgur_biyan_asgari.htm

emekli sandığıdan emekli işyeri hekimimizi agi inden yararlandırabiliyoruz değil mi?
tşk...

Selamlar, bay ücretli çalışanın eşi olan bayana ait ilk evliliginden olan cocuktan, bay ücretli üvey cocuk sıfatıyla AGİ den yararlanabilirmi, üvey cocuk çalışan ücretliyle birlikte oturmaktadır ve 18 yasından kucuktur.